Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-19-14, 11:48 PM   #151
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: knight-philip 查看文章
但是的確我昨天一整個下午都在旺角都不見到有人封起
見到豉油街雜耍大叔的車停了在街邊一直都開不了檔
幾點先?
星期一至六既行人專用區係由下午4點至10時播.(當然聽日唔係)

此篇文章於 01-19-14 11:59 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:17 AM   #152
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
唔好偷換概念喇
可以既話一早移左民
留響香港係冇得揀
但旺角果度
行多兩步去洗衣街, 即係金雞果邊已經少好多人
同埋我又唔覺得真係多人到行唔到

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
有冇人覺得呢個就係班共狗既目的
等法輪功冇得擺?
響我眼中呢件事
係原本香港人本身享有緊既某種自由
而家收窄左
對部份人黎講仲會覺得係喜訊
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:27 AM   #153
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
他們令我不爽, 現在他們消失了, 這很好b
晌我眼中其他個d自唔自由之類對我嚟講唔重要

結論:這百份百是喜訊b

舊 01-20-14, 01:34 AM   #154
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
我每次出旺角,都是由花園街轉豉油街轉彌敦道,避開果班寬頻佬、影相佬、法輪功,行人專區可免則免!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:35 AM   #155
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
唔好偷換概念喇
可以既話一早移左民
留響香港係冇得揀
但旺角果度

響我眼中呢件事
而家收窄左
自由之前有樣野叫自律
你見到人地日本點解搭車咁靜,條街咁乾淨,因為人地自律
你估人地唔想方便?唔想一街垃圾桶可以隨手丟?因為人地自律

就連台灣你係街都唔會搵到垃圾筒(夜市先會有)
但你唔會見到一街垃圾

香港就係唔駛自律O既地方
成個社會O既配套就係為左你班唔自律O既傢伙
所以落左街視線範圍內一定有兩個或以上O既垃圾筒
所以黃子華先會講:「搵食O者,犯法呀?」唔犯法就咩都做得

唔駛自律就自然會有一班玩爛D野先甘心O既人出現
唔試人地個底線唔得O既XX

所以我成日都話香港生活一定爽過日本,你行街食煙放飛劍大大聲講野都唔會有人斜眼你
O係日本我同事話試過佢個喼個手柄彈返埋,拍一聲,成個月台O既人望住佢
香港地會唔會??

香港地O既話仲可以大大聲回返句「望咩呀望」
你想像到個情況咪明宜家發生緊咩事囉

本身一件好直截了當O既民生事務,有D人硬係要政治化
咁最後只會拖一世解決唔到

此篇文章於 01-20-14 01:42 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:39 AM   #156
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
法X功嗰啲一早應該收啦

結論:這百份百是喜訊

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:49 AM   #157
神龍
↘大家比d掌聲

成條西洋菜街左近個幾條街區樓上嘅居民都應該好開心
數目相信遠超樓下搵食個班好多

改成對部份人係悲報會好d

舊 01-20-14, 01:54 AM   #158
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
係囉係囉
我地應該為左班阻住晒條街既人而行另一條路
同樣道理
我地應該為落黎拎著數既大陸人提供最好既服務

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 02:02 AM   #159
大破人間

引用:
唔好偷換概念喇
可以既話一早移左民
留響香港係冇得揀
但旺角果度

響我眼中呢件事
而家收窄左
D表演就真係收窄左我行街既自由啦.

人多本來不是問題, 因為人係流動的, 左穿又插就行得到.

問題係D表演會做成一大群人圍圈, 呢D人係靜止不動的, 個圈大到霸左成條馬路, 你必須繞過成個圈先可以繼續行.
你真係唔覺得多人到行唔到?
舊 01-20-14, 02:07 AM   #160
忍者

咁多年黎,睇住條街由

1.有得行
2.有FA LUN DA FA IS GOOD
3.開始出現易拉架
4.好戲量間唔時入侵
5.開始有人唱歌
6.丟漒水
7.點知搞到宜家成條街都係唱歌跳舞
8.點知早一年開始有人影相...
9.影相都不特止...有D擺明係街檔賣野O既都有...
咁樣仲唔叫玩爛??

