Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41 81  ... 最後
~清談館~>立法會議事堂 Vol.10
真十人€ 09:30 AM 12-18-12
當parttime做都麻煩專業啲。

Dyhalt Rushifar 09:44 AM 12-18-12
香港地有唔少人連續幾星期都朝8晚11,佢地冇助理之餘,逗既人工分分連班尊貴議員5分1都冇。
你班尊貴議員都係死咗佢吧啦。
ヨコ男 09:47 AM 12-18-12
6個塞車
メソウサ 09:53 AM 12-18-12
逃緊生到底點樣先可以響一個開唔成o既會提早離席
Sar8 09:59 AM 12-18-12
D理由仲衰過打工仔請病假....
sugihara 11:17 AM 12-18-12
作者: ヨコ男:
6個塞車
果個地區同鐘數,塞車反而唔奇
其他理由真係呢......你夠唔夠膽同你老細講
Dyhalt Rushifar 11:25 AM 12-18-12
作者: sugihara:
果個地區同鐘數,塞車反而唔奇
其他理由真係呢......你夠唔夠膽同你老細講
冇辦法,尊貴既議員又點可以坐地鐵D吖。

打工仔都知道如果工作地區係成日塞車既就要早D出門口…
你話果區日日都好順唔塞既突然大撞車就話啫。
GUSTAV 11:36 AM 12-18-12
缺席委員田北辰表示,他在開會前已抵達立法會,但由於手提電話故障,忙於處理,亦收不到會議不足法定人數的通知,以致在宣布流會後約一分鐘才到會議室,他就此向市民致歉

真心想比個like佢
真十人€ 11:51 AM 12-18-12
作者: GUSTAV:
缺席委員田北辰表示,他在開會前已抵達立法會,但由於手提電話故障,忙於處理,亦收不到會議不足法定人數的通知,以致在宣布流會後約一分鐘才到會議室,他就此向市民致歉

真心想比個like佢
其實要來開會係個電話而唔係田生?
sugihara 01:48 PM 12-18-12
作者: Dyhalt Rushifar:
冇辦法,尊貴既議員又點可以坐地鐵D吖。

打工仔都知道如果工作地區係成日塞車既就要早D出門口…
你話果區日日都好順唔塞既突然大撞車就話啫。
當然一定係唔0岩,只係想講果d時間真係連mtr都會"塞車",多人咁樣遲到唔係奇事0者
再比起某d原因.......
ZlWS 07:19 PM 12-18-12
作者: Penny仔:
呢單野泛民主派要負全責....
建制派避得就避/懶梗架啦,
泛民係有決心跟僭建單野,就有責任去坐夠人
個個心諗:咁多人話到, 爭我一個人點會唔夠人
HEERO 09:55 PM 12-18-12
8萬幾銀請D會遲到早退唔上班的垃圾
擺明係暗中早有組織過啦, 真係一班狼毒英共狗奴才
加瑪 10:19 PM 12-18-12
新移民婦挑戰綜援 終院審理上訴

【本報訊】從內地移居香港未滿七年的婦人孔允明,不滿政府在綜援制度上施加最少要居港七年的限制,令她未能獲社會福利署批出綜援。她早前申請司法覆核,惟在原審及上訴均被判敗訴。她昨日向終審法院申請上訴許可,以案件涉及廣泛公眾爭議、以及有關限制有違《基本法》及《人權法》中香港居民可享有社會福利的條款為由,昨日獲批受理,案件將排期聆訊。

申請人孔允明(六十二歲),○三年與香港男子結婚後,○五年底獲批單程證來港定居,惟她來港不久,丈夫便過身,她生活陷入困境,曾申請綜援卻因居港未滿七年而被否決。

申請人○八年由公民黨名譽資深大律師陳文敏代表申請司法覆核被拒後曾提出上訴,上訴庭認為社署施加要居港七年的限制並無違憲,因而拒絕她的申請。

==============================
公民袋有無腦ga?
係唔係都幫人打官司
今次仲唔係人tim!!!!!
Dyhalt Rushifar 10:46 PM 12-18-12
作者: 加洛瑪.神:
新移民婦挑戰綜援 終院審理上訴

