Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  ... 最後
電視遊戲討論版>[PS5,PS4,PC] Ghost of Tsushima Director's Cut
鐵之侍 05:19 PM 07-28-20
作者: whassupbun:
龍如見參同哩隻比, 邊隻有武士色彩啲?
見參我只玩左序章, 要睇住本中文劇本冇心機玩 希望世嘉見哩隻大賣, 肯返轉頭出英文版
相比見參和維新的天馬行空,感覺還是對馬比較「真實」
darkvolver 07:35 PM 07-28-20
其實玩玩下個故事都幾悲.....好有幕沒浪漫feel......由武士墜落到殺人鬼...

如果佢個DLC有北野武.....真係買硬..
鐵之侍 12:04 PM 07-29-20
作者: whassupbun:
龍如見參同哩隻比, 邊隻有武士色彩啲?
見參我只玩左序章, 要睇住本中文劇本冇心機玩 希望世嘉見哩隻大賣, 肯返轉頭出英文版

轉載

作者:Bletilla

在昨日舉辦的SEGA官方節目上,《如龍》系列的監製名越稔洋在被問及對《對馬島之魂》的看法時,發表了以下想法(重點摘要):

・輸給對馬島了,本來這應該是在日本做的遊戲,但聽說開發組的取材行程非常地獄,難怪這麼懂呢。黑澤模式也不單純是黑白了而已,讓幀數也變成了老電影的感覺等技術上的接近。比日本人還懂日本人的外國人真是太強了;

・用風來引導的設計做的很好,而且不是強制性的UI,他們肯定做了魔鬼級別的測試了;

・可以看出設計演出的開發者的執著,表情的塑造也不僅僅是面部捕捉就完事了,在其中還加入了演技,可以看到眼珠運動等細節。 《如龍》雖然也想這麼搞但是太花時間了,他們居然全部搞完了;

・主角的長相很難說是什麼英俊美男,這要放在普通遊戲公司的話都會被質疑。市場調查之後估計也會返回一個慘不忍睹的調查數據,挨一頓噴之後換下一個方案。不過主角能撐到發售還能不整容,拿這麼多的開發經費和這麼先進的開發技術去做出那種大叔臉?這種覺悟不得不讓我低頭認輸。

名越也甘拜下風,如果資源能再多一些也許會更好吧
呂鳳仙 10:46 PM 07-29-20
作者: 鐵之侍:
轉載

作者:Bletilla

在昨日舉辦的SEGA官方節目上,《如龍》系列的監製名越稔洋在被問及對《對馬島之魂》的看法時,發表了以下想法(重點摘要):

・輸給對馬島了,本來這應該是在日本做的遊戲,但聽說開發組的取材行程非常地獄,難怪這麼懂呢。黑澤模式也不單純是黑白了而已,讓幀數也變成了老電影的感覺等技術上的接近。比日本人還懂日本人的外國人真是太強了;

・用風來引導的設計做的很好,而且不是強制性的UI,他們肯定做了魔鬼級別的測試了;

・可以看出設計演出的開發者的執著,表情的塑造也不僅僅是面部捕捉就完事了,在其中還加入了演技,可以看到眼珠運動等細節。 《如龍》雖然也想這麼搞但是太花時間了,他們居然全部搞完了;

・主角的長相很難說是什麼英俊美男,這要放在普通遊戲公司的話都會被質疑。市場調查之後估計也會返回一個慘不忍睹的調查數據,挨一頓噴之後換下一個方案。不過主角能撐到發售還能不整容,拿這麼多的開發經費和這麼先進的開發技術去做出那種大叔臉?這種覺悟不得不讓我低頭認輸。

名越也甘拜下風,如果資源能再多一些也許會更好吧
的確「大眾臉+死魚表情」如果放向日本大製作級數遊戲一定唔收貨。
日系遊戲應該好早期由DC年代起已經好重視臉部表情,你睇BHCV剩係臉部多邊形應該多過手腳添。

不過鬼佬game就不意外,好多大製作都係死魚表情,已經習慣晒⋯⋯
(但比較意外係睇製作花絮呢隻game除動作捕捉外,都有用到表情捕捉技術,但到底捕捉咗去邊⋯⋯
鐵之侍 08:51 AM 07-28-20
官方已更新1.05,會追加更高和更低的難度

