Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-08-09, 09:46 PM   #26
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
反應不錯嘛~
大家努力Keep住

引用:
作者: seetold 查看文章
技術太爛唔敢丙...
嘿嘿嘿...等餅爺同首領修理你
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-09, 10:12 PM   #27
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold

你們不要這樣,我想影相啊...

潛水怕屈機(逃~)

舊 09-10-09, 08:27 AM   #28
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
不跟800x不是一個問題

不過樓下某幾個...張相一時大一時細

自家的thread統一返少少,最少pixel個誤差不要上落太大

不要一時300x,一時又600x,一時又1024x

看得人很辛苦

不過我提意...可不以可規限在800x或以下

此篇文章於 09-10-09 08:38 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 03:17 PM   #29
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KTN 查看文章
不跟800x不是一個問題

不過樓下某幾個...張相一時大一時細

自家的thread統一返少少,最少pixel個誤差不要上落太大

不要一時300x,一時又600x,一時又1024x

看得人很辛苦

不過我提意...可不以可規限在800x或以下
其實個個都大個仔大個囡了啦
呢啲嘢應該自己留意才對,可以的話我都唔想俾咁多限制
舊 09-11-09, 03:11 AM   #30
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
注意︰我係唔識影相的, 這是對主題的感覺

果D係咩黎架......好蓮蓬呀
http://www.gaforum.org/showpost.php?...25&postcount=1

呢張我好鍾意
http://www.gaforum.org/showpost.php?...81&postcount=7

呢兩張好得意
http://www.gaforum.org/showpost.php?...87&postcount=4
http://www.gaforum.org/showpost.php?...25&postcount=5

有咁的藥架咩?
http://www.gaforum.org/showpost.php?...94&postcount=6

http://www.gaforum.org/showpost.php?...92&postcount=1
http://www.gaforum.org/showpost.php?...44&postcount=3

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-09, 09:51 AM   #31
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
http://gaforum.org/showpost.php?p=8030133&postcount=3
油畫風b

舊 09-11-09, 12:02 PM   #32
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
注意︰我係唔識影相的, 這是對主題的感覺

果D係咩黎架......好蓮蓬呀
http://www.gaforum.org/showpost.php?...25&postcount=1
其實係滾水

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-09, 12:03 AM   #33
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
膠賀
#1 - 的葉 (定係叫垂柳呢?) 很有方向性 (大部份都傾向左下),我第一眼就望得好舒服,以及那種色調的氣氛很適合。

#4 - 如果可以等到,張相只得返望住poster 的男人會更好,視線被左邊那兩個路人搶走

#5 - 水面那藍色及模糊感很做到水的冰泠感,以及整張相3隻色 (黑、藍、綠) 好有contrast!

-----
斯文Strider
是斯文的生活感想,當睇到#4,我就覺得文字與相片好夾!

(但我唔知#6 o個樣野係乜黎....)

-----
嘿哈兒
#5 - 我覺得構思很好,日式房子 + 櫻花,但我覺得這棵櫻花的形態不夠吸引,沒有那種春天的氣息。

-----
seetold
#4 - 這個構圖我很喜歡,所有樹都冇哂頭 (本身應有的葉),而相片右方就用了葉做前景。

-----

#3 - 我揀了這張, 是因為個人好喜歡這類相,慢慢引導去最遠處~

----
版霧之神
#7珠!! 但可惜條龍咁多鬚,如果有龍嘴,氣勢更勁~

-----
M眼
#1呢幅好似畫咁,側光打落女角而出現的髮光, model 的表情及那種warm feeling 都幾夾~

(原來一次係丙唔哂的...)
回氣再續...

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-09, 01:49 PM   #34
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
怎麼開始有人一天貼多過一張了?
雖然熱心是好事啦... 不要三分鐘熱度才好.

--

說實的, 實在沒有心情去評 stock.

此篇文章於 09-12-09 01:52 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-09, 02:27 PM   #35
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH 查看文章

--

K大我都明白你心情

舊 09-12-09, 07:33 PM   #36
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH 查看文章

--

<------補返前一日(過咗廿幾分鐘)的功課
鬼咩...收工返到黎11:35PM了...

似乎我可以退休了?

此篇文章於 09-12-09 07:40 PM 被 ビスケット 編輯。
舊 09-13-09, 01:39 AM   #37
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

有人反映...
365帶動了玻璃館的貼圖率,但令玻璃館一直那重質不重量的無形壓力崩壞
簡單地說就是照片的水平拖低了...

