Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 國家隊討論區

主題工具 顯示模式
舊 07-13-10, 10:47 AM   #301
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
告魯夫痛斥橙軍踢法「醜陋」

荷蘭在今屆世界盃不但摒棄「全能足球」,對西班牙更踢法粗暴共被罰「八黃一紅」,加上西班牙五面黃牌,創下世盃史上最多牌紀錄。荷蘭球王告魯夫目睹國家隊為奪盃不擇手段,感到痛心疾首。

或\自知技術上不及西班牙,荷蘭不惜採用「殺傷戰術」阻止對方推進,防守中場雲邦美多次以超技術阻止對方中場「孖寶」沙維和恩尼斯達推進,另一防中尼祖迪莊更曾向對方的沙比阿朗素施以一記「穿心腿」,連串兇狠攔截令「橙軍」觀賞性十足的「全能足球」傳統招牌蕩然無存。

「橙色兵團」全場共有二十八次犯規遠高於對手十九次,正選十一人只有門將史基倫堡、中場史奈達和中途被換出的古積特三人沒有領牌,全隊合共被球證韋比判罰「八黃一紅」,與西班牙共領「十三黃一紅」更刷新世盃決賽紀錄。荷蘭亦自食其果,中堅希汀加於加時下半場被逐五分鐘後,恩尼斯達便替西班牙射入奠勝球。

再者,荷蘭完場後仍狠批球證韋比水準不濟,但本身最終只少打一人已算走運,尼祖迪莊那記「穿心腿」絕對值得直接紅牌被逐出場。該國球王告魯夫對後輩為奪錦標而不擇手段的踢法感到痛心:「荷蘭今仗踢得非常粗野,上半場已經有兩次極度兇狠的攔截。若果球證執法嚴厲一些,荷蘭恐怕很早已經要九人應戰。我感到非常痛心,因為荷蘭選擇了一種醜陋的方式去競逐世盃冠軍。」

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 11:06 AM   #302
無賴男
God of Gamer
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
作者: mario0606 查看文章
我都估唔到一隊打得實際D荷蘭會咁多人唔中意...
雖然我都知全能足球好睇、好爽,但咁多年都羅唔到一個冠軍
打得實際D都唔得?
同埋對住西班牙依D技術型球隊,本身後防又唔係勁
唔用下犯規真係無得打(睇下4強既德國...)
拿, 話俾你聽最好隊隊好似西班牙踢到好似巴塞咁 ,咁就叫好la

事實上地球上有幾多個沙維 幾多個恩尼斯達 ?!
隊隊o既人腳唔同 踢法都會唔同 依隊荷蘭會賞識o既人就會賞識 唔賞識ga都唔駛勉強
球場上犯規一定有 ,同nba一樣犯規係包含戰術的一種 , 打得實際D對支持多年荷蘭的fans 絕對係會認同的嘗試,至於果d 林記fans 或 吸引唔到d 新fans就好抱歉,依屆荷蘭隊 唔係for 你地~
老荷蘭fans大家都明 ,今次只係差一步...企返起身,下次再証明自己
畢竟冠軍只得一個,下次再超越自己

引用:
作者: Castor 查看文章
D人想睇華麗足球,理得你贏定輸
main point

此篇文章於 07-13-10 11:10 AM 被 無賴男 編輯。
無賴男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 12:52 PM   #303
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: 無賴男 查看文章
拿, 話俾你聽最好隊隊好似西班牙踢到好似巴塞咁 ,咁就叫好la

隊隊o既人腳唔同 踢法都會唔同 依隊荷蘭會賞識o既人就會賞識 唔賞識ga都唔駛勉強
球場上犯規一定有 ,同nba一樣犯規係包含戰術的一種 , 打得實際D對支持多年荷蘭的fans 絕對係會認同的嘗試,至於果d 林記fans 或 吸引唔到d 新fans就好抱歉,依屆荷蘭隊 唔係for 你地~
老荷蘭fans大家都明 ,今次只係差一步...企返起身,下次再証明自己

main point
講出重點 , 今次真係好多"老荷蘭fans" 會接受今屆o既打法, 因為我地真係有太多太多次打出漂亮足球而落敗o既賽事. (今屆西班牙打出o既華麗風格同98年o既荷蘭與 08年分組賽時o既荷蘭仲有段距離).
同埋好多時真係好講timming, 98, 02年o既法國, 08, 10年o既西班牙d人腳真係好齊整, 3線實力都正值當打. 荷蘭就真係次次都欠呢d timming. 今屆就係欠了一個頂級有狀態o既前鋒.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 01:26 PM   #304
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
我又有少少想問,荷蘭fans中意隊波係中意d乜?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 01:40 PM   #305
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: sugihara 查看文章
因為鍾意橙色

