Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-19-16, 11:29 AM   #476
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: david 查看文章
有VR?唔係嘛,咁快就忘記搓蔥自打嘴巴了?
(本文来源:A9VG)
MO 目前離線  
舊 06-19-16, 11:37 AM   #477
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: MO 查看文章
(本文来源:A9VG)
引用:
Palmer Luckey氏がどこまでの未来を想像しているかについて、「任天堂の宮本茂氏は、VRはソーシャルな体験ではないという見解を示したが、どう思うか」という質問に対する答えから、VRの未来をどこまで遠く見通しているかをつぶさに知ることができる。
Palmer Luckey氏:宮本氏のことはすごく尊敬していますが、その見解は完全に間違っていると思います。VRというのは本来非常にソーシャルなものです。ニール・スティーヴンスンの小説をはじめ、アニメなどでもVRはまさに私達の住む世界について描かれてきましたし、他の人とつながることができるものとして描かれてきました。それが何十年にもわたってSFが表現してきたものです。

http://game.watch.impress.co.jp/docs...ew/697845.html

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線  
舊 06-19-16, 12:05 PM   #478
MO

A9VG translator------>
引用:

引用:
Palmer Luckey氏がどこまでの未来を想像しているかについて、「任天堂の宮本茂氏は、VRはソーシャルな体験ではないという見解を示したが、どう思うか」という質問に対する答えから、VRの未来をどこまで遠く見通しているかをつぶさに知ることができる。
Palmer Luckey氏:宮本氏のことはすごく尊敬していますが、その見解は完全に間違っていると思います。VRというのは本来非常にソーシャルなものです。ニール・スティーヴンスンの小説をはじめ、アニメなどでもVRはまさに私達の住む世界について描かれてきましたし、他の人とつながることができるものとして描かれてきました。それが何十年にもわたってSFが表現してきたものです。

http://game.watch.impress.co.jp/docs...ew/697845.html
------>

引用:
對於人們現在歡呼虛擬設備將提供最佳游戲性體驗的說法,宮本茂表示不安。他表示進擊的任天堂一貫緊扣新科技脈搏,比如3ds就提前讓群眾嘗鮮到了3d屏幕這種虛擬體驗,我們任天堂在尋求適合群眾需要的虛擬體驗,Oculus Rift提供的孤獨感不是我們的菜。

http://play.163.com/14/0622/14/9VBNSLSS00314K8I.html
MO 目前離線  
舊 06-19-16, 12:27 PM   #479
david
The One

Nintendo has no interest in the device most believe will dictate the future of gaming

---
david 目前離線  
舊 06-19-16, 03:03 PM   #480
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
所有公司初衷最重要賺錢

到人唔改方向又話固步自封
出同樣game 又話無新意
到又新意又話唔理hardcore gamer.

無錢賺就要改啦
放棄帶轉光碟
出手機game, 咪又係錢
Navism 目前離線  
舊 06-19-16, 05:54 PM   #481
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
即係NX唔係 VR ??

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 06-19-16, 06:41 PM   #482
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我覺得老任係哩方面無做錯,VR 只係gimmick
兩年內就唔會再玩

真正嘅3D display, 3DS就係初型
當技術再成熟,玩家打側望可以望到視物另一角度
比立體投射更方便
幾年前3DS 出嘅時候,有concept video 推出過
Terry仔 目前離線  
舊 06-19-16, 07:20 PM   #483
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
可能下個趨勢係有設備做全息投影

信長 目前離線  
舊 06-19-16, 08:45 PM   #484
MO

引用:
Nintendo has no interest in the device most believe will dictate the future of gaming

等多幾個月, 任天堂自己親自正式公佈, NX現真身,
到時咪知囉.
MO 目前離線  
舊 06-19-16, 08:51 PM   #485
MO

引用:
作者: Terry仔 查看文章
兩年內就唔會再玩

比立體投射更方便
幾年前3DS 出嘅時候,有concept video 推出過
VR入場費頗高, 就算NX加入,
都可能只係同其他VR生產廠合作下.未必會係NX既重點.
佢自家廠啲game如果變做VR玩法可能仲浪費咗隻GAME.(除咗Metroid)

