Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-03-14, 08:29 AM   #1526
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: casio 查看文章
小說有提過桐子成日「柄埋一邊」練技----好似佢練劍技連攜係連亞絲娜都唔知
而且時間上嚟講,桐子隻新角色技能數值應該已經幾接近SAO時期嘅舊角色
凱特:不就是網遊廢人嘛

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 10:13 AM   #1527
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
就算係完全無角色數值技術佔全部既game都無可能一個人吹飛其他玩家呀嘛w?

即係腦速快玩bf4就可以變成閃電俠直接撞爆架坦克?

除非你話我知對家果班玩完教學模式岩岩出新手村

重點係佢自己要用"遊戲"黎做題材
所謂"遊戲"就係大家都係同一個框架限制下先會成立,有掛開就應該大家一齊開好似隔離台果套咁
黎黎去去都係得主角群加入遊戲後全世界其他玩左成年既玩家先識得點正常打機是哪招?
不就"我本來不想用這招"既格局,但我睇完只覺得係路人智力不足70唔覺得係主角勁

川原大大直接寫做勇者鬥惡龍咪唔會有人噴到佢w

不過最難睇都係桐人次次都搵個囡開後門當正自己gm咁

老實講,個整體大綱係咪真係咁無厘頭,我個人會話唔係
只係同煞氣@桐人或者佢既後宮成員一掛勾既劇情就會自打嘴巴到一個境界超級難睇

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 10:53 AM   #1528
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 雷火武 查看文章
Alo係講玩家技術較重要
裝備係次要
除非係好似火精將軍個種op武
否則大家裝備同級我相信絕劍group係可以合理咁Ko 20人
仲記唔記得Alo一開始桐人用初期劍就秒左兩件火精

你要記得而家係玩緊Alo而唔係sao咁睇重能力(企定比幾個人斬都無事)

其實重點係你地可唔可以不要再為噴而噴
根本動漫野/戲劇野你用現實角度去計我諗大半作品都要噴
以你地標準
作品既設定係人都知係假架啦....只得某D朋友先會用現實套入去acg...
但作得來唔好咁假真係咁難????
以勇者王為例.....佢咪仲唔合理...硬件爛晒, 軟件未整好...對面出2,3個敵人,點打??
一句"你係勇者,靠熱血打啦".....夠唔合理啦掛,但一樣睇到人好熱血...

但你前題係一隻公平pk 既mmo入面,你同人講hardcore player只得桐人/asura 2公婆??
即係班人推到王係廢既? 唔係靠技術??? 佢地無技術比你490人都推唔低架啦..
雖然我覺得係boss rm設定問題更多....
一隻game top player 如果係team pk 係大賽都好少一面倒贏到尾架啦.
依家仲要係成5,60人打9丁友.......
比7條友沖散沖左入boss 房我仲可接受...但唔可能幾丁友壓住5,60人輕取咁輾住去掛..

仲有超技術+國民裝你最多話佢中招少....打mh 都有人裸打G任無損啦,我信佢有咁既技術...
但一般來講兩套裝備點都有最少20%-30%能力差別掛...
2個人裝備差分分鐘有一半架啦....
簡略咁估計, 有紀斬人一刀最多得半力,而比人斬一刀就比人扣更多血.
動入面佢有中招架喎....唔係無損,咁裝備差去左邊???仲唔係開掛?
仲有D得asura先有既吹飛爆風效果? 都係開掛吧??? 助跑最多咪跑快D,佢真係可以一邊跑一邊斬到人吹飛.....咁佢應該可以原創一招無雙技啦...而唔係只係一般強既5連劍....
我地所指既唔合理係哩D部份...
而唔係話佢地無神級技術,過唔到關或pk唔到人.
葉問真係做戲加乍,一打10個普通人或者得......但唔可能葉問同十個自己打仲可以贏得咁輕鬆...

