Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-02-15, 04:22 PM   #276
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
就黎要整番個每月之星

只有人類懂用邏輯思考問題

你竟然要放棄做人類
係囉,又借D意踩啦。
我冇話要放棄邏輯,不過我舉例的確係舉得好差,然後一班邏輯廚淨係找我的邏輯error來攻擊。
而我講的「溝通與教育不可能完全消除歧視」及「同一件事,有人會受別人影響,但亦有人可以企硬」呢啲論點就完全被無視了。咁樣根本傾唔埋,所以我放棄。但我話放棄之後,又有人話我「講唔贏就大聲」。

此篇文章於 07-02-15 04:34 PM 被 十一月 編輯。 原因: 錯字
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:25 PM   #277
NexTony
God of Gamer
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: pet3 查看文章
同性戀者的愛滋病比率比異性戀者為高?
社會上大部分人還是異性戀
只有少數人是同性戀

而只有人類人口極少數人的同性戀者(先只計男)染病的實際人數已佔全愛滋病人口的3成

比例上明明男同更高
不是嗎 ?
你既重點到底係邊到?

OKAY, 同性戀有機會亙AIDS既機會係高D, 因為佢地做左不安全性行為 (which, 男女都可以做)
而家出面7仔有賣一樣野叫安全套, 可以99.9%預防

要做既係教育下一代不論性取向而做安全性行為

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:27 PM   #278
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 飛燕 查看文章
你頂多只是證明到同性戀不安全性行為比例較高
點解? 因為唔需要避孕嘛

如果你話某種性行為會有病毒感染風險 = 唔正確

異性戀做愛已經可能讓女既有機會得子宮頸癌
唔好做啊笨

你唔做愛單用手打飛機,都可以讓你感染各種皮膚病,又唔見你停手唔打w?
無得醫
有得醫
體液血液傳播
被染者下一代也會有

都唔同級數

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:32 PM   #279
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
「發展中」國家性工作者及第三世界愛滋懷孕既個案,先係研究愛滋組織標明最嚴重既問題
肯定唔係同性戀

同性戀點傳落下一代?yaoi穴?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:33 PM   #280
pet3
The One

引用:
作者: NexTony 查看文章
你既重點到底係邊到?

OKAY, 同性戀有機會亙AIDS既機會係高D, 因為佢地做左不安全性行為 (which, 男女都可以做)
而家出面7仔有賣一樣野叫安全套, 可以99.9%預防

要做既係教育下一代不論性取向而做安全性行為
爬文

起因是 貼圖為什麼要拍走同性戀點著你的手

有人回他們站在你身邊,你會生病嗎 ?

我回甲甲有性病的比率太高(他們總人口少很多,但實際染病人口佔30%)

拍走的原因

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 07-02-15, 04:34 PM   #281
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
你既重點到底係邊到?
gay=aids=企0係隔離可能傷口掂傷口會傳染,好似係

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:35 PM   #282
T.K.
很黃很暴力

實際同性戀人口有幾多,計到出黎架?
計唔到的話,點得出三成數字

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 07-02-15, 04:39 PM   #283
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: pet3 查看文章
爬文

起因是 貼圖為什麼要拍走同性戀點著你的手

有人回他們站在你身邊,你會生病嗎 ?

我回甲甲有性病的比率太高(他們總人口少很多,但實際染病人口佔30%)

拍走的原因
咁我想問到底你而家仲係唔係覺得一個HIV+既人用隻手有汗掂到你,你就會傳染到AIDS先?

你反對既論點係愛滋病患者,我地舉論同你講同性戀!=愛滋
你又兜返來愛滋=同性戀....

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:41 PM   #284
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

3成係愛滋病人口0既3成
問題係無人知同性戀人口,加上比起以前已經回落好多
所以睇到gay=aids本身已經好錯

同埋就算多到津巴布韋咁1成人口有病,都唔係企0係隔離就傳染到,兩個錯

舊 07-02-15, 04:42 PM   #285
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
點解講到同性戀就認定佢地一定會肛交,而且又好大機會有愛滋??

