Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-15-10, 12:15 AM   #426
破戒僧
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 卡柏 查看文章
......
唉,點解會係三星....
如果係真,唯有寄望google可以同佢執一執d 軟體.....
不過,正常應該會用番原生home掛!
其實睇返NexusOne, Nexus系應該唔會有hw生產商個UI, 你基本上都唔洗太擔心...
btw, Nexus S都咁多leak圖, 又有Nexus S相機影o既相simple, 基本上都冇走雞, 如果唔係傳聞有hw問題, 應該上星期11號已經公佈左...

=============================================

另, SE X7同X7 mini...!?

http://pocketnow.com/windows-phone/s...indows-phone-7
引用:

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 11-15-10 12:18 AM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 11:28 AM   #427
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
其實睇返NexusOne, Nexus系應該唔會有hw生產商個UI, 你基本上都唔洗太擔心...
btw, Nexus S都咁多leak圖, 又有Nexus S相機影o既相simple, 基本上都冇走雞, 如果唔係傳聞有hw問題, 應該上星期11號已經公佈左...

=============================================

另, SE X7同X7 mini...!?

http://pocketnow.com/windows-phone/s...indows-phone-7
其實我都知走唔甩, 不過唔係太接受到呢個事實姐
我一心係諗華為架, 不過可能名氣唔夠大同出左一部android, 所以google冇搵佢.....
另, i9000的確係大賣, google冇唔搵佢代工既理由...

==============
今次wp7買咩機都冇咩所謂, 最緊要個反型吸引, 因為m$今次統一左個spec, se如果出得靚, 會考慮下架~
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 11:46 AM   #428
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
如果SE生性,我一定會重投佢地既懷抱
不過係wp7定係android就唔知
亦都有可能係playstation phone出既一日,等如轉新機既日子?

暫時,HD2-android 2.2呢個combo我幾滿意

舊 11-16-10, 09:18 AM   #429
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
Nexus S 非正式發表 (Google CEO 用黎做新 feature demo),部機同 Galaxy S Armani 版好似

同時宣佈 Gingerbread 未來幾星期內公開
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 09:49 AM   #430
破戒僧

引用:
作者: enishi 查看文章
Nexus S 非正式發表 (Google CEO 用黎做新 feature demo),部機同 Galaxy S Armani 版好似

同時宣佈 Gingerbread 未來幾星期內公開
由手機版發出
相關engadget資料
http://gaforum.org/showpost.php?p=8846904&postcount=60

舊 11-17-10, 10:01 PM   #431
Hunter

註冊日期: Jan 2002
無限數據最平3G月費幾錢?
見到smartone宜家報紙賣上台$238, 有無更平?
PCCW打黎叫我續約, 諗緊開價幾多好

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-10, 10:43 PM   #432
enishi

引用:
作者: Hunter 查看文章
無限數據最平3G月費幾錢?
見到smartone宜家報紙賣上台$238, 有無更平?
PCCW打黎叫我續約, 諗緊開價幾多好
3 仔剩上台最平 $198, 不過一分錢一分貨......

http://www.three.com.hk/website/appm...10594&lang=chi
舊 11-17-10, 10:53 PM   #433
Hunter

引用:
3 仔剩上台最平 $198, 不過一分錢一分貨......

http://www.three.com.hk/website/appm...10594&lang=chi
THX, 唔緊要
都係羅個價大個SALES者, 我諗佢唔會想無左個客掛(我都知人地可能真係唔care)

舊 11-18-10, 08:31 PM   #434
卡柏

3....
我有一張3既無限plan卡....
容我講一句, 個台垃圾得很, 成日收唔到, 上網又唔快~~~~~
用緊數仔, 一路都係用佢, 幾滿意...
不過要留意, 數仔wifi-tethering係要收月費的~~~
舊 11-18-10, 10:02 PM   #435
Hunter

