Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-09-06, 04:00 PM   #301
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
wink

引用:
作者: shtam
係呀。。。佢都真係幾好傾。。。我部占卡士而家有聲冇畫。。。睇0黎都要搵佢整整喇。。。
我得閒就會去睇下店舖裡面紅白機d物品。 「鬍鬚」成日笑我流住任天堂嘅血,
到我死嘅時候,都要帶埋餅紅白機隻孖寶兄弟落棺材。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-06, 12:44 AM   #302
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 阿聰
我得閒就會去睇下店舖裡面紅白機d物品。 「鬍鬚」成日笑我流住任天堂嘅血,
到我死嘅時候,都要帶埋餅紅白機隻孖寶兄弟落棺材。
使唔使用埋佢個配樂做 background music ??? (笑)

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-06, 12:54 AM   #303
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
劉公子,仲唔快d放d好野出嚟俾我地睇下!

樓上網友d磁碟機物品真係好正﹙雖然唔係全部都係正版﹚!
我那套 3-D 立體眼鏡仍未找到呢...............不知放到那裡去了~~~
唯有貼住遊戲頂住癮先啦~~~
由 ASMIK廠於 1990 年移植到紅白機上的"獸王記"版本及由原廠 CAPCOM 於 1993 年移植的紅白機版本"Mighty Final Fight"

舊 01-10-06, 01:24 AM   #304
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
我就買返餅 gba 復刻版0既 "孖寶一" 做個紀念...都係百四0者...幾好0丫...
我有兩張老任原裝 a4 size...介紹 game 0既 poster 唔見0左呀...一張係 ice hockey...一張唔記得係乜...好似就係 3d hot rally...

又記得....當年中二三左右...有個同學用0左五舊水買原裝 "吞食天地2"...1992 年0既事囉....就係0係中一開始0左玩三國0既年代...包括用兩隻 5.25" floppy boot 0既 "光榮三國誌一"...

睇過劉公子0既珍藏....好似都有 naxat soft 0既 pc-engine 版三國志喎....有冇佢0個個 organizer 咁0既 folder 呀...記得0個陣好似用 $170 左右就買0左個 box set 有埋本咁0既0野0架...
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-06, 10:16 AM   #305
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
wink

引用:
作者: 劉公子
使唔使用埋佢個配樂做 background music ??? (笑)
都係一個幾好嘅主意!
引用:
由 ASMIK廠於 1990 年移植到紅白機上的"獸王記"版本及由原廠 CAPCOM 於 1993 年移植的紅白機版本"Mighty Final Fight"
後者我玩過,都幾攪笑下,最衰得冇雙打,否則真係好 game 一隻,
隻獸王記覺得如何?我見日本 yahoo 拍賣場有隻全新都唔使 4000 yen。

舊 01-10-06, 11:40 PM   #306
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
我就買返餅 gba 復刻版0既 "孖寶一" 做個紀念...都係百四0者...幾好0丫...
我有兩張老任原裝 a4 size...介紹 game 0既 poster 唔見0左呀...一張係 ice hockey...一張唔記得係乜...好似就係 3d hot rally...

又記得....當年中二三左右...有個同學用0左五舊水買原裝 "吞食天地2"...1992 年0既事囉....就係0係中一開始0左玩三國0既年代...包括用兩隻 5.25" floppy boot 0既 "光榮三國誌一"...

睇過劉公子0既珍藏....好似都有 naxat soft 0既 pc-engine 版三國志喎....有冇佢0個個 organizer 咁0既 folder 呀...記得0個陣好似用 $170 左右就買0左個 box set 有埋本咁0既0野0架...
那隻遊戲嘛..................是我於早期某間執笠遊戲店內入手的, 價錢好像是 HK$50 左右, 直至後期先見到那個 special package 版本, 可惜已有遊戲, 因而打消入手念頭~~~

P.S. 那遊戲到現在仍然未開封的..........

舊 01-10-06, 11:44 PM   #307
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
都係一個幾好嘅主意!

