Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-14-16, 11:47 AM   #1101
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
弱弱一問, 部PSVR有無得好似部PS4咁... 上SONY網登記保養送多三個月保?
我好似搵唔到有得登記...
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 11:49 AM   #1102
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: qwe 查看文章
一直都唔明買Pro用VR 720玩4K係咩玩法
不過打Winning時都明顯感覺到流暢度有問題,但唔影響玩咁解
無/壞機又想VR真係買Pro好,可能順啲
唔係每邊540咩<------sorry , 應該係960x1080先啱
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 12:24 PM   #1103
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: teealpha 查看文章
琴晚玩左一個鐘DRIVE CLUB VR,完全唔覺暈,可能係因為焦點係睇遠景,不過遠些少D字都係朦到唔知係字定方格

之後我唔識死做傻事,戴住VR玩冇VR既BIO7 DEMO,三個字唔夠就想嘔……我諗應該係光暗太多同埋移動效果+速度做成

戴VR玩唔係VR專用game就好似戴Sony頭戴芒咁,真係幾下就會暈(第一身視點的話更甚)

今晚返去有時間的話再挑戰下戴VR玩閃亂EV同Payday2睇下係咪又十五分鐘就會想嘔先
DRIVE CLUB VR係跟VR?係FULL GAME定DEMO?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 12:45 PM   #1104
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: ai. 查看文章
DRIVE CLUB VR係跟VR?係FULL GAME定DEMO?
我玩demo driveclub VR 開車3~4 分鐘已經好暈
反而 full version VR Worlds 就無,玩london heist 超正。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 12:46 PM   #1105
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
個個都話ps2 畫面,真係頂得順?真的沒問題嗎?

舊 10-14-16, 12:48 PM   #1106
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: pet3 查看文章
如果
ps4>VR單元>vr 線 >3.5轉紅白線>DS7100的解碼器> 開2.0 完全不改音效

這樣能不能出3D 音?
直接用ps4光纖輸出比Ds7100出聲,唔洗理VR

我昨晚直接用HW 700DS出聲玩VR一切正常,前面都同你講左,聲係可以獨立輸出係你唔信炸
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 12:51 PM   #1107
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: taikin0901 查看文章
唔係每邊540咩<------sorry , 應該係960x1080先啱
之前有個唔知點計話實得720
物理問題點睇都有格,不過覺得接受到,一分錢一分貨,如果無格6千搵鬼買
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 12:53 PM   #1108
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: ayane123 查看文章
直接用ps4光纖輸出比Ds7100出聲,唔洗理VR

我昨晚直接用HW 700DS出聲玩VR一切正常,前面都同你講左,聲係可以獨立輸出係你唔信炸
我都講左

我要3d音效這種新技術
而唔係令部ds7100 出5.1 這種電影用舊技術啊
獨立輸出到對我無用啊(上次已經說了)

3D音效定位A3D
A3D技術與傳統做法最大的不同之處,在於它可以只利用一組喇叭或者是耳機,就可以發出逼真的立體聲效,定位出環繞使用者身邊不同位置的音源。這種音源追蹤的能力,就叫做定位音效,它使用當時的HRTF的功能來達到這種神奇的效果。
所謂HRTF的全名是Head—Related Transfer Function(頭部相關位置轉換),就是在三度立體空間中,人耳是如何監測和分辨出聲音來源的方法。簡單的說一下,就是聲波會以幾百萬分之一秒的差距先後傳到你的耳朵裡面,而我們的大腦可以分辨出那些細微的差別,利用這些差別來分辨聲波的形態,然後在換算成聲音在空間裡的位置來源。
在目前多數的3D音效的聲卡上,都是使用HRTF的換算法來轉換遊戲裡的聲音效果,誤導你的大腦聽到聲音是來自不同地方的。支援聲源定位的遊戲將聲音與遊戲的物件、人物或是其他的聲音的來源結合在一起,當這些聲音與你在遊戲中的位置改變時,聲卡就將依據相對位置來調整聲波訊號的發送。
回聲效果
除了重現遊戲的音效的方位之外,3D音效的開發者還試著利用回聲與其他環境聲音的效果來讓遊戲的聲音效果變得更加立體,其實所謂的回聲(reverb effect)基本上就是音波的反射。 3D更具說服力

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 10-14-16 01:04 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 01:11 PM   #1109
kita
Crazy Gamer

引用:
作者: ai. 查看文章
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
我玩demo driveclub VR 開車3~4 分鐘已經好暈
反而 full version VR Worlds 就無,玩london heist 超正。
我玩drive club vr demo個 time attack會暈車浪,玩race反而無事
可能因time attack得自己一架車,望住條路面KEEP住要睇遠景好暈...
race有其他車在附近,分散左個注意力好好多....