中間究竟有幾多年??

舊 01-20-14, 02:12 AM   #161
大破人間

引用:
作者: 忍者 查看文章
咁多年黎,睇住條街由

1.有得行
2.有FA LUN DA FA IS GOOD
3.開始出現易拉架
4.好戲量間唔時入侵
5.開始有人唱歌
6.丟漒水
7.點知搞到宜家成條街都係唱歌跳舞
8.點知早一年開始有人影相...
9.影相都不特止...有D擺明係街檔賣野O既都有...
咁樣仲唔叫玩爛??

中間究竟有幾多年??
漒水係08年12月第1單發生

表演/擺攤/影相去到而家咁誇張應該係呢三年既事...
舊 01-20-14, 03:30 AM   #162
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 大破人間 查看文章
D表演就真係收窄左我行街既自由啦.

人多本來不是問題, 因為人係流動的, 左穿又插就行得到.

問題係D表演會做成一大群人圍圈, 呢D人係靜止不動的, 個圈大到霸左成條馬路, 你必須繞過成個圈先可以繼續行.
你真係唔覺得多人到行唔到?
我始終覺得錯不是"行人區的設立"這問題,而是使用者亂用行人區這自由
因此應該是限制人們的行動而不是放棄整個行人區才是正路,現在只是斬腳趾避沙蟲

就似排隊買限量物品,如果不是限了一人只可買2件,那麼一定會有人搞事一買就買大量,而令其他人買不到
但是解決方法應該是抽出搞事者,再限制每人可買數量,而不是直接宣佈不賣吧~
同樣道理而已

舊 01-20-14, 07:56 AM   #163
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我一星期都會經過一兩次
又唔覺好阻
而且d人都係企馬路位
取消行人專區唔會多左路行
不過真係唔明果度有乜好影
唔明d後生諗乜
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 08:02 AM   #164
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我一星期都會經過一兩次
又唔覺好阻
而且d人都係企馬路位
取消行人專區唔會多左路行
不過真係唔明果度有乜好影
唔明d後生諗乜
由手機版發出
剩係自己影低罪證,仲要放上網已經最戇居!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 08:22 AM   #165
小晶晶
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
取消行人區既決定係衡量對附近住客商戶影響
你試下晚晚成日俾人轟會點?
行人多唔多路行唔會係主要考慮
Please note

此篇文章於 01-20-14 08:41 AM 被 小晶晶 編輯。
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 08:39 AM   #166
大破人間

引用:
【太陽報專訊】人山人海的旺角行人專用區今日正式「還靜於民」,除周六、日及公眾假期外,平日將不會開放。一眾店舖商戶均認為,新措施不會令人流減少,不會影響生意,反關注市民及遊客逼爆行人路後擠出馬路,最終引發更多交通意外,隨時令旅遊旺區變成交通黑點,希望警方加強執法,做好交通管理。

昨日是縮短旺角行人專用區開放時間前,最後一個晚上,區內「熱鬧」氣氛依然有增無減,除一眾「常客」如街霸、小販及街頭表演者等,不少非政府機構前來「佔地」宣傳,令整個行人專用區逼得插針不入,嘈吵叫賣之聲更勝昔日。區內垃圾桶一早已經爆滿,垃圾一地,令逛街市民及遊人與垃圾為伍。
商戶:生意更好

在旺角開店售賣手機配件的蔡先生表示,小販在區內愈來愈「放肆」,除霸佔車道擺賣外,又佔用行人道擺放易拉架作宣傳,甚至直接擺放在店舖門口,令市民不願入內購物。他說,商戶要承擔舖租,貨品的售價難與小販比較,故十分歡迎新措施,希望可改善積存已久的問題。

