Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-18-13, 05:28 PM   #1
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
寬頻價錢、質素及其他問題 2013

話說今年BB100 8月完約
佢地已經打左10幾次黎
但全部俾我CUT哂

今日有興趣聽下
一聽, $148, 仲貴過依家($109)
仲話遲D續要用返以前$248舊價
即時同佢講2個月後再打黎

問下大家
應該繼續續BB100好?
定轉公司好?
有BT、海外OLG

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 05-21-13 07:34 AM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-13, 05:51 PM   #2
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
之前HKBN 100M 3月到期,由上年12月講到期一蚊都唔減 $145 一個月 (原$109),結果cut鬼左佢,將另外一條PCCW VDSL2 100M 升做 200M fiber (平均$13x ) 算數。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-13, 05:54 PM   #3
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
話說今年8月完約
佢地已經打左10幾次黎
但全部俾我CUT哂

今日有興趣聽下
一聽, $148, 仲貴過依家($109)
仲話遲D續要用返以前$248舊價
即時同佢講2個月後再打黎

問下大家
應該繼續續BB100好?
定轉公司好?
有BT、海外OLG
<=今年11月左右到期
應該會續(因為穩定)

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-13, 07:52 PM   #4
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
之前HKBN 100M 3月到期,由上年12月講到期一蚊都唔減 $145 一個月 (原$109),結果cut鬼左佢,將另外一條PCCW VDSL2 100M 升做 200M fiber (平均$13x ) 算數。
用落如何?
因為我住公屋

引用:
作者: HONDA 查看文章
<=今年11月左右到期
應該會續(因為穩定)
唔知係咪ROUTER影響 (ASUS N66U)
定條線有問題
有時會突然斷線
每日大約會出現1~2次

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 05-18-13, 08:00 PM   #5
真十人€
Game Master

引用:
用落如何?
因為我住公屋
用落無問題(至少我去响ge網唔覺有大分別),無斷過線,但係要插多咗個fiber modem。
舊 05-19-13, 01:24 PM   #6
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
轉台一定便宜過續約,HKBN續約一定貴過之前的價錢最少30%

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-13, 01:27 PM   #7
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 真十人€ 查看文章
殺唔到去100上下??咁睇要搵定第二間了........ (都係8月左右到期...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-13, 01:30 PM   #8
懶人一個

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
殺唔到去100上下??咁睇要搵定第二間了........ (都係8月左右到期...
現在很難做到一百前後的了,不如以百二為目標,找個band width最大,質素更好的來用吧。

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-13, 01:34 PM   #9
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

topic改成2013歡貧價格討論啦

隔一兩年又要入來討論一次

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-21-13, 07:32 AM   #10
埃及使者
玻璃般的存在

我SEARCH過冇人開
都諗緊改唔改好

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
現在很難做到一百前後的了,不如以百二為目標,找個band width最大,質素更好的來用吧。
其實我都預左要上到$120左右
反正都係比依家交多十幾蚊

GGF - 棄坑

此篇文章於 05-21-13 07:34 AM 被 埃及使者 編輯。
舊 05-21-13, 12:03 PM   #11
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
公屋用戶x2,我由HKBN轉去PCCW 138, 200 mb ,去下討論區留言等sale比個價你去格價
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 01:16 PM   #12
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
我2011年12月開始轉3, 家居加上網100M, $124.今年12月到期.

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 01:26 PM   #13
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
之前其他TOPIC講過, 上個月新裝PCCW, 私樓 FIBER 300mb $24x, 24 個月.

質素好好, 上政府個網CHECK, 直插LAN 有28Xmb down/ 26Xmb up.
BT 最勁試過有 2x mb/s down
不過去歐洲, 日本網會load 得耐少少. 中國, 台灣 本地就完全無問題.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 03:25 PM   #14
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
和記, 搵唔到更平所以續左約
電話連上網 $155

可能我好彩, 用落都OK, 係間唔中斷線, 但可能係ROUTER問題
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 07:42 PM   #15
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
有事求教

本來用緊HKBNBB100
打來話加多20升BB500
我覺OK,但升個日就上唔到網了,
問一D電腦人話我條線可能支援唔到咁高速
咁想問可唔可以叫師傅換個條線
條線入牆的,會唔會好難搞要收費?