明明睇小說時絕劍篇感覺都唔係咁既....點解動畫出來個效果可以差咁多既..
我覺得都算係另類神作...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 11:06 AM   #1529
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
...
勇氣可以當飯食係勇者王的主旨(笑)

動畫改到爆笑就由第一季已係禁

桐人開CHEAT都係覺得自己面對30人只可以頂3分鐘就知絕劍+阿絲娜+5條旦散係殺不到對面

此篇文章於 12-03-14 11:11 AM 被 ouki 編輯。
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 12:03 PM   #1530
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: ouki 查看文章

桐人開CHEAT都係覺得自己面對30人只可以頂3分鐘就知絕劍+阿絲娜+5條旦散係殺不到對面
表達手法問題姐.....
劇本再爛既動都有..
但整得好就好好睇..

舊 12-03-14, 12:32 PM   #1531
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:

理論上個五個唔算旦散吧?以整體講沈睡騎士戰力應該=絕劍+阿絲娜+五個克萊因/莉法
另外睇返小說,阿絲娜招技係最高級細劍突刺技,有吹飛+貫通效果,SAO時代阿絲娜打團戰時成日會用,另助跑係招技發動條件

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 12-03-14 12:46 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 12:37 PM   #1532
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
理論上個五個唔算旦散吧?以整體感講沈睡騎士戰力=絕劍+阿絲娜+五個克萊因/莉法
如果唔計實戰經驗,
我覺得就算話沉睡騎士戰力 = 二刀流桐人+五個亞絲娜都唔係無可能......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 12:42 PM   #1533
次期Cekehe
Game Master

引用:
仲有D得asura先有既吹飛爆風效果? 都係開掛吧??? 助跑最多咪跑快D,佢真係可以一邊跑一邊斬到人吹飛........
呢個只係動畫無表達清楚,小說有提過呢招雖然威力極大,但起手時間極長,
單對單無可能用得到,而正常情況下亦好少會有呢類大型公會戰,
就算有公會戰,都未必會有沉睡騎士咁強實力可以頂住敵人,
令佢有足夠時間可以慢慢企後面蓄力助跑......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
舊 12-03-14, 12:50 PM   #1534
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
呢個只係動畫無表達清楚,小說有提過呢招雖然威力極大,但起手時間極長,
即係從來唔會有人用既廢技依家就拎出來用?
點都好..表達真係好有問題....
沉騎的確係勁,但重申,點勁都無可能一面倒...
我諗到就係... 有7個梅原係到打緊機一樣咁不可思議..
1,2個top中top可以接受...其他人頂多只係高手.
樓上都講過....就算7個梅原用7個都用真豪鬼打人..
對面都無可能剩係用D A/B rank角色比你屈機的..

舊 12-03-14, 12:58 PM   #1535
細路翔
The One

引用:
對面成堆法師其實搵人頂有用架咩?
打個比喻,wow死騎pve/pvp力壓眾生都唔可能擋得住對面法師或者遊俠專挑後衛黎打啦

加上原作講到pve堆怪同人差唔多醒(雖然我睇唔出)
咁對家班傻j無理由隻game打慣打熟會比幾條友嚇親,隔離LH d 路人直頭一大堆個人戰力同個人pvp技術都高過主角群添

即係堆法師唔射隻開緊綠盾既死騎(桐人),死騎都吹對面唔漲架喎

突進技?正路咁多件法師望到你擺晒pose咁儲氣,放定個冰控場係地下等你自己踩波車趴在街道上已經玩死你啦

我玩gw2世界戰都成日見到堆戰士劍轉/衝/跳過黎,但基本常識就係多人戰兩軍相遇未開打已經見到d死靈法師/工程師好似戰鬥工兵咁放到成地都係控場skill www

雖然我都睇得出隻game(作者)將法師既戰力同智商都nerf到最低

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-03-14 01:12 PM 被 細路翔 編輯。
舊 12-03-14, 01:20 PM   #1536
casio