引用:
3....
我有一張3既無限plan卡....
容我講一句, 個台垃圾得很, 成日收唔到, 上網又唔快~~~~~
用緊數仔, 一路都係用佢, 幾滿意...
不過要留意, 數仔wifi-tethering係要收月費的~~~
thx, 我都知數台好, 我之前都用左6年
不過數台佢續約唔減價, 果時2G週街50, 60蚊月費, 佢仲收我98蚊
把鬼火先走者

SO FAR P記 3G都無大問題
2次續約都同我主動減價, 起碼俾我FEEL到有誠意先
有無人用P記 3G上網? 會唔會好慢?

如果去FACEBOOK睇下MESSAGE, 去gaforum睇下野, 上MONEY18睇下股價
對數據需求大唔大? 1個月100MB 夠唔夠?

此篇文章於 11-19-10 06:10 PM 被 Hunter 編輯。
舊 11-18-10, 10:36 PM   #436
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
終於放左X10, 入左DELL Streak 宜家等上2.2
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 08:11 PM   #437
enishi

引用:
作者: Hunter 查看文章
thx, 我都知數台好, 我之前都用左6年
不過數台佢續約唔減價, 果時2G週街50, 60蚊月費, 佢仲收我98蚊
把鬼火先走者

SO FAR P記 3G都無大問題
2次續約都同我主動減價, 起碼俾我FEEL到有誠意先
有無人用P記 3G上網? 會唔會好慢?

如果去FACEBOOK睇下MESSAGE, 去gaforum睇下野, 上MONEY18睇下股價
對數據需求大唔大? 1個月100MB 夠唔夠?
100MB 似乎太少, 1 日得 3MB 左右, 上 gaf load 多幾張圖都過左...
舊 11-20-10, 06:24 PM   #438
Hunter

本來諗住買硬MO記XT701, 重139G, 5百萬CAM, Xenon 閃光燈, CPU 550MHZ
點知XT720原來貴1百蚊正咁少, 8百萬CAM, CPU 720MHZ
雖然重30G, 不過無奶油仲買XT710
真係唔知MO記點定位架

引用:
100MB 似乎太少, 1 日得 3MB 左右, 上 gaf load 多幾張圖都過左...
thx
等我問下P記 SALES有無幾百MB既PLAN

舊 11-20-10, 07:58 PM   #439
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
check email都唔夠啦!
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-10, 11:01 PM   #440
卡柏

100mb真係唔多夠,我成日都同人講,用smartphone,個人覺得唔用無限plan真係side左個電話....
當然,又的確depends on你既用途啦!好似我咁無時無刻都要用到電話上網,只有無限一條路可行!
至於其他人,最少500mb,因為你上得網點都會有圖有片,呢度唔少野,另外上app store/market dl野又係好o禁計,仲有google map又係走唔甩........
so,真係自己諗諗,其實依家d無限plan唔算好貴,經濟許可真係用無限好過....

另外,想問下大家wp7部hd7有冇朋友用緊?風評如何?thx咁多位!
舊 11-21-10, 10:01 AM   #441
kingtin1

PSN  IDkingtin1
XBox Live Gamertagkingtin1
引用:
剛剛Check番d單,我無收喎…
kingtin1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-10, 04:56 PM   #442
nine west
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: kingtin1 查看文章
剛剛Check番d單,我無收喎…
你個PLAN 包埋咪唔駛喇..
nine west 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-10, 12:15 AM   #443
Hunter

上面個POST我都仲講緊MOTORLA XT720非佢不可
今日睇到部motorola defy覺得仲好, 美國已出
3防, 800 MHz CPU, 118g, 2GB storage, 512MB RAM
雖然無MS2咁勁, 不過勁過XT720, 價錢又平過前2部機
可惜唔知香港有無得賣, 同埋只係ANDROID 2.1

Review
http://www.youtube.com/watch?v=ob7bXkuPxrc

舊 12-23-10, 12:40 AM   #444
bebeafra
Junior Member

註冊日期: Dec 2009
Does anyone know how to transfer a Iphone Contact list to Android 2.2????Thanks
bebeafra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 10:05 PM   #445
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
我想請問, 香港是不是有日本摺機賣?
如有現在價錢大約多少? 有沒有說什麼品牌質素較好?
聽說買日本機很多功能都用不到, 是不是?

