Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-25-14, 10:11 PM   #676
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: mgsyfw 查看文章
應巨師要求回下
今次有事會遲些少到
早則4點,晚則6點半左右

另外如果LC太晏開/怕唔開

不如試下去BASICLAND啦
咩應我要求?
你話到,之後唔到唔應該講聲咩?

去基本地就你?

講多次

有比賽...實唔會少人la
都係多人我去sb 算

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-14, 12:52 AM   #677
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
basicland我ok的,而且果度星期六係唔搞比賽
不過都認同會多人,如果lc未開的話d人實擁晒過bl
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-14, 02:10 AM   #678
mgsyfw
Insane Gamer

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
星期五至日美國時間有GP波士頓
FORMAT : MODERN
有興趣可以留意下直播
http://www.twitch.tv/magic
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-14, 09:50 PM   #679
PaladinX
Junior Member

註冊日期: Jun 2012
New Cards

New cards from San Diego Comic Con

Commander 2014
Teferi, Temporal Archmage
 photo teferitemporalarchmage_zpsfdec2222.jpg

Ghoulcaller Gisa
 photo ghoulcallergisa_zps7770e2aa.jpg

Duel Deck Speed vs Cunning
Arcanis (Not part of Khans cycle)
 photo arcanistheomnipotent_zpseaa0825f.jpg

Zurgo Helmsmasher (dies to bile blight and ulcerate)
 photo zurgohelmsmasher1_zpscfd8a454.jpg

From the Vaults: Annihilation
 photo cataclysm_zps94e3d50e.jpg

photo armageddon_zpsdccc1150.jpg

photo rollingearthquake_zpsf092a21e.jpg

photo livingdeath_zps8506d7b5.jpg
PaladinX 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-14, 09:05 PM   #680
HM

最近見到唔少人玩legacy,搞到小弟又有興趣砌deck,弱弱一問:

1. 如果想砌副純黑控,budget大概要幾多先夠戰鬥力?定係純色唔會夠力?(理論上純色唔駛fetchland同dualland吧?)
2. 有咩常見敵人要留意?
3. 其實大家都係砌左一副之後就打死果副唔會拆?(應該好貴orz)

其實問定先,應該唔會咁快郁手住orz

暫時都係諗到思緒,逼從,黑暗祭禮同大惡魔呢類卡orz
舊 08-05-14, 12:43 PM   #681
mgsyfw

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
最近見到唔少人玩legacy,搞到小弟又有興趣砌deck,弱弱一問:

1. 如果想砌副純黑控,budget大概要幾多先夠戰鬥力?定係純色唔會夠力?(理論上純色唔駛fetchland同dualland吧?)
2. 有咩常見敵人要留意?
3. 其實大家都係砌左一副之後就打死果副唔會拆?(應該好貴orz)

其實問定先,應該唔會咁快郁手住orz

暫時都係諗到思緒,逼從,黑暗祭禮同大惡魔呢類卡orz
唔係話打擊你,但純黑legacy主要係得pox
http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=973354
呢類,加完mana要人sac野或炸地,單色deck除burn同high tide應該都要用wasteland, elves!打得起果類已經係黑綠混色deck

而且用得dark ritual同griselbrand類deck都係混色deck,冇純色,
可以參考呢副 http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1102833
好處係對方冇白地脈時挖到griselbrand多數已經可以抽堆卡(有Children of Korlis 補命)storm吸血吸死對手,emrakul主要用作回收墳資源再抽再用
舊 08-07-14, 02:45 PM   #682
八奇之老四
小瑜

註冊日期: Sep 2006
大家好, 我係回流玩家, 現主打edh同draft; 多多指教
八奇之老四 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-14, 09:25 PM   #683
Gary_Token
Senior Gamer
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 八奇之老四 查看文章
大家好, 我係回流玩家, 現主打edh同draft; 多多指教
你好~我係喜歡玩蘑菇既樹妖

得幾副EDH(笑

舊 08-08-14, 12:51 PM   #684
八奇之老四
小瑜

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: Gary_Token 查看文章
你好~我係喜歡玩蘑菇既樹妖

得幾副EDH(笑
我有副純藍, 另外有副黑白神同埋純白士兵
八奇之老四 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-14, 02:14 PM   #685
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 八奇之老四 查看文章
我有副純藍, 另外有副黑白神同埋純白士兵
白士兵呢~戰......孤槍客都有呢~
閣下係邊玩多呢?

舊 08-09-14, 12:39 AM   #686
孤鎗客

註冊日期: Dec 2011
XBox Live GamertagSENTINEL1080
啊,居然有人和我一樣選白士兵
可以問一下你的牌表嗎?
(當然如果你想知道的話我也會公開我的牌表)
孤鎗客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-14, 09:26 PM   #687
HM

來寫一寫今天WMCQ的對局,今天打7局,然後我玩了3局離場,我用的是紅藍神器,就這樣看好像只有我組這副?