我覺得你嘅歡點係:同性戀=肛交/磨豆腐=性病
我睇法係 同性戀>>肛交/磨豆腐>>性病
哩個係過程,但唔係必然

如果咁樣將同性戀/性病,兩者咁直接掛鉤,我覺得已經係一種歧視
而佢地(同性戀者)只不過希望外人唔好有哩個諗法
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 04:45 PM   #286
pet3
The One

引用:
作者: T.K. 查看文章
實際同性戀人口有幾多,計到出黎架?
計唔到的話,點得出三成數字
反對方提供的
就男同只佔3成
比異性少

但他忘了全世界同性戀只佔少數
---------
下班去

FGO 目標預算
舊 07-02-15, 04:56 PM   #287
T.K.
很黃很暴力

呢種心態,同外行人覺得工地跌死既,都係幾十米高跌落黎既誤解一樣
幾十米高,因為一跌即死所以99.9%做足安全措施

絕大部份跌死既,就係一至兩米咁高

大家講造足安全措施,可以防止肛交中愛滋;同性戀唔一定要肛交

你就完全無視,認為同性戀=不安全肛交=必中愛滋
咁跳躍式思考,好難說服人

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-02-15, 05:01 PM   #288
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
其實係咪嚴重離題?

最初講緊同性婚權. 而家變左係同性戀=不安全肛交=必中愛滋

兩樣野黎喎, 否定O既人差不多否定同性戀啦.
可惜再否定都唔會改變到, 呢個世界係有同性戀架.
係有肛交, 係有AIDS架.

同性戀同同性婚權冇晒, 肛交同AIDS依然存在架. 討論冇價值之餘仲要唔知同婚權有咩關係

仲有
香港係有乞丐架, 就算有人趕走佢, 你歧視佢, 厭惡佢, 屏蔽佢, 佢依然存在, 重點係佢仲有人權, 同你一樣O既人權, 嬲都冇用架

大જિંગ
大징

此篇文章於 07-02-15 05:04 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:10 PM   #289
LoliMoe
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2007
其實我都唔明點解當年被教育成

愛滋->基佬
LoliMoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:17 PM   #290
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
>其實我都唔明點解當年被教育成
>愛滋->基佬

周星馳 - 整古專家
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:26 PM   #291
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
我都唔明點解要執著依一樣野

你開頭反對既論點係因為男男肛交有AIDS所以反對
我地同你講唔會, 你又唔信

有板友俾埋DATA出異性高過同性你都仲要執字話只係多過男同, 所有同都係高D
咁你講哂啦....

愛滋既起源同傳播方法與同性戀完全冇關系, okay?
而家你同男同女搞口搞PATPAT搞VAGVAG都會傳, 而又有99.9%可以避免既方法
問題係點解唔做好性教育?

所以成日話香港性教育差....
性咩鬼教育差,邏輯混亂先係主要原因
根本佢個邏輯就亂到佢都唔知自己究竟反對緊d咩
亦無考慮到同性戀有肛交以外既存在方式

再講,佢講既所謂教育唔可能完全消去岐視,其實作為論點好薄弱
人類社會已經將好多過往你而家想像唔到既成見已經化解到唔需要理會都可以一般地生活同與人交流咁濟
係,唔會完全消失,黑人依然會比人叫黑鬼,但唔通你又叫黑人應該縮埋一二角?
黑人唔係佢地想生為黑人,同樣地同性戀都唔係佢地想…雖然我覺得人類全部都係兩刀睇環境同刺激而定一樣可以起到機,甚至係同性戀與異性間一樣可以有愛,只係可能無性交流。

由手機版發出

此篇文章於 07-02-15 05:43 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:41 PM   #292
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: D.K. 查看文章
其實係咪嚴重離題?

最初講緊同性婚權. 而家變左係同性戀=不安全肛交=必中愛滋
我反而覺得一次過討論哂仲好
因為只要有人仲有誤解/偏見/歧視, 以後所有關同性戀既topic最終都會講到去肛交+愛滋

某會員都講得無錯"教育不能完全消除歧視"
就係因為有人明知道自己歧視/否定他人權利都仍然覺得自己好啱,企喺道德高地
記得上次有個類似嘅topic又係噪咗十幾頁,部分人之後就喺其他topic度用嘲笑嘅態度話支持嘅人係"新人類"
呢d人今次直頭不屑入嚟
教育同討論無可能説服呢d以做老Seafood為榮嘅人
所以有時真係要立法去防止d人否定其他人權利

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 07-02-15 05:44 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:46 PM   #293
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: N0T51B 查看文章
我反而覺得一次過討論哂仲好
因為只要有人仲有誤解/偏見/歧視, 以後所有關同性戀既topic最終都會講到去肛交+愛滋

