Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-17-15, 09:52 AM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
[成功需苦幹]兒子生性愛工科母不感安慰

引用:
DSE放榜:5科5**冀讀劍橋 父母勸留港讀醫

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2015...00822_001.html

文憑試今日放榜,屯門保良局百周年李兆忠紀念中學的學生李翰霖考獲5科5**,他同時考獲英國奬學金,有機會負笈劍橋大學升讀工程,惟李本身來自醫學世家,其父親為護士,母親為家庭醫生,故冀翰霖未來可入讀醫科,兩代之間對升學前路產生矛盾。

李翰霖去年在數學比賽中獲獎,令他對數學產生興趣,今年3月更考獲英國菲臘親王奬學金,可到英國修讀工程,翰霖認為工程系有大量應用數學機會。不過,母親卻認為讀醫科前途較平坦,不想兒子未來辛苦,而做工程的社會地位亦未必能快速地反映出來,收入也不及醫生般有保證,加上若到海外升學4年使費約需240萬元,故反對兒子赴英修讀工程,兩代之間的爭拗暫時未有結論。

翰霖認為今日文憑試才放榜,英國菲臘親王奬學金最遲可於8月底才答覆,而其父母表示會尊重兒子的最終決定。翰霖續稱,計劃修讀工程後,將來可從事科研或成為科研教授。
e+ 係做醫生都買唔到樓既大時代, 讀醫科做乜 ?

仲有邊個敢話揀科同政治無關 ?

此篇文章於 07-17-15 12:07 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 09:57 AM   #2
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
重點你未賺到錢已經再加240萬,即使老豆老母都係星球人都有壓力吧
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 10:41 AM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: J+1 查看文章
重點你未賺到錢已經再加240萬,即使老豆老母都係星球人都有壓力吧
由手機版發出
真唔識,240萬邊度黎?
由手機版發出
舊 07-17-15, 10:56 AM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

可能首先買部跑車代步掛...
由手機版發出
舊 07-17-15, 11:10 AM   #5
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我老表去外面讀完碩士都係學費30幾萬,生活費12萬左右,240萬應該係講緊去大陸買個學位返黎w

話時話做醫生你入行無返十幾年都都係睇唔出有咩社會地位架喎

睇款都係想個仔入醫科,咁自己可以拉關係打人情牌幫個仔舖路姐w

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-17-15 11:16 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 11:12 AM   #6
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
呢D父母真搞笑...

想個仔做返自己嗰行就一早叫佢專攻嗰D科目LA, 到依家搞好晒至黎咁講法
個仔有興趣讀工程就好明顯鍾意大過讀醫啦, 咁逼法出到黎變左前排嗰個做唔成醫生既精神病人就仲死.

唔通佢地係華佗後代?!?!?!

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 11:16 AM   #7
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
孩子嘅才能九成都係因為父母呃殺
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 11:21 AM   #8
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我係佢老豆老母有 240 萬就俾兩層樓首期, 剩低用來裝修劏房, 一屋八戶.

讀乜野醫科 ?

舊 07-17-15, 11:27 AM   #9
J+1
望過黎呀!!!!!!

引用:
作者: 野良猫 查看文章
孩子嘅才能九成都係因為父母呃殺
咁就唔該入小學時就唔好比佢玩數啦...
由手機版發出
舊 07-17-15, 11:30 AM   #10
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 細路翔 查看文章
我老表去外面讀完碩士都係學費30幾萬,生活費12萬左右,240萬應該係講緊去大陸買個學位返黎w

話時話做醫生你入行無返十幾年都都係睇唔出有咩社會地位架喎

睇款都係想個仔入醫科,咁自己可以拉關係打人情牌幫個仔舖路姐w
我只睇到佢係想個仔讀左之後賺多D錢ONLY...

的確, 只要係醫生, 有無良心都係會賺得多錢既.

又或者咁, 可能佢父母睇得出個仔做野拿西, 預期讀工程到時害人住危樓, 不如開唔啱既藥食到人入院救返好過...HAHA

舊 07-17-15, 12:36 PM   #11
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: HON HON 查看文章
我只睇到佢係想個仔讀左之後賺多D錢ONLY...

的確, 只要係醫生, 有無良心都係會賺得多錢既.

又或者咁, 可能佢父母睇得出個仔做野拿西, 預期讀工程到時害人住危樓, 不如開唔啱既藥食到人入院救返好過...HAHA
咁又係
醫死一個就已經可以釘牌
整棟暗病樓出嚟到時有事可能唔止死一個

父母果然偉大
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 12:46 PM   #12
J+1
望過黎呀!!!!!!

