Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-14-13, 09:24 PM   #1
Boni
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
我應否放低對對方的感情?應如何建立新的關係?

失戀幾個星期
對方想轉變生活,雙方同意下分開,都算和平
因為再上一次拍拖(由中學開始),可能太投入(已經計劃過結緍),失去大部份朋友
現任(已過去,前一間公司認識),基本已成為惟一知己
最重要是佢令我從過去重新振作,所以我非常珍惜佢
分開時,大家都認為彼此可以繼續做朋友

這個「朋友」應該已投入自己的新生活,我依舊過着以往的日子
有時候,我會搵佢,知道佢同以前有很大的轉變,而且不能再像知己般傾訴,心裏有點難過
我一直都會同過去情人保持聯絡,雖然已分手,但我依然珍惜曾經的感情
和前任分開時因為產生誤會,而且已經結緍,所以沒有再聯絡

現在分手的感覺我想我已經處理好
但我是否應該連「朋友」也放低?
惟一的知己也放低的話,縱使是一廂情願,但我應該如何再尋找新的?
現僅存的朋友,對我了解很淺,甚至是一些酒肉朋友
很多時我有心事,朋友們都無能為力,愛莫能助
想建立一兩個知己關係,但我不知如何是好
我已努力去認識更多新朋友,但始終朋友不能一下子就增加,而且關係不一定能交心,所以只能隨緣
寂寞、孤單感覺經常有,有時候不太懂得去舒緩,心情又會低下去
想過着積極一點的生活,但要從已在社會工作一定年資的情況下,從新開始建立人際關係,真的不知道如何入手
曾試過從興趣、工作、學習入手,但關係總不能深下去,很多時過程完結後,會不再聯絡,大部份也是有自己的生活,不會花太多時間在新的關係上,再努力也只是多個飯友

這些問題一直都困繞着我,我也想過直接尋找新的戀情,但朋友始終不會增加,問題也只會不斷循環
一次過有太多煩惱,很感激看到最後的每一位
希望大家能幫我一下,再次感激大家
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-13, 10:37 PM   #2
msm07

註冊日期: Apr 2003
繼續做朋友,只是客套話.

新朋友不能太交心,有時想對新朋友說真心話,想加快增進友誼,結果會弄巧反拙,失去更多本來的朋友.

以上個人經驗.
msm07 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-13, 10:44 PM   #3
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
點解會係作品發表lol

你有冇咩目標想達成?
人夾人緣
你點睇人 人都會點睇你

二黎人生同搭車差唔多
會遇到好多人但有幾多個可以倍你坐到你既目的地?
睇開D
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-13, 12:18 AM   #4
Boni

我也明白客套說話的意思,這點我也向對方求證過,我們會繼續做朋友
但我想是我依然想倚靠對方,大家剛分開,太過深入的話題會有所避忌

我曾經有過很多目標,但大部份也是想和別人一起完成,在找不到對像下,很多也不了了之

感謝兩位的回覆
舊 07-15-13, 04:29 PM   #5
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
曾經一起過,要變回朋友跟本不可能,快快認識另一位就可以放低了
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-13, 04:06 PM   #6
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: sonic 查看文章
曾經一起過,要變回朋友跟本不可能,快快認識另一位就可以放低了
都未必,我同歷代都keep 到有聯絡食飯!

有d 可以去飲野睇戲

之前清清楚楚,會好d 掛,成年人啦

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-13, 06:22 PM   #7
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: KIM 查看文章
都未必,我同歷代都keep 到有聯絡食飯!

有d 可以去飲野睇戲

之前清清楚楚,會好d 掛,成年人啦
個人覺得應該睇下點分手啦,看身邊人和平的做回普通朋友的確有可能,不和平的嘛……肯同一場合出現叫俾面,唔係有一個無一個唔係咩出奇……

舊 07-17-13, 12:12 AM   #8
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
個人覺得可以係朋友既, 我之前果兩個都係, 兒家我地真係好自然既朋友關係, 不過短時間內真係吾得, 會諗起好多野

此篇文章於 07-17-13 12:15 AM 被 TSZ 編輯。
TSZ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-13, 01:39 AM   #9
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
其實睇番自己性格啦~做自己合適的處理吧!

樓主的情況, 可能採取避開, 暫時比較好!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-13, 11:33 PM   #10
Boni

其實暫時我都諗住避開下
有時始終想知道下佢近況,心癢難耐
但知道後又會內心難過⋯⋯
所以好想搵多啲節目分散注意力
又發現身邊可以搵既朋友唔多,節目量有限
就好似最近想搵人一齊睇戲,真係毫無頭緒⋯⋯
舊 07-19-13, 09:53 AM   #11
クラウド
God of Gamer
死相が見えるぞ

咁咪自己一個睇

舊 07-19-13, 04:39 PM   #12
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
而家仲需要時間適應,所以對於角色轉換仲未完全習慣。
慢慢到你完全放下,你自然就能夠以朋友的角色再次面對佢、同佢相處。

呢d狀況無論講乜都無用,只有堅強d,由時間慢慢沖淡,慢慢治癒你0既傷口。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 01:18 AM   #13
Boni

多謝kin~kin既見解!
舊 07-23-13, 01:24 AM   #14
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
時間一過,咩都係歷史
回望返個傷口你都唔會再痛到而家咁

同意kin,係要去適應下

當然我失左戀去左外國一個月就諗通左

舊 07-28-13, 12:26 AM   #15
Boni

咁多位,我又有一啲新既煩惱想舒發,希望大家能夠再次幫忙一下

話說,我知道了前情人近況
她和我分開原因,是因為她認識了一位花花公子
現階段她們還在蜜運
但她的朋友,都對這個男人有微言,她們當然不知情
這個情況,我又只能做旁觀者嗎?
舊 07-28-13, 12:44 AM   #16
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
好一個無縫接軌

當然唔好出聲
一來佢販劍
二來出聲只會畀人覺得你唔甘心所以玩中傷

舊 07-29-13, 12:19 PM   #17
darknessmana

註冊日期: Nov 2008
視乎你用情有幾深,去決定仲去唔去維持朋友關係。

睇你而家仲咁關注同在意對方既事,証明你根本放唔低。

你想成為守護天使保護佢,直至佢搵到好男人為止嗎?就算你唔袖手旁觀,你都只係阻住人開始新生活。

請問清楚自己係咪想有轉機,還是已經決定要重新出發去發掘新的感情。

如果係前者,你可以繼續去試去等,冇人阻你,起碼你唔會猶豫或煩惱應唔應該咁做。

如果係後者,而你又感情上放唔低,還是狠心地劃清界線會比較好,特別是比較感情用事的人,這段時間勉強再保持朋友關係,見面溝通只會無止境增加你留戀與煩惱。
darknessmana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-13, 09:16 PM   #18
Boni

講真當然想有轉機,都明白過份關心會影響大家
而家有返自我,開始知應該點做
再次多謝咁多位意見

論壇跳轉

現在的時間是 11:48 AM

手機版 | APP版