我以前在街上好像見過有人用, 但店舖有沒有賣我就沒有特別去找過.

印象中很久以前市面上有一部Sharp的摺機, 應該是日本型號, 到了現在仍然記得.
但應該是四至五年前的事?..... 現在香港有沒有類似類型的手提售賣?

上了sharp個網找找看, 如果無記錯應該是這部:
http://www.sharp-phone.com/contents/asia/sx833.html

不是想買這部, 只是想知道現在有沒有類似的外形/型號?

希望有人能回答幫助, 感謝!

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 04:20 PM   #446
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
先達 3禾 有賣日系手機

最大問題係有圈外情況,即係有時部手機係會收唔到訊號
要關機,再開一次先收得返,又或者係要搵一部手機做"人工呼吸"
部機又唔可以換sim card,一換又要再去unlock一次

我自己都好鍾意日系機
對上果部SX833用左3年,拎去先達放到$1600
但其實我只係用$1400買返黎
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-11, 05:07 PM   #447
破戒僧

要黎既終於都黎...

http://pocketnow.com/windows-phone/w...lease-imminent
http://www.darkforcesteam.com.cn/thread-25819-1-1.html

舊 01-13-11, 09:22 PM   #448
死.屍神
Game Master

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDghostqoo
delete

此篇文章於 01-24-11 01:28 AM 被 死.屍神 編輯。
死.屍神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-11, 03:55 AM   #449
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: Terry仔 查看文章
先達 3禾 有賣日系手機

最大問題係有圈外情況,即係有時部手機係會收唔到訊號
要關機,再開一次先收得返,又或者係要搵一部手機做"人工呼吸"
部機又唔可以換sim card,一換又要再去unlock一次

我自己都好鍾意日系機
對上果部SX833用左3年,拎去先達放到$1600
但其實我只係用$1400買返黎
感謝你的回覆

我終於買了第一部日系手機.

SX833令我驚喜的是, 價錢好像還有上升的情況出現
我見到二手機價錢2000, yahoo現在有人放2000多, 我也一整個傻眼了....

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-11, 12:40 PM   #450
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
傳簡訊免錢 台灣研發免費軟體暴紅
2011年01月29日 22:31 蘋果日報
http://tw.nextmedia.com/rnews/articl...sueID/20110129
過年過節,少不了傳簡訊問候一下親朋好友,一款由台大師生研發「31SMS」免費軟體,可以免費收發簡訊,還可事先預約發送時間,不怕「通訊塞車」,智慧型手機iPhone或是Android系統下的發訊者,擁有手機上網服務,就可以享受該軟體。
該簡訊軟體由台大教授彭文正和資工所碩士生柏傑研發設計,一上架就有7萬多人下載使用,曾霸占2周下載冠軍。
軟體名稱: 31SMS 軟體語言:English, Chinese
分類:Social Networking
更新時間:2011/01/06
開發者:uMayTalk
軟體支援:iPhone iOS 3.0 or later.