其實我並不期望大家可以一年貼365張驚世大作出來
搞玻璃館365其實是希望大家技術有所進步,不論你現在是什麼水平...
現在剛剛開始,我當大家未準備好未有功課交,不介意大家從硬碟翻幾張出來應酬住先啦...
但總不能一直都在炒冷飯吧?
貼相>討論>改進>貼相>討論>改進...
不拿起相機去拍何來有改進?
希望短期內會看到大伙兒的新作啦
舊 09-13-09, 02:11 AM   #38
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

我先不管大家是否炒冷飯
全都丙一鎚先

>萬能俠

下面大量黑位不見得有什麼作用
主角是鐵纜的話Close up埋去似乎好啲
另外天空也沒啥看頭啦

前景背景都覺得蠻雜亂的
會唔會考慮搵過第二個位置影呢?

這個好!!
照片背後看到你駛咗幾千銀,叫人心裡好高興的說

色調麻麻哋的說
只拿了上面,開始的一格不完整,也看不見有終點
沒頭也沒尾,由近至遠的距離感都沒了,整張照片都崩壞掉了

色調&反差比上一張好啦
不過主題的魅力還是不太大

這個有趣
我沒挑釁的地方啦

你拍的應該不是反射的那兩楝樓吧?
兩楝樓只探個頭出來有點阻事的說...
另外建築物的線條也得研究一下呢
舊 09-13-09, 02:47 AM   #39
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>さとし

重曝玩波波有創意
不過聽說斬正關節位不是好事

主體明確,感覺沒有多餘的東西

其實你是想拍鐘樓?
不過棵櫻花似乎搶眼過鐘樓呢

唔...可惜我不是otaka...看不懂她們在幹什麼...
つかさ放近一點姐姐比較好,現在她比背景還要朦了,要考慮不收光圈

GJ!!
天氣好,賞花的遊客令照片內容更豐富
選的位置也不錯,拍到遊客們的視線,如果去了遊客後面拍的話可能就扣分了
舊 09-13-09, 03:26 AM   #40
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>森苗

前面的樹礙眼
主題嘛...我覺得可以拍得很有趣,但一定不是現在這位置/角度

雲沒什麼特別(蓋印

照片中有很多東西但卻沒有焦點喔

司徒哥哥>中間燈的位置>後面的建築,有遠近對比
不過照片中可以暗示到司徒哥哥在拍什麼的話會更好

雖然傳說頂光不宜拍照,不過其實我蠻喜歡這種高反差的樹木
焦點是下面受光的桌椅吧
反正上面的樹木生得亂七八糟,Close up下面的桌椅反而更好

我喜歡這種散得一塌糊塗什麼都看不清的背景
不過花花似乎欠缺魅力啦

我保證有沒有玩TECHNIKA的人對這照片都會不感興趣...
黑影男又是司徒哥哥?
另外多數機舖都唔俾影相的耶...
舊 09-13-09, 03:46 AM   #41
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: ビスケット 查看文章
有人反映...
365帶動了玻璃館的貼圖率,但令玻璃館一直那重質不重量的無形壓力崩壞
簡單地說就是照片的水平拖低了...

其實我並不期望大家可以一年貼365張驚世大作出來
搞玻璃館365其實是希望大家技術有所進步,不論你現在是什麼水平...
現在剛剛開始,我當大家未準備好未有功課交,不介意大家從硬碟翻幾張出來應酬住先啦...
但總不能一直都在炒冷飯吧?
貼相>討論>改進>貼相>討論>改進...
不拿起相機去拍何來有改進?
希望短期內會看到大伙兒的新作啦
死啦...我係用平常心....
諗住post下生活上的隨影...
一些事或人....
無諗住俾自己咩要求喎.....
只係想post而post...咁我咪冇晒上進力..???

舊 09-13-09, 03:50 AM   #42
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
邪氣小貓的作品都看似是出自LC-A的....

舊 09-13-09, 12:12 PM   #43
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
>森苗

說實話:
佢係想暗示某個"影相X"成日阻住人影相姐
(逃~)

舊 09-13-09, 12:53 PM   #44
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
引用:
>森苗

前面的樹礙眼
主題嘛...我覺得可以拍得很有趣,但一定不是現在這位置/角度

雲沒什麼特別(蓋印

照片中有很多東西但卻沒有焦點喔

雖然傳說頂光不宜拍照,不過其實我蠻喜歡這種高反差的樹木
焦點是下面受光的桌椅吧
反正上面的樹木生得亂七八糟,Close up下面的桌椅反而更好

我喜歡這種散得一塌糊塗什麼都看不清的背景
不過花花似乎欠缺魅力啦

我保證有沒有玩TECHNIKA的人對這照片都會不感興趣...
黑影男又是司徒哥哥?
另外多數機舖都唔俾影相的耶...
003同007 影的時候心態只係諗住純記錄式

謝指教 睇來構圖上仲有很多改進的空間
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-09, 01:04 PM   #45
seetold
真貧窮堅冇錢....

