Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-16, 06:54 AM   #1551
david
The One

註冊日期: Mar 2002
本土派料遭港府控發假誓阻上任

引用:

今次多名本土及支持港獨人士當選立法會議員,港府早前已表明,保留跟進他們選舉期間鼓吹港獨言論權利,而他們成為議員時,也需宣誓擁護《基本法》及效忠特區政府,有本土派立法會當選人直言,預計港府有可能在宣誓時再出招,以他們發假誓及作虛假聲明,阻止他們成為議員,到時必定會提出訴訟反擊。
港府今次用盡方法阻止本土及支持港獨人士參選,包括取消支持港獨的本民前梁天琦參選資格,而梁亦表示會考慮提選舉呈請,之後港府在投票前更發聲明,表明對於在選舉期間鼓吹或推動港獨的立法會選舉參選人,會保留跟進行動的權利。

有政界人士稱,由於所有當選人就任時,均要宣誓擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》,及效忠中華人民共和國香港特別行政區,估計港府到時會再向本土及支持港獨當選人開刀,阻止他們成為議員。
會斬幾多件?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 07:14 AM   #1552
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
見到咖喱飯真唔抵
原來乙明,沙角,博康都係25黎,又用新民主盟黎選區議員
點解幫冚家富都唔幫自己大佬
我仲投票比丘文俊~
你呢幾年努力一鋪清

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:11 AM   #1553
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
你用豬黎吸引討好支持者好過癮時
無研究過被貶為豬既人點諗?

而家怪人被叫做豬就好嬲,真好笑
你講下除左熱狗外,有咩人唔係豬啦,你班人輸係抵死的

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:17 AM   #1554
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
我冇話過一定要做HATER,我本身都唔LIKE人講粗口,我投黃洋達係因為佢係兩個當中易入而又會有一班人幫佢做到野等原因,這些原因蓋過得到我唔like佢講粗口同四面樹敵的行為,並不代表我贊成佢樹敵

但我見到好多人就好似選男友/老公一樣,執住人地講粗口/話人豬傷到佢地自尊心嚟話因此唔投佢地
起碼都講話理念不合啊好唔好?
理念不是不合又不見會投陳澤滔,神奇 (好吧起碼粱頌恆入到)

我都贊成佢地唔好亂樹敵架 (我仲差d因為熱狗針對青政單野同個FD反面呢)

其實我用"本土派"都講錯
應該話"提倡修憲派",雖然都只有熱狗
不覺得提倡修憲派要入議會=提倡修憲未夠重要=無視年輕一代的將來(最近的問題就是按揭年期了,最遠2047年的地契問題
再加上
推小麗入議會=覺得2064年先爆的全民退保重要=覺得2064前可以自然老死的人才值得受惠於退保&2064年以後退休的人只要付出不用得益(2004年後出世的已經可以不用受益了)
這樣的意識看來不就是都不把年輕一代的需要看重嗎?
何況投票人數有2/3都是41歲以上,不講2064,連2047年都未必頂得到呢生命上
如果怪年輕人不登記選民,其實都是一種世代之爭的想法
"你既然怪老人不照顧你,為何不自己多出來投票為自己爭取?"就已經是那種重視自身多於下一代的意識的體現了

前面我SHARE鄭立的文章其實已經講得清楚
當某位黃生可以講出一個年輕人未夠班入垃圾會,其實已經可以講熱狗都唔覺得年輕一代嘅聲音重要
而且之前已經有版友講咗,熱狗主要死因係你唔追開佢地就唔明佢地做緊乜,一有異見就話人港豬係咁插人,而唔係同唔明嘅人解釋
(唔使睇大圍睇呢度某幾位仁兄就見識到),就我個人覺得,真係同土共冇乜大分別
再者,當佢地自己都唔可以為大義放下私怨,轉頭又怪人因為俾人話港豬琉璃心唔投佢又會唔會搞笑咗d

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:27 AM   #1555
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
睇報紙,佢地好似重未肯接受真正死因
(當然,可能佢有講,不過報紙唔寫)