舊 07-13-10, 02:53 PM   #306
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 無賴男 查看文章

main point
犯規雲保美佢又唔會食牌先丫, 球證認為嚴重程度未致於出牌都可以俾人話茅我反而唔明
唔係下下出收山腳就得,可能睇左幾年布力般已經慣左
引用:
作者: initial 查看文章
講出重點 , 今次真係好多"老荷蘭fans" 會接受今屆o既打法, 因為我地真係有太多太多次打出漂亮足球而落敗o既賽事. (今屆西班牙打出o既華麗風格同98年o既荷蘭與 08年分組賽時o既荷蘭仲有段距離).
同埋好多時真係好講timming, 98, 02年o既法國, 08, 10年o既西班牙d人腳真係好齊整, 3線實力都正值當打. 荷蘭就真係次次都欠呢d timming. 今屆就係欠了一個頂級有狀態o既前鋒.
我唔算太老,都係近幾年先睇波,但我接受到今次個打法
踢得漂亮而輸我起阿仙奴都感受得太多
引用:
我係鍾意柏金

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。

此篇文章於 07-13-10 03:05 PM 被 鳳熾魂 編輯。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 02:59 PM   #307
無賴男
復仇勇者

XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
情意結,就好似有人鍾意巴塞有人鍾意皇馬咁簡單,其實你咁問我真係有d覺得你呃緊post
不過你問到,都應該有d禮貌答返你

ps: 我本身打左一大堆野出黎,頭先hang機無左..orz

引用:
應該係球證鬆章(eg.對巴西),唔鬆就狂食牌,仲加埋少林穿心腳先俾人插得咁勁啦

上屆意大利呀,唔知點解係好多人插馬特拉斯架,明明食紅果個係仙丹
就係咁奇怪架啦
德國場波 沙治奧的抽水,對於我係德國fans黎講都想插佢嫁,
不過有d fans 犯規討論就一場還一場 , 贏波就 幾年前球會場波同世界盃風馬牛不相及都拿出來炫耀到

此篇文章於 07-13-10 03:29 PM 被 無賴男 編輯。
無賴男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 06:01 PM   #308
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
咁中意隊波唔止咁少0既,可以係某人,可以係中意果種踢法...

我係想知道包容得呢隊波0既會係用咩角度去睇0者
犯規係戰術我無異議,但我覺得唔可以用實際黎包裝...始終都係偏離左公平競技,唔值得鼓吹

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 10:30 PM   #309
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: T123 查看文章
荷蘭應該點行落去?
堅守全能足球, 需要搵到極具天份嘅球員,萬中無一, 兼可能永遠與大力神無緣 (1974/78)
功利足球, chance應該大d (2010), 但....這還是荷蘭嗎
我都係想佢再試返08的雙核心戰術
兩年後雲邦美都35
未必有份踢
係真係唔明對俄羅斯果場輸乜
夾硬講就覺得係冇用返分組賽先守後攻的打法
引用:
作者: initial 查看文章
近年最強我覺得係98果屆
真係前中後三線龍門都強
呢兩年荷蘭係差後防
其實大家睇下D球員踢咩隊就知
後面唔掂
雲巴士頓就玩強攻
雲馬維克就完全防守足球
加強緊迫攔截至犯規也在所不惜
結果係...

西班牙同巴塞踢華麗進攻風格最終都獲得成績
但踢進攻輸同踢防守輸的口碑完全係兩回事
不如都係試返進攻先啦
始終依家班人強GE都係進攻果班

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-10, 11:26 PM   #310
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
告魯夫痛斥橙軍踢法「醜陋」

荷蘭在今屆世界盃不但摒棄「全能足球」,對西班牙更踢法粗暴共被罰「八黃一紅」,加上西班牙五面黃牌,創下世盃史上最多牌紀錄。荷蘭球王告魯夫目睹國家隊為奪盃不擇手段,感到痛心疾首。

或\自知技術上不及西班牙,荷蘭不惜採用「殺傷戰術」阻止對方推進,防守中場雲邦美多次以超技術阻止對方中場「孖寶」沙維和恩尼斯達推進,另一防中尼祖迪莊更曾向對方的沙比阿朗素施以一記「穿心腿」,連串兇狠攔截令「橙軍」觀賞性十足的「全能足球」傳統招牌蕩然無存。

「橙色兵團」全場共有二十八次犯規遠高於對手十九次,正選十一人只有門將史基倫堡、中場史奈達和中途被換出的古積特三人沒有領牌,全隊合共被球證韋比判罰「八黃一紅」,與西班牙共領「十三黃一紅」更刷新世盃決賽紀錄。荷蘭亦自食其果,中堅希汀加於加時下半場被逐五分鐘後,恩尼斯達便替西班牙射入奠勝球。

再者,荷蘭完場後仍狠批球證韋比水準不濟,但本身最終只少打一人已算走運,尼祖迪莊那記「穿心腿」絕對值得直接紅牌被逐出場。該國球王告魯夫對後輩為奪錦標而不擇手段的踢法感到痛心:「荷蘭今仗踢得非常粗野,上半場已經有兩次極度兇狠的攔截。若果球證執法嚴厲一些,荷蘭恐怕很早已經要九人應戰。我感到非常痛心,因為荷蘭選擇了一種醜陋的方式去競逐世盃冠軍。」

引用:
Wesley Sneijder~~~~!!!