引用:
即係從來唔會有人用既廢技依家就拎出來用?
點都好..表達真係好有問題....
沉騎的確係勁,但重申,點勁都無可能一面倒...
我諗到就係... 有7個梅原係到打緊機一樣咁不可思議..
1,2個top中top可以接受...其他人頂多只係高手.
樓上都講過....就算7個梅原用7個都用真豪鬼打人..
對面都無可能剩係用D A/B rank角色比你屈機的..
的確係7個梅原,之後係真相,最好唔好睇
沈睡騎士全體都係絕症病患,佢地一直用緊沈潛嚟隔離現實身體痛楚,所以單論沈潛時間每個都係原SAO玩家之上,而硬件輸出仲勁過桐子嘅第一代頭盔

另,其實唔使一直質疑桐子係咪網癈,小說一直都講緊佢係網癈,個妹當初玩ALO都係想知桐子點解歡喜做網癈,就算後來有紀都講過桐子已經活係「那個世界」之類的發言

舊 12-03-14, 01:23 PM   #1537
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:

5件蛋散? 我地係唔係睇緊同一本書?

不過動畫的確係衰cut左果part亞絲娜心理描寫

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 01:24 PM   #1538
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:
沈睡騎士全體都係絕症病患,佢地一直用緊沈潛嚟隔離現實身體痛楚,所以單論沈潛時間每個都係原SAO玩家之上,而硬件輸出仲勁過桐子嘅第一代頭盔

另,其實唔使一直質疑桐子係咪網癈,小說一直都講緊佢係網癈,個妹當初玩ALO都係想知桐子點解歡喜做網癈,就算後來有紀都講過桐子已經活係「那個世界」之類的發言
仲要加上sao生還者係被迫網廢左差不多2年

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 01:31 PM   #1539
ouki
戸松控

引用:
理論上個五個唔算旦散吧?以整體講沈睡騎士戰力應該=絕劍+阿絲娜+五個克萊因/莉法
另外睇返小說,阿絲娜招技係最高級細劍突刺技,有吹飛+貫通效果,SAO時代阿絲娜打團戰時成日會用,另助跑係招技發動條件
直葉點都勁過克萊因一段LO.....而且對面係大型公會GE攻略團....點都係全SERVER頭1000 GE高手玩家.....

先別論桐人/絕劍/阿絲娜 E D超高手級(事實桐人直到UW GE時候都是話SAO年代GE他先係最強時間打後都好弱)

書都只係話阿絲娜叫做打開左條路可以沖過去....真係打GE話3分後桐人同克萊因都死左GE時候起碼要打30-40人仲要有法有奶有盾.....又不是上次桐人禁可以禁好運抽到BOSS級變身.....根本就冇法同對面打
舊 12-03-14, 01:42 PM   #1540
ouki
戸松控

引用:
作者: Leaf 查看文章
5件蛋散? 我地係唔係睇緊同一本書?

不過動畫的確係衰cut左果part亞絲娜心理描寫
以書抽寫程度當係蛋散有咩問題?...他們玩過好多GAME....但也有講過玩過D HEA GAME....不是全部都係戰鬥型遊戲....實力頂多係叫上位玩家....係絕劍比較規格外

在線時間不代表咩....以前線GE桐人同中型玩家莉茲GE水平已差好多但在線時間基本一樣

ALO時桐人也覺得火弟係高手(先不論俾鬼神MODE桐人硬殺)
舊 12-03-14, 01:49 PM   #1541
次期Cekehe
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
對面成堆法師其實搵人頂有用架咩?
打個比喻,wow死騎pve/pvp力壓眾生都唔可能擋得住對面法師或者遊俠專挑後衛黎打啦

加上原作講到pve堆怪同人差唔多醒(雖然我睇唔出)
咁對家班傻j無理由隻game打慣打熟會比幾條友嚇親,隔離LH d 路人直頭一大堆個人戰力同個人pvp技術都高過主角群添