毓民話自己樹敵太多,鄭錦滿就話得不到主流媒體關注,往後主力搞好網媒
我心諗,你開個網台(自己主場)講時事,咪又係自hi 打飛機
一付自視過高睇人唔起嘅態度,邊個會投你

毓民話自己樹敵太多,我覺得過於表面
我覺得非建制人中,雖然大家都有不同立場,未置於係敵人
不是樹敵太多,只係你唔當佢地係同路人
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:51 AM   #1556
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章

毓民話自己樹敵太多,鄭錦滿就話得不到主流媒體關注,往後主力搞好網媒

其實當年白鴿走了入中聯辦密室談判
之後選舉選到幾乎被滅
被通街人笑..
還不是重新振作
慢慢一步一步走番上來

我覺得失敗無什麼
最重要是勇敢面對..
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:53 AM   #1557
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: sunnylau 查看文章
其實當年白鴿走了入中聯辦密室談判
之後選舉選到幾乎被滅
被通街人笑..
還不是重新振作
慢慢一步一步走番上來

我覺得失敗無什麼
最重要是勇敢面對..
香港人普遍都有失憶病才是真
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 08:56 AM   #1558
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: harakuma 查看文章
香港人普遍都有失憶病才是真
如果熱血一天到晚都埋怨全世界最錯
自己沒有錯
你估四年後支持度有無機會回升

(FB選完後仍然是一堆花生友轉貼熱血鐵粉不服輸的圖)
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:01 AM   #1559
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
熱粉只會認為兩個女人

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:10 AM   #1560
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
眾志五萬幾票,證明港豬多?但實際上人地真係非常落力去宣傳

自己有跟開周庭FAEBOOK ,佢每日既POST 都係街站街站同街站

由朝到晚,風雨不改擺到淩晨,擺到過去九龍返香港既過海巴士站,向每個排隊既人宣傳

比起做鍵盤戰士宣傳有用得多

舊 09-06-16, 09:13 AM   #1561
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
大佬未選已經唔尊重選民,選到會旨意佢幫你發聲?
理念又唔易入口,國師仲玩埋八奇領域,你想啲上一代點跟?
小麗打老人牌,你插完一輪有冇理過佢哋需要呀?睇住每日150個之後,有冇關心過執紙皮嘅阿婆呀?
無,無所謂,咁你叫乜人為大局俾票你?你哋自己最憎嘅大局為重喎
掛紙皮個阿伯俾人狂鬧,太古城班大叔排通頂,關心年輕一代嘅大有人在,但你無視晒人哋需要,喪插完再話人唔體諒你,就真係blame the victim 喇

如果票都可以吊返嚟,環時晨早收編咗香港啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:16 AM   #1562
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
你睇長毛,第二日早上傳佢連任失敗
佢點樣去回答問題?
你係睇到佢心有不甘,但係又明白選票反映民意
佢話如果香港人唔選我,我咪退落黎囉
最尾到贏少少,可以返埋位

作為政治人物,議員,leader, 毓民有口才又有質素
但係佢本人,以至成team 人嘅氣量比一個20歲嘅成年人還要低

係選前論壇,人地對你發問
居然可以另轉面唔答問題,一付"同你講都sai X 氣"嘅表情
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:21 AM   #1563
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: Terry仔 查看文章

咁佢地內部會開會...敗選到開記者會一日時間都唔夠
毓民都有講自己未夠努力, 同埋佢話自己樹敵太多....以我對佢認知, 已經認晒低威咁滯(佢一向話樹敵為樂)
尋晚仲叫鄭松泰入到議會,應該搵人合作
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:30 AM   #1564
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Penny仔 查看文章
毓民都有講自己未夠努力, 同埋佢話自己樹敵太多....以我對佢認知, 已經認晒低威咁滯(佢一向話樹敵為樂)
應該樹到無人可樹,泛民、人社、青政、本民前、港獨派、眾志系,連半個朋友都無

