Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-03-11, 09:49 AM   #76
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
妳轄還轄,係版聚POST度報左名未.....
em.....原來我miss左message= ="

算啦,萬一nip哥仔miss到唔到,我用返我自己個quota帶妳去,話哂係我miss mess(敘情版)在先...
拜託哂,零號.
我番工個度,個新人番左一日就頂唔順,無再番[雖然佢番個日係全星期最忙一日]
換言之公司依然係爭一個人.
不過我會盡力拎到假

引用:
作者: Godfather教父 查看文章
朋友,我對人一向留底線;仲有,我只係笑自己,唔洗咁認真
言者無心,聽者有意

此篇文章於 08-03-11 09:51 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 12:04 PM   #77
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
言者無心,聽者有意
點解呢輪個個都咁燥底

舊 08-04-11, 07:54 PM   #78
Godfather教父
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
點解呢輪個個都咁燥底
其實係咪好多人在香港生活也不開心?
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-11, 11:43 PM   #79
。光。
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
版聚見
到時除o左裝身,記得帶番個平常心

引用:
妳轄還轄,係版聚POST度報左名未.....
em.....原來我miss左message= ="

算啦,萬一nip哥仔miss到唔到,我用返我自己個quota帶妳去,話哂係我miss mess(敍情版)在先...
sorry ar…我都係今日先入番呢個post 睇到~多謝你仗義相助
希望Deviantnip都去到啦~!

引用:
拜託哂,零號.
我番工個度,個新人番左一日就頂唔順,無再番[雖然佢番個日係全星期最忙一日]
換言之公司依然係爭一個人.
不過我會盡力拎到假
希望你公司快d請到人~

引用:
作者: Godfather教父 查看文章
其實係咪好多人在香港生活也不開心?
我諗我係其中一個>_<
。光。 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 11:47 AM   #80
雷火武
ワールド・エンド

承你貴言

我點都會死出來
舊 08-27-11, 01:57 PM   #81
雷火武
ワールド・エンド

點呀~係咪識左好多新朋友呀
舊 08-27-11, 02:03 PM   #82
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
光妹我覺得OK呀,keep住呀

舊 08-27-11, 03:09 PM   #83
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
你做乜俾個"黑面"人

舊 08-28-11, 12:57 PM   #84
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
版聚果晚我都同你講過,我本身都有讀過工聯會既course。其實如果你放工時間穩定的話,可以考慮報讀一d自己有興趣/需要既course。
btw,如果我之前入嚟睇過呢個topic的話,我諗版聚果晚我就會變咗同你講番呢個topic

引用:
作者: 。光。 查看文章
我都覺忍係一個好ge方法
但番到屋企靜落黎諗,成世人有一半以上時間都唔能夠開懷生活,就唔知咁樣生活係為左咩
容忍……唔等於忍完就算,屈埋屈埋當然唔能夠開懷啦。容忍過後,一定會產生好多負能量。呢個時候你一係就搵個人做情緒垃圾桶,同佢呻吓 傾吓 吸吓佢既正能量、一係就學識自己點樣將佢循環回收變成正能量

引用:
做人都係做番自己好.
就算容忍都係有限度.
尤其係香港地,你太過克制/容忍,反而好難生活落去.有d人見你又唔出聲反抗,隨時食住上來恰你.呢d都係自己執生.
見人講人話,見鬼講鬼話.....其實應該係對唔同人用唔同既對話方式..但唔好以為係代表著對A講既野同對B講既野係相反呀.
呢個真係好考大家觀人既經驗,透過日常觀察同事既行為言談動靜(唔係叫你即刻個個人都留意,首先留意咗老闆、老臣子、秘書/reception或者其他自己有利害關連既人),推測佢地為為人,之後再用相應既溝通方式

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
行路唔敢望人, 我想像到既係: 行路頭dupdup, 唔敢望人果種.
如果唔係咁, 就當我無講過.

