Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-07-22, 05:58 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
The Super Mario Bros Movie (2023-04-07)

Chris Pratt, Aya-Taylor Joy, Jack Black 聲演。

舊 11-30-22, 07:05 AM   #2
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

舊 11-30-22, 07:26 AM   #3
肉羊哩咖
griffin611

日本版無人會無聊到,鬧個配音無義大利口音喇掛?!

此篇文章於 11-30-22 08:21 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-22, 04:33 PM   #4
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
関智一配菇仔
宮野配瑪叔唔太夾喎
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-22, 11:28 AM   #5
武藤遊戲
The One

舊 02-09-23, 05:29 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

唔知放點好⋯⋯

上個星期 SNL 有 Padero Pascal 客串,食住 Last of Us 個勢,玩:

舊 02-14-23, 07:05 PM   #7
肉羊哩咖
griffin611

好多戲嚮「超級碗」個告白都咁鬼長,呢套完全四両撥仟斤:

玩懷舊,郁啲唔覺以為有新 game 出~

舊 03-10-23, 06:13 AM   #8
武藤遊戲
The One

舊 03-10-23, 07:57 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

英門版

啲彩多到⋯⋯正呀喂!

舊 04-05-23, 01:02 PM   #10
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
MOKO B+睇完,簡直係老任骨灰粉嘅寶庫,唔止睇連聽都係。有宮本茂睇住果然冇走雞,我畀95分

有兩隻彩蛋,mid credit一隻同字幕完哂一隻。

原版媽叔聲優佢配媽叔後面打街機嘅阿伯,佢總共出過兩次聲
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-23, 06:45 PM   #11
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
電影以3D版本,還是4DX版本較好效果?
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-23, 10:36 AM   #12
野良猫
肥倫

睇完
滿滿嘅情懷睇到好爽

意外係好多細路但成場好靜
係度諗佢哋係咪睇唔明細節所以先咁靜www

瑪車部份

連彩虹先有嘅捷徑都做埋出嚟,連藍龜都有真係好讚

P.s
下集應該去宇宙玩了吧

此篇文章於 04-07-23 10:39 AM 被 野良猫 編輯。
舊 04-07-23, 01:02 PM   #13
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完完全唔理解爛蕃茄個分 (越來越唔信個影評)..

故事雖然怪怪的,但以本身都冇咩背景設定下整左呢個故事算收貨有突
係公主性格會唔會女拳(物理)過頭?
DK KONG正名了??之前都叫開森喜剛..

仲有個人比較唔中意中間夾左幾首流行曲,感覺破壞左觀感...
還有個人覺得最突出的
係o個粒煩星,好鐘意佢d 潑冷水 希望快D帶出羅潔塔出來

引用:
作者: 野良猫 查看文章
睇完
滿滿嘅情懷睇到好爽

意外係好多細路但成場好靜
係度諗佢哋係咪睇唔明細節所以先咁靜www

瑪車部份

連彩虹先有嘅捷徑都做埋出嚟,連藍龜都有真係好讚

P.s
下集應該去宇宙玩了吧
瑪車

藍龜唔係追第一位咩,做咩走去炸第二

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-23, 02:34 PM   #14
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章
電影以3D版本,還是4DX版本較好效果?
我睇左3D MX4D版。GOOD

DK決鬥根本就係造返Mario對 DK 隻game個stage。估唔到有小DK
彩蛋好多,有玩過game既都會認得有咩game…Luigi d game都有份。
英文版先會齊彩蛋,配音同蘑菇仔d名句…

我個場都勁多細路,歡樂式勁嘈

此篇文章於 04-10-23 02:36 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-23, 05:08 PM   #15
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
睇緊果時先意識到, Mario雖然旦生咗30幾年
對比起其它電玩角色, 原來Mario無俾老任去設定個性格特色
所以一開始時我覺得mario好唔似mario

成部電影係超多彩蛋位.
真係由細玩mario玩到大,先會留意到D場景係好有心思
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-23, 11:38 PM   #16
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
碧姬公主唔係蘑菇王國人係幾時嘅設定?

