Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 03-08-07, 01:21 PM   #1
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
想買400d ,但我想大家比下意見

我想買部400D ,但我唔知連唔連KIT 買好~因為有人話KIT 鏡唔好用,O的色唔夠SHARP,而家400d連kit大約6200-6300,如果only 買body就5400到....咁如果淨買BODY,仲有700淨,可以買枝好O的既2手鏡,(其實我都唔知有咩鏡平,同埋係好過kit 鏡,我只係聽人講過下咁買會好d,所以想各位大大比o的意見我)

因為我仲係學生,仲要係岩岩先想玩影相,買呢部相機已經用哂我既所有積蓄 ,所以買左之後我有排都唔會upgrade o的配件架拿,所以就想買好o的既...thx

舊 03-08-07, 01:55 PM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
Kit Lens - EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II算是不錯的了~
要廣角又要平的話基本上別無他選, 只計Canon原廠的話下一支將會是 EF 17-40mm f/4L USM
水都要近HK$5000.

即使第三廠的騰龍AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD ASL IF (A16)也要HK$2700多~

Kit Lens的表現是不錯的~

Rice

舊 03-08-07, 02:29 PM   #3
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
一舖清又係未來一段較長時間都無水喉可以開
買支Kit算啦,大部份人的必經階段,Kit不係想像中差...
不過對上始終有更好...難免會有比較...700買二手鏡都無選擇....

米爺幅招牌相又來,放Kit毒

此篇文章於 03-08-07 04:44 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 02:36 PM   #4
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

Kit Lens本來便沒有毒, 何來放毒

太招牌也不太好, 來張Kit Lens鴨仔吧~

Rice

舊 03-08-07, 02:41 PM   #5
windart
Moderator
海產類

3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
400D kit鏡是好物
我最初入30D時都二手收左呢支鏡,
對我地呢D初學者呢講絕對夠用,建議你入埋,
就算將來上17-40,支鏡都可當後備。

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 03:43 PM   #6
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
canon不是有一支很平的定焦的嗎?

舊 03-08-07, 03:44 PM   #7
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: 怪人 查看文章
canon不是有一支很平的定焦的嗎?
要影wide點算

淨係得支定焦 (50?) 咪變左4年前果d冇得zoom的傻瓜dc?

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 05:50 PM   #8
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: Hayami 查看文章
要影wide點算

淨係得支定焦 (50?) 咪變左4年前果d冇得zoom的傻瓜dc?
好照切...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 06:32 PM   #9
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
要影wide點算

用得定焦必有的覺悟

舊 03-08-07, 07:03 PM   #10
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
要影wide點算

引用:
作者: 怪人 查看文章
用得定焦必有的覺悟
原來自己用緊傻瓜DC

舊 03-08-07, 07:10 PM   #11
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
一直用緊400d+toykit lens,
其實toykit lens不錯,
wide尼講有18mm 同f3.5,tele又多過17-40,
我一般斜"咩"袋拎出街都方便

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 07:46 PM   #12
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
o我,大家都suggest 連kit 買bor!~~睇黎都唔會差得去邊!~唔該哂~~

另我想問咩叫定焦鏡,即係無得zoom ?

舊 03-08-07, 07:55 PM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Stephen 查看文章
o我,大家都suggest 連kit 買bor!~~睇黎都唔會差得去邊!~唔該哂~~

另我想問咩叫定焦鏡,即係無得zoom ?
冇錯......

舊 03-08-07, 07:59 PM   #14
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
我會係唔支持果個 除非你打後唔買鏡loi
我諗你支kit 最後都係雞肋

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 08:01 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
你........咪係度搞事啦

舊 03-08-07, 08:01 PM   #16
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
原來自己用緊傻瓜DC
D乜鬼C, 傻瓜菲林機咋

Rice

舊 03-08-07, 08:03 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
係, 正如我支Kit而家都係擺多....
但人地學生哥, 預算不足~ Kit Lens乃最佳選擇~

Rice

舊 03-08-07, 08:05 PM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceking 查看文章
D乜鬼C, 傻瓜菲林機咋

Rice
嗚~~~~~乜你講野咁直o架

舊 03-08-07, 08:06 PM   #19
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
若係咁我會收支二手kit同5018重有so
不過老實講 買部DC 重好

敗家尚未成功,開箱仍需努力

此篇文章於 03-08-07 08:08 PM 被 ZERO NEKO 編輯。
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 08:08 PM   #20
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
若係咁我會收支二手kit同5018重有so
呢個方法都唔錯,細心一下留意D 2手區,
好多kit鏡都好新淨,有D仲要係玩左幾次就售出

舊 03-08-07, 09:42 PM   #21
KTN
~♡

<--常常只插著定焦的傻瓜DC

二手KIT...不係話不好,不過樓主剛剛開始...
就算想都可能力不從心...當然他個朋友仔幫他交收就不同...
但有時踏出第一步....比貴學費有時在所難免.....
鬼不知這個好那個好...不識就好都無你份....
樓主負擔得起...當然叫他最少都門外機+紅橡皮圈

舊 03-08-07, 09:48 PM   #22
時之旅
Senior Gamer
等待中~

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: KTN 查看文章
<--常常只插著定焦的傻瓜DC

二手KIT...不係話不好,不過樓主剛剛開始...
就算想都可能力不從心...當然他個朋友仔幫他交收就不同...
但有時踏出第一步....比貴學費有時在所難免.....
鬼不知這個好那個好...不識就好都無你份....
樓主負擔得起...當然叫他最少都門外機+紅橡皮圈
但係一條紅橡皮圈等如一部 kit set喎!!

LX-2
http://www.fotop.net/izone
時之旅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 09:54 PM   #23
KTN
~♡

所以不就叫樓主6K↓吃一套KIT好了
有能力才不叫人看那個看壞眼的ViewFinder

引用:
作者: 時之旅 查看文章
但係一條紅橡皮圈等如一部 kit set喎!!

舊 03-08-07, 10:04 PM   #24
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
其實如果學影相, 我贊成先買標準鏡, 訓練構圖最好, 不會被 wide/tele 的特別 perspective 阻礙. 不過這亦是個十分守舊的想法.

現代人買相機, 還有社交需要. 畫面中可以多擠下幾個人的確有社交好處. 另外有些人又自尊心作祟不喜不夠人家 wide.

Stephen 不妨想想自己的需要. 即使 kit set 其實也不是壞選擇, 一定好過 DC.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-07, 11:00 PM   #25
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
我自己之前都收左支返來把玩~預算唔太多..咪玩住平東西先,等有錢時而又覺支kit唔夠玩先買過支~我都儲緊錢買17-40 f4L總之唔係用來搵食既有餘錢先買器材~唔好玩到又借又唔食咁(KTN and 米王教我的 )

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363

此篇文章於 03-08-07 11:02 PM 被 嘖HEIHEI 編輯。
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:59 AM

手機版 | APP版