Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-06-13, 11:54 AM   #426
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Einhander 查看文章
大眾(笑
呢度有冇人個名叫大眾?
唔識中文我可以點覆你?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 11:55 AM   #427
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: pet3 查看文章
我覺得開過一個新主題叫 現今社會 道德/價值 觀 主題
重新討論過算啦....

大家都好似唔好記得自己在幾頁/十幾頁時講左d咩咁.....

現在暫時共識是

1.放人上網=錯/不應該
2.讓座是可以,但決定權應該在自己身上

分歧
看到有需要的人,但我自己也有需要

1.點都應該要讓,作為有道德的香港人必需這樣做
2.同為有需要者,為什麼不是由另一個沒需要的人去實行讓座? 為什麼我不讓座就是沒道德/公德 ,但我也一樣有需要,只是外表不像
3.無犯法我做什麼也可以,這是我們享有的自由,而且我說我有需要,你們也不信 只會認為我說謊,你們自以為是地把我當作沒需要,說什麼也沒用

還有沒有補充?
與其討論讓座, 不如討論下咩野叫"請先讓乘客落車"好過

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 11:56 AM   #428
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: sugihara 查看文章
判定0既唔係我,係大眾,一係你咪問地鐵巴士點解優先座無個"累"0既logo,係邊個大人判定唔落
你個理由說服到大眾0既,點解唔大方講出黎"唔好意思我有dxxx病唔舒服,真係讓唔到,或者麻煩隔離呢位哥仔讓丫,真係唔好意思,sorry"好難開口?
你自己唔肯講,即係自己都覺得唔夠充分,然後就到全世界都唔理解你,唔係自我中心係乜
咁你又回d唔回d, 選擇性咁答
唔係自我中心係乜

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-06-13, 11:56 AM   #429
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
你唔洗覆我, 大眾
我由一開始已經決定唔會同件壞鬼錄音機討論任何野

不過我見到好笑野時依舊會串的, 不爽不要看

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 11:58 AM   #430
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>還有沒有補充?
"有需要”定義未有並共識
由手機版發出

此篇文章於 06-06-13 12:01 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:05 PM   #431
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 魔璃 查看文章
咁你又回d唔回d, 選擇性咁答
唔係自我中心係乜
你想我覆d乜?

講左咁耐原來咪又係我好委屈我覺得0岩0既係無錯,但係無人諒解我

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:07 PM   #432
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: sugihara 查看文章
你想我覆d乜?

講左咁耐原來咪又係我好委屈我覺得0岩0既係無錯,但係無人諒解我
>成車都系老人家坐既時候, 又邊個讓位比老人家坐呢?

唔系IQ題, 唔好話巧合, 讓到咁上下既話最後一定有呢個情況
個個都需要座架喎, 道德人仕點解決好呀?

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-06-13, 12:09 PM   #433
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
>成車都系老人家坐既時候, 又邊個讓位比老人家坐呢?

唔系IQ題, 唔好話巧合, 讓到咁上下既話最後一定有呢個情況
個個都需要座架喎, 道德人仕點解決好呀?
新上車的老人家
落車等下架

西鐵 我見過係咁!,不過巴士無得咁玩....(落車要錢)

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:10 PM   #434
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: pet3 查看文章
新上車的老人家
落車等下架

西鐵 我見過係咁!,不過巴士無得咁玩....(落車要錢)
等下架又要人地企多陣咁唔道德
嗱, 個標準唔係我set得咁高o架

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-06-13, 12:13 PM   #435
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

系囉, 唔系要老人家企下話
咁月台加坐椅解決, 但坐滿哂又要讓

真系唔好比老人家企呀, 好陰功
道德人仕再比d意見啦好唔好

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-06-13, 12:16 PM   #436
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
大原則係將座位讓比更有需要ge人
自己係有需要ge人當然唔洗讓
好難明?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:20 PM   #437
Einhander
能登かわいいよ能登

咁由邊個界定邊個更有需要先?
大眾判官?(笑

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-06-13, 12:20 PM   #438
billlam
Crazy Gamer

引用:
作者: 飛燕 查看文章
人地有無需要幾時到你大人去判定啊? 大人你是否醫生? 你一開始人地話累都唔比人坐啦?
講一萬次都錄音機回覆
人地say no你就係唔信,然後大條道理為公德鬧人羅
以你所謂既多角度思考方式, 依個世界其實都唔會有無道德既人既~ 因為每個人背後都有不為人知既理由麻~ 所有唔犯法既行為都要體諒的~
而且唔可以批判人㗎~ 人地只不過道德水平同你唔同啫~ 鬧人強迫人當然係唔啱啦~ 但懷疑人都唔係咁好啦~ 世事有好多可能性㗎麻~
每個人都是獨立既個體, 只要唔犯法做咩都得嫁~ 反正世界根本係無對錯之分既~ 自己認為啱先最重要~

咁樣?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:22 PM   #439
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
好難明?
由手機版發出
你無追post

前面有人講見到人唔係大肚/老人唔起身讓位就鬧爆佢
即是指佢覺得自己有能力判斷誰可以用座位和鬧人
後來又無左件事
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:22 PM   #440
pet3
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
好難明?
由手機版發出
假設全老人家
會進入分歧2

之後得出結論
係時間女權大哂主義者出黎蝦伯伯

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 06-06-13, 12:23 PM   #441
Einhander
能登かわいいよ能登