我自己就覺得NX既重點會係手機同家用機整合喇.
MO 目前離線  
舊 06-19-16, 09:11 PM   #486
david
The One

引用:
等多幾個月, 任天堂自己親自正式公佈, NX現真身,
到時咪知囉.
TIME同BI兩篇文都係宮本茂自己講O既,除非你唔當宮本茂係老任發言人就另當別論啦。

---
david 目前離線  
舊 06-19-16, 09:41 PM   #487
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
咁宮本以前又冇講錯喎

引用:
宮本茂:Oculus Rift類的虛擬設備違背wiiu的價值
http://www.gaforum.org/showpost.php?...7&postcount=39
2年過後WiiU已經冇值得守護既價值

正常黎講WiiU失敗後 NX唔會再走同一路線
wsx360 目前離線  
舊 06-19-16, 10:06 PM   #488
MO

引用:
TIME同BI兩篇文都係宮本茂自己講O既,除非你唔當宮本茂係老任發言人就另當別論啦。
邊度有宮本茂confirm話NX有VR?
點都好,
等多幾個月等正式公佈咪清楚NX是什麼囉.

部機都未正式公佈細節.
MO 目前離線  
舊 06-20-16, 01:15 AM   #489
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
A9VG translator------>
大陸果D叫"漢化"唔叫"翻譯"
你識條毛咩
人地就係寫大陸人想睇既新聞

PS.又想起赤松健...

舊 06-20-16, 10:35 AM   #490
Navism
Crazy Gamer

其實抽D乜水
點解我睇唔明

其實連3D眼鏡都麻煩
帶咁大個野點會多人買

不過D大公司唔出下賠錢就唔心死
D game 公司出隻差D都無人買
自然死
Navism 目前離線  
舊 06-21-16, 01:33 AM   #491
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
GameStop (circa May 27th): NX will have physical media
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1236846
引用:
“I would say that the fact that there are rumors of that type just confirms for you that this is an important console for next year,” Raines said in the call. "[NX] will have physical media, we will play a role in it, our preowned business will also play a role. So we’re excited about that."
引用:
"The only difference [between discs and cartridges] would be on the refurbishment and pre-owned side. And actually, cartridges are much simpler to refurbish and repackage. So there is somewhat a little bit of an advantage if it went in that direction."
引用:
In any case, GameStop thinks the NX's continued support for physical retail games will be good news for the retailer's bottom line. "Should the new NX perform only slightly better than the Wii U, it would still generate $2.7 billion of incremental sales over the first two years," GameStop EVP of Strategy and Business Development Mike Hogan said on the call. "Should it perform at even half of the level of the Wii, it would generate $7.5 billion in incremental sales over that timeframe."

neo2046 目前離線  
舊 06-21-16, 09:21 AM   #492
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Terry仔 查看文章
兩年內就唔會再玩

比立體投射更方便
引用:
作者: 信長 查看文章
可能下個趨勢係有設備做全息投影
不太同意VR只係gimmick,

打機不外乎睇和控制
VR係畫面既延伸: 2D>3D>VR
體感係操作既延伸: 手製>體感
(當然,腦後插管可以多埋"觸覺",不過呢d太遠唔討論了; 聽覺無乜進步空間也不提了)

我覺得對於hardcore gamer黎講, 好明顯前者比較易接受, 即係如果我要運動, 我就出左去運動啦, 打咩機啫, 但VR係3D既完美進化, 基本上係有晒3D既優點但又無乜缺點

之於全息投影 (睇戲成日見倒果種), 先唔提技術成唔成熟, 仲要幾多年才能低成本到可以民用;
剩係講空間需求, 如果要做到同VR一樣效果, 已經多過VR很多
如果係3DS或者一般60"電視果種咁細範圍既投影, 我覺得吸引力唔會高得過VR
gingq7 目前離線  
舊 06-21-16, 11:11 AM   #493
Navism
Crazy Gamer

缺點唔多但一兩個已經致命,

1. 價錢,要做得好價錢唔會平

2. Game 質素同種類,好多廠連普通一隻game 都無能力同時間做
如果開發費多左但賣少,點會再做
另外永遠第一身視點,如果普通對應普通game.
咪同當年Wii 一樣結果

3. 體積,帶3D 眼鏡已經煩,帶咁大個點會好.
如果任記帶頭出先一定比人笑或嘈,
其他大公司出先最多品牌效應好dd

以上任記都解決唔到
或者其他公司都唔得
Navism 目前離線  
舊 06-21-16, 12:07 PM   #494
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: gingq7 查看文章
不太同意VR只係gimmick,

