Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 02-06-14, 12:01 PM   #301
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: s3b21 查看文章
當然分幾餐啦,魚柳包我覺得health好多,猪蛋超油超肥膩的
魚柳包塊魚咪又係炸出來... 同埋他他醬某程度上仲唔健康過油
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-14, 02:53 PM   #302
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: JMi 查看文章
魚柳包塊魚咪又係炸出來... 同埋他他醬某程度上仲唔健康過油
起馬食完無很滯的感覺,猪蛋食完感覺很滯
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-14, 05:11 PM   #303
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
豬蛋我唔食個黃會好D

舊 02-06-14, 06:43 PM   #304
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
良景
這次走到了

果包還叫可以
和肯得基的雞包差不多
係塊肉細D

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-14, 08:05 PM   #305
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: JMi 查看文章
有d分店繁忙時間仲係會預先整定而唔係新式咁即叫即整旁邊等
呢種分店通常咪會無得咁custom order
緊係唔係 最多要你等幾分鐘之嘛 新都會果間叫走醫都無say no
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-14, 01:47 AM   #306
哥薩克
Game Master
んふんふ

註冊日期: Mar 2006
Wii U IDivandeep
3DS Friend Code1633 4968 1311
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
豬蛋我唔食個黃會好D
純綷自我感覺良好者
菜都無塊再加埋塊合成肉...

舊 02-07-14, 01:51 AM   #307
JMi

引用:
作者: Iro 查看文章
緊係唔係 最多要你等幾分鐘之嘛 新都會果間叫走醫都無say no
一間間啦 早兩年中上環我都試過咁

而其實係人地忙到抽筋時叫呢D ORDER係一件頗為危險的事
明就明啦
舊 02-07-14, 03:53 AM   #308
Iro
魔法學園學生

無話明唔明 老麥唔同茶記 好容易俾人投訴甚至控告 就係因為佢死充話自己服務點好 攞嚟做宣傳 所以人地有多啲要求都要接受 當然佢班crew唔一定咁好服務 真係可以玩嘢 但係當個客有證據又夠膽舉報的話 可以話告得入的機會係幾高 (你望下報紙香港以至外國間唔中都見有新聞講告佢地 有唔少賠償例子)

我唔係話叫人做多多要求的客人或者特登去玩嘢 不過想話下顧客權利啫 佢當得自己係"餐廳"就要滿足顧客要求啦 識得年年加價 咁服務好啲係本份 好似攞杯水或者走醬咁小事係有指示叫佢要做的 佢話唔得只係想敷衍人過骨 你體諒佢最多唔要求 但有人要求佢都有負任去做

同埋額外做一個飽走醫唔係咩難事 佢只係整下一批飽果時攞一個出嚟分開做 過程一樣 啫少pat嘢啫 之後都係咁包返埋無話阻住成個過程 佢要人等係收左錢再叫你係第二邊等 亦無阻住其他人買嘢 同成個整作流程無關
舊 02-07-14, 10:10 AM   #309
JMi

都話明就明啦 從客人角度睇你梗係合理指數爆錶啦
舊 02-07-14, 06:12 PM   #310
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
大陸巨無霸做優惠, 10蚊人仔...

舊 02-07-14, 07:25 PM   #311
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實巨無霸貴左邊?

我覺得雙層牛仲飽…

舊 02-07-14, 08:48 PM   #312
Iro
魔法學園學生

落左中間蛋黃醬啩?
舊 02-10-14, 03:46 PM   #313
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
自製麥記抵食組合 懶醒變中伏

麥當勞早前加價,21元超值套餐改餐牌,巨無霸餐「被out」變回正價,在尖沙嘴碼頭麥當勞售36.8元,但21元餐和9元包仍在,只要動動腦筋,也可食得精明!

記者:徐麗薇、宋燁文 攝影︰李漢基

首先要介紹的是「21蚊餐大法」,現在買一個魚柳包餐要33元,加一個脆辣雞腿包要21.5元,加起來要54.5元,可說是中環午餐價。但如果反轉來買,先買一個價值21元的脆辣雞腿包餐,再加一個9元的魚柳包,加起來也只需30元。相同的食物,不同的買法,最後竟可節省24.5元,還可多買一個21元餐,同樣道理也可應用在其他21元餐和9元包上。

如果你不想多吃一個包,也可DIY自組一個餐,以人稱「豬柳強」的豬柳蛋漢堡為例,用9元買一個「豬柳強」,再散買2個價值5元的細薯條,另加2杯價值5元的細汽水,便可以砌出一個豬柳強餐,只需29元,比起單買一個豬柳強餐要30多元還便宜。有網民更指2份細薯條的份量加起來比一份中薯條還要大,更抵食!

同樣的食物,價錢可以差那麼遠,麥記真是傻的嗎?

經濟科補習教師Daniel Yu指出,麥記這個定價策略(Pricing strategy)可不是亂來的,「弔詭的事就是,麥當勞是正在加價的,但竟然是網上受到洗版,說它有抵食新組合,這樣其實製造了一個煙幕。」

他表示,這個「抵食組合」給予消費者空間自己去設計,從而製造話題,和吸引更多客人去消費。道理如有食肆推出「一蚊雞」,除製造話題外,更令你不止消費一個9元飽,可達到綑綁式銷售的效果。

其實麥記背後有一群人掌握數據,你以為這個「抵食組合」是聰明之舉?少年你太年輕了。
由手機版發出
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-14, 09:00 PM   #314
www43w2002
Insane Gamer
-[[認領受付中]]

註冊日期: Jul 2007
3DS Friend Code1418 6677 9546
PSN  IDKin1990
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
自製麥記抵食組合 懶醒變中伏

麥當勞早前加價,21元超值套餐改餐牌,巨無霸餐「被out」變回正價,在尖沙嘴碼頭麥當勞售36.8元,但21元餐和9元包仍在,只要動動腦筋,也可食得精明!