醫到半死不活先賺得多
由手機版發出
舊 07-17-15, 01:45 PM   #13
ゆり

註冊日期: Nov 2004
一個月有5皮洗
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 02:25 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
醫到半死不活先賺得多
由手機版發出
不停叫你返黎覆診...

地就有用完既一日, 但病就要不停去睇...

舊 07-17-15, 07:00 PM   #15
碧克

註冊日期: Aug 2003
一個係RN,一個係醫生,240萬又唔係要一筆過,呢個家庭會俾唔起?a

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 08:25 PM   #16
J+1
望過黎呀!!!!!!

唔係比唔起,係收唔番
由手機版發出
舊 07-17-15, 11:23 PM   #17
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
父母扮野晒命?
畀唔起就話啫, 個細路有興趣又系外國名校, 咁o既時勢留響香港把鬼
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 02:00 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

以我所知呢, 除非你個個 sem break 都遊足西歐各國兼大魚大肉仲狂掃 hermes, 加埋架跑車, 唔係無乜可能 4 年洗到 240 萬

舊 07-18-15, 02:43 PM   #19
ゆり

註冊日期: Nov 2004
其實有240萬仲讀咩書

緊係利疊利
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 03:22 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢老母臭大佢咁辛苦咪叫佢唔好去留學囉
由手機版發出
舊 07-18-15, 04:16 PM   #21
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
根本如果批到個獎學金已經基本夠個四年費用
呢家人根本係度晒命,又醫生又護士(另一單人地老豆失業都搞得掂)
吹水吹到240萬
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 04:29 PM   #22
碧克

引用:
唔係比唔起,係收唔番
由手機版發出
劍橋出身工程師搵錢唔見得比醫生少,而且我相信應該冇醫護人員咁搵命搏掛

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 07-18-15, 04:53 PM   #23
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 碧克 查看文章
劍橋出身工程師搵錢唔見得比醫生少,而且我相信應該冇醫護人員咁搵命搏掛
點解好似講到240萬好少錢咁嘅
實際上要搵幾多錢先會回返240萬俾老豆老母?
有咁多閒錢用D錢買樓放租好過等個仔十幾年後先回報返黎啦
一個唔好彩回得返可能已經無命享
舊 07-18-15, 05:07 PM   #24
碧克

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
點解好似講到240萬好少錢咁嘅
實際上要搵幾多錢先會回返240萬俾老豆老母?
有咁多閒錢用D錢買樓放租好過等個仔十幾年後先回報返黎啦
一個唔好彩回得返可能已經無命享
先唔理錢多錢少,一開始只諗住錢途叫個仔無視興趣能力讀醫就已經好大問題.
劍橋仔會搵唔到「足以餬口」既工?我就唔係好信.
讀完醫出來做醫生唔辛苦?打鎚問句都唔信.

同埋,就當240萬呢筆數係真,呢個家庭會出唔起?一筆過cash或者難D,分開幾年絕對唔難啦.

\  /

舊 07-18-15, 05:24 PM   #25
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 碧克 查看文章
先唔理錢多錢少,一開始只諗住錢途叫個仔無視興趣能力讀醫就已經好大問題.
劍橋仔會搵唔到「足以餬口」既工?我就唔係好信.
讀完醫出來做醫生唔辛苦?打鎚問句都唔信.

同埋,就當240萬呢筆數係真,呢個家庭會出唔起?一筆過cash或者難D,分開幾年絕對唔難啦.
我唔知家庭醫生搵幾多
但240萬應該接近佢老豆四年總收入
辛苦做四年全數俾個仔fing
調轉俾你制唔制?

雖然240萬都係吹下水啫

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[成功需苦幹]兒子生性愛劏豬母倍感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 17 06-01-15 12:19 PM
[成功需苦幹]兒子生性奴才買樓父感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 30 03-31-15 02:10 PM
[成功需苦幹]兩港女獅子山下體現上車精神 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 36 03-24-15 06:42 PM
[成功需苦幹]前景差大學畢業生反加叫價 空缺減少 顧問促盡快求職 メソウサ ~清談館~ 52 06-02-12 11:01 AM
[成功需苦幹]領匯街市檔逼穿制服[成功爭取制服誘惑] メソウサ ~清談館~ 20 05-30-12 11:33 AM

現在的時間是 07:49 PM

手機版 | APP版