後者我玩過,都幾攪笑下,最衰得冇雙打,否則真係好 game 一隻,
隻獸王記覺得如何?我見日本 yahoo 拍賣場有隻全新都唔使 4000 yen。
感覺如何就要問八爺了, 小第那隻仍然是封印中~~~
不過由於不是由正廠移植, 不要抱太大的期望好了~~~

舊 01-10-06, 11:55 PM   #308
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

摷返個籠底, 原來我都有成四隻是正版老任的磁碟機專用遊戲, 分別是"柯蘭米足球", "探偵俱樂部", "夢工場" 同 "GYAUSS", 全是我早期入手的, 因此比較平(肯定無而家咁貴), 個人覺得最好玩的會是"夢工場", 見乜都可以揪起然後"車"埋出去, 感覺真係爽~~~

原裝磁碟遊戲內容, 包括有膠套, 說明書, 磁碟主體同注意說明書一共四件

舊 01-11-06, 01:14 AM   #309
shtam

會唔會有版友有龍珠呢?? 我想睇返出卡0個隻...唔係 detach system 喎...神龍之迷0個餅紫色帶我都曾經擁有過...

真係唔好意思...我0個陣都係玩老翻磁碟0架咋....
舊 01-11-06, 01:17 AM   #310
shtam

我部 pc-e duo 冇0左隻牛...如果唔係我都有 pc-e 0既 cd 可以玩得返...
你估新大生有冇得配0丫0拿??

引用:
那隻遊戲嘛..................是我於早期某間執笠遊戲店內入手的, 價錢好像是 HK$50 左右, 直至後期先見到那個 special package 版本, 可惜已有遊戲, 因而打消入手念頭~~~

P.S. 那遊戲到現在仍然未開封的..........
舊 01-11-06, 09:11 PM   #311
阿聰

wink

劉公子,夢工場係唔係即係我地成日講嘅 super mario usa?

舊 01-11-06, 11:28 PM   #312
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
劉公子,夢工場係唔係即係我地成日講嘅 super mario usa?
對呀.........簡單的說即日版的"夢工場" 正是美版的"Super Mario USA", 附上網頁資料供參考~~~
http://www.themushroomkingdom.net/smusa.shtml

舊 01-11-06, 11:32 PM   #313
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
我部 pc-e duo 冇0左隻牛...如果唔係我都有 pc-e 0既 cd 可以玩得返...
你估新大生有冇得配0丫0拿??
是全黑色的 DUO 嗎??? 它用的火牛插頭是大的, 跟 DUO-R 或 SEGA MD 機還要大, 我想可能好難搵到................
我那個也是用"轉插"由細頭轉做大頭用的~~~

舊 01-11-06, 11:39 PM   #314
PaulJai
Insane Gamer

對我黎講夢工場真係好難玩。果種不斷被追趕(面具),不斷挖泥向下逃走既感覺,就好似童年噩夢,揮之不去。我可能唔係咁適合玩呢類game。

舊 01-12-06, 01:04 AM   #315
shtam

係呀...黑紫色0個部 duo...當年玩0左七十幾個鐘0既 "天外魔境II" 臨爆機 save 俾個 xx 表弟一0野洗0左...
發0下夢....如果可以整得好返哂0的遊戲機就好囉....pc-e...dc...v-saturn...
有好多 game 都想再玩返0架...

引用:
是全黑色的 DUO 嗎??? 它用的火牛插頭是大的, 跟 DUO-R 或 SEGA MD 機還要大, 我想可能好難搵到................
我那個也是用"轉插"由細頭轉做大頭用的~~~
舊 01-12-06, 08:26 AM   #316
阿聰

wink

引用:
對呀.........簡單的說即日版的"夢工場" 正是美版的"Super Mario USA", 附上網頁資料供參考~~~
http://www.themushroomkingdom.net/smusa.shtml
謝謝!紅白機帶版夢工場係粉紅色盒面的,睇嚟又要買返隻全新﹙價錢唔貴﹚。

舊 01-12-06, 10:38 PM   #317
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
係呀...黑紫色0個部 duo...當年玩0左七十幾個鐘0既 "天外魔境II" 臨爆機 save 俾個 xx 表弟一0野洗0左...
發0下夢....如果可以整得好返哂0的遊戲機就好囉....pc-e...dc...v-saturn...
有好多 game 都想再玩返0架...
o我!? 臨近爆機才無之前的 save??? 俾我可能連機都掉埋出街~~~
敢問那些遊戲機壞了什麼呢???(迷)

