Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
FEMC IIII 09:42 AM 01-25-09
Thanks KOG大
Tdot 01:41 AM 01-28-09
請問點分水貼和膠貼
買左部獨角獸有三種貼子...唔同質地....唔知邊種和邊種....
kog 01:39 AM 01-29-09
作者: 黃昏之魔彈:
因為我睇書話舊化前噴一次,舊化後又噴一次
所以我想問一問舊化前有噴一次的必要嗎

之前講得唔清楚,唔好意思
舊化後噴是保護性質,不過小心會溶油...

作者: ic_ic_ic:
噴油時做左噴沙效果,個表面好粗

我估而家滲線滲出界會抹唔走

係咪應該噴一層有光澤的保護漆先再滲?
唔知你沙面粗度有幾大,
不過都是噴光面後滲線,
之後再消光...
作者: 怪人:
請問點分水貼和膠貼
買左部獨角獸有三種貼子...唔同質地....唔知邊種和邊種....
藍底是水貼
綠底是膠貼
銀底是紙貼
白底是括貼

KIM 01:06 AM 02-01-09
K大~~
問手辨 : 如果比較長的白件, 已經變曲左(應該是直的), 如何可以攪番直?
另外有沒一些BLOG/網, 有講解合併式模型(模型+手辨PARTS)的步驟及製作方法?

kog 01:24 AM 02-02-09
作者: KIM:
K大~~
問手辨 : 如果比較長的白件, 已經變曲左(應該是直的), 如何可以攪番直?
另外有沒一些BLOG/網, 有講解合併式模型(模型+手辨PARTS)的步驟及製作方法?
用滾水煲軟佢,屈直後浸冰水定型...

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=152467
cw ex-s ...
plmoknijbhu 07:21 PM 02-02-09
新手問幾個問題
(1)消光油應該噴係板件定係完成品呀?
(2)應該點樣噴呀
kog 08:23 PM 02-02-09
作者: plmoknijbhu:
新手問幾個問題
(1)消光油應該噴係板件定係完成品呀?
(2)應該點樣噴呀
1. 完成後噴,
2. 距離約30cm,由左至右(或右至左),一下一下噴.

6eo 01:57 PM 02-20-09
KOG 大, 我聽朋友講話可以係磨件之後唔使上色直接噴消光, 噴左之後已經睇唔到d用沙紙磨過ge蹟 (懶人砌法),
其實係唔係真係得? 因為我一向都係上色再噴消光, 如果唔使上色都睇唔到d沙紙蹟就真係好吸引

如果係得, 有冇邊隻消光好介紹? 同埋大約咩價錢呢? thx
kog 12:15 PM 02-21-09
作者: iamleoluk:
KOG 大, 我聽朋友講話可以係磨件之後唔使上色直接噴消光, 噴左之後已經睇唔到d用沙紙磨過ge蹟 (懶人砌法),
其實係唔係真係得? 因為我一向都係上色再噴消光, 如果唔使上色都睇唔到d沙紙蹟就真係好吸引

如果係得, 有冇邊隻消光好介紹? 同埋大約咩價錢呢? thx
沙紙狼唔明顯是可以,但太深就遮唔到.

我習慣用油性防uv消光,感覺溶性冇普通油性咁強.

不過直接噴消光係膠面好似較易白化,是我用落覺得
夢幻騎士 09:47 PM 04-19-09
http://www.tamiya.com/japan/products...basic_comp.htm
有無人知香港邊度有這一套泵加槍賣?
yeah yeah 03:53 PM 04-20-09
想問
我用bb戰士既MARKER
但幾星期後
D Gold color會好快就啞哂
同第一次個時有好大唔同
想問有無方法 keep d color耐d?
7ming_格鬥苦手 01:57 AM 04-26-09
各位好,
小弟一向砌開素組....
而現在想試下學修補剪口位+初階上色....
咁要用什麼工具呢?謝謝指教..
kog 02:47 AM 05-01-09
作者: yeah yeah:
想問
我用bb戰士既MARKER
但幾星期後
D Gold color會好快就啞哂
同第一次個時有好大唔同
想問有無方法 keep d color耐d?
氧化...噴 topcoat會有幫助,不過要隻Gold color受得先...
作者: 7ming_格鬥苦手:
各位好,
小弟一向砌開素組....
而現在想試下學修補剪口位+初階上色....
咁要用什麼工具呢?謝謝指教..
希望對你有幫助
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=91558
kyohk2001 02:31 AM 05-03-09
kog 大大
你當年隻pg strike rouge
d 色點配????
kyohk2001 02:44 AM 05-03-09
同埋 點先可以買bmc d knife
pkkuen007 01:59 PM 05-03-09
我琴日買左set TAIWAN泵有auto,我想問玩幾耐好停?
kyohk2001 10:38 PM 05-04-09
我想問BMC 的刻線刀那裡可以訂/買
pkkuen007 11:26 PM 05-04-09
出水點算,我按左水格粒掣,之後???我見水格內側有d水,點攪?
kog 12:46 PM 05-06-09
作者: pkkuen007:
d油連埋底灰化開左,好似穿左"龍"
反正都是,試下拎其中一件噴過層灰,睇下明唔明顯,
如果要攪,我覺得洗好過磨,不過洗件要拆散晒洗...
作者: kyohk2001:
我想問BMC 的刻線刀那裡可以訂/買
冇留意
出水點算,我按左水格粒掣,之後???我見水格內側有d水,點攪?
放晒d氣先,扭開水格透明地方,便可清除水格d水...
pkkuen007 08:59 PM 05-06-09
真係扭得開???我用力都開唔到,同埋唔知咩方向
kog 11:45 PM 05-07-09
真係扭得開???我用力都開唔到,同埋唔知咩方向
都是果句,冇圖好難答你,不過通常水格都可以扭得開,順時針扭入,逆時針扭出...
kyohk2001 12:28 PM 05-07-09
我想買wor.....點算= =
不死鳥 10:17 PM 05-17-09
刮貼應該點用?
簡.. 05:17 PM 05-18-09
作者: HAKAIDER:
總算抽了點時間製作BigO 的装甲鑄面...............

很久没做過這種工序有點生梳了...............

有部份地方還要補飛/修正一下...............

哈哈, HAKAIDER兄 你要努力啊. 就來上得色喇

作者: 不死鳥:
刮貼應該點用?
頂樓kog有教學!
不死鳥 11:23 PM 05-18-09
thank you
但係貼錯左係咪就冇得夠?
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後

返回主題版面