即係堆法師唔射隻開緊綠盾既死騎(桐人),死騎都吹對面唔漲架喎

突進技?正路咁多件法師望到你擺晒pose咁儲氣,放定個冰控場係地下等你自己踩波車趴在街道上已經玩死你啦

我玩gw2世界戰都成日見到堆戰士劍轉/衝/跳過黎,但基本常識就係多人戰兩軍相遇未開打已經見到d死靈法師/工程師好似戰鬥工兵咁放到成地都係控場skill www

雖然我都睇得出隻game(作者)將法師既戰力同智商都nerf到最低
你做乜成日用wow做比喻?呢隻係ALO,唔係wow,
你講果堆野只係你夾硬套用去ALO,唔代表ALO可以用得到......

再者,你所講既野係要你一眼就已經可以睇晒全場環境先至可以成立......

呢隻係VRMMO,動畫上顯示,
所有角色都係以第一身視點見到眼前事物,有如現實中群毆一樣,
假如法師睇唔清楚前場,而企後場亂放魔法,應該會將自己人打到hihi......

暫時動畫中,法師用魔法攻擊只有幾個情況:
1/ 好像桐人咁樣,單人匹馬企正前面遠處任人炸
2/ ALO篇既空戰,可以睇清楚全場環境先至出招
3/ 打21層Boss時,法師企高處,居高臨下出招
4/ 打27層Boss時,向高大的敵人頭部攻擊

P&D

舊 12-03-14, 01:50 PM   #1542
ouki
戸松控

引用:
你做乜成日用wow做比喻?呢隻係ALO,唔係wow,
你講果堆野只係你夾硬套用去ALO,唔代表ALO可以用得到......

再者,你所講既野係要你一眼就已經可以睇晒全場環境先至可以成立......

呢隻係VRMMO,動畫上顯示,
所有角色都係以第一身視點見到眼前事物,有如現實中群毆一樣,
假如法師睇唔清楚前場,而企後場亂放魔法,應該會將自己人打到hihi......

暫時動畫中,法師用魔法攻擊只有幾個情況:
1/ 好像桐人咁樣,單人匹馬企正前面遠處任人炸
2/ ALO篇既空戰,可以睇清楚全場環境先至出招
3/ 打21層Boss時,法師企高處,居高臨下出招
4/ 打27層Boss時,向高大的敵人頭部攻擊
你不見其他人明顯SKIP左他D內容GE咩 XD
舊 12-03-14, 01:53 PM   #1543
次期Cekehe
Game Master

引用:
以書抽寫程度當係蛋散有咩問題?...他們玩過好多GAME....但也有講過玩過D HEA GAME....不是全部都係戰鬥型遊戲....實力頂多係叫上位玩家....係絕劍比較規格外

在線時間不代表咩....以前線GE桐人同中型玩家莉茲GE水平已差好多但在線時間基本一樣

ALO時桐人也覺得火弟係高手(先不論俾鬼神MODE桐人硬殺)
27層掃卒時,沉睡騎士一行人輕鬆搞掂,
之後亞絲娜講左一句:「我真的有加入的必要嗎?」
已經顯示出五件所謂的蛋散唔會弱得去邊啦......

當然,你夾硬話佢地係靠絕劍一個人打晒,咁就無野好講啦......

P&D

舊 12-03-14, 01:57 PM   #1544
ouki
戸松控

引用:
27層掃卒時,沉睡騎士一行人輕鬆搞掂,
之後亞絲娜講左一句:「我真的有加入的必要嗎?」
已經顯示出五件所謂的蛋散唔會弱得去邊啦......

