Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-20-07, 08:05 PM   #251
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 怪人 查看文章
請問大家相機用什麼卡 ?
我就是不明牌子CF 1G
Olympus XD H type 1G
KINGSTON既45X慢咭 4G一張
KINGSTON ELITE PRO既半慢咭 1G一張

夠晒

舊 01-20-07, 08:14 PM   #252
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
我一向都唔鼓催人用貴卡
所以小第都只係用
SanDisk ExtremeIII 2GB CF
SanDisk ExtremeIII 2GB SD
SanDisk UltraII 2GB SD
SanDisk UltraII 512CF

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 01-20-07, 08:16 PM   #253
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
有問題......
頭先玩支鏡時,我用閃光燈...
一影那下.....
因為我對住個mon前既野影...
每影一張......speaker就發出"劈"一聲......
閃光彈 閃光燈閃光會影響AV設備的嗎?
幻覺黎啫

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 01-20-07, 09:08 PM   #254
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
幻覺黎啫
影左 4,5張..."劈"左4,5下聲

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-21-07, 10:22 PM   #255
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
我一向都唔鼓催人用貴卡
所以小第都只係用
SanDisk ExtremeIII 2GB CF
SanDisk ExtremeIII 2GB SD
SanDisk UltraII 2GB SD
SanDisk UltraII 512CF
貓爺...你張張貴o野o黎喎....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 01-22-07, 03:08 AM   #256
芝麻糊
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
小弟最近想投身DSLR世界...
想問下有邊幾部入門級既相機介紹?
我唔係好識揀...
最好Budget around $6000~7000
Lumix果部FZ50好唔好ga?
thanks~

舊 01-22-07, 03:12 AM   #257
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
小弟最近想投身DSLR世界...
想問下有邊幾部入門級既相機介紹?
我唔係好識揀...
最好Budget around $6000~7000
Lumix果部FZ50好唔好ga?
thanks~
FZ50唔係DSLR喎..

舊 01-22-07, 03:14 AM   #258
芝麻糊

引用:
作者: seetold 查看文章
FZ50唔係DSLR喎..
oh sorry
咁想問下有邊幾部介紹下?
現有相機好似滿足唔到我..

舊 01-22-07, 08:01 AM   #259
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
oh sorry
咁想問下有邊幾部介紹下?
現有相機好似滿足唔到我..
不如講下點滿足唔到你先

GGFR
好Game分享
舊 01-22-07, 08:15 AM   #260
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
不用貴卡..應該像我們...專找些性價比高的便宜精愛用的東西才是...
最近的窮人愛品應該繼續是Transend莫屬b

引用:
作者: antony chan 查看文章
貓爺...你張張貴o野o黎喎....
7k內機連鏡有...
400D/K100D/D50
淨計抵用K100D>400D>D50

舊 01-22-07, 09:09 AM   #261
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KTN 查看文章
不用貴卡..應該像我們...專找些性價比高的便宜精愛用的東西才是...

7k內機連鏡有...
400D/K100D/D50
淨計抵用K100D>400D>D50
D50出面好難買到啦

舊 01-22-07, 09:41 AM   #262
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
D50出面好難買到啦
D40都一樣o者

舊 01-22-07, 11:02 AM   #263
antony chan
大合奏部隊!

引用:
作者: Strider 查看文章
D40都一樣o者
唔同唔同...D50推到AF玻璃....D40唔得.....
D50唔算難...旺角同大埔都見有....但好似得銀色...

引用:
作者: KTN 查看文章
這個當然. 過一兩日又看看可以去到幾多....vv

GGFR
好Game分享
舊 01-22-07, 12:45 PM   #264
芝麻糊

引用:
不如講下點滿足唔到你先
我果部只係casio卡片機
影得唔靚
想學影相,都睇緊書
想買部DSLR黎試下影
有無好介紹? 

舊 01-22-07, 01:27 PM   #265
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
影得唔靚
想學影相,都睇緊書
想買部DSLR黎試下影
有無好介紹? 
不如你join下呢度D遊盪團啦.....出黎行下睇下
實會搵到你自己鐘意的,睇岩的話仲會有人即時
報價比你tim

舊 01-22-07, 01:28 PM   #266
antony chan
大合奏部隊!

引用:
影得唔靚
想學影相,都睇緊書
想買部DSLR黎試下影
有無好介紹? 
我住俾幾多錢交學費? 要平靚正? 要方便?
其實Prosumer都可以幫到你. 唔一定話要買DSLR的.

始終靜同唔靜個臨界點都...呢個好個人的...
不過最緊要諗清楚買咩機先好. 唔好狠錯難返....

GGFR
好Game分享

此篇文章於 01-22-07 01:31 PM 被 antony chan 編輯。
舊 01-22-07, 01:30 PM   #267
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
咪講$$$住先啦....嚇走人啦

舊 01-22-07, 02:07 PM   #268
芝麻糊

引用:
其實Prosumer都可以幫到你. 唔一定話要買DSLR的.

始終靜同唔靜個臨界點都...呢個好個人的...
不過最緊要諗清楚買咩機先好. 唔好狠錯難返....
我都有部Cannon S80影相的
但想再買部高階小小既相機影~
Budget既話,如果入門至中級大約幾錢?
我預6000~7xxx..

舊 01-22-07, 02:13 PM   #269
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
都係果句......出黎同班毒友吹下水啦
就算而家講比你聽邊部邊部好又點呢,
始終都唔係親身拎上手試過

舊 01-22-07, 06:11 PM   #270
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
都係果句......出黎同班毒友吹下水啦
就算而家講比你聽邊部邊部好又點呢,
始終都唔係親身拎上手試過
出來meeting.....多部機可以比你玩...好多鏡比你武

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-22-07, 10:37 PM   #271
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
有 budget 始終好辦事嘛. 這個 budget 的大路選擇有 Canon 400D. 1) 買 kit set (連一支 18-55mm zoom lens); OR 2) body only + 50mm f/1.8

本來我都會建議 Nikon D50, 不過這裡的人都不喜歡. D40 更便宜, 不過真的有保留, 因為不是全線 Nikkor AF 鏡都有 AF. D70s, 比較舊, 還有少量貨, 也不錯的.

價錢看 www.ygdragon.net 可以自己慢慢研究.

你說正在看書, 有什麼要求呢?
KKH 目前離線  
舊 01-23-07, 12:02 AM   #272
芝麻糊

謝謝!
如果買鏡頭既話
去邊度揀會好D?
小弟唔係好識...仲係初學階段

舊 01-23-07, 12:08 AM   #273
Strider
初段

引用:
謝謝!
如果買鏡頭既話
去邊度揀會好D?
一般的話
旺角既永成/萬成
尖咀既天祥都係一個好選擇

但係呢度既大大路數比較多, 留佢地詳解

更甚者可以請求各位大大陪同買鏡, 既不寂寞又有人教路

舊 01-23-07, 12:37 AM   #274
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
謝謝!
如果買鏡頭既話
去邊度揀會好D?
看過這沒有? -> http://web.canon.jp/Imaging/enjoydslr/index.html

有不少有用 info.
KKH 目前離線  
舊 01-23-07, 12:42 AM   #275
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
謝謝!
如果買鏡頭既話
去邊度揀會好D?
明晚出黎行下呢....有冇興趣?

論壇跳轉

現在的時間是 04:12 PM

手機版 | APP版