同埋個sales點解唔問吓我條咩線先?
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 08:11 PM   #16
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

用左10年有多,打來第一句就係最後通牒14x係最底,我話要cut form,佢好樂意的提供另一方案"你而家已經可以直接去門市填form",仲加多句,你真係要cut 嘛我呢邊幫你記錄低先,留定條channel比其他等候者

又一次專貴級服務

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-21-13, 10:25 PM   #17
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
hkbn轉左手之後態度已經完全唔同晒
(我上年7/8月最後一批轉手前續約99x24)
依家身邊既朋友講極價都要140

如果有pccw 100/200m 就轉pccw啦, 反正價錢差不多
但去內地既bandwidth會好好多
本土就兩間都分別不大
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 10:39 PM   #18
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: X&Y 查看文章

如果有pccw 100/200m 就轉pccw啦, 反正價錢差不多
本土就兩間都分別不大
THX
因為我除左BT外
會連線到海外 (WOT、外國FORUM等)
所以想睇下HKBN係咪值得放棄

GGF - 棄坑

舊 05-21-13, 11:03 PM   #19
懶人一個

引用:
THX
因為我除左BT外
都是那個例子,玩PSO2,連去日本的SERVER,用HKBN完全沒斷過,好順;而用PCCW的友人一晚斷數次,入房都LOAD得出時間過人。

舊 05-22-13, 02:14 AM   #20
爽神

註冊日期: Jun 2002
我都係今年8月完約,當年價錢係$119(冇記錯有免左幾個月,扣埋就$109左右,送戲飛x2)
見到佢email度出$145,送個乜野狗屎垃圾電影app(唔要有冇得平?)

BTW, 想當年呢個時期hkbn已經晚晚打黎疲勞轟炸
但今年就剩係好似打過幾次黎,睇黎真係易左手手法唔同左?

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
用左10年有多,打來第一句就係最後通牒14x係最底,我話要cut form,佢好樂意的提供另一方案"你而家已經可以直接去門市填form",仲加多句,你真係要cut 嘛我呢邊幫你記錄低先,留定條channel比其他等候者

又一次專貴級服務
我見佢個email都好強調呢樣野,似乎係今次續約手法黎
懶係有寶咁

引用:
作者: X&Y 查看文章

本土就兩間都分別不大
如果佢企硬人人一樣我覺得仲好
最怕好似兩年前咁好多人威脅下佢要cut玩下手段又平到去$9x,唔咁做又冇得平

舊 05-22-13, 07:28 AM   #21
CardGameDan
Ultimate Gamer
蔬菜汁好味w

註冊日期: Jul 2006
引用:
THX
因為我除左BT外
WOT SEA服
我兩個朋友用HKBN,佢地夜晚有時會一齊勁LAG控制唔到
反而我冇事,因為我用埃基佬<---唔好學

World of Tanks US:ID=CardGameDan、Clan=503rd Joint Fighter Wing Typhoon Witches<---現在主力
CardGameDan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 07:46 AM   #22
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: CardGameDan 查看文章
WOT SEA服
我兩個朋友用HKBN,佢地夜晚有時會一齊勁LAG控制唔到
反而我冇事,因為我用埃基佬<---唔好學
sea服直頭想死

GGF - 棄坑

舊 05-22-13, 03:18 PM   #23
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
i CABLE...
CS係超唔掂的說...
次次打去都可以令顧客火都黎~

至於價錢就...去年留言...
引用:
唔再睇CABLE...
剛CUT左CABLE TV+CABLE寬頻+固網電話(月費$348)
續約CABLE TV+CABLE寬頻+固網電話(月費$328)<--續約竟平$20
淨用CABLE寬頻(月費$99)
不過最終只留用CABLE寬頻+固網電話(月費$139)

服務計劃:
「有線寬頻」上網服務 (50M) + 住宅電話線服務
服務費用:每月$139
服務承諾期:20/10/2012 - 19/10/2014
合約期:24 個月

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 05-22-13 03:20 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 04:59 PM   #24
kaimankg
Crazy Gamer
我唔會再出聲

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDwhykkm
XBox Live Gamertagwhykkm
PCCW近年個服務已經下降,尤其係晚上八點後睇Youtube個ping time去到成8xx

仲話合約到期要加價去258 / m,跟住我同佢講你比張cut form我,我用咗你十幾年都咁對我無言.....

舊 05-27-13, 11:29 PM   #25
真十人€
Game Master

有線拋磚引玉?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
HKBN BB100 irismong 手機資訊/電腦軟硬討論 23 07-16-12 11:11 AM
HKBN BB100 好慢阿 /口\ 一小英口 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-02-06 06:19 PM
hkbn bb100 用 router問題 GUSTAV 手機資訊/電腦軟硬討論 17 04-20-06 02:31 AM
hkbn bb100+ router問題 GUSTAV 手機資訊/電腦軟硬討論 2 03-22-06 09:26 PM
hkbn bb100 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-27-04 06:04 AM

現在的時間是 05:39 PM

手機版 | APP版