其實我覺得你唔係唔識同人相處. 而係你見到d senior好識同人溝通.
擔心自己日後應唔應付得黎, 形成一種壓力要改善溝通技巧.
個人認為,係你冇咩自信引致,唔係人際問題.
同意。版聚果晚其實你都唔係完全唔同人相處,起碼同你傾開,你都會主動問嘢/講嘢,而我又覺得自然。

當然,你同朋友溝通既core system,未必一定fit到你d同事;所以好老實講,就算你話我假都好啦,番工始終都要做/講番一d番工先會做/講既嘢 (無辦法,因為每個人既人工入面有5~10%其實係同同事既交際費)

引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
試下同身邊相熟D朋友/同事多D相處先咯, 收工一齊食下飯/宵夜/蒲, 試下改變下你兒家對"同人相處"既想法先咯
多d接觸朋友、或者唔同既人。同佢地相處既同時,除咗建立關係,講多d嘢之外,仲可以觀察一吓佢地同人溝通既core system;當然我唔係叫你一定要學人地溝通果套,不過如果人地個core system入面有d parts o岩用的話,可以收為己用。

引用:
>>~Tsz~
唔知你地ge情況一唔一樣呢?我d同事傾偈無論係公司內定出去lunch~話題幾乎都係環繞工作~所以第1個月真係搭唔到訕~
不過而家好左少少ww
呢個真係因人而異,我d同事lunch反而唔多講公事,費時越講越勞氣
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-11, 05:27 PM   #85
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
果晚見你都同人有講有笑wo,唔似怕同人講野wo... k k k....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-11, 09:09 AM   #86
。光。
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
sor啊又遲左咁多日先睇到orz

引用:
哈哈係呀~不過果日太多人冇機會傾多d呢…

引用:
光妹我覺得OK呀,keep住呀
多謝雷太w 不過果日冇咩機會同你傾偈~但就好有印象你ge梨渦:3

引用:
作者: 下雪邊界 查看文章
同意。版聚果晚其實你都唔係完全唔同人相處,起碼同你傾開,你都會主動問嘢/講嘢,而我又覺得自然。

呢個真係因人而異,我d同事lunch反而唔多講公事,費時越講越勞氣
希望我可以keep到開懷d啦>< 我係果d有時突然好驚同人相處就會逃避果d人

我ge同事反而喜歡講公事訴苦

想報ge 目標course>>練聲(一緊張講野就分貝少幾十頻率高幾十>____< 特別係打電話比廠追野或者被廠反追果陣
另外就係畫/電腦course~想同共同興趣ge人開始學習相處

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
果晚見你都同人有講有笑wo,唔似怕同人講野wo... k k k....
可能因為有岩話題ge人~可以講下acg

冇共同話題ge話真係點擠都擠唔出一句話>_<
e.g. 同事講出trip ge趣事<---只係識得笑下
。光。 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-11, 10:31 AM   #87
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
sor啊又遲左咁多日先睇到orz

哈哈係呀~不過果日太多人冇機會傾多d呢…

多謝雷太w 不過果日冇咩機會同你傾偈~但就好有印象你ge梨渦:3

希望我可以keep到開懷d啦>< 我係果d有時突然好驚同人相處就會逃避果d人

我ge同事反而喜歡講公事訴苦

想報ge 目標course>>練聲(一緊張講野就分貝少幾十頻率高幾十>____< 特別係打電話比廠追野或者被廠反追果陣
另外就係畫/電腦course~想同共同興趣ge人開始學習相處

可能因為有岩話題ge人~可以講下acg

冇共同話題ge話真係點擠都擠唔出一句話>_<
e.g. 同事講出trip ge趣事<---只係識得笑下
慢慢來吧
有共通TOPIC係一個好的開始
然後慢慢開始就好,不用太心急
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-11, 12:31 PM   #88
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
我反而覺得對方係長輩就唔敢亂講野
朋友之間反而無問題

同埋我記得明珠有外國節目講過~
有時太多野講都唔一定係好事

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-11, 12:10 AM   #89
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
而家先睇到呢個POST
我係男仔, 情況無咩改善, 可能仲差過樓主,其實我之前都開個POST話會擴大圈子了,但奈何我真係大忙人一個 無時間去學SOCIAL
而家半工讀,日頭返工, 夜晚有兩日讀書, 跟手仲有份PT做緊....一星期得返一日抖氣
女仔朋友唔多, 由中學到大專果陣一直都係同開D男仔一齊,出到黎社會先知驚,因為真係好難再識朋友,自己講野唔夠人叻,成日驚講錯野, 又唔識搞笑
有咩計

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-11, 01:08 PM   #90
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: 基路亞 查看文章
我反而覺得對方係長輩就唔敢亂講野
朋友之間反而無問題

同埋我記得明珠有外國節目講過~
有時太多野講都唔一定係好事
我都幾討厭太多野講既人
有時見d人把口唔停真係好煩..

論壇跳轉

現在的時間是 11:16 AM

手機版 | APP版