舊 04-11-23, 08:27 AM   #17
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
首歌放了上水管

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-23, 05:26 PM   #18
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Rance 查看文章
碧姬公主唔係蘑菇王國人係幾時嘅設定?
佢係蘑菇國公主
但係一直都無交代過公主出生

正如我上面講,Mario系列角色出現咗幾十年
但係好多野都無set 過
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-23, 07:09 PM   #19
野良猫
肥倫

引用:
作者: Terry仔 查看文章
佢係蘑菇國公主
但係一直都無交代過公主出生

正如我上面講,Mario系列角色出現咗幾十年
但係好多野都無set 過
唔SET可能係為咗放便出GAME
如果以前啲遊戲碧池公主已經咁強就唔駛瑪叔救XD
舊 04-12-23, 11:50 PM   #20
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
The Super Mario Bros. Movie 《超級瑪利歐兄弟大電影》

終於去睇英文版The Super Mario Bros. Movie 《超級瑪利歐兄弟大電影》,
可能因為復活節學校假期未完套戲好多小朋友睇,
多數場次都係粵語版,好難先夾啱時間睇到英文版。

Jack Black配的Bowser太出色太有個性,
幫套戲加咗唔少分~!
首原創曲 "Peaches"好癲~!!!

一開場意外地出現Kill Bill BGM"Battle Without Honor Or Humanity",
不過,首"I need a hero…"(Holding Out For A Hero)好似Shazam 2果邊玩得啱feel d喎~!
其實由幾時開始興加80年代金曲落電影?
係咪Stranger Things、Guardians of the Galaxy等帶起?

套戲唔長,不過個畫面長期高動態、鮮艷、明亮模式,
加埋個畫面上好多彩蛋,睇完對眼好攰…

Bowser線一直係"求婚大作戰"嚟,
Mario線就係"到了異世界就拿出真本事"咁,
期待下集玩Super Mario Galaxy~!!!
但隻蛋…

https://www.imdb.com/title/tt6718170/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%B6...BD%B1%E7%89%88

Top 20 Hidden Details in the Super Mario Bros. Movie
https://youtu.be/udUNjNuu_E4

舊 04-13-23, 09:14 AM   #21
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
純粹係粉絲個人幻想,,
如果出多兩三集MARIO,
然後順勢帶埋其它任天堂系統角色出電影,
最後再整返套大亂鬥SMASH BROTHERS,
到時就正喇……

舊 04-16-23, 11:00 AM   #22
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
日本未上番到黎先睇番IMAX英文版,真係正到無得頂,Bowser Jack Black 首單戀歌勁正,Peach 比想像中更wonder woman,Mario 反而係一路level up,最後隻蛋已經代表有下集,正

題外話,喺日本啲新戲院睇咗幾套戲,包括Laser IMAX, Dobly vision, 同普通影院,對比下香港連最靚嘅Laser IMAX院啲聲畫效果完全起碼比日本次一級以上

此篇文章於 04-16-23 11:07 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-23, 12:20 AM   #23
肉羊哩咖
griffin611

簡單明快,笑位彩蛋極大量,本人唔多熟啲歷史都好好笑,要挑骨頭,Luigi 實在用得太少,而車嗰幕啲予告透得太多。傳間原本 Peach 先至係主角,完美兼帶晒成部戲,而 Mario 被整成無用白佬。好在唔係。

舊 04-22-23, 08:54 PM   #24
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

原來港版都放了出來

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-23, 07:58 AM   #25
野良猫
肥倫

ジャパンプレミアでの任天堂代表取締役フェロー宮本茂氏の発言によると最初から脚本を英語版、日本語版で2本同時に作っていたので会話がすごく自然になっているそうだ。特別に作られた日本語版に注目して頂きたい。

唔係單純吹替版

台灣真好有得上

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[分享] Super Mario Super Medley, feat. 70+ YouTubers neo2046 電視遊戲討論版 0 02-28-18 10:29 AM
[WiiU] New Super Mario Bros. U / New Super Luigi U neo2046 電視遊戲討論版 116 09-10-13 09:28 AM
Super Paper Mario討論區(Mario首次在Wii上當主角,大玩2D、3D交替) mario0606 攻略及心得交流區 107 09-11-07 06:35 PM
[GBA]Super Mario advance 4 圖片 (= FC Mario Bros 3) neo2046 手提遊戲機討論版 24 07-07-03 12:28 PM
[GBA]Super Mario Advance 4+逆轉裁判3+Mario Kart新作?? 神祕人1號 手提遊戲機討論版 8 05-13-03 03:39 AM

現在的時間是 05:11 PM

手機版 | APP版