【本報訊】從內地移居香港未滿七年的婦人孔允明,不滿政府在綜援制度上施加最少要居港七年的限制,令她未能獲社會福利署批出綜援。她早前申請司法覆核,惟在原審及上訴均被判敗訴。她昨日向終審法院申請上訴許可,以案件涉及廣泛公眾爭議、以及有關限制有違《基本法》及《人權法》中香港居民可享有社會福利的條款為由,昨日獲批受理,案件將排期聆訊。

申請人孔允明(六十二歲),○三年與香港男子結婚後,○五年底獲批單程證來港定居,惟她來港不久,丈夫便過身,她生活陷入困境,曾申請綜援卻因居港未滿七年而被否決。

申請人○八年由公民黨名譽資深大律師陳文敏代表申請司法覆核被拒後曾提出上訴,上訴庭認為社署施加要居港七年的限制並無違憲,因而拒絕她的申請。

==============================
公民袋有無腦ga?
係唔係都幫人打官司
今次仲唔係人tim!!!!!
應該又係法援CASE,D咁既官司可以有幾多賺?斷估佢地未潦倒到要去拉呢D客…
Penny仔 11:15 PM 12-18-12
咁真係冇計,佢的確有權利去司法覆核...
★星人44★ 11:20 PM 12-18-12
\張曉明/\張曉明/\張曉明/
Penny仔 11:24 PM 12-18-12
作者: HEERO:
8萬幾銀請D會遲到早退唔上班的垃圾
擺明係暗中早有組織過啦, 真係一班狼毒英共狗奴才
今次我覺得單純係立法會議員工作態度問題.....
メソウサ 11:30 PM 12-18-12
作者: ★星人40★:
\張曉明/\張曉明/\張曉明/
塞個港澳辦入中聯辦咁串
小草 01:47 AM 12-19-12
作者: sugihara:
當然一定係唔0岩,只係想講果d時間真係連mtr都會"塞車",多人咁樣遲到唔係奇事0者
再比起某d原因.......
我都知唔係奇事, 奇就奇在打工仔同上司咁講應該俾人照肺,學生會俾罰導主任罰,但班垃圾可以咩事都無
千奇百趣有呢條片一定爆趣
★星人44★ 02:04 AM 12-19-12
長毛都遲到wwwwwwwwwwww
機動盜賊首領-電 04:41 PM 12-19-12
作者: ★星人40★:
長毛都遲到wwwwwwwwwwww
係咪因為要車埋張超雄同何秀蘭攪到遲?
sugihara 04:52 PM 12-19-12
作者: 小草:
我都知唔係奇事, 奇就奇在打工仔同上司咁講應該俾人照肺,學生會俾罰導主任罰,但班垃圾可以咩事都無
千奇百趣有呢條片一定爆趣
有幾奇,僭建劏房賣樓果d都未照,遲到呢d排隊啦
cnw1126 12:19 AM 12-20-12
政情:當官在望劉江華辭任民建聯副主席
2012年12月19日 22:01 星期三

上星期傳出劉江華會加入政府,任政制及內地事務局副局長,這個消息成真的機會相當高。因為本台聽聞,劉江華已經向民建聯辭去副主席的職務。

據了解,劉江華在民建聯的內部會議已做了簡單的交代,政府短期內會公佈他的任命。其實劉江華9月在立法會落選後,已有傳他會加入政府,當時很多民建聯的領導層都企圖消除這些傳聞,建議劉江華放洋留學或培訓新人,不要加入政府。

民建聯領導層的確相當反對劉江華加入政府,認為政府弱勢,官員稍有差池,整個政黨都會被拖累。加上現時劉江華加入的是政制及內地事務局,要處理2017年的普選等敏感政治議題,政府內部都預計會很棘手,民建聯擔心隨時成了炮灰。

另一方面,劉江華在五區公投時多次批評辭職再補選是浪費公帑,但今次他加入官場就要辭去沙田區區議員的職務,屆時又會引發補選。

政制局已了解劉江華的任命會引來爭議,最近都不時向外收風,看民間及傳媒的反應會如何,想方法拆彈。

除了劉江華,民建聯還有一名觀塘區區議員陳百里很可能會同時加入商務及經濟發展局,出任政治助理。兩名黨員因為加官晉爵引發辭職補選,民建聯擔心也不無道理。

http://news.now.com/home/local/player?newsId=54393
メソウサ 12:40 AM 12-20-12
前行會+立會折墮到做副
波波都坐正啦
婠婠 12:41 AM 12-20-12
簡直係侮辱民建聯
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41 81  ... 最後

返回主題版面