Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-19-15, 01:26 AM   #1376
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
好可惜 呢份愚直正正係士郎既人氣同吸引之處
其實好簡單 就係佢生來唔認同「勝者為王,敗者為寇」呢種為勝者而定既規則(唔好唔記得其實呢種規則只係勝者為左奪去弱者權利既規則!)
當然呢一刻 士郎既力量係唔夠的 但其實人好多時就係靠呢種蠻勁去達成或者改變一D你以為改變唔到既事
即係好似上兩集咁 正常人無左Saber會龜縮 話知遠坂死
但士郎就係會想辦法去做D野改變件事,而事實就係正因為佢衝落去檔著葛木既短短幾秒救遠坂一命
而之後既行動其實士郎個人既特質亦都影響事情既發展

對士郎黎講,從者只係其中一種戰鬥同向現實抗爭既手段
無左就搵第二條路去抗爭咁.......我覺得呢個亦都同你心入面仲有無果團不願向現實妥協既火有關的
士郎同阿洽之所以高人氣,除左主角光環有時真係好型之外,最重要既係佢兩個其實就代表著自己心中不願向現實低頭
愚直咁尋求理想既一面用自己既心去引發奇蹟、令不可能既野變成可能
前段係認同的,特別係紅字
佢唔放棄去擋葛木我係好認同佢做法,亦都因為咁救左人,呢度係抵讚
但今次明明勝負已定,金閃閃殺埋個master我覺得冇野好講,我真係覺得唔到身為第3者既士郎去激動d乜
況且佢真係乜都做唔到,有時認清現實都好應該,應該話會更討好(指故事

唔少故事主角不向現實低頭抗爭我係好buy,因為咁先係主角
但今次呢個case我真係好唔認同,真係覺得佢真心煩

此篇文章於 04-19-15 01:30 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 01:26 AM   #1377
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: STRIFE 查看文章
只睇動畫既我,站係單純睇故事既角度黎講,真係對士郎0好感
勝者為王,敗者為寇,有咩好激動
明明依家無能力仲要強出頭,最後嗌仲要俾人一野收x(主角光環,無事就梗架喇
我真係即時心諗你嗌乜啊百痴,企埋一二邊啦,有時正義x真係好差煩

以上完全係單方面個人感想,fans唔好見怪
以前我跟你一樣感覺
那時係fate既士狼

而家既士狼其實正常了一點了....

舊 04-19-15, 01:28 AM   #1378
Led Mirage
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
明明依家無能力仲要強出頭,最後嗌仲要俾人一野收x(主角光環,無事就梗架喇
我真係即時心諗你嗌乜啊百痴,企埋一二邊啦,有時正義x真係好差煩

唔....動畫可能表演唔到

佢正正唔係普通完正義x
正義x係理想主義+入世未唔知現實既人

但士郎係地獄門口走回來後
明知現實係點但誓不低頭,仲要揭竿起義個廷
只要係正確就會舍身去做
誓不認同[勝者為王,敗者為寇]既人

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 01:41 AM   #1379
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
士郎無可能認同殺人呢件事架啦
對士郎,特別係仲係人類既士郎而言無任何野比人既生命更重要
更何況既係被殺既伊莉雅外觀係小妹妹...
即使佢無能力去做、無野可以做、佢都唔會認同呢種行為

至於成日狗衝呢個
同士郎明明最重視人既生命,偏偏最輕視自己既生命既特質有關既

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 01:50 AM   #1380
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
咁我都希望之後做落去士郎會做到d野啦
我自己都好少比一d故事既主角0分
亦都可能好似樓上版友咁講,動畫表現唔到
但就今次呢個case,佢激動強出頭我真係點都認同唔到

舊 04-19-15, 01:55 AM   #1381
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
其實唔係簡單D諗,
由士郎第一次見言峰果時講只要打晒七個從者而唔係諗著殺晒七個從者
就大概明白士郎個正義腦諗乜?

