Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-19-18, 11:09 AM   #1
chrischun
God of Gamer
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
有無師兄用過嚟個轉接器(wii)

型號係av2hdmi 標榜1080P 效果係點

此篇文章於 07-21-18 05:30 PM 被 chrischun 編輯。
chrischun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 12:59 PM   #2
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
橫掂都係,點解唔用component 2 hdmi
雖然只係差同無咁差既分別

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 01:16 PM   #3
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
橫掂都係,點解唔用component 2 hdmi
雖然只係差同無咁差既分別
用AV線出無問題,改用色差花屏,估計部PS2色差接口有問題

舊 07-19-18, 01:31 PM   #4
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: chrischun 查看文章
用AV線出無問題,改用色差花屏,估計部PS2色差接口有問題
會唔會係條線有事
坊間有個轉插比ps2用,可直出hdmi

再唔係買過部2手機,都係2,3百

用av2hdmi真係唔建議

舊 07-19-18, 02:43 PM   #5
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: ELT 查看文章
會唔會係條線有事
坊間有個轉插比ps2用,可直出hdmi

再唔係買過部2手機,都係2,3百

用av2hdmi真係唔建議
已買左薄版ps2返嚟,先再試下用三色線去到舊機嗰度,先知道 舊機三色線輸出無問題,可能學你講法,條色差線有問題

舊 07-19-18, 02:08 PM   #6
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
Ps2 option有得較RGB/色差輸出,set左未?

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 07-19-18, 02:40 PM   #7
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: シェンムー 查看文章
Ps2 option有得較RGB/色差輸出,set左未?

Sent from my iPhone using Gaforum
已設定色差輸出

舊 07-19-18, 03:25 PM   #8
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
型號係av2hdmi 標榜1080P 效果係點
這是垃圾,單純 AV線 轉用hdmi插頭 畫質係冇實質提升。

要用就用ps2 to hdmi,畫質可以去色差線級。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 05:11 PM   #9
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
這是垃圾,單純 AV線 轉用hdmi插頭 畫質係冇實質提升。

要用就用ps2 to hdmi,畫質可以去色差線級。
咁就死火呀,我係網上睇討論區,話果個ps2 to hdmi轉接器有延遲

舊 07-19-18, 05:16 PM   #10
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
upscale咗必定會有delay,差在係多定小。

電視內建嘅upscaler未必會差過哩啲平價converter。

此篇文章於 07-19-18 05:27 PM 被 高級嘍囉 編輯。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 05:48 PM   #11
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
咁就死火呀,我係網上睇討論區,話果個ps2 to hdmi轉接器有延遲
邊有delay…我屋企果個仲係度,淘寶買幾廿蚊一個運費仲貴過件貨。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 05:27 PM   #12
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
有無師兄用過嚟個ps2轉接器

你本身想ps2係LCD電視度玩,但電視又無任何Analog輸入?

此篇文章於 07-19-18 05:30 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 05:33 PM   #13
chrischun
Juliuscrui

引用:
你本身想ps2係LCD電視度玩,但電視又無任何Analog輸入?

有個vga及hdmi, 係電腦顯示器

舊 07-19-18, 05:44 PM   #14
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
有個vga及hdmi, 係電腦顯示器
有樣嘢唔知應講唔講,

我自己都有開PS2, 用MINIRGB, 都算係好靚, 但最近想玩隻零3, 部主機神神地, 所以試咗一試用無聊氣"玩正版碟", 唔用尤自可, 一用上晒引.

D色靚到爆燈, MINIRGB立即變圾垃級別, 如果你想玩PS2 GAME又想RAW畫面, 可以試一試

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 05:59 PM   #15
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: harakuma 查看文章
有樣嘢唔知應講唔講,

我自己都有開PS2, 用MINIRGB, 都算係好靚, 但最近想玩隻零3, 部主機神神地, 所以試咗一試用無聊氣"玩正版碟", 唔用尤自可, 一用上晒引.