某會員都講得無錯"教育不能完全消除歧視"
就係因為有人明知道自己歧視/否定他人權利都仍然覺得自己好啱,企喺道德高地
記得上次有個類似嘅topic又係噪咗十幾頁,部分人之後就喺其他topic度用嘲笑嘅態度話支持嘅人係"新人類"
呢d人今次直頭不屑入嚟
教育同討論無可能説服呢d以做老Seafood為榮嘅人
所以有時真係要立法去改善社會
一次講晒? 係就好囉
可惜係無限輪迴, 有入冇出呢

上面幾版去左肛交/AIDS啦, 證明乜乜乜最後咪又係比人一句>>>肛交/AIDS跟同性戀有好大關連總結左. 呢D野一早知啦, 有乜好討論?
果班人死都唔討論淨低果部份. 講多少少又LOOP番個總結. 所以我先話佢地離題冇貢獻之嘛

大જિંગ
大징

舊 07-02-15, 05:48 PM   #294
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
性咩鬼教育差,邏輯混亂先係主要原因
根本佢個邏輯就亂到佢都唔知自己究竟反對緊d咩
亦無考慮到同性戀有肛交以外既存在方式
由手機版發出
滾雪球式打稻草人

理性討論本來就需要邏輯同理據,而家D人一係神話你有罪就有罪,一係就你搞gay你so dirty~
我覺得性教育有用,但除此以外仲有更多事情要做先可以消除部分人對同性戀的誤解.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 05:52 PM   #295
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
一次講晒? 係就好囉
可惜係無限輪迴, 有入冇出呢

上面幾版去左肛交/AIDS啦, 證明乜乜乜最後咪又係比人一句>>>肛交/AIDS跟同性戀有好大關連總結左. 呢D野一早知啦, 有乜好討論? 果班人死都唔討論淨低果部份.
我要求低d肯入嚟爭論都算唔錯
gaf仲有大把人係"我不屑入嚟同你班新人類噪呀,吹咩"

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 07-02-15, 05:53 PM   #296
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: 碧克 查看文章
滾雪球式打稻草人

理性討論本來就需要邏輯同理據,而家D人一係神話你有罪就有罪,一係就你搞gay你so dirty~
我覺得性教育有用,但除此以外仲有更多事情要做先可以消除部分人對同性戀的誤解.
NO
我覺得每個人都會對事物有不同分析, 未必係認識愈多就誤解愈少
所以歧視與誤解必然會發生

人更應該覺習係尊重, 和而不同

我唔係GAY, 唔好搞我, 亦唔支持, 但如果朋友話自己係GAY, 我唔會介意.
搞我當然會拒絕, 而之後關係會點處理, 咪同一般男女告白失敗一樣囉.

大જિંગ
大징

舊 07-02-15, 06:04 PM   #297
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
NO
我覺得每個人都會對事物有不同分析, 未必係認識愈多就誤解愈少
所以歧視與誤解必然會發生

人更應該覺習係尊重, 和而不同

我唔係GAY, 唔好搞我, 亦唔支持, 但如果朋友話自己係GAY, 我唔會介意.
搞我當然會拒絕, 而之後關係會點處理, 咪同一般男女告白失敗一樣囉.
其實講真有乜話支唔支持呀,support 性少眾人權只係基於平等人權同尊重嘅產普世價值
同性戀係個人喜好,無得支持鼓吹,有得支持呢個世界就唔會有其佬啦

舊 07-02-15, 06:10 PM   #298
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: N0T51B 查看文章
我要求低d肯入嚟爭論都算唔錯
gaf仲有大把人係"我不屑入嚟同你班新人類噪呀,吹咩"
冇出聲果批你就唔好拉佢地落水啦

大જિંગ
大징

舊 07-02-15, 06:15 PM   #299
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

真係無話支唔支持,我都話有抗拒好正常,問我對住個gay可唔可以用正常眼光我都唔敢100%得,但表唔表現出來就係對社會好大影響,因為其他人都睇到你點對待佢地

舊 07-02-15, 06:19 PM   #300
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
冇出聲果批你就唔好拉佢地落水啦
拿,我講嘅只包括嗰啲反對持不屑態度嘅人, 並不包括游離網民

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:41 AM

手機版 | APP版