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 02:36 AM   #1382
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
士郎同麻婆其實都係表裏一體,兩個都對人生感到空虛,只係佢哋各自用完全相反極端去表達自己存在喺呢個世界上嘅價值,充實自己。

可以轉返正題悼念吓伊莉雅嗎?(聽講電視版cut咗金閃閃掘心,但唔知係咪真)

原創回憶劇情絕。有人妻客串,當然,呢個已經唔係人妻,而係「萬惡之根源」Avenger戴上人妻嘅面具。

人妻客串分析
如果聖杯戰爭係一個電腦系統,咁「大聖杯」就係Main Server,通往「根源」嘅超級電腦。

而煉金術師嘅「小聖杯」人造人就係連接Main Server嘅Client Server。

身為第五次戰爭嘅「小聖杯」,伊莉雅亦自然地係潛意識可以連接到「大聖杯」。於是潛伏喺Main Server「大聖杯」嘅Avenger為咗報復切嗣當年拒絕佢嘅仇恨,就化身為人妻向伊莉雅洗腦,灌輸「士郎必須死」呢個信息。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 03:15 AM   #1383
海野藻屑
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:

可以理解 因為你未睇晒成套
要解畫亦唔係我打幾粒字就可以令你明白 我無咁既功力
但Ubw劇場版有一幕都提及過(未知TV版有無)
Rin講士郎既正義感係己經到扭曲既地步
一般人係以自己為先 但士郎會為幫助別人而犧牲自己
成因就係過往既經歷(10年前冬木大火)
而呢份扭曲亦正正係UBW線士郎被批判既重點
你睇晒成套UBW TV版應該有答案

主角0分
但明明TM男角人氣投票呢 紅A係第一
總有原因既...
海野藻屑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 05:27 AM   #1384
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
唔知有無人同我一樣認為雖然切嗣背叛左アインツベルン係事實,但我硬係覺得似係アインツベルン家對イリヤo既洗腦教育多D
唔知係咪睇過Zero關係,原作有無提過イリヤD魔術回路係出世前定後天做手術加上去?

引用:

其實士郎會有咁o既行動同佢過去(冬木大火)有好大關係,就係士郎有種罪惡感係自己當時無視別人求救(當然佢都無能力),所以先會想去拯救眼前一切
引用:
作者: 海野藻屑 查看文章
但Ubw劇場版有一幕都提及過(未知TV版有無)
Rin講士郎既正義感係己經到扭曲既地步
一般人係以自己為先 但士郎會為幫助別人而犧牲自己
成因就係過往既經歷(10年前冬木大火)
其實...下集應該會講

舊 04-19-15, 06:12 AM   #1385
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
ひろやまひろし
今なら、なんで俺がプリズマ☆イリヤを描こうと思ったのか分かってくれる方が多いのではないでしょうか。

舊 04-19-15, 06:13 AM   #1386
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
嗯⋯⋯⋯絕對可以理解

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 06:49 AM   #1387
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
伊莉雅係人造人黎

士郎唔想有人死既諗法其實我明白
佢諗法我覺得其實無問題
但係聖杯戰鬥呢D殘酷既決鬥係過於理想
SABER同凜都插過佢唔少

此篇文章於 04-19-15 07:11 AM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 10:31 AM   #1388
鐵之侍

雖然早知這結果了,最後也沒有那麼殘忍(應說更殘忍吧……)……

所以真是幸運有魔法少女伊莉雅這路線啊

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 11:18 AM   #1389
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
金閃閃去死,完。
關於士郎,倒個頭來想,如果呢段佢好冷靜咁縮埋一角視而不見咪重怪,佢個角色性格本身就係咁。唔係點會有紅a。如果係紅a就應該會視而不見。

舊 04-19-15, 11:36 AM   #1390
tongmak

註冊日期: May 2008
引用:
作者: YALIU 查看文章
最重要的掏心情節無左…
其實掏心情節我覺得過左火
係我劇場版買完封印既原因之一
劇場版果幕我完全覺得係為左賣血腥已設,跟本冇需要直接生勾勾咁掏
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 11:41 AM   #1391
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
雖然早知這結果了,最後也沒有那麼殘忍(應說更殘忍吧……)……