舊 01-12-06, 10:40 PM   #318
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
謝謝!紅白機帶版夢工場係粉紅色盒面的,睇嚟又要買返隻全新﹙價錢唔貴﹚。
這遊戲也有卡帶版的嗎??? 不講真的不知呢~~~
那遊戲現在是什麼價水左右???(迷)

舊 01-12-06, 11:27 PM   #319
阿聰

wink

引用:
這遊戲也有卡帶版的嗎??? 不講真的不知呢~~~
那遊戲現在是什麼價水左右???(迷)
我想 BID 呢隻:
http://page13.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/r22890708

2000YEN 內應該 OK。

紅白機有數十隻遊戲分別有磁碟版同卡帶版,多數係先有前者,然後才有後者。

舊 01-12-06, 11:54 PM   #320
gc64
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
但夢工場的人物並非mario的角色,而出品係富士電視,當然應該都係任天堂制作,雖然除左人物角色之外,其餘完全一樣,但我鍾意夢工場多d,夢工場果時打得爆,但依家mario usa 打唔爆~
gc64 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 12:09 AM   #321
阿聰

wink

引用:
作者: gc64
但夢工場的人物並非mario的角色,而出品係富士電視,當然應該都係任天堂制作,雖然除左人物角色之外,其餘完全一樣,但我鍾意夢工場多d,夢工場果時打得爆,但依家mario usa 打唔爆~
係喎!你唔講我都唔知道當中嘅人物角色唔係 mario!

舊 01-13-06, 12:11 AM   #322
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: gc64
都唔太難
我呢D"動作白痴"都仲打得爆

舊 01-13-06, 12:31 AM   #323
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
係喎!你唔講我都唔知道當中嘅人物角色唔係 mario!
o我!? 你沒有看到那些圖片的嗎??? 當中那個不就是瑪利奧先生嗎???(迷)

舊 01-13-06, 03:13 AM   #324
shtam

v-saturn 應該就冇壞0既...應該啦...
pc-e duo 咪冇0左隻牛囉...haha....
dc....開機聽到出 logo 0既聱但係冇畫面...

其實 "天外II" 爆0左0架喇.....係 keep 0左睇爆機畫面個 save....頂佢無啦啦 format 0左我部機....pc-e 係用機內 memory 做 save 0架嘛....激死...

引用:
o我!? 臨近爆機才無之前的 save??? 俾我可能連機都掉埋出街~~~
敢問那些遊戲機壞了什麼呢???(迷)
舊 01-14-06, 01:55 AM   #325
gc64
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
v-saturn 應該就冇壞0既...應該啦...
pc-e duo 咪冇0左隻牛囉...haha....
dc....開機聽到出 logo 0既聱但係冇畫面...

其實 "天外II" 爆0左0架喇.....係 keep 0左睇爆機畫面個 save....頂佢無啦啦 format 0左我部機....pc-e 係用機內 memory 做 save 0架嘛....激死...
pc-e duo 係咪要入電芯來save架?我以前無玩過duo,淨係玩pc-e,當時玩rpg時要用一個叫"天之聲"的外置來save,不過要用2A電芯,當換電時d save都無埋,不過都好耐用既,足夠打完隻新桃太郎傳說同另一隻rpg~
gc64 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
三國志IX 攻略集 Janus PC電腦遊戲討論版 26 03-07-09 05:16 PM
[ETC] NEW:PSP及NDS最新全球百萬遊戲大作名單 神祕人1號 手提遊戲機討論版 80 12-31-06 11:08 PM
GAF GFDM-CWM 團 第四十六章 『Mr.Orange』 真仔 街機心得交流討論區 1000 09-15-06 05:39 PM
[GBA] 火炎之紋章 ~烈火之劍~ 討論區 t-cup 手提遊戲機討論版 350 07-03-03 06:34 PM

現在的時間是 02:59 AM

手機版 | APP版