Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 
~清談館~>財政預算案
HON HON 03:35 PM 03-01-18
作者: Dyhalt Rushifar:
咁自己考唔好要自負盈虧都合理既。
不過思考可以短淺到咁仲話投資未來,淋病咁都話OK,真係唔知D自信到底喺邊度黎?
响一堆爛生果入面, 無爛得咁勁就會有人抽出黎, 佢...就係嗰個囉, 但其實咪又係爛左, 只係外表無咁爛, 實情佢係爛到入心...
GUSTAV 04:15 PM 03-01-18
作者: martinnitram:
相信財爺唔係咁o既人(o羅)...

【預算案】葉建源憂全民考DSE 財爺改口風:與教局商細節
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1152419/

政府今次收風收得咁快
連DSE都唔比我考 咁仲有咩我可以得益
david 05:47 PM 03-01-18
作者: GUSTAV:
[LOOP]聽朝知醒去返工->交稅[/LOOP UNTIL DEAD]

chitkan 08:50 PM 03-01-18
想考下試增值自己都唔得
進修基金d可選課程又窄到唔窄
d利民措施永遠左篩右篩
中下同夾心市民次次乜都拎唔倒
nds 11:08 PM 03-01-18
除左中學生去考DSE,一般人去考好奇怪
HON HON 11:59 PM 03-01-18
作者: nds:
除左中學生去考DSE,一般人去考好奇怪
唔奇怪, 以前會考都係咁la, 大把人邊做野邊考返黎讀大學...
david 08:01 AM 03-02-18
免費考試有陰謀? 「國師」借古鑑今話你知

作者: :
謬波份預算案派免費海洋公園入場券俾人鬧,免費考DSE又俾人鬧,八方怕考試,無咩興趣入試場,睇完「國師」陳雲嘅「分析」,更加唔會上陣。

陳雲在fb留言,指政府俾人免費考DSE,目的其實係要浪費民力,亦係要確認新考試制度和評分標準的公信力,增加特區政府的信任度;咁做,佢認為係「類似中共在增加制度集權的八十年代,恢復高考制度。」

原來特區政府有咁大陰謀!?「國師」話史有明鑑,指唐初天下平定,朝廷大興科舉,唐太宗李世民私下去視察御史府(主持進士考試的官署),目睹新科進士魚貫而出,洋洋得意話說:「天下英雄,入吾彀中矣!」呢句話,用家陣說法,即係指天下有為文士,都已進入其「圈套」了。唐朝科舉要公開簽署姓名,朝廷從考卷答題,可以觀察天下文人的學問、師承、派別、性情與家世,連上次考試成績等資料都一清二楚,「國師」形容係古代華夏政府收集大數據嘅手法。既然咁,免費DSE,有得考,你哋考唔考?
這是香港被媚駁侵佔前O既資料狩集行動?
martinnitram 09:40 AM 03-02-18
作者: Dyhalt Rushifar:
咁自己考唔好要自負盈虧都合理既。
不過思考可以短淺到咁仲話投資未來,淋病咁都話OK,真係唔知D自信到底喺邊度黎?
咁自己考唔好要自負盈虧都合理既 <-- 用呢個理由的話, 實比人插多次...
martinnitram 09:42 AM 03-02-18
作者: GUSTAV:
i know that feel bro...
martinnitram 09:45 AM 03-02-18
作者: HON HON:
唔奇怪, 以前會考都係咁la, 大把人邊做野邊考返黎讀大學...
唔奇怪+1
那些年張 cert 唔靚仔, 阿 sir/miss 都叫自修返考返靚
不過升到班無理佢咁解姐
Dyhalt Rushifar 09:54 AM 03-02-18
咁自己考唔好要自負盈虧都合理既 <-- 用呢個理由的話, 實比人插多次...
怕人插就唔會諗D咁聰明既方案出黎啦
同埋強國式管理最緊要係分裂到對抗勢力,如果你仔囡係今屆考生,你會想全民報考定淨係有需要既先考?
一野就分裂應屆同其他人,之後愛字頭做下野就可以草草了事。
唔通唔免費俾重讀生考,佢就夠薑搞革命咩,怕咩
( ゚ω゚)? 11:15 AM 03-02-18
嘩!原來免費考DSE,我報100科/,挑戰健力士"一次考試報考最多科目世界紀錄"
martinnitram 11:31 AM 03-02-18
作者: ( ゚ω゚)?:
嘩!原來免費考DSE,我報100科/,挑戰健力士"一次考試報考最多科目世界紀錄"
(就算係曲都好) 版友你冷靜o的先, 計埋都好似無 100 科喎
david 11:35 AM 03-02-18
報全科就已經夠
martinnitram 11:36 AM 03-02-18
作者: david:
報全科就已經夠
有得報先算, 睇怕都係日校免費
david 11:43 AM 03-02-18
如果可以再考,我想再考AL PURE MATHS攞A(1)囉,當年得A(2)唔係好甘心,DSE我覺得係得啖笑。
martinnitram 03:01 PM 03-02-18
如果可以再考,我想再考AL PURE MATHS攞A(1)囉,當年得A(2)唔係好甘心,DSE我覺得係得啖笑。
可能已經放低哂, 睇返上年 past paper 個人覺得唔係講笑...
HON HON 03:08 PM 03-02-18
報完唔去考, 寄RESULT黎嗰時會唔會成張都係ABS...