引用:
作者: Castor 查看文章
犯規雲保美佢又唔會食牌先丫, 球證認為嚴重程度未致於出牌都可以俾人話茅我反而唔明
唔係下下出收山腳就得,可能睇左幾年布力般已經慣左
茅得過小白個下插水!?!? 都唔知係咪同c朗踢得多, 連插水都學埋!!!!!!

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 01:50 AM   #311
雙星
GAF足球隊15號

PSN  IDx2star
XBox Live Gamertagx2star
撐左14年既我又回顧1下先
EURO 96
因為柏金既飛機恐懼症而第1年支持荷蘭同時開始支持阿仙奴
WC 98 4強 12碼輸比巴西
EURO 2000
呢年真係好經典
列卡特第1次帶隊,橫掃死亡之組(法國,丹麥同捷克)8強6:1贏南斯拉夫
到左4強好記森保達好早就比人紅牌踢左出場
大部份時間11打10,不過呢場Toldo真係好神
法定時間內救左法蘭迪保亞同古華特既12碼
到左射12碼既時候,又救多次法蘭迪保亞既12碼
結果當然係出局啦
WC 02
FINAL都入吾到,旦係都係睇得最火滾既一屆
EURO 04
8強對瑞典係我第1次睇到佢地射12碼贏到
可惜4強輸左比主辦國葡萄牙
呢屆冠軍係希臘我諗真係冇咩人估到
WC 06
雲巴士頓第1次領軍
又抽到死亡之組(阿根廷,科特迪亞同塞黑)
16強又對葡萄牙
不過比肥仔文尼治1球世界波搞掂左
呢場波火藥味好重,犯規都好多下,臨尾已經亂來
最正係迪高同雲邦荷斯2條友齊齊坐係旁邊食花心睇戲
EURO 08
分組賽大打進攻足球
連炒意大利同法國真係好好睇
8強對住希丁克帶既俄羅斯,其實都好多機會
旦係始終攻極都吾入,重要成日比艾沙雲同施哥夫2隻快翼打特擊
終於輸左1球先,臨尾先靠雲佬追平
到下半場加時已經開始莫氣,臨尾重比艾沙雲窄位射入左雲達沙
今屆
決賽場波,吾計洛賓2球單刀波
其實重有馬菲遜頭鎚高出同希丁加頭鎚頂斜
機會就有,只怪自己把握吾到

諗諗下,荷蘭3劍俠有2個都教過國家隊
古烈治會吾會再出山教下國家隊呢

此篇文章於 07-14-10 01:52 AM 被 雙星 編輯。
雙星 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 01:55 AM   #312
雙星
GAF足球隊15號

PSN  IDx2star
XBox Live Gamertagx2star
引用:
作者: 犬夜叉 查看文章
我會係第一個叫告魯夫快D收聲............
自己人都唔撐.......
告魯夫一早已經係西班牙人了
你估下佢個女個仔係邊個就知啦

雙星 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 01:59 AM   #313
小嘉
The One

引用:

茅得過小白個下插水!?!? 都唔知係咪同c朗踢得多, 連插水都學埋!!!!!!
你呢句最攪笑
荷蘭抽水果d你又唔記既

插水有邊個無插過
插水就叫最茅
抽水穿心腿就唔茅
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 02:40 AM   #314
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
認真,邊球插水??

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 03:10 AM   #315
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
可能係red card果球

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 06:28 AM   #316
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: 小嘉 查看文章
你呢句最攪笑
荷蘭抽水果d你又唔記既

插水有邊個無插過
插水就叫最茅
抽水穿心腿就唔茅
穿心腿已經唔屬於"體育"既範疇.......

引用:
作者: DQGUNDAM 查看文章
可能係red card果球
red card前一球, 但red card個下希汀加都唔係好大動作

公式

紅字為重點

此篇文章於 07-14-10 06:31 AM 被 犬夜叉 編輯。
舊 07-14-10, 07:04 AM   #317
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: 雙星 查看文章
諗諗下,荷蘭3劍俠有2個都教過國家隊
古烈治會吾會再出山教下國家隊呢
古烈治.....唔好啦呱~

引用:
告魯夫一早已經係西班牙人了
你估下佢個女個仔係邊個就知啦
係邊個呀~?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 12:42 PM   #318
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
講真呢 d 好難 "公平討論",作為 fans 實會有偏見,唔多唔少都有 ...