所以真是幸運有魔法少女伊莉雅這路線啊
魔法少女伊莉雅太美好了,攪到呢邊個結局更加不堪入目

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 04-19-15 12:02 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 11:46 AM   #1392
casio

引用:
作者: 尼路 查看文章
金閃閃去死,完。
關於士郎,倒個頭來想,如果呢段佢好冷靜咁縮埋一角視而不見咪重怪,佢個角色性格本身就係咁。唔係點會有紅a。如果係紅a就應該會視而不見。
覺得紅A應該會由得B叔死,但會救伊莉亞
紅A一直對大食王同凜都念舊情,對伊莉亞應該都一樣,而且暫時睇兩條線,好幾次紅A都冇對明明可以手起刀落嘅伊莉亞出手
更重要佢有第五次嘅記憶應該知道伊莉亞係小聖杯,點計都唔會睇住金閃閃就咁拿咗去

引用:
作者: tongmak 查看文章
劇場版果幕我完全覺得係為左賣血腥已設,跟本冇需要直接生勾勾咁掏
原本遊戲好似都係直接掏心,見過有CG

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 04-19-15 11:51 AM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 12:11 PM   #1393
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
金閃閃必須死
挖心應該下集補完

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 12:18 PM   #1394
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: casio 查看文章
覺得紅A應該會由得B叔死,但會救伊莉亞
紅A一直對大食王同凜都念舊情,對伊莉亞應該都一樣,而且暫時睇兩條線,好幾次紅A都冇對明明可以手起刀落嘅伊莉亞出手
更重要佢有第五次嘅記憶應該知道伊莉亞係小聖杯,點計都唔會睇住金閃閃就咁拿咗去

原本遊戲好似都係直接掏心,見過有CG
我意思係紅a性格士郎實力的情況下,有實力都唔阻止又另一回事了。

舊 04-19-15, 12:26 PM   #1395
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
明明係伊莉亞回但變左討論士郎

挖心冇左

舊 04-19-15, 12:29 PM   #1396
casio

引用:
作者: 尼路 查看文章
我意思係紅a性格士郎實力的情況下,有實力都唔阻止又另一回事了。
其實咪即係凜嘅反應囉

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 01:45 PM   #1397
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: tongmak 查看文章
本來都有掘心吧

而且今集都正想行去掘 見金閃行埋去隻手已經準備
只係加左段b叔最後回光反照(唔記得原著有無呢下)嚇疾左金閃

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 03:02 PM   #1398
tongmak

註冊日期: May 2008
掘心唔係問題
係果陣劇場版果下掘完仲要放係手到噴下血係完全冇需要

CG我照受到
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 03:06 PM   #1399
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
回光反照原著好似都有的 死前叫左一野向前衝到少少

唔怪得睇動畫既會覺得士郎果下忍唔到叫出黎好煩好怪啦,因為timing問題
原著係金閃閃殺左人都唔夠,仲要行埋去掘個心出黎
士郎明白左金閃閃想做所以先忍唔到叫佢停手
動畫就係開始掘心之前大叫 變左唔知點咁

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 04-19-15 03:30 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-15, 04:26 PM   #1400
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
係WO
忘記左B叔都有戰鬥續行

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 GSC 1/7 遠坂凜 UNLIMITED BLADE WORKS PVC synyster3 買賣專區 3 11-19-14 05:59 PM
【ネタバレ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」Vol.2 izumo 日本動漫畫討論版 91 03-22-11 07:56 PM
[動畫] 【ネタ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」正式公開 鈴蘭 日本動漫畫討論版 1000 10-02-10 05:34 PM
[fate/stay night]fate ending問題 neocon H-GAMEの部屋 58 05-11-06 02:43 PM
Fate/stay night vol.2(劇情洩漏注意) - 第十四話『理想の果て』 Neloth 日本動漫畫討論版 1001 04-13-06 09:50 PM

現在的時間是 02:03 AM

手機版 | APP版