相信仲威過拎A++....
david 03:17 PM 03-02-18
作者: HON HON:
報完唔去考, 寄RESULT黎嗰時會唔會成張都係ABS...

相信仲威過拎A++....
而家好似唔係ABC俾GRADE啦,係玩五星戰隊...
HON HON 03:20 PM 03-02-18
而家好似唔係ABC俾GRADE啦,係玩五星戰隊...
係WOR, 用數字加星星...
Terry仔 07:54 PM 03-02-18
其實係考評局無水,又唔可以再開聲加價
依家咪有大水喉射住囉
martinnitram 09:49 AM 03-04-18
機會o黎啦飛雲

陳茂波闖禍 借關愛基金救火
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/...00174_001.html

新一年度預算案派糖不均,觸發立法會跨黨派聯手向政府施壓,要求加碼派錢。財政司司長陳茂波昨日終於「認衰」,承認預算案不夠周全,但堅持不會全民派錢,他已邀請身兼關愛基金主席的勞工及福利局局長羅致光,透過基金向三類得益較少的人士「補漏拾遺」,包括低收入非綜援人士、未滿六十五歲的退休或半退休公屋人士,以及毋須交稅或交極少稅的在職年輕人,預計涉款數以十億元計。不過,多個建制及泛民黨派都拒絕收貨,堅持政府應局部派錢,而非借關愛基金「補鑊」。他們又批評陳茂波自己闖禍在先,不應將責任推卸給羅致光等其他官員。

唔知年輕人個定義係唔係傑青咁闊..
david 01:31 PM 03-04-18
機會o黎啦飛雲

陳茂波闖禍 借關愛基金救火
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/...00174_001.html

新一年度預算案派糖不均,觸發立法會跨黨派聯手向政府施壓,要求加碼派錢。財政司司長陳茂波昨日終於「認衰」,承認預算案不夠周全,但堅持不會全民派錢,他已邀請身兼關愛基金主席的勞工及福利局局長羅致光,透過基金向三類得益較少的人士「補漏拾遺」,包括低收入非綜援人士、未滿六十五歲的退休或半退休公屋人士,以及毋須交稅或交極少稅的在職年輕人,預計涉款數以十億元計。不過,多個建制及泛民黨派都拒絕收貨,堅持政府應局部派錢,而非借關愛基金「補鑊」。他們又批評陳茂波自己闖禍在先,不應將責任推卸給羅致光等其他官員。

唔知年輕人個定義係唔係傑青咁闊..
佢敢收窄過傑青個範圍陣間就俾人插佢年歲奇事
nds 01:36 PM 03-04-18
垃圾香港人靠正苦
真!DC 01:58 PM 03-04-18
就係香港人已經知道政府靠唔住先要派錢
由手機版發出
1 2 3 4 

返回主題版面