鐘錶店經理朱先生亦指,過去不少自由行旅客逛街後直接坐在店舖門口休息,令他們損失不少生意。「全部人坐喺門口度,你見到都唔想入來啦!」。不過,他擔心新措施實施後,市民及旅客逼爆行人路,最終擠出馬路令意外頻生,要求警方增加人手,加強區內的交通管理。

居民:有覺好瞓

樓上書店的店長周建邦亦贊成新措施,認為旺角行人專用區自二千年成立至今,已經完全變質,由方便行人變成商業推廣陣地,噪音更令居民飽受困擾。「起碼居民平日可以有覺好瞓,我哋商戶都有受惠,運輸唔使趕住四點前來送貨。」

民政事務處去年九至十月以問卷形式諮詢旺角行人專用區商戶、住戶及業主立案法團,接獲一百二十份回覆,涉及一千八百多個住戶。當中八成六人不滿專區現況,近八成人支持縮減開放日數。油尖旺區議會交通及運輸委員會最後以大比數通過,縮短行人專用區的開放時間。

..
逼得插針不入
舊 01-20-14, 10:03 AM   #167
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
我始終覺得錯不是"行人區的設立"這問題,而是使用者亂用行人區這自由
因此應該是限制人們的行動而不是放棄整個行人區才是正路,現在只是斬腳趾避沙蟲

就似排隊買限量物品,如果不是限了一人只可買2件,那麼一定會有人搞事一買就買大量,而令其他人買不到
但是解決方法應該是抽出搞事者,再限制每人可買數量,而不是直接宣佈不賣吧~
同樣道理而已
其實呢到應該無人講過錯嘅係"行人區的設立"aa

舊 01-20-14, 10:13 AM   #168
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
如果星期一至五行人可以順暢行返,可唔可以再將星期六同星期日開放改為一個月只開放雙數或單數星期六及日?再可以比較星期六及日開發與唔開放條街好行情況,再決定永久取消條行人專用區

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 10:19 AM   #169
忍者

引用:

同樣道理而已
個遊戲俾人爛左
正如冇紅牌出場O既足球同5犯離場O既籃球一樣
有人恃住唔會被趕出場下下超技術進攻/防守

你作為大會主辦者見到唔對路但宜家先黎改例又會俾人話唔公平
咁不如成個比賽CANCEL左佢算啦

舊 01-20-14, 10:20 AM   #170
真!DC
Banned User
奉行我道

點解會覺得取消會易行d
彌敦道果邊咪一樣人多到行唔倒

d檔同人群都係企馬路位
取消唔會多左行人路
而家只係一拍兩散

當地居民覺得滋擾哩個理由我就支持
由手機版發出
舊 01-20-14, 10:25 AM   #171
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
因為西洋菜街裡面行唔到,所以啲人咪行晒出彌敦道,我都係咁所以唯有行彌敦道,彌敦道再迫都可以行出馬路

引用:
點解會覺得取消會易行d

d檔同人群都係企馬路位
取消唔會多左行人路
而家只係一拍兩散

當地居民覺得滋擾哩個理由我就支持
由手機版發出

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 10:31 AM   #172
真!DC
Banned User
奉行我道

我覺得行人專區果邊易行過彌敦道
由手機版發出
舊 01-20-14, 10:45 AM   #173
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
點解會覺得取消會易行d
未整行人專用區之前你無出過旺角?
以前條彌敦道就真係叫迫到行唔到...
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 10:51 AM   #174
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: JMi 查看文章
未整行人專用區之前你無出過旺角?
以前條彌敦道就真係叫迫到行唔到...
咪話冇行人專區唔會易行左
係唔係理解錯左我說話
由手機版發出
舊 01-20-14, 11:08 AM   #175
神龍
↘大家比d掌聲

今日收工睇下就知啦