當然,你夾硬話佢地係靠絕劍一個人打晒,咁就無野好講啦......
我只係當同水平情況對面20你7唔係會覺得可以3分內全殺對面?根劇情特破比較合理

SAO 74層掃卒時,桐人同阿絲娜2人輕鬆搞掂TIM
舊 12-03-14, 02:12 PM   #1545
細路翔
The One

隔離台都第一身打緊點解頹出魔法都唔會打中自己友?嚴格黎講隔離台唔算打緊機出魔法真係會打傷自己友添

依邊你即係同我講個營運一隻古裝fps預左你法師係玩炮台反而無close到個ff?
即係玩今集cod我前面有隻區域裝甲兵頂住我就唔可以射後面個sniper一定要用支步槍射爆前面件載具先?

咁唔怪得無咩人想玩法師

仲有大大知唔知咩係前置控場技?即係放係地板等敵人踩中先會發動既地雷,關視野乜事
加上就算個地雷真係會炸中自己友,果班友合作玩左咁耐點會唔識走位,佢地人數壓倒性優勢直程可以無腦打迫對面踩地雷添
我打bf4跟野團都無咩見過會踩中自己友地雷既天才啦

就算有10件TAS,但角色基礎數值唔係差8-9倍既話,都要對面40幾件智商低到一個境界你地上面講既先可以成立

會覺得依一套野D設定無問題係應該真係無咩玩過多人合作遊戲,雖然我覺得係好事w

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-03-14 02:25 PM 被 細路翔 編輯。
舊 12-03-14, 02:17 PM   #1546
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:

我有睇小說...當然知咩事...
但我睇來睇去最多咪得有紀係梅原級..其他頂多係鬥劇入圍級數囉...
我從來唔係話那9條友弱...
只係slo今次真係好反智,做到對人戰都好似切菜咁姐..
打仗人數超過敵方三倍原則上輸硬架喎,如果雙方唔係實力距距極大既話..
就算比你玩奇龔,頂多都係把優勢拉高返少少..
歷史唔係無以少勝..但全部有天時地利人和.....
alo 今次頂多得人和.......我諗唔到係唔開掛既情況下可以挑走晒D人...

其實如果成件事只係桐人係後面擾亂戰, asuara 7個人只係硬衝入boss 房我覺得已經好轟烈...
唔一定要做到主角們無敵大勝先叫型叫好睇,最緊要係點樣表達主角既智勇...
但做到依家單方面切菜咁就變左好低手..

舊 12-03-14, 02:26 PM   #1547
次期Cekehe
Game Master

引用:
我只係當同水平情況對面20你7唔係會覺得可以3分內全殺對面?根劇情特破比較合理

哦,咁你呢個假設有一個根本性問題,
就係大型公會應該無人可以有一眾原SAO玩家及沉睡騎士同等水平......

P&D

舊 12-03-14, 02:28 PM   #1548
次期Cekehe
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
仲有大大知唔知咩係前置控場技?即係放係地板等敵人踩中先會發動既地雷,關視野乜事
加上就算個地雷真係會炸中自己友,果班友合作玩左咁耐點會唔識走位,佢地人數壓倒性優勢直程可以無腦打迫對面踩地雷添
我打bf4跟野團都無咩見過會踩中自己友地雷既天才啦
ALO有無人出過控場技?

P&D

舊 12-03-14, 02:33 PM   #1549
細路翔
The One

其實好似上次咁出嘴炮要最大果件出黎單挑解決就唔會咁低能

但因為要比桐人表演炫炮新花式所以劇情又再一次犧牲邏輯,就算係後生過依家全盛時期既梅原我覺得1打7頂20秒已經係上帝級,更加唔好話係3分鐘

英國說大家抱團死
舊 12-03-14, 02:35 PM   #1550
casio

引用:

桐子當初入ALO已經秒殺三件有高級裝嘅中高級嗰段,已經講明只要你夠快夠準的確可以秒玩家,呢個亦係原SAO玩家嘅沈潛時間比其他人長係ALO所有嘅優勢
所以我真係唔覺得亞絲娜加沈睡騎士可以三分鐘7打20係怪事,反而如果你同我講桐人一打30仲贏到嘅話,我諗我都會一齊吐槽

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 11:08 PM

手機版 | APP版