Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-18, 02:15 PM   #42026
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: gingq7 查看文章
好似原版都係有咁多血? 唔係太肯定,上次我應該用令咒過

昨晚嘗試不用令咒, 暫時試了兩次都係在最後階段剩半血(40萬)時跪低, 基本上孔/梅/狐都好難企得住, 而無呢3隻又好難夠火力打最後一條血的80萬hp
第一次用大腿寶5傑克(突滿萬聖伊莉雅)主打, 但打190幾萬hp(4x萬->6x萬->8x萬)都係唔夠力
第二次用自己的寶1妖后, 但連可能係全game生存力最強的妖后都因為不停被消buff而敗走

打算今晚用型步機試吓
雙貞德配任一殺職一定磨得死,我上年就是這麼過
而孔/梅/狐只要被一回合全體爆擊兩次就可以返屋企了
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-18, 09:56 PM   #42027
Toriya
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
貞德殺式 + 藍角補助輪流上

大戰 50 回合
Toriya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-18, 09:59 PM   #42028
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
14回合山翁+梅梅孔過
運game

呢d集 高血騎職+全體暴+清buff真係好煩

舊 07-10-18, 10:17 PM   #42029
digiharuka

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
乖乖交上3個令咒(復活)完場好了

放死靈給孔明根性了很多次
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 12:09 AM   #42030
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 大破人間 查看文章
突然發現我已忘了我有貞德
好似大半年無用過佢

剛剛已試過型步機完全係廢物,
單挑普攻太慢,磨得耐一比人拆buff就收工
做輔助又唔能夠好似C狐咁藍卡搭單就可以狂出寶具
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 12:39 AM   #42031
Sar8
The One

呢D等上修
不過隻野咁惡鐘意就除哂你d buff,本來就唔應該用刑部姬打

打雷帝都仲得既

(其實佢寶具直接buff 50%綠卡都得啦....搞到而家四不象,所以話鹽川式平衡|||)

舊 07-11-18, 12:58 AM   #42032
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
刑部姬係D倍率set太低 如果佢個寶具Q Buff高D其實我覺得就會用得

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 02:14 AM   #42033
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
頂!唔記得今日維護,仲諗住清哂d任睇下聽日會唔會生放完即開2.2,早知尋日唔好身痕走去開隻extella link玩
引用:
好似原版都係有咁多血? 唔係太肯定,上次我應該用令咒過

昨晚嘗試不用令咒, 暫時試了兩次都係在最後階段剩半血(40萬)時跪低, 基本上孔/梅/狐都好難企得住, 而無呢3隻又好難夠火力打最後一條血的80萬hp
第一次用大腿寶5傑克(突滿萬聖伊莉雅)主打, 但打190幾萬hp(4x萬->6x萬->8x萬)都係唔夠力
第二次用自己的寶1妖后, 但連可能係全game生存力最強的妖后都因為不停被消buff而敗走

打算今晚用型步機試吓
個人覺得山翁生存力都好高(戰續lv4都回3600之後技2lv10又回2500).
如果唔係太睇少隻牛裝左件無加攻o既禮(唔夠cost想速戰裝左俾Jack)同相信Jack個NP率(其實有一半係因為集火同中左Q debuff),
山翁應該可以一隻打哂隻年最後一條血(我淨用B Chain都打左半條血以上,如果用BQA儲NP出埋寶具可能唔洗用令咒?)
引用:
作者: 大破人間 查看文章
都有諗過用貞德,但之前要打凜所以fd用左孔明(估唔到布姐寶1 Brave Chain可以1T Kill)
後面諗住剋職用左刑部姬,但刑部姬成日俾對面消buff...orz

此篇文章於 07-11-18 02:20 AM 被 the fool 編輯。
the fool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 07:23 AM   #42034
gingq7

我覺得刑部姬寶具就算加到綠卡+50%都係無用,
C狐靠串藍卡就可以2-3回合出一次寶具,
但刑部姬就算寶具有綠卡50%都係支撐唔倒佢每3回合出一次寶具

我估要2技加NP加到50%, 寶具和C狐一樣減技能CD再加出星率多100%, 才可能有救
舊 07-11-18, 08:41 AM   #42035
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
前排黑聖杯卡美拉+孔梅,炒麵包爺爺壓底,easy mode

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 12:15 PM   #42036
Sar8
The One

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
刑部姬係D倍率set太低 如果佢個寶具Q Buff高D其實我覺得就會用得
鹽川式平衡:你有咁多色卡buff技,所以你堆普通倍率就要低D

騎黑傻已經係最佳例子,打綠卡張綠卡廢到

舊 07-11-18, 12:24 PM   #42037
Sar8
The One

引用:
我覺得刑部姬寶具就算加到綠卡+50%都係無用,
C狐靠串藍卡就可以2-3回合出一次寶具,
但刑部姬就算寶具有綠卡50%都係支撐唔倒佢每3回合出一次寶具

我估要2技加NP加到50%, 寶具和C狐一樣減技能CD再加出星率多100%, 才可能有救
唔係話加到50%就救到
而係本身既setting就算50%都唔過份,當然唔係指佢去到50%就飛天

佢既定位而家都只係做到類似孔明呢種拐以下既萬金油buff機,但所有野孔明都做得好過你...
剩係加攻要開寶具已經輸
4星海倫娜都實用過佢

此篇文章於 07-11-18 12:57 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-18, 06:00 PM   #42038
digiharuka

