Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-16, 10:31 PM   #1501
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
其實已經blacklist歌絲˙暮斯呢件五毛
正常係J唔到
多謝你quote佢段文迫我睇
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:33 PM   #1502
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
游都選到, 咁周庭4年後如果參選勝算更高
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:36 PM   #1503
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: freemanl 查看文章
游主其實點都無乜大關係 加上佢死跟隊友就得
反而羅冠聰一個的表現就影響佢成代人來屆參選有無勝算了

舊 09-05-16, 10:50 PM   #1504
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: kev00269270 查看文章
我睇既係票數

1039054 : 801797

仍然繼持55:45比例
以今時今日黎講已經算大勝了
3 : 2 = 6 : 4 = 60 : 40

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:51 PM   #1505
sunnylau

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: JMi 查看文章
游主其實點都無乜大關係 加上佢死跟隊友就得
反而羅冠聰一個的表現就影響佢成代人來屆參選有無勝算了
羅冠聰做得好..
黃之鋒甚至周庭下屆出選成功的機會就會大增
故眾志這一次出盡120%力量都要爭港島一席的決定是正確的

(論形象,眾志應該比人社更好,有能力吸中間甚至是中產的票)

真心講..
黃之鋒或周庭都要比游主任好...

此篇文章於 09-05-16 10:53 PM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:53 PM   #1506
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: sunnylau 查看文章
羅冠聰做得好..
黃之鋒甚至周庭下屆出選成功的機會大增
故眾志這一次出盡120%力量都要爭港島一席的決定是正確的

真心講..
黃之鋒或周庭都要比游主任好...

三七佢係份人真正有情有義,有錢都捐晒比組先得人心幫佢選JA
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:55 PM   #1507
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: freemanl 查看文章
400 票係教主輸懶、傲慢、熱普城永續
同時青政有區選經驗、游上次差 d 滅鼠成功,再加埋梁天琦

心理上支持但賽前都唔睇好。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:57 PM   #1508
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
有機會輸剩一席的時候
有三席確實算大勝,始終建制兩席不可撼動

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 10:58 PM   #1509
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
https://martinoei.com/?p=7799
400票係多謝神駒加持,令雷動正式將熱普城黑名單
高登神駒,果然係最佳隊友

不怕神一般的敵人,只怕神駒般的隊友

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 11:01 PM   #1510
sunnylau

引用:
作者: alextang1030 查看文章

三七佢係份人真正有情有義,有錢都捐晒比組先得人心幫佢選JA
其實黎文洛同那個導演退出唔玩重好..
根本豬隊友
特別是黎文洛..
新東補選時不停抽水的形象深入民心
黃之鋒能力未必算很高
有時一樣會被人批評
(例如打機,玩模型等..不過我覺得好普通,只是他喜歡分享,自然比位人入)

不過親和力就真的強
亦是從政者必須具備的條件
你能力再高
但人際關係極差
那樣從政很難有出路
舊 09-05-16, 11:08 PM   #1511
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: T.K. 查看文章
https://martinoei.com/?p=7799
400票係多謝神駒加持,令雷動正式將熱普城黑名單
高登神駒,果然係最佳隊友

不怕神一般的敵人,只怕神駒般的隊友
是但啦,神駒我入熱普城數
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 11:13 PM   #1512
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
鄭松泰隊何君堯奸笑搶左好多分~唔係依單野~可能一個議藉都無~
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢個真, 但要同盡快同陳雲好好睇睇咁劃清界線.
我都同意,鄭松泰hi何君堯奸笑,搶分

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 11:20 PM   #1513
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
暫時黎睇黃之鋒同周庭佢地係邊一區?佢地唔同區好D,唔會撞區分票
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 11:29 PM   #1514
Crazy Gamer

引用:
其實黎文洛同那個導演退出唔玩重好..
根本豬隊友
特別是黎文洛..
新東補選時不停抽水的形象深入民心
黃之鋒能力未必算很高
有時一樣會被人批評
(例如打機,玩模型等..不過我覺得好普通,只是他喜歡分享,自然比位人入)

不過親和力就真的強
亦是從政者必須具備的條件
你能力再高
但人際關係極差
那樣從政很難有出路
黎汶洛根本一開始就係R晒黨內人情牌先推到上去
但我可以同你講,佢跌返落黎都唔係因為黨外對佢既印象
而係佢自己份人問題

至於黃之鋒,蜀中無大將,廖化都比多佢...
周庭就...無可能嫁喇,算吧喇
舊 09-05-16, 11:32 PM   #1515
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
話說游議員竟然有時間客串拍劇 (雖然得 1, 2 個 shot)
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 11:40 PM   #1516
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
唔追PO了要開工,成日DOWN到工作效率好低

