Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-01-11, 12:01 AM   #26
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
唔記得邊個講過..話性格1/3係天生的,2/3係環境塑造的..

我都係讀緊PSY (雖剛起步而已.. ) 亦都唔太喜歡自己的性格..
有時真係覺得..如果太過在意心理上的思考...個人反而會唔太開心..
所以予其諗D諗唔通GE野...倒不如留返點精神做其他野..(雖我家下講得出口...但自己好多時都做唔到..)

雖話性格一成了形便很難改..但我現在也都嘗試慢慢改...
每次行一少步..加加埋埋就好多一大步啦~
ROCAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-11, 02:41 PM   #27
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ROCAS 查看文章
唔記得邊個講過..話性格1/3係天生的,2/3係環境塑造的..
孟母三遷

舊 06-01-11, 03:39 PM   #28
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
九型學說不會大變!我接受的!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-11, 05:23 PM   #29
hormon
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
乜原來咁多人一樣

我都覺得自己笑點好高
人地笑到死果D 我真係仲KEEP住拉鏈咀

但係我唔鐘意同friend吹水 都要扮乜都傾到一餐咁
出黎做野已經係要咁假
無理由同friend吹水都要扮曬野
hormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-11, 11:13 PM   #30
超必

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: ROCAS 查看文章

--SKIP--
有看過該篇論文,你應該是 QUOTE 錯了重點....

記憶中原文:

人的構成,70% 是性格,20% 是經驗,10% 是智慧

性格是天生的,沒得改變...

智慧雖然可鍛鍊,但變化有限...

人的改變,只能靠經驗補救,掩飾或偽裝(性格上的缺憾)
超必 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-11, 02:26 PM   #31
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: 超必 查看文章

記憶中原文:

我只係係lecture note入面見到呢句咋...唔清楚是否同你的相同..
查返..1/3遺傳,3/2環境係由Raymond Bernard Cattell提出
ROCAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-11, 03:10 PM   #32
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
經驗和熱誠

舊 06-06-11, 08:36 PM   #33
ta423

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: hormon 查看文章
乜原來咁多人一樣

我都覺得自己笑點好高
人地笑到死果D 我真係仲KEEP住拉鏈咀

但係我唔鐘意同friend吹水 都要扮乜都傾到一餐咁
出黎做野已經係要咁假
無理由同friend吹水都要扮曬野
睇戲都係咁,自己唔容易笑
有時唔係套戲既情節令我笑,係周圍既人笑而帶動左我
不過唔明笑乜果陣真係唔太想陪笑,勉強笑出黎好假又唔自然
如果問返人笑點在哪裡,聽完之後覺得唔好笑又要夾硬俾反應
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-11, 08:54 PM   #34
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ta423 查看文章
睇戲都係咁,自己唔容易笑
有時唔係套戲既情節令我笑,係周圍既人笑而帶動左我
不過唔明笑乜果陣真係唔太想陪笑,勉強笑出黎好假又唔自然
如果問返人笑點在哪裡,聽完之後覺得唔好笑又要夾硬俾反應
香港人睇戲乜都笑GA
驚嚇情節笑
打鬥情節笑
冇事發生都笑
都唔知笑乜

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-11, 01:36 PM   #35
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 超必 查看文章

記憶中原文:

我同意你睇法
間唔中都會有人因為自身性格問題而揾唔多女朋友而出Post
即使接納其他人既意見而改善自己,但結果卻依舊
跟住又再出類似既 Post, 重複又重複, 惹來既唔係恥笑就係無人理會
類似既個案唔少,但大多樓人想改善自已性格卻徒勞無功
性格到左將近成年人既階基本上係無得改變(除非日後經歷生離死別等既重大事情)
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-11, 06:29 PM   #36
kitkit_chan
Junior Member

註冊日期: Jun 2011
Thumbs up

引用:
作者: House 查看文章
唔知點解我對很多事都沒有興趣

我不懂跟別人表達我自己的情緒和需要

我是一個過份理性的人, 我什麼時候都想找一個答案,希望有一個可見既方法給予我解決問題

情緒也是一樣, 我希望做了什麼什麼後就會令我覺得會開心 就找一條公式 所以我走了去讀心理

可惜我找不到我的答案, 除了困惑之外就什麼都沒有

我理解不到還什麼別人因為小小事就高興很來 我連怎樣真心笑都不懂

我不是很悲哀 我不是很奮怒 而是..我什麼都感受不到

正如最近的House M.D 一樣

慢慢連生活意義都不見了 我開始受夠這種性格

I want to change could I?

搵到人生既意義就可能有五同呢','
kitkit_chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-11, 09:31 AM   #37
動漫遊戲迷

註冊日期: Nov 2006
我覺得性格係冇得變,所謂性格轉變只係顯露生靈的真正性格,或者係自己用已領悟的新思維去處事/看待事情。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-11, 10:53 AM   #38
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
沒記錯一般情況下性格(本性)是沒得改變的,除非在年輕時經歷過甚麼大變(意外、生死關頭一類)。
但樓主的情況我倒想起衰仔樂團s15上半季最後一集的內容……

論壇跳轉

現在的時間是 12:39 AM

手機版 | APP版