舊 09-06-16, 09:34 AM   #1565
JMi

註冊日期: Feb 2011
簡單D咁問句 呢幾年熱血除左不斷努力嘗試鬧醒香港人之外 實際上做過D乜?
就連光復行動 都只能對外講話果區市民自發咋咁 有D咩豐功偉蹟做過係可以拎出來講架
本民前敢作敢為企出來認數的 我咁和理非都欣賞啦
睇返熱血 到底想街頭定議會 到底要隊泛民定689下台優先 到底要勇武定公投同土共傾
根本無得從往績去睇 因為根本乜都無做過咁
或者係次次想做或做左唔掂 就入太多港豬無人頭支持做唔到就算咁

舊 09-06-16, 09:34 AM   #1566
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章

會斬幾多件?
擺明就係國師既局黎,以689依家既勢拉人唔係最好既選擇,唔拉又可以入下張確認書幾廢。

舊 09-06-16, 09:41 AM   #1567
JMi

引用:
作者: Penny仔 查看文章
咁教主係咪歸隱? 有無人問佢四年後會唔會再出選

BTW 方國姍訪問時話自己今次都輸埋就唔會再選立會 呢下幾型 lol

舊 09-06-16, 09:42 AM   #1568
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: david 查看文章

會斬幾多件?
歡迎砍掉重練
再選多次丫
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:48 AM   #1569
神人ではない!新人だ

引用:
作者: JMi 查看文章
咁教主係咪歸隱? 有無人問佢四年後會唔會再出選

BTW 方國姍訪問時話自己今次都輸埋就唔會再選立會 呢下幾型 lol
尋晚第一次開MYRADIO(始終有D擔心十全老人一野變項羽),見佢講唔會再玩今後主要支援熱狗同教新人。

此篇文章於 09-06-16 09:53 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 09:55 AM   #1570
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
尋晚第一次開MYRADIO(始終有D擔心十全老人一野變項羽),見佢講唔會再玩。
先返美國湊下孫再卷土重來0既機會唔低

另外我都擔心佢老人家對住呢班建制同踏左半隻腳入建制0既老泛民多幾年真係爆血管

近期睇到熱狗同人講論述, 泛民學識行出個位搶主席咪坐主席位拉下布(雖然只識點人數同抄橋)其實都算有互相借鏡只係口裡唔承認

此篇文章於 09-06-16 10:07 AM 被 amaderasu 編輯。
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 10:00 AM   #1571
神人ではない!新人だ

引用:
作者: amaderasu 查看文章
先返美國湊下孫再卷土重來0既機會唔低
在下完全唔介意佢喺呢方面反口
不過到下屆佢都差唔多70歲,在下覺得應該放過佢啫…

此篇文章於 09-06-16 10:06 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 10:04 AM   #1572
JMi

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
尋晚第一次開MYRADIO(始終有D擔心十全老人一野變項羽),見佢講唔會再玩今後主要支援熱狗同教新人。
一代反政府icon咁樣結束從政生涯的話都幾黯然
如果今屆d人有乜差錯做得唔好 我深信佢都身不由己下屆會比人推出來再選的多
不過應該好似進擊之巨人咁 由得呢隻惡魔安息啦唔好復活佢了

舊 09-06-16, 10:11 AM   #1573
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: JMi 查看文章
你唔好忘記當我地只能一家四口兩個投阿涂兩個投鄺俊宇時
對家係可以一個個社團一間間老人院咁既單位去做配票囉
仲要我地係有機會因為接收嘅資訊而改變投票對象, 點都唔夠對家配得咁準確.

舊 09-06-16, 10:21 AM   #1574
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
路遙知馬力, 日久見人心

但願新任立法會議員真誠為香港發聲,講完 :wave:

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 10:22 AM   #1575
JMi

引用:
作者: psidef 查看文章
仲要我地係有機會因為接收嘅資訊而改變投票對象, 點都唔夠對家配得咁準確.
雷動個理念係好 但操作係好低能
本身公開已經係笑話 一公開做成個biase係大到控制唔到
咁如果預十幾萬人參與 無可能完全保密
都可以係時間點著手 夜晚六七點之類先發訊息比行動支持者咁
實情每區有五千人左右參與 已經夠影響形勢
公開晒全香港都知 結果弄巧反拙

論壇跳轉

現在的時間是 09:18 AM

手機版 | APP版