貼返下今日又見返的文章出來大家睇下就算

引用:
http://www.localpresshk.com/2014/08/eat/

盧斯達:一代人的殺子工程
內文唔貼了
有心就會去睇

舊 09-05-16, 11:41 PM   #1517
sunnylau

引用:
作者: alextang1030 查看文章
黎汶洛根本一開始就係R晒黨內人情牌先推到上去
但我可以同你講,佢跌返落黎都唔係因為黨外對佢既印象
而係佢自己份人問題

至於黃之鋒,蜀中無大將,廖化都比多佢...
周庭就...無可能嫁喇,算吧喇
話不可以說太盡
我也看不出游主任有什麼才能
(一無口才,二無政治識見)
最後一樣可以取得議席

參考網上一堆分析文
最大賣點就係
1 有同鼠王交過手,無懼對手壓迫
2 區選敗戰後仍努力經營黃埔票倉,鞏固實力

如果黃之鋒同周庭有心去做
足足有4年時間準備

你看游主任由區選到立法會直選準備了多久?
舊 09-05-16, 11:46 PM   #1518
sunnylau

睡前一貼,有時真係要講一句
敗選有因,怨不得人

李鴻彥
4小時 · 香港 ·
【純吹】【圍爐政治】

正當西環亦背棄工人階級,由以往支持工聯會的陳婉嫻、王國興,到今天改為重點支持謝偉俊、梁美芬、容海恩、何君堯及周浩鼎等律師團,為什麼大家還認為今天的政治世界一成不變?為什麼相信所謂的泛民依然是10年前的前綫、民主黨與公民黨?關於選舉,想說的很多,包括為什麼形勢大好一片的熱普城會「大熱倒灶」、選舉結果有什麼啟示?

熱普城的支持者集中在年輕一輩、首投族身上,當中以網民為主,透過多個擁有大量粉絲的facebook專頁宣傳推廣理念的同時,支持者容易跌入茉莉花革命推手戈寧(Wael Ghonim)口中的同溫層(Stratosphere),即是大家傾向Like或與自己觀點相同的人溝通,取消關注或屏蔽不同的意見。

熱普城旗下的《熱血時報》、候選人以及以隱藏身份創建的不同專頁,在選舉期間瘋狂洗版,報道與熱普城選舉有關的新聞、進行直播以及制作宣傳政綱的短片,可惜,同樣的粉同樣的理念,不但陷入戈寧口中的同溫層,更甚是相互圍著火爐喧寒問暖,以為世界無冬天。

我見過不少熱普城的死忠粉或勉強稱為KOL,在短短1小時內以評論形式寫了很多「政見」(例如:我接受唔到囉、如果係咁抵你啲港豬死、戴妖不得好死、我唔敢生仔......等等),短短十分鐘已有超過100個Share,不是Like是Share,究竟Share的朋友對這些「政見」有多了解?但凡稍有不順或駁斥的話則立即封鎖。

是次非建制派(用泛民已經不同時宜)取得勝利(地區分組點票逾50%及保住三份之一否決權),致勝關鍵包括雷動配票,熱普城沒有參與亦不被參與雷動配票機制(原因其他人留言有講),選舉失利後支持者在自家facebook繼續謾罵,於事無補,此其一。

熱普城的支持者集中在年輕一輩及首投族,但偏偏年輕一輩或首投族不熱忱登記做選民,雨傘運動後60歲以上新增登選民(或被登記)的數量,遠較18至25歲還要多。年輕選民不能透過在網上批評鄺俊宇、許智峯取得選票,因為大部份「講就兇狠做就碌撚」,根本不是選民。而今次投票率達到破紀錄的58%,相當於220萬人投票,顯示大批以往被視為「沉默」的中產動起來,而熱普城的政綱、網上宣傳以及跑步宣傳永續《基本法》等,不是中產那杯茶。

一邊圍爐取暖,另一邊錯算「沉默」中產的威力,到最後,繼續護教繼續屌(不妨參考 葉一知 (Yip Yat Chee LS)文章)。

除了圍爐政治外,另一個比較特別的現象是一人政黨。2012年70席涉及16個政黨(民建聯、經民聯、工聯會、自由黨、新民黨、新論壇、勞聯、公民黨、民主黨、工黨、人力、公專聯、社民連、街工、民協、新同盟)及本土無黨派等多名獨立人士,但2016年涉及的政黨再進一步增加,包括熱血公民、青年新政及小麗民主教室等,以往綑綁式投票、保住23席關鍵反對票的難度會否增加?暫時要看各黨派間的協調。既然綑綁式投票是過去10年的主旋律,未來幾年議會抗爭或有新面貌,還是那一句,西環變幻時,你認為一切不變?