但還是最希望有二周目
whassupbun 09:12 AM 07-28-20

但還是最希望有二周目
我剩係想佢更新可以唔show把弓
唔著浪人套衫都係因為把弓好礙眼
風間鈴木仁 11:04 PM 07-28-20

但還是最希望有二周目
https://gameapps.hk/news/40293/Ghost-of-Tsushima-Update

《對馬戰鬼》更新推出 加入究極級難度

SIE 今天公開了《對馬戰鬼》(Ghost of Tsushima) 的 1.05 更新內容,除了修正遊戲大量的 BUG 外,更加入了包括「萬死」(致命) 難度等新內容。
holsety 09:15 AM 07-28-20
希望弓手唔好再近距離射箭。。。
真!DC 04:58 PM 07-28-20
劇情同角色思考方式都感覺倒好日本
除左角色樣睇唔出西方廠整
由手機版發出
真!DC 12:14 AM 07-29-20
去到個新地方比個小兵一槍督死左
仲諗個地方唔係未應該去住,原來係錯手set左最高難度
由手機版發出
DevilElvis 01:58 AM 07-29-20
作者: 真!DC:
去到個新地方比個小兵一槍督死左
仲諗個地方唔係未應該去住,原來係錯手set左最高難度
由手機版發出
想做隻狼,萬死不辭
鈴蘭 03:47 AM 07-29-20
萬死試左陣 其實又唔係真係咁難玩
最主要係因為仁哥斬對面都係三刀就玩完
pet3 04:52 PM 07-29-20
白金後無事做
想看中毒後的痛苦吐血在倒地抽搐 畫面 (真舒壓

但毒針無法買只能在白草原拾花
太沒效率了

這時我看到有一個白符效果是
弓箭15%變毒箭

和把其他符的機率提高50% 的運白符

這個50% 是指
15%+50%=65%
還是
15%+(15x50%) =25.5% ?

如果是前者直接加50%,只要插2個運符
再配合25%回收箭

就能一直射過痛快了?
Sar8 05:27 PM 07-29-20
作者: pet3:
白金後無事做
想看中毒後的痛苦吐血在倒地抽搐 畫面 (真舒壓

但毒針無法買只能在白草原拾花
太沒效率了

這時我看到有一個白符效果是
弓箭15%變毒箭

和把其他符的機率提高50% 的運白符

這個50% 是指
15%+50%=65%
還是
15%+(15x50%) =25.5% ?

如果是前者直接加50%,只要插2個運符
再配合25%回收箭

就能一直射過痛快了?
後者
pet3 05:29 PM 07-29-20
作者: Sar8:
後者
就算放兩運符也只有30%變毒箭

為什麼不開放白金後紅點可回想重玩
真!DC 12:20 AM 07-30-20
西方人對亞洲人審美觀同亞洲人對亞洲人審美觀唔同喇
佢地應該會覺得個樣充滿日本風味好讚
由手機版發出
風間鈴木仁 01:10 AM 07-30-20
https://www.hkgnews.com/47723/

名越稔洋:《對馬戰鬼》日本味道正宗!我們確實輸了《Ghost of Tsushima》已經成為了PS4銷售速度最快的第一方原創IP,雖然是歐美工作室出品的遊戲,但就連日本人都大贊本作「日本味道正宗」。在本月的世嘉官方節目SegaNama上,名越稔洋也盛讚了《對馬戰鬼》

2.
https://s.famitsu.com/ranking/game-sales/
ゲーム販売本数ランキング

集計期間:2020年7月13日~2020年7月19日

PS4初登場

Ghost of Tsushima(ゴースト・オブ・ツシマ)

累計: 212,915本

ソニー・インタラクティブエンタテインメント

価格:6,900円(税抜)
沙翁 12:02 PM 07-30-20
隻game有個奇怪位,d敵大將比人斬咗首條屍都仲可以係地下不停爬
Sar8 01:46 PM 07-30-20
作者: 沙翁:
隻game有個奇怪位,d敵大將比人斬咗首條屍都仲可以係地下不停爬
係,我都預過幾次
沙翁 02:50 PM 07-30-20
其實武士道呢樣野

唔可以背向敵人,唔可以背刺敵人,唔可以放暗器
一定要明刀明槍唔准逃避呢d都可以理解
但係點解用弓放箭呢d遠程兵器又不在此限
零式 06:28 PM 07-30-20
作者: 沙翁:
其實武士道呢樣野

唔可以背向敵人,唔可以背刺敵人,唔可以放暗器
一定要明刀明槍唔准逃避呢d都可以理解
但係點解用弓放箭呢d遠程兵器又不在此限
用弓也可以堂堂正正, 大家在可視範圍鬥射

弓道在現代日本也是一門運動

以上係我估的
qwe 10:45 PM 07-30-20
終於爆左,連故事都好日本武士劇,果種死都要正面揪過嘅武士道

另外百合子條線都幾Sad
whassupbun 11:59 AM 07-31-20
琴晚終於爆左, 首發日玩到依家, 場景, 氣氛, 配樂真係一流, 主線故事劇情亦都幾感人, 有啲位玩到眼濕濕
但老實講玩到第二章中段已經開始有啲唔耐煩, 支線任務(甚至有啲主線任務)玩法真係太重複, 永遠都係去一個地方搵人, 果個人/果班人已經走左, 你就搵腳印跟蹤, 然後搵到就劈劈劈或暗殺
好在格鬥系統挽救, 算係多變, 我承認我玩到爆機都未掌握到完美格擋個timing
darkvolver 12:39 PM 07-31-20
我玩左禁耐都係在下島......現在準備拿爆破弓..

一路行一路殺人都幾忙下....
真!DC 01:03 PM 07-31-20
作者: darkvolver:
我玩左禁耐都係在下島......現在準備拿爆破弓..

一路行一路殺人都幾忙下....
一樣第一章下島中
成日行兩行就見到有村民要幫手
由手機版發出
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  ... 最後

返回主題版面