打機不外乎睇和控制
VR係畫面既延伸: 2D>3D>VR
體感係操作既延伸: 手製>體感
(當然,腦後插管可以多埋"觸覺",不過呢d太遠唔討論了; 聽覺無乜進步空間也不提了)

我覺得對於hardcore gamer黎講, 好明顯前者比較易接受, 即係如果我要運動, 我就出左去運動啦, 打咩機啫, 但VR係3D既完美進化, 基本上係有晒3D既優點但又無乜缺點

之於全息投影 (睇戲成日見倒果種), 先唔提技術成唔成熟, 仲要幾多年才能低成本到可以民用;
剩係講空間需求, 如果要做到同VR一樣效果, 已經多過VR很多
如果係3DS或者一般60"電視果種咁細範圍既投影, 我覺得吸引力唔會高得過VR
VR唔止遊戲平台上發展
仲想玩埋平時電影電視
我唔認為取代D咩野
VR既電影/GAME既製作係完全唔同
基本上就要整到第一身先VR到
亦限制左GAME既種類同玩法
傳統既GAME係唔可以就咁用VR玩再同你講"正好多"
取代唔到舊野我覺得最後都只會係被淘汰

3D係前車
Kain 目前離線  
舊 06-21-16, 01:32 PM   #495
gingq7

VR唔一定係第一身吧, 一樣可以第三身, 唔會唔"正好多"係睇隻game點整

----
其實我講既2D係用點陣圖做game, 3D係指由PS開始用多邊形做game, 唔係指3DS果種3D

即係2D點陣圖轉3D多邊形做game果下, 當然唔會3D game完勝2D game, 但3D game會做倒好多2D game做唔倒既野, 發唔發揮倒當然仲有好多因素
3D > VR 同理
gingq7 目前離線  
舊 06-21-16, 01:35 PM   #496
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
VR唔一定係第一身吧, 一樣可以第三身, 唔會唔"正好多"係睇隻game點整

vr 的定義

簡稱虛擬技術,也稱虛擬環境,是利用電腦模擬產生一個三維空間的虛擬世界,提供使用者關於視覺等感官的模擬,讓使用者感覺彷彿身歷其境,可以及時、沒有限制地觀察三維空間內的事物。使用者進行位置移動時,電腦可以立即進行複雜的運算,將精確的三維世界影像傳回產生臨場感。

如果是第3身就不是讓你代入了

vr 對我來說就只有夏日課堂/黑白熊 之類想玩
格鬥...刀劍神域(遊戲) 根本洛克人X7果種絕望
捉不到距離 斬空氣

另外rpg
我喜歡看著人物到處走
看著她們走動也是樂趣(萌豚)

當然 故事本身主角就是玩家/路人起家
那就沒所謂....
但如果是有背景的主角 (xx王子之類)
我會當成人物 不會希望自己取代他
還是第3身就好了

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 06-21-16 01:43 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 06-21-16, 04:03 PM   #497
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
無啦啦咁熱鬧
我覺得老任唔會出VR
我始終覺得以老任家用機方針, 佢哋唔會出一啲好似VR呢類咁個人嘅遊戲服務
不過,,,會唔會對應外面嘅VR設備就係另一回事
VR未必會係1-2年壽命嘅gimmick嚟嘅
不過肯定唔會係遊戲基本設備, 換句話說即係少眾野
好似3D電影, 頂多2D+3D兩邊一齊做...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 06-21-16, 04:08 PM   #498
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
老任之前出3D都比人鬧睇壞細路既眼,而家VR仲未成熟,
又比人鬧啦

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線  
舊 06-21-16, 07:19 PM   #499
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實第一人稱vr會產生motion sickness既問題,因為你感覺自己移動但身體沒有在動,基本上只適合做一d角色唔會點走動既遊戲,否則就要玩家生理上克服佢(等如3d sickness)。佢地而家要個最大賣點先係咁出第一生vr,第三生vr一樣係將你投入虛疑世界,效果一樣大大優於傳統顯示器的。

此篇文章於 06-21-16 07:22 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線  
舊 06-21-16, 07:32 PM   #500
gingq7

引用:
作者: pet3 查看文章

vr 的定義
---DEL---
VR game唔一定係第一身, 都可以係第三身:

http://kotaku.com/one-of-the-best-oc...ird-1627363438

(雖然睇youtube條片我唔覺吸引...可能我唔係用VR設備睇吧 )
gingq7 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 09:09 AM

手機版 | APP版