31sms「傳簡訊不用錢」、台大發明軟體爆紅。免費簡訊軟體
農曆年快到了,您是否會傳簡訊向親友拜年呢?傳簡訊可以不用錢,現在智慧手機都能下載各式免費軟體,而今年才上線的其中一款,還是由台大師生研發,一上架就有7萬多人下載使用。
簡訊溝通光是文字一封1.5元起跳,照片更貴至少20元,現在通通免錢。
簡訊拜年也不怕「塞車」,可以事先預約時間。台大資工所碩士生柏傑:「譬如說除夕的12:30好了,我可以直接預約,又不用很緊急地在除夕當天晚上去傳。」
拜的是免費通訊軟體之賜,而且還是made in Taiwan,看看當紅的Facebook也可互通訊息,Viber則是免費通話,排行榜上這個台版簡訊軟體,上線第3天起曾霸佔下載冠軍2週,發明人就是這2位,台大教授彭文正和資工所碩士生柏傑。
記者:「連影片透過這樣的軟體傳送,一樣是不用錢。」
但市場上WhatsApp發展更久,還多了通話功能,一樣能傳簡訊、圖片和影片,差別在於WhatsApp,下載已經要付費。台大多媒體中心主任彭文正:「未來可以是一個click-to-call打電話到某個地方,或者是它是個coupon(折價券),它是一個groupon的概念,或者它連結到GPS,會有很大的功能。」
指的是底下這個小方塊,現在傳福音,未來可以發展更多用途,台版軟體還不傾向收費,而且有越來越多的免費軟體,恐怕讓電信業者備感壓力。
官網:http://www.31sms.com
http://tw.news.yahoo.com/article/url...9/8/2lo01.html

程式簡介:
這是一套讓你免費與朋友互傳簡訊的軟體,只要用手機號碼認證就可以使用了
目前支援Android跟iOS平台。
基本的影音、圖片、文字簡訊都可以傳送,將來也會繼續更新,以支援更多的訊息種類
不過,這軟體最特別的是,
這套軟體不僅只能傳給同樣有裝31SMS的朋友,
不論對方有沒有安裝,甚至不是智慧型手機都沒關係,都盡全力幫你送到 XD

【免費】iphone / 31SMS 免費簡訊(2011/01/10 09:24)
http://www.nownews.com/2011/01/10/339-2679840.htm
記者劉文齡/台北報導
手機傳簡訊還停留在要收費的時代嗎?落伍了!現在國人自行研發、免費專利軟體31SMS,無須負擔任何費用,讓你隨心所欲傳簡訊,自由自在與朋友聯繫,好康又簡便的軟體,你還等什麼?
只要你是iPhone或是Android系統下的發訊者,擁有手機上網服務,就可以享受31SMS強調的特色-不限電信業者、不限手機機型、不限地區位置、不限發訊內容,包含文字、圖像、影片,皆可以無受限的「免費」收發。軟體一上線引發熱烈討論,測試階段程式並不穩定,不過概念創新,使用上方便、免錢、國產噱頭下,就值得下載來試一試!

(1)↓圖說:在iTunes上或是Android Market免費下載31SMS軟體。(圖/Apple Store)

(2)↓圖說:下載31SMS後,登入你的電話號碼進行註冊,電話前有沒有加886都沒關係,測試過都可以得到認證碼。(圖/Apple Store)

(3)↓圖說:號碼註冊過,軟體會回傳3碼驗證碼,再進行登入驗證碼。(圖/Apple Store)

(4)↓圖說:簡訊頁面圖示代表的意思,使用上跟原本iPhone訊息編寫大致上相同,因為訊息是走網路,如果收不到訊息可以將頁面往下拖曳,讓軟體自動進行更新,接收新的訊息。在使用上,雙方都有網路狀態下, 31SMS比較能發揮實際效用,訊息交流較為順暢;如果一方沒有網路,接收訊息下方會有一段網址,要求你連線觀看「完整」訊息,就很不方便了。(圖/Apple Store)

(5)↓圖說:點選左上方的編輯鍵,就會出現「紅」鍵,選擇不要的簡訊,就可以按「刪除」把簡訊刪除掉。(圖/Apple Store)