第一局: (綠白快攻)
第一戰,第一戰顯然對手沒有準備好對5/5神器的準備,被神器緘靈結附的撲翼機打到完場
第二戰,備牌更換後,我換了燒牌對抗小生物,落了彈牌用來彈驅逐明光,然後就是對手出生物,我燒的模式,過了幾回合,我用乾了解牌還是抽不到生物,對方已經出了绒毛狮,蠻化再插兩個堅定勇氣,即使有神器緘靈結附的玄鐵殿堂和毀滅疾步引擎也救不了場
第三戰,對方再換備牌,我的起手算不錯,但之後中地降只能用非瑞克西亞斷念妖削血,對手則卡地,但之後我出三隻毀滅疾步引擎都被對手的瑟雷尼亞護符放逐,最後就是bad play位,當時我8血,對手10血,對手同時用象族重擊兵和萬神殿衛進攻,我用非端克西亞斷念妖擋萬神殿衛後用碎片衝擊燒掉象族重擊兵,然後下一回合我抽到了第2支碎片衝擊,結果還是抵受不了剩下的生物海,輸了

第二局: (純黑獻力)
其實是不利對局,第一戰,對手的去除多,第一局我把對手的HP打至1,結果對手連續兩隻安福陵暗賈一發逆轉,輸了
第二戰換了碎盧擊和失效,這次是我卡地,結果被贖聖惡魔和林鼠群打死,我那時已經有電機僕役在場,如果早一回合抽到第4張地就可以出到毀滅疾步引擎,情況會大大不同

第三局: (艾斯波控場)
這時已經8強無望,不過姑且繼續試.第一戰,幾次攻勢都被對手化解,然後對手一發史芬斯啟示,我乾脆認輸
第二戰,這次我手順,對手還在占卜地的時候我用神器緘靈結附的撲翼機痛打他,最後對手想殺的時候我連續用兩發碎片衝擊打10度,贏了
第三戰,跟第二戰類似,不過我出了毀滅疾步引擎對手來不及解決,贏了

這次發生了問題,在整理套牌的時候發覺遺失了一張閃電煉擊(C卡),跟裁判備案,他要我找回才可以繼續打,雖然店家願意幫忙,不過見8強無望,無謂麻煩人,乾脆棄權算了

另外,這次見到一堆人打綠色,純綠和綠白是大熱,其次是黑綠白,勇德和純紅快攻,純黑獻力,藍白控場和艾斯波控場已經少了不少人用www

P.S.贈品的聖沙弗用來組EDH吧

此篇文章於 08-18-14 11:51 PM 被 HM 編輯。
舊 08-18-14, 03:27 PM   #688
ammms
渣根懦夫

俾人鬧?
鬧咩野先?
唔合理叫 judge 攪掂佢
雖然我未 join 過正式比賽
但呢招會唔會係對手招式嘅一種?

聖沙弗係參與獎?
我認識的老威哪有這麼慷慨

舊 08-18-14, 05:55 PM   #689
HM

wmcq入場費3舊水,點可能唔豪。。。

此篇文章於 08-18-14 11:51 PM 被 HM 編輯。
舊 08-18-14, 08:57 PM   #690
ammms
渣根懦夫

引用:
wmcq入場費3舊水,點可能唔豪。。。
由手機版發出
噢, 三舊, 是我無知了

此篇文章於 08-18-14 11:59 PM 被 ammms 編輯。
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-14, 09:35 PM   #691
HM

引用:
作者: ammms 查看文章
噢, 三舊, 是我無知了
入場費300元,另外要PW point過200分先可以入場(雖然好容易達成)

此篇文章於 08-19-14 12:06 AM 被 HM 編輯。
舊 08-18-14, 11:03 PM   #692
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
引用:
雖然都叫玩左幾次正式比賽,但點都係唔習慣比賽個緊張氣氛,唔係好想俾人當仇人咁望住你

配合其他洗法 唔係大問題la

唔可以spell>spell>地>spell>spell>地...etc

對手話你
咪細力d lor
再唔係有咩問題叫judge 解決

btw..
如果deck 一早係randomized 我唔明pile shuffle(大洗) 之後點解唔係...randomized
當然randomized 之後大洗唔會更random

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」

此篇文章於 08-18-14 11:52 PM 被 Cancer 編輯。
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-14, 11:21 PM   #693
HM

del~~

舊 08-19-14, 08:07 PM   #694
ammms
渣根懦夫

歷史性第一次 Duel Deck 有 mythic 咭?
真係令人興奮啊

舊 08-19-14, 09:07 PM   #695
HM

1. 附圖係U卡
2. duel deck不嬲有MR,封面張閃咪係MR
舊 08-19-14, 10:11 PM   #696
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
點都會買
當BOARD GAME玩

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-14, 08:29 PM   #697
ammms
渣根懦夫

引用:
1. 附圖係U卡
2. duel deck不嬲有MR,封面張閃咪係MR

思覺失調添

舊 08-24-14, 01:47 PM   #698
mgsyfw

無責任轉

神戶 GP Day 2 Coverage

http://live.nicovideo.jp/watch/lv188815137

top 8其中一場係支那人對日本選手burn mirror match,戰後基於兩方都有白leyline同keep一大堆燒殺獸
日本player以1lifepoint生還,對面先手白leyline個支那人剩9爆拉死掉 XD
やるやん!

此篇文章於 08-24-14 04:44 PM 被 mgsyfw 編輯。
舊 08-26-14, 02:53 AM   #699
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
http://magic.wizards.com/en/articles.../metamorphosis

http://magic.wizards.com/zh-hant/art...88%90%E8%9D%B6

standard 改制
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-14, 07:57 AM   #700
HM

想解決core set唔受歡迎同第3 set難設計呢個問題
順便加速standard變化

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 04:32 PM

手機版 | APP版