比你鬧爆佢又如何? 你會變聖人?
同拎舊石上車見人唔讓就扔Q死佢冇分別o架喎

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-06-13, 12:24 PM   #442
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
各位冷靜 火氣太大會被 lock post 和平討論is fine
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:30 PM   #443
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: billlam 查看文章
以你所謂既多角度思考方式, 依個世界其實都唔會有無道德既人既~ 因為每個人背後都有不為人知既理由麻~ 所有唔犯法既行為都要體諒的~
而且唔可以批判人㗎~ 人地只不過道德水平同你唔同啫~ 鬧人強迫人當然係唔啱啦~ 但懷疑人都唔係咁好啦~ 世事有好多可能性㗎麻~
每個人都是獨立既個體, 只要唔犯法做咩都得嫁~ 反正世界根本係無對錯之分既~ 自己認為啱先最重要~

咁樣?
你看得太複雜而且曲解晒所有野

成件事係,你走去人地面前鬧個陌生人,你 在 侵 犯 人

請問你可以行駛鬧人這手段理據在哪裡?
請問你為什麼可以確定這個不讓位的人"是錯的,他沒需要"? 佢要起身?
請問為什麼你覺得鬧了一個人等於保衛了道德?

我講咁耐就係,3唔識7,你勱完咪收聲羅?幾時到你係車裡搞人? 你以為自已係邊個?

你地就有殺錯無放過
我叫你唔好亂搞人,就直接被掛勾成反道德?

此篇文章於 06-06-13 12:33 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-06-13, 12:37 PM   #444
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
你無追post

前面有人講見到人唔係大肚/老人唔起身讓位就鬧爆佢
即是指佢覺得自己有能力判斷誰可以用座位和鬧人
後來又無左件事
唔讓就自我中
鬧人0個個又系自我中

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-06-13, 12:41 PM   #445
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
我個個星期都見到自私怪架啦
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:45 PM   #446
pet3
The One

引用:
唔讓就自我中
鬧人0個個又系自我中

香港無人識出淨化技
所以已經無法回頭

果然最好的方法是一開始就企吧
有得依靠的位都不要站

FGO 目標預算
舊 06-06-13, 12:46 PM   #447
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Einhander 查看文章
咁由邊個界定邊個更有需要先?
大眾判官?(笑
原本自己界定冇問題,但今時今日道德水平已經下降到一個地步,有後生仔可以臉不紅氣不喘講句「我攰,唔讓」。咁我地係唔係應該要反省吓,檢討吓,鼓勵吓,甚至俾一啲道德壓力一下,以讓道德水平回到昔日水平?

另外連全車人都老人家呢啲假設都講得出… 咁我都可以偷換概念到一個地步 - 全世界都係老人家,255歲,老到冇人出街,冇人揸交通公具。個個都喺屋企攤。唔需要讓座架喎, 咁仲有冇問題呀?
或者我假設而家係3078335年,讓座問題同世界一樣,已經唔再存在。

舊 06-06-13, 12:50 PM   #448
billlam
Crazy Gamer

引用:
你看得太複雜而且曲解晒所有野

成件事係,你走去人地面前鬧個陌生人,你 在 侵 犯 人

請問你可以行駛鬧人這手段理據在哪裡?
請問你為什麼可以確定這個不讓位的人"是錯的,他沒需要"? 佢要起身?
請問為什麼你覺得鬧了一個人等於保衛了道德?

我講咁耐就係,3唔識7,你勱完咪收聲羅?幾時到你係車裡搞人? 你以為自已係邊個?

你地就有殺錯無放過
我叫你唔好亂搞人,就直接被掛勾成反道德?

1. 其實有板友在支持鬧人放人上網搞人的行徑是對的嗎?
2. 其實你我都不能斷定不讓坐那個人是因什麼原因不讓坐的, 我們討論是讓坐行為本身.
3. 無人覺得鬧一個人等於保衛了道德(或是全對的行為), 但不道德的行為就會給人口實的機會.

話要分開講, 一路討論的重點好像都不是鬧人這行為? 是你誤會了? 咁你同唔同意不讓坐是不道德的行為先? 唔好再討論背後原因, 因所有人都唔係當時人所以真的無野好討論的... 再進一步, 那你是否覺得讓坐係可有可無的行為先? 這才是重點啊~

此篇文章於 06-06-13 12:54 PM 被 billlam 編輯。
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:51 PM   #449
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: Fean 查看文章
原本自己界定冇問題,但今時今日道德水平已經下降到一個地步,有後生仔可以臉不紅氣不喘講句「我攰,唔讓」。咁我地係唔係應該要反省吓,檢討吓,鼓勵吓,甚至俾一啲道德壓力一下,以讓道德水平回到昔日水平?

你幾時覺得累/唔舒服的人,一定會面紅氣喘,係有需要呢?
點解後生仔無需要呢?

不如叫做AV女優和足球員專用位?

此篇文章於 06-06-13 12:56 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-06-13, 12:52 PM   #450
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: billlam 查看文章
1. 其實有板友在支持鬧人放人上網搞人的行徑是對的嗎?
2. 其實你我都不能斷定不讓這人是因什麼原因不讓坐的, 我們討論是讓坐行為本身.
3. 無人覺得鬧一個人等於保衛了道德, 但不道德的行為就會給人口實的機會.

話要分開講, 一路討論的重點都好像都不是鬧人是對的? 是你誤會了? 咁你同唔同意不讓坐是不道德的行為先? 唔好再討論背後原因, 因所有人都唔係當時人所以真的無野好討論的... 再進一步, 那你是否覺得讓坐係可有可無的行為先? 這才是重點啊~
你不如追完post再想一想大家討論到邊啦?

論壇跳轉

現在的時間是 10:33 PM

手機版 | APP版