記者:徐麗薇、宋燁文 攝影︰李漢基

首先要介紹的是「21蚊餐大法」,現在買一個魚柳包餐要33元,加一個脆辣雞腿包要21.5元,加起來要54.5元,可說是中環午餐價。但如果反轉來買,先買一個價值21元的脆辣雞腿包餐,再加一個9元的魚柳包,加起來也只需30元。相同的食物,不同的買法,最後竟可節省24.5元,還可多買一個21元餐,同樣道理也可應用在其他21元餐和9元包上。

如果你不想多吃一個包,也可DIY自組一個餐,以人稱「豬柳強」的豬柳蛋漢堡為例,用9元買一個「豬柳強」,再散買2個價值5元的細薯條,另加2杯價值5元的細汽水,便可以砌出一個豬柳強餐,只需29元,比起單買一個豬柳強餐要30多元還便宜。有網民更指2份細薯條的份量加起來比一份中薯條還要大,更抵食!

同樣的食物,價錢可以差那麼遠,麥記真是傻的嗎?

經濟科補習教師Daniel Yu指出,麥記這個定價策略(Pricing strategy)可不是亂來的,「弔詭的事就是,麥當勞是正在加價的,但竟然是網上受到洗版,說它有抵食新組合,這樣其實製造了一個煙幕。」

他表示,這個「抵食組合」給予消費者空間自己去設計,從而製造話題,和吸引更多客人去消費。道理如有食肆推出「一蚊雞」,除製造話題外,更令你不止消費一個9元飽,可達到綑綁式銷售的效果。

其實麥記背後有一群人掌握數據,你以為這個「抵食組合」是聰明之舉?少年你太年輕了。
由手機版發出
我成日都咁講..結果d fd都係話"咁樣係底過你就咁買個餐喎"
好地地買21蚊食得飽未算..無啦啦飽都仲要加9蚊包你己經泄左
www43w2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-14, 09:48 PM   #315
Iro
魔法學園學生

好耐以前買佢已經係為求方便 唔覺得邊樣便宜 可惜好多連鎖店都係一樣加得咁頻密
舊 02-13-14, 09:49 AM   #316
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
出左9蚊魚柳飽後食得密左
好彩屋企附近那間唔多人買
D飽整得唔算HEA

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-14, 12:50 AM   #317
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: www43w2002 查看文章
我成日都咁講..結果d fd都係話"咁樣係底過你就咁買個餐喎"
好地地買21蚊食得飽未算..無啦啦飽都仲要加9蚊包你己經泄左
由消費21變左21+9已經輸烏

舊 02-14-14, 09:38 AM   #318
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
一直都是$21餐,食完就走。

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-14, 09:40 AM   #319
ko121314
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDkollokkol
我依然係$9包 + 買A送B要凍檸茶, 都無乜覺得特別抵唔抵, 食得包就好

舊 02-14-14, 01:00 PM   #320
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
由消費21變左21+9已經輸烏
你21蚊夠既話就係.
咁唔夠既咪21+9.
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-14, 01:37 PM   #321
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: kimtch 查看文章
你21蚊夠既話就係.
咁唔夠既咪21+9.
21唔夠既咁仲乜去M記…30開到飯喇…

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-14, 01:41 PM   #322
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
21唔夠既咁仲乜去M記…30開到飯喇…
我想吃薯條和炸雞....

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-14, 05:25 PM   #323
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: pet3 查看文章
我想吃薯條和炸雞....
話說我成日去買$5薯條食~抵食過7仔燒賣~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-14, 09:17 AM   #324
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
麥當勞: 「泰火辣雞腿飽」 2.27辛辣登場
麥當勞又推出新產品,挑戰你的辣味極限!2月27日起,全新「泰火辣雞腿飽」,夥拍火辣回歸的「黑椒漢堡」、「珍寶黑椒漢堡」、「激辛芥末魚堡」及「泡椒雞翼」辛辣登場!

配上紅椒粒的霹靂辣椒Peri Peri醬汁的「泰火辣雞腿飽」及帶四川風味的「泡椒雞翼」將於2月27日起供應,一同挑戰大家的味蕾。

此外,「黑椒漢堡」、「珍寶黑椒漢堡」及「激辛芥末魚堡」將於3月13日起再譽歸來,滿足不同辣味追求者!

辣得咁過癮,當然要解下辣,2月27日起供應的「菠蘿特飲」及3月13日起供應的 「椰子棉花糖新地」就是不二的選擇。

泰火辣雞腿飽、黑椒漢堡、珍寶黑椒漢堡及激辛芥末魚堡之供應地點並不包括海洋公園、沙田馬場及跑馬地之麥當勞餐廳。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-14, 08:42 PM   #325
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
泰辣包已食,三個字食評:咪玩啦
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 06:24 AM

手機版 | APP版