幕間6

白貞阿比武則天小莫:石
lip: 技
哥倫布:寶具
舊 07-11-18, 06:03 PM   #42039
gingq7

估唔到lip限定四星都有幕間,
咁堆過弱的四星水著和黑女僕和雪山櫻可唔可以強化一下....
舊 07-12-18, 01:54 AM   #42040
the fool
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
原來下星期先生放(只記得係星期三),今日得幕間
貞德幕間終於解釋左黑貞解會存在,但點解而家先講唔係真假英靈event果陣出
雖然唔多用Lip,但本身能力已經唔錯o既佢竟然仲有得強化,其他角色幾時先肯強化

舊 07-12-18, 07:52 AM   #42041
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
搞錯

點解阿比無強化

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-18, 09:38 AM   #42042
gingq7

強化的選角一向都很迷

我懷疑有無得強化的其中一個重要條件係睇後台數據果隻角色上場次數或有幾多人放在support位來決定,
因為都好似無乜其他客觀方法去衡量隻角色有無需要加強

我估:
上次大龍娘,今次lip,強度不差但其實好少見有人放在support位,所以有得加強;
阿比,X,白槍,酒吞呢類比較弱但又成日有一堆人放在support位的,就無得加強

而很明顯4星角無論上場或放在support都會比5星角少,所以好少5星角有強化
舊 07-12-18, 10:15 AM   #42043
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
angry

引用:
強化的選角一向都很迷

我懷疑有無得強化的其中一個重要條件係睇後台數據果隻角色上場次數或有幾多人放在support位來決定,
因為都好似無乜其他客觀方法去衡量隻角色有無需要加強

我估:
上次大龍娘,今次lip,強度不差但其實好少見有人放在support位,所以有得加強;
阿比,X,白槍,酒吞呢類比較弱但又成日有一堆人放在support位的,就無得加強

而很明顯4星角無論上場或放在support都會比5星角少,所以好少5星角有強化

X寶解過又改過技,算係強化左兩次
阿比在沒有比她更強的單體外國人下,其實都OK好用

另外一點就是4星角強化因為白值問題所以點強化都好少可以阻到五星搵食。
所以四星強化會比較鬆手。

其實都係要等正式的強化QUEST

出幕間任好明顯會見到營運同寫手偏心,因為始終要諗故事。
無人諗故仔的冷門角真係有排都唔駛指意見到幕間故事
人氣角如貞德小莫個D已經出過N個幕間都仲有份

CCC系列尤其見到受寫手和營運的鍾愛,情人節朱古力個時已經睇得出,今次Lip 的幕間閒閒地都過萬字和多爆點
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-18, 10:55 AM   #42044
gingq7

貞德今次個幕間3, 好似2-3年前拆包已有?

另外,蘑菇應該都係偏愛extra系列,
CCC聯動蘑菇親自下場,仲要當係主線劇情咁寫
跟住又親自去搞last encore, FSN N次動畫化都無咁既待遇
龍娘仲經常出現

我估lip今次個幕間可能都係蘑菇新寫

此篇文章於 07-12-18 11:01 AM 被 gingq7 編輯。
舊 07-12-18, 10:49 PM   #42045
Hextor

註冊日期: Feb 2008
爺爺孔梅好好彩打到30萬血被洗BUFF兩腳爆擊踢死
最後都係要CONTINUE
運ゲー乙
Hextor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-18, 10:59 PM   #42046
Sar8
The One

我剩返30萬血得爺爺solo
好彩冇消我根性安全渡過

舊 07-12-18, 11:17 PM   #42047
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
貞德今次個幕間3, 好似2-3年前拆包已有?

另外,蘑菇應該都係偏愛extra系列,
CCC聯動蘑菇親自下場,仲要當係主線劇情咁寫
跟住又親自去搞last encore, FSN N次動畫化都無咁既待遇
龍娘仲經常出現

我估lip今次個幕間可能都係蘑菇新寫
我相信好大原因係因為本身Extra當年佢自己既遺憾就多
然後為左填補遺憾去寫CCC既同時又真係得到最大限既發揮
同可以寫到本身係Fate系列入面好難去寫既主題 (女性主體、エロス、唔駛局限係7個Class)
所以有特別多既愛情吧

而且真心講句Extra產既角色真係好多位可以發揮
Extra產角色而家發揮最少已經講緊係C狐咁濟
講真CCC Event我睇晒最大既感覺就係其實香菇雖然將CCC寫成神作
但佢依然心中好後侮比唔到lip同melt一個機會,所以先又全神全靈咁寫出另一個神劇本

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-12-18 11:19 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-18, 05:06 PM   #42048
digiharuka

拿破崙
弓兵....
破無敵全體神性特攻

信長: ??!!??
舊 07-13-18, 05:09 PM   #42049
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
失驚無神加新野呢招真係唔該唔好再做啦 預算成日打亂

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-18, 05:09 PM   #42050
夜貓
Crazy Gamer
\エレちゃん最カワ/

註冊日期: Sep 2002
已經有得抽
5星拿破崙

グランブルーファンタジー:
夜貓 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
FGO, 歐洲人, 非洲人

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
代購 Fate/grand order material I, II, III h0104788 買賣專區 0 10-12-17 12:08 AM
[代購] Fate/Grand Order material I & II 各HKD 140 h0104788 買賣專區 0 11-22-16 07:23 AM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 05:01 AM

手機版 | APP版