Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-15-07, 09:11 PM   #151
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 怪人 查看文章
我用olympus e330

有想過
不過答案是退幾步就海闊天空

其實kit鏡的最大問題係景近野根本對焦唔到 (Closest focusing distance = 0.38m)
0.38都話唔夠近 ? 你影什麼?

我支支都成米遠成對到焦
其 實用腳就可以就位既就不必突意買鏡...除非好似我哩d身痕友另計..

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 09:12 PM   #152
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
定焦同變焦解像力都唔同的.....同價錢光圈乜有差別...
好似我用緊canon EF 50mm f1.8為例..
賣$650....
同kit 比18--55, 50那段完全不用比,就算光圈收到相同,kit鏡也有點鬆.
不過灑一般3R,4R分別不大...係聞相先會有分別...

另外.....除非你真係鐘意影相多過玩相/相機,否則天崖鏡既質素真係差好遠.
當然同DC仔比會比佢好....但同kit 鏡比已經差一小段距離..

ps.當然家父就係因為唔想出錢先話升一千點鏡比我啦
定焦好在sharp d, 大光圈同細?

天崖鏡即是全range都cover的旅遊鏡?
好像又貴又好唔過kit (不過kit全部都比佢大...)

舊 01-15-07, 09:15 PM   #153
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
引用:
0.38都話唔夠近 ? 你影什麼?

我支支都成米遠成對到焦
其 實用腳就可以就位既就不必突意買鏡...除非好似我哩d身痕友另計..
我就比較喜歡影一些小物件..(扭蛋,etc)
我還要考慮會買一支望遠鏡...

舊 01-15-07, 09:18 PM   #154
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
定焦好在sharp d, 大光圈同細?

天崖鏡即是全range都cover的旅遊鏡?
好像又貴又好唔過kit (不過kit全部都比佢大...)
可以咁諗.
定焦成象一定係最好,但缺點就係定焦,事闗佢唔zoom得.

變焦成象亦唔係話佢差,只差你用什麼層面比,同定焦比就真係多餘啦...跟本唔同type.
好遠當然就係可以變焦同成象唔會太差....當然你用到好似canon L 鏡或N記金圈...
變焦鏡分分鐘靚過普通 定焦鏡...但缺點就係光圈多數唔夠大變焦平常最大光圈只得f2.8

至於天崖鏡....
成象同質素一定唔夠好,因為佢由近至遠都zoom得.....
好處係方便.
但壞處就係因為要顧 及各段可以zoom...成象必然差左...

引用:

扭蛋用微距鏡當然就最fit啦......
不過我唔覺用望遠鏡都做唔到效果.......

以下我就是用支小小白影的.....不過因為又無燈,又無腳架...影得差左少少,不過都可以參巧下...
ps.最近對焦係1.4m

此篇文章於 01-15-07 09:23 PM 被 嘿哈兒 編輯。
嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 09:27 PM   #155
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
扭蛋用微距鏡當然就最fit啦......
不過我唔覺用望遠鏡都做唔到效果.......

以下我就是用支小小白影的.....不過因為又無燈,又無腳架...影得差左少少,不過都可以參巧下...
ps.最近對焦係1.4m
其實我想找一支標準變焦可以macro一下...因為出街都係標準變焦鏡方便些

70-200m無腳架豈不是好難影figure (你的定焦會影成點?)

此篇文章於 01-15-07 09:29 PM 被 Tdot 編輯。
Tdot 目前離線  
舊 01-15-07, 09:34 PM   #156
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
對小弟而言, 那支最方便又常用便是標準鏡
我擁有既數支狗頭之中, 17-40 就係最常用
所以佢都算係我標準鏡

舊 01-15-07, 09:44 PM   #157
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
其實我想找一支標準變焦可以macro一下...因為出街都係標準變焦鏡方便些

70-200m無腳架豈不是好難影figure (你的定焦會影成點?)
50mm 定焦

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 09:46 PM   #158
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
還有, 唔夠近還有一個終極絕招 - Chop之~

而洋蔥圈亦是一個不錯的便宜選擇~

Rice

舊 01-15-07, 09:47 PM   #159
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

為什麼景深好像....差這多的?

舊 01-15-07, 09:48 PM   #160
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
作者: riceking 查看文章
還有, 唔夠近還有一個終極絕招 - Chop之~

而洋蔥圈亦是一個不錯的便宜選擇~

Rice
洋蔥圈是什麼東東?

舊 01-15-07, 09:49 PM   #161
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:

玩Macro的基本便是腳架, 冇就高ISO推快快門啦~ (IS/VR乃邪魔外道~)

70-200mm:

Rice

舊 01-15-07, 09:53 PM   #162
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
買wide 入11-22夠用了 ,又可加filer 而且顏色濃烈 7 -14 好難用的 但真係我認為頂級wide鏡之一,無論顏色,變型控制,及分析都是無得比的
Leica 出左支係真lecia的 要訂 12k左右
我反而期待支30 1.4 14k左右

敗家尚未成功,開箱仍需努力

此篇文章於 01-15-07 09:57 PM 被 ZERO NEKO 編輯。
ZERO NEKO 目前離線  
舊 01-15-07, 09:54 PM   #163
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
不如考慮買支定焦或Macro?