場波荷蘭係打守勢波,無問題,打反擊亦好有效率,史尼達 d 直線真係好恐怖,但著實有好多下犯規係過份左 (唔係話球證無出牌/無紅就可以接受,球證啱哂就唔會有咁多討論位啦 ...);
另一邊廂西班牙下半場尾段開始唔知急定已經俾球證激到,小白越黎越易跌,又係唔抵幫 ~

p.s. 我係柏金年代的荷蘭 fans,佢退休後就因為法比仔轉左西班牙 ~

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 01:03 PM   #319
T123
Junior Member

註冊日期: May 2003
個人愚見:
經此一役, Oranje反正擺脫唔到二奶命, 就唔好再誤入歧途踢埋晒d死守/功夫/插水足球, 好似d邪教想稱霸武林咁, 無謂做臭自己個名, 第日就算捧到盃都無人服,正正經經踢番華麗進攻風格吧拉.
同時要正視團隊精神問題, 真係唔知洛賓/史奈達/vps有咩深仇大恨, 幾個人好似唔係踢緊同一隊波, robben獨食都要有個譜
T123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 02:23 PM   #320
祖羅.祖班納
어떡해 어떡해

註冊日期: Apr 2003
引用:
撐左14年既我又回顧1下先
WC 02
FINAL都入吾到,旦係都係睇得最火滾既一屆
你講起呢屆,又令我諗起外圍賽last一場,雲高爾臨尾放曬4大前鋒,古華特/哈索賓基/雲荷當/希斯寧基出黎博...4-2-4重現江湖

WHY ALWAYS ME?
祖羅.祖班納 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 04:48 PM   #321
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
個人愚見:
經此一役, Oranje反正擺脫唔到二奶命, 就唔好再誤入歧途踢埋晒d死守/功夫/插水足球, 好似d邪教想稱霸武林咁, 無謂做臭自己個名, 第日就算捧到盃都無人服,正正經經踢番華麗進攻風格吧拉.
同時要正視團隊精神問題, 真係唔知洛賓/史奈達/vps有咩深仇大恨, 幾個人好似唔係踢緊同一隊波, robben獨食都要有個譜
我諗打乜風格都要睇有乜材料 ge,好似上面都有人講,今年因為後場人腳麻麻先要咁打,同埋真係無乜話誤入歧途,只要唔係功夫足球就得啦

至於 robben ... 佢一向都係咁,都應該無乜得救 ... vps 己經比佢好,只係佢無態,無野好講 ...

引用:
作者: 祖羅.祖班納 查看文章
你講起呢屆,又令我諗起外圍賽last一場,雲高爾臨尾放曬4大前鋒,古華特/哈索賓基/雲荷當/希斯寧基出黎博...4-2-4重現江湖
個年真係睇到叫救命 ... 自己一手一腳送自己局 ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-10, 06:24 PM   #322
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
個人愚見:
你應該好憎摩連奴.......

公式

紅字為重點

舊 07-14-10, 08:24 PM   #323
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
你應該好憎摩連奴.......
摩佬雖然係防守起家,但組織進攻都組織得唔錯.
而且國米好似無咩功夫啵

舊 07-14-10, 08:46 PM   #324
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
摩佬雖然係防守起家,但組織進攻都組織得唔錯.
而且國米好似無咩功夫啵
你忘記左馬達拉斯.........
佢點只識挑釁功咁簡單

公式

紅字為重點

舊 07-14-10, 09:02 PM   #325
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

12歐國展望~

雲佩斯  亨特拿  洛賓
    雲達華冶 史奈達
       德倫特
艾曼紐臣 馬菲遜 希汀加 雲違維爾
       史基倫堡

古冶/艾費利/艾利亞/迪莊/馬杜路

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
北斗無双│PS3 北斗無双International 発売中、3990円 草薙さん 電視遊戲討論版 976 08-14-12 12:13 PM
[多機種] ★★ Dante's Inferno ★★ 但丁的地獄之旅 ★★★★★★ 白金攻略討論區 ★★★★★★ DLC updated ㊣ yKS 攻略及心得交流區 232 06-07-10 12:16 PM
娛樂新聞報告 Busconcamp Neo Entertainment TREND 1032 02-02-08 05:17 PM
[ATV] 十 六 不 搭 喜 趣 來 IamO Neo Entertainment TREND 41 01-29-08 08:45 PM

現在的時間是 11:27 PM

手機版 | APP版