最後,《香港01》6月初報道,中央政策組在5月底、6月初時進行名為《2016年立法會選舉》民意調查,8條問題中包括以下一條:「揀候選人時,候選人對梁振英連任的取態,是否屬於重要的考慮因素」,結果56.8%受訪人士認為非常重要或幾重要。

梁振英隨後在6月底接受《南華早報》訪問時表示,最快在9月公布是否角逐連任,大有將立法會選舉結果與自己支持度掛勾的意途,立法會建制派大勝 = 選民支持梁振英連任 = 宣布連任,如今失守地方直選逾半議席及關鍵否決權,加上傘兵當道,主張強硬處理雨傘運動的梁振英,還好意思角逐連任?

JL185805092016

PS:以宏觀角度(不幫任何政黨)看,今次選舉空前成功,超級區選保住了涂謹申、梁耀忠及鄺俊宇,最重要是王國興可以休息了(但有另一個更奸的何妖)。
舊 09-05-16, 11:51 PM   #1519
Crazy Gamer

引用:
話不可以說太盡
我也看不出游主任有什麼才能
(一無口才,二無政治識見)
最後一樣可以取得議席

參考網上一堆分析文
最大賣點就係
1 有同鼠王交過手,無懼對手壓迫
2 區選敗戰後仍努力經營黃埔票倉,鞏固實力

如果黃之鋒同周庭有心去做
足足有4年時間準備

你看游主任由區選到立法會直選準備了多久?

眾志內部分四派
當然黎派沒落左,聲望最高既係羅派
而周派,其實聲望算係目前比較少( 最近所得既UPDATE已經係三四個月前了)
而黃,人緣黨內都算唔錯既,不過決斷力上有少少問題咁解
舊 09-06-16, 12:06 AM   #1520
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
其實廿歲出頭,剛大學畢業無耐,無咩人生/工作經歷就直接做立法會議員,係畸形,你仲要嫌佢地唔夠料做,畸形²。

舊 09-06-16, 12:14 AM   #1521
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
香港島建制唔係3席咩, 定葉劉當泛民.
UPDATE:你啱,我數漏咗。唔夠瞓就會出現咁嘅事覺失調架啦。XD

引用:
冇啦啦自由黨都當自己人.
反梁既自由黨最多咪係小事上撐到恆. 大是大非, 同關乎商界利益既野, 邊有可能企泛民個邊. 黨基本理念根本上同基層相沖.
我冇講話自由黨係自己人喎,我淨係話佢哋喺必要時係可以利用嚟反689。至於自由黨領唔領情就係另一回事。起碼田少佢係有少少戰略思維,知道幾時企喺中共度攞著數,幾時企返市民呢邊攞光環。

非建制喺呢個不公平制度下攞過半數係近乎無可能(#),有時真係需要拉攏呢啲騎牆友仔。

(#)除非不斷喺多啲門檻低嘅功能組別度默默耕耘,喺好似IT界同演藝界等不斷成立「法定團體」去令己方嘅「公司票」增加去抗衡建制派嘅「公司票」。但無奈泛民好多支持者太過政治潔癖,就係唔肯落苦功入去功能組別度,先可以廢咗中共所設嘅「分組點票」武功。本土派更加唔洗講。

此篇文章於 09-06-16 01:16 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:23 AM   #1522
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 2dn 查看文章
其實廿歲出頭,剛大學畢業無耐,無咩人生/工作經歷就直接做立法會議員,係畸形,你仲要嫌佢地唔夠料做,畸形²。
年輕從政唔係唔得 外國仲幾多人讀政治+半途實習一路做上去 係香港本身個環境同風氣唔捧政治 甚至一直被人話政治冷感 係近年先多人論政 所以咁多年來都無真正政治家 連政府啲高官都唔使問責落台 何況一眾議員 做錯嘢係有人會記得 但大多數人都會選擇性遺忘 好快四年下次選又唔記得今次有咩問題的了 無話點解決 投翻各人心目中果票咪算

此篇文章於 09-06-16 12:26 AM 被 Iro 編輯。
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:24 AM   #1523
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
你講咩呀?你再睇清楚呢句:「尤其香港島,居然被泛民逆轉勝,由最悲觀嘅得1席到贏4席。」

我幾時有講港島建制有3席呀?6-4=2席呀
工聯會+民建聯+葉劉 = 3
新民黨係建制黎, 所以師兄話你計錯數
泛民同建制係港島係3:3
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:24 AM   #1524
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
功能組別要攻就要全面進攻,勢成運動做就一齊做,先能令到如我般潔癖較易接受。

舊 09-06-16, 12:25 AM   #1525
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:

是次非建制派(用泛民已經不同時宜)
呢排少睇文, 唔明點解不同時宜, 有冇版友可以解一解
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:06 PM

手機版 | APP版