小弟都有呢個興趣. 但就一定冇你咁熱心...(因為懶... )

不過如果想做便宜精的話. 這支如何?

EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM

有24. 有85. 但就冇Macro. 遠景要退幾步. Zoom盡就可充當人像鏡. 2K左右而已.
不過支鏡評價唔差的. 可以考慮一下

*不過唔記得你係用OM機.....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享

此篇文章於 01-15-07 09:58 PM 被 antony chan 編輯。
antony chan 目前離線  
舊 01-15-07, 09:54 PM   #164
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
為什麼景深好像....差這多的?
當然.......一個f1.8,一個f4........
差三級光圈

ps.米王影得好柔和....用左什麼燈打落去?
我無柔燈箱..得閃光燈正面打過去,硬係差緊d.

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 09:54 PM   #165
riceking
一人前のダメ人間

引用:
洋蔥圈是什麼東東?
Extention Tube~
用來縮短最短對焦距離~

但世上當然沒有又便宜又大碗的好康事~
缺點有:

1. 失去無限遠對焦
2. 失光
3. 個Tube越厚, 對焦的彈性越少

Rice

舊 01-15-07, 09:56 PM   #166
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
怪人:
色馬有支150 F2.8 3/4mount的
x2 變了300 2.8 都係5k 左右
論marco , om 的景深夠深 是一種優勢

舊 01-15-07, 09:57 PM   #167
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
玩Macro的基本便是腳架, 冇就高ISO推快快門啦~ (IS/VR乃邪魔外道~)

70-200mm:

Rice
其實怎樣才是一支好的macro鏡?
見到一些定焦macro鏡有放大率
又是什麼東西來的?

而70-200光圈不大而景深又為什麼可以這麼美

而影figure這些係唔係一定要macro

(好像問得太多問題 )

舊 01-15-07, 09:58 PM   #168
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: antony chan 查看文章
不過如果想做便宜精的話. 這支如何?

EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM

有24. 有85. 但就冇Macro. 遠景要退幾步. Zoom盡就可充當人像鏡. 2K左右而已.
不過支鏡評價唔差的. 可以考慮一下
人地用Four-Third OM機.....

RIce

舊 01-15-07, 09:59 PM   #169
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
人地用Four-Third OM機.....

RIce
係...剛剛回想起....
自隊三下....

GGFR
好Game分享
舊 01-15-07, 10:01 PM   #170
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
又是什麼東西來的?

(好像問得太多問題 )
好的micro鏡.....成像夠利,光圈可以收到好細(起碼都要有f22)
有高的放大率(1:1),影figure不一定要用micro的

舊 01-15-07, 10:01 PM   #171
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
又是什麼東西來的?

(好像問得太多問題 )
其實光圈大小都問題不大,睇你想點影張相
就像家父愛收光圈,因為家父愛影境影人都清清楚楚.
而我很多時推到最光光圈,我鐘意張相很sharp很利...

資源少有資源小的玩法...還有窮人燈箱都係影fig好幫手,不過我家中只得那一隻fig....
所以嚴格來講我係唔影fig 的..

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 10:03 PM   #172
ZERO NEKO

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
好的micro鏡.....成像夠利,光圈可以收到好細(起碼都要有f22)
有高的放大率(1:1),影figure不一定要用micro的
基本上支支marco鏡都好得

不過OM果支50 F2 真係正到無朋友

舊 01-15-07, 10:04 PM   #173
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
其實光圈大小都問題不大,睇你想點影張相
就像家父愛收光圈,因為家父愛影境影人都清清楚楚.
而我很多時推到最光光圈,我鐘意張相很sharp很利...

資源少有資源小的玩法...還有窮人燈箱都係影fig好幫手,不過我家中只得那一隻fig....
所以嚴格來講我係唔影fig 的..
乜野叫最光光圈?
你意思係話最大光圈?
你鐘意sharp的話點解會用最大光圈呀?
起碼都收點光圈啦

舊 01-15-07, 10:04 PM   #174
antony chan
大合奏部隊!

係喎...講起Macro...

Kaga玩過支6028未?

引用:
乜野叫最光光圈?
你意思係話最大光圈?
起碼都收點光圈啦
收一級?
例如1.4收到1.8咁?

GGFR
好Game分享
舊 01-15-07, 10:07 PM   #175
ZERO NEKO

引用:
乜野叫最光光圈?
你意思係話最大光圈?
起碼都收點光圈啦
有好多時都有機會用大光圈,例如 影夜蓮,青蛙, 蟲

關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 10:04 AM

手機版 | APP版