相太多...
不能逐張丙,只是揀黎丙..(但實情係唔識丙)

ビスケット

只講花花
雖然係表達花瓣,但景深淺得有點兒....
收多少少光圈應該好d...

奧的
#002/365
如果只影葉上水珠,應該有更加好的方法...
相中線條太多,close up集中表達水珠可能比較好

smallchi
001/365
飛機+晚霞
但下方黑得黎都幾礙眼...
如果多番d detail 會好d...
尤其係右面條橋...
003/365
四隻小貓...
雖然冇特別...但反差是不是推得高左少少....

萬能俠
#001/365
下方黑位比例太多了...
看起來很礙眼....

X&Y

#001/365
地鐵站...
為何沒有一點中焦的?
是否別有用意?
#003/365
寄居蟹..
景深太淺了...

REFF
#002/365
1,前後兩個白色波波(浦公英),放開一點比較好
2,景深深d比較好...
#003/365
手震...
如果只影'吉住皮膚科"....
點解唔開閃光燈...

#002/365
重點應該係下面隻長頸鹿...
但係條橋上方cut左果些少,都礙眼

好"支力"唔丙啦

舊 09-13-09, 03:02 PM   #46
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: M-eye 查看文章
邪氣小貓的作品都看似是出自LC-A的....
被發現了...

應該還會貼埋 Diana 影的。

我的「主題」就是這個;參加之前掙扎了很久都係因為呢個原因......

舊 09-13-09, 04:39 PM   #47
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
死啦..我偏向M眼的想法...
365玩法還以為以生活為主題去影貼身既野.....
看來重點有點搞錯?
但我手上暫時沒有貨....要多少少時間準備...
反正買左新DC,影相既機會大左好多...
但我此終會偏向生活上的照片多...
唯有比自己每日既攝影課題係"可以係身邊找到吸引人眼球的snap"吧..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-09, 05:18 PM   #48
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
死啦..我偏向M眼的想法...
365玩法還以為以生活為主題去影貼身既野.....
看來重點有點搞錯?
但我手上暫時沒有貨....要多少少時間準備...
反正買左新DC,影相既機會大左好多...
但我此終會偏向生活上的照片多...
唯有比自己每日既攝影課題係"可以係身邊找到吸引人眼球的snap"吧..
引用:
作者: M-eye 查看文章
死啦...我係用平常心....
諗住post下生活上的隨影...
一些事或人....
無諗住俾自己咩要求喎.....
只係想post而post...咁我咪冇晒上進力..???
我不覺得隨影有什麼問題... 我也是隨影的~

而且隨影才是真王道~

總比炒冷飯好. 我看了就覺得浪費時間.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-09, 05:28 PM   #49
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
隨影覺得是沒問題

但為了充填每天的數量而硬要填一張的話...

當然,比起炒冷飯,生吃當然鮮多了啦

又說,看到人家給我看的flickr 365...

此篇文章於 09-13-09 05:31 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-09, 05:46 AM   #50
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

PSN  IDsatoshi_negi
引用:
>さとし

重曝玩波波有創意
不過聽說斬正關節位不是好事

主體明確,感覺沒有多餘的東西

其實你是想拍鐘樓?
不過棵櫻花似乎搶眼過鐘樓呢

唔...可惜我不是otaka...看不懂她們在幹什麼...
つかさ放近一點姐姐比較好,現在她比背景還要朦了,要考慮不收光圈

GJ!!
天氣好,賞花的遊客令照片內容更豐富
選的位置也不錯,拍到遊客們的視線,如果去了遊客後面拍的話可能就扣分了
大感謝

#002... 其實應該影多少少, 放埋手肘位入相入面, 定還時cut晒d關節位, 淨係留到上半臂好d???
(p.s. crop相時重特登crop正係關節位... 真係死火...)

嗯, 的確對焦對左落鐘樓度
會唔會對返落櫻度or收細光圈等鐘樓同櫻都sharp咁會好d?

#005 呢...
其實係WF既會場入面影, 兩隻首辨完成品黎, 個counter既人落左個神社紙板背景比人影相
的確, 妹妹朦過頭... 下次有機會再咁影既時候真係要注意下個光圈同距離...

P.S. 暫時都係搵返之前影落, 又未post過上GAF既相黎出貨...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:52 PM

手機版 | APP版