D色靚到爆燈, MINIRGB立即變圾垃級別, 如果你想玩PS2 GAME又想RAW畫面, 可以試一試
Emu我一早知,只不過唔會用,其實玩ps2事少,係試試下既過程先過引,我其實早兩日已經接左另一部ps2及dc去部tvlcd到,用左好多日時間去揾資料,邊隻三色線分插器最好,昨晚收工去灣仔買,唔係講笑,個三色分線器用料十分重料,比我直接接落部tvlcd到有十分明顯既對比

舊 07-19-18, 06:24 PM   #16
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
唔試下S端子先?

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 10:43 PM   #17
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

有無師兄用過嚟個ps2轉接器

買少十分一支鏡頭,收部二手XRGB MINI吧,所有事情解決
始終ps2 RGB先係最靚,色差麻麻地

此篇文章於 07-19-18 10:51 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-18, 04:42 PM   #18
chrischun
Juliuscrui

引用:
買少十分一支鏡頭,收部二手XRGB MINI吧,所有事情解決
始終ps2 RGB先係最靚,色差麻麻地

已經無買鏡頭好多年

舊 07-20-18, 06:45 AM   #19
八仙果
youtube 頻道

Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

價錢同質素係成正比,
要睇吓你自己對畫面接受程度 vs 價錢。

如果真係要用 Composite to HDMI,
都有好有唔好,應該是說比較好,
我自己試過,
$2xx 同 $5xx 嘅已經看到明顯分別,
特別是白位,出字,
差嘅白字邊位滲出三原色,
較好嘅係唔會,比較實。

如果求質素,PS2 就用色差 to HDMI。
Micomsoft 嘅,當然,PS2 嘅色差線唔要太雞,
最好用原裝。

但我上年揾咗好耐先揾到條全新。
副廠嘅,要質素嘅話,
建議唔好浪費金錢,
因為我真係睇唔上眼,
衰起上嚟仲差過 S video。

BTW 你之前唔係問過嘅咩?
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249000

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 07-20-18 06:50 AM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-18, 04:43 PM   #20
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: 八仙果 查看文章
價錢同質素係成正比,
要睇吓你自己對畫面接受程度 vs 價錢。

如果真係要用 Composite to HDMI,
都有好有唔好,應該是說比較好,
我自己試過,
$2xx 同 $5xx 嘅已經看到明顯分別,
特別是白位,出字,
差嘅白字邊位滲出三原色,
較好嘅係唔會,比較實。

如果求質素,PS2 就用色差 to HDMI。
Micomsoft 嘅,當然,PS2 嘅色差線唔要太雞,
最好用原裝。

但我上年揾咗好耐先揾到條全新。
副廠嘅,要質素嘅話,
建議唔好浪費金錢,
因為我真係睇唔上眼,
衰起上嚟仲差過 S video。

BTW 你之前唔係問過嘅咩?
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249000
拖到而家都未搞呀

舊 07-20-18, 06:47 PM   #21
chrischun
Juliuscrui

最後買左一個av2hdmi返屋企去虐一下自己,原因好簡單(懶),唔想再搵資料,插線開機無問題,比我想像中畫面好d,不過就唔好多要求,話曬ps2都係上幾個世紀既產物,再加上個轉接器平靚正,其實原本係打算買部sony彩監直上色差,不過買就事少,唔知放係邊個位置先大鑊,宜家簡簡單單,又唔左地方,最重要係又放下一件事,又可以再買另一部機返來攪攪,估計下次就係pc engine

舊 07-20-18, 07:40 PM   #22
harakuma
Game Master

你係咪確定條色差壞咗?

我有條幾乎未點用過既原裝色差, 要唔要?

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 07-20-18, 08:43 PM   #23
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: harakuma 查看文章
你係咪確定條色差壞咗?

我有條幾乎未點用過既原裝色差, 要唔要?
唔係條色差線出問題,係部舊ps2出色差既接口出問題,接色差就出事,接av線就無問題

舊 07-20-18, 09:18 PM   #24
harakuma
Game Master

引用:
唔係條色差線出問題,係部舊ps2出色差既接口出問題,接色差就出事,接av線就無問題
OK,get it

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 07-20-18, 08:27 PM   #25
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

重係用緊sony大牛龜打ps1/2 , 雖然真係好晒位,但無計,RGB畫質真係太正

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:44 PM

手機版 | APP版