引用:
作者: holsety 查看文章
個個都話ps2 畫面,真係頂得順?真的沒問題嗎?
drive club個畫面的確係PS2級數,起格... 我會pass... 唔買
舊 10-14-16, 01:12 PM   #1110
kita
Crazy Gamer

想買個收納比隻PSVR... 但好似無咩好揀...
唔想買架...
舊 10-14-16, 01:20 PM   #1111
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: kita 查看文章
想買個收納比隻PSVR... 但好似無咩好揀...
唔想買架...
買個防潮箱囉,我大大隻headphone都係咁收,三幾百已經夠晒皮

雖則我而家只係監粗搵個耳機架掛住佢,之後套多個膠袋就算
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 01:25 PM   #1112
kita
Crazy Gamer

引用:
買個防潮箱囉,我大大隻headphone都係咁收,三幾百已經夠晒皮

雖則我而家只係監粗搵個耳機架掛住佢,之後套多個膠袋就算
都好,今個星期去睇下先,搵個索繩絨袋入完再入防潮箱...
舊 10-14-16, 01:36 PM   #1113
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
都好,今個星期去睇下先,搵個索繩絨袋入完再入防潮箱...
買你怕,搵埋俾你
http://www.yingkee.hk/plastic-dry-box/
我用緊DB-2820果款放對耳機(不過唔係上面網址買),之後你鐘意加吸濕防潮包或者去鴨記買張電子除濕咭都得,自己度啱size就係
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 01:53 PM   #1114
kita
Crazy Gamer

引用:
買你怕,搵埋俾你
http://www.yingkee.hk/plastic-dry-box/
我用緊DB-2820果款放對耳機(不過唔係上面網址買),之後你鐘意加吸濕防潮包或者去鴨記買張電子除濕咭都得,自己度啱size就係
正 thanks 大大
舊 10-14-16, 01:54 PM   #1115
Hello MiMi
Game Master

引用:
我玩drive club vr demo個 time attack會暈車浪,玩race反而無事
可能因time attack得自己一架車,望住條路面KEEP住要睇遠景好暈...
race有其他車在附近,分散左個注意力好好多....

drive club個畫面的確係PS2級數,起格... 我會pass... 唔買
想買batman
不過vr game 我決定買psn 版
唔洗轉碟咁麻煩
舊 10-14-16, 01:55 PM   #1116
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
想買batman
唔洗轉碟咁麻煩
BATMAN都冇碟版

舊 10-14-16, 01:59 PM   #1117
kita
Crazy Gamer

引用:
想買batman
唔洗轉碟咁麻煩
應該會買until dawn, 屋企女人試完話鐘意,當玩過山車...

自己就仲考慮緊batman, 初音vr live, ps vr world... 唔想一次過買太多隻game
舊 10-14-16, 02:03 PM   #1118
Hello MiMi
Game Master

引用:
應該會買until dawn, 屋企女人試完話鐘意,當玩過山車...

自己就仲考慮緊batman, 初音vr live, ps vr world... 唔想一次過買太多隻game
vr world ok
london heist 係好有feel

until dawn & batman 應該都會買
反而kitchen 個d 就唔會,嚇餐死。
舊 10-14-16, 02:07 PM   #1119
ゆり

註冊日期: Nov 2004
暫時都係入左im@s做觀眾,drive club同上堂

舊 10-14-16, 02:14 PM   #1120
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: ゆり 查看文章
drive club 試過真係好暈
想買變唔買

剛在PSN 買左batman 今晚試
舊 10-14-16, 02:20 PM   #1121
HenryHH
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
PSN  IDPhantom_HongKong
XBox Live Gamertagimmortalphantom
間鋪$5000 同我收 , 咁賣5500 出去都係賺10%姐
HenryHH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 02:57 PM   #1122
kanone
Game Master

註冊日期: Dec 2004
岩岩玩左1.5hr 累到停 休息緊
vr world
london heist幾正但好短
訓係度沖馬路果隻微伏 會暈
打波條勁會好累 用頭控制個球拍
外太空果隻幾震撼下 玩到ch.3停左
潛水未玩
kanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 03:01 PM   #1123
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: HenryHH 查看文章
間鋪$5000 同我收 , 咁賣5500 出去都係賺10%姐
我有諗過拎出去放。
但最終忍唔住開左黎玩。

如果佢$5000 收,比我揀多次,我會放。
舊 10-14-16, 03:02 PM   #1124
HenryHH
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
PSN  IDPhantom_HongKong
XBox Live Gamertagimmortalphantom
引用:
作者: kanone 查看文章
岩岩玩左1.5hr 累到停 休息緊
vr world
london heist幾正但好短
訓係度沖馬路果隻微伏 會暈
打波條勁會好累 用頭控制個球拍
外太空果隻幾震撼下 玩到ch.3停左
潛水未玩
少少暈定係想嘔咁勁暈?
HenryHH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-16, 03:07 PM   #1125
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: ゆり 查看文章
灰姑娘 完全是單睇她們唱歌跳舞 ?

我們改變不到她的行動?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SONY HMZ T3 3D 頭戴式顯示器 nds 買賣專區 0 09-05-16 12:38 PM
[ETC] PlayStation 4 in 3D 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 01-15-09 01:19 AM
[爆笑] PlayStation 9 nakakula 電視遊戲討論版 18 05-27-06 12:41 AM
Want Fix the playstation........ Orage 電視遊戲討論版 0 03-22-05 09:12 PM

現在的時間是 09:30 PM

手機版 | APP版