3G門號的驗證碼較難收到,2G的較容易。雖然更新了但還是會無緣無故跳出程式還是有bug,等待更新囉~~

發送簡訊者有任何限制嗎?
發簡訊者必須是iphone或Android的智慧型手機,且必須到App Store、Android Market或本網站首頁下載『31SMS』軟體,下載時間只需10秒鐘。
收發簡訊真的不要錢嗎?
收發簡訊者若都安裝了『31SMS』軟體,傳送接收簡訊統統免費。若透過網路傳送,其上網費用仍需自付,但對於上網吃到飽的智慧型手機用戶而言,則不論收發簡訊都不需要額外付費。對於發簡訊者而言,則需要是iphone手機或Android手機,且安裝『31SMS』軟體。對收訊者而言,不論是否為智慧型手機或是否安裝『31SMS』軟體,則都收得到簡訊。
簡訊發送一次可以傳多少字?
如果發簡訊者和收簡訊者都使用下載『31SMS』軟體的智慧型手機,則簡訊發送無字數限制。
可以將簡訊發送給亞太或威寶手機嗎?
可以。
可以將一封簡訊群發給很多人嗎?
在正常使用的情況下,『31SMS』不限收簡訊人數。
若對方未收到簡訊訊息,是否必須重新再發送一次? 本系統會自動持續為您發送簡訊至成功為止,因此您不需一再重複傳送,以免收訊方收到過多重複訊息。
馬上下載:《iPhone ∕ 31SMS 》
網友意見:
Angelosu:2011-01-06 08:47
whatsapp用了那麼久也改版10幾次,幾乎常見的bug都修正過,新功能也加了不少,而且全球使用人數那麼多,伺服器想必有一定的數量,想要進入這 個市場有一定的門檻,除非有什麼不用不可的創新功能,31SMS雖然是國人自製的產品,但是很多後端的設備還是要有一定程度的支援,不然很難競爭,在台灣 還會被幾家電信業者打壓,這種環境下實在很難做出什麼好的簡訊發送軟體,不過還是要加油

技術部課長:2011-01-13 11:54
測試都ok , 有時會自動跳出 ~ 不過試了一下狂發之後(鬧朋友一次發了5x發...)就無法傳送成功,一封也傳不出去><'' 可能伺服器掛點了吧@@

sam632:

推 但heywire較贏面。

測試分析:跟heywire比較-

優點"
1前面不用去零加886(可直接輸入09XXXXXXXX)。
2對方收到的號碼 是8869XXXXXXXX (X等於自己號碼)。
3介面比較像是內建簡訊。

缺點"
1延遲速度比heywire 慢 。
2非常不穩定 常自動關閉(就算不刪除簡訊)。
3聯絡人會錯亂 (像是同樣1人卻有多個組態)。
4每封簡訊後面會給你加上"讀完整簡訊內容請點http:官方網址"且不能停用此功能。

結論(鬼話):

整體來說是不錯
對一個新出的APP來講這是個好東西
不過BUG太多了  相信不久後會改進
還有後面那字串 一兩封沒關係 但每封都加上就有點..

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
村田雄介「アイシールド21」総合THREAD Vol.4丨村田雄介:12周年ありがとう realpeople 日本動漫畫討論版 819 07-25-14 11:57 PM
[CWHK27]-[H6]心情風磨坊-*[Eye Shield 21]系列同人誌新刊[Einheriar 21]* Lemonpo Cosplay同人MIX討論區 2 01-30-09 03:34 PM
[漫畫] EYE SHIELD 21(高速達陣)光速討論區 vol.3 衝鋒21<夢幻的聖誕碗, 開波喇>29期已出 信長 日本動漫畫討論版 999 06-01-08 07:24 PM
[56K地獄]21/01/07理大藝墟第一天─花絮篇(21張) windart Cosplay同人MIX討論區 11 01-25-07 12:01 PM
[雙子座-Gemini (05/21 - 06/21)] 你係咪雙子女/雙子仔? OROCHI ~清談館~ 30 05-25-05 12:08 PM

現在的時間是 05:22 PM

手機版 | APP版