Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版 > 街機心得交流討論區

主題工具 顯示模式
舊 04-28-12, 04:37 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
初音ミクProject DIVA Arcade ver.B討論區Vol.14 <miria 4曲預定追加||27/9-3/10 超上級課題||4/10 VBR1稼動>

現行コンテスト相關

自9月13日(四)起至9月26日(三)止,「第五回達成率課題挑戰」即將開始。

只要從指定的歌曲中選出四首來參加挑戰,計算達成率的獲得總和,就可以獲得特別的「遊戲畫面用面板」與專屬「稱號」!
第五回達成率挑戰課題
期間:

2012/9/13(四) ~2012/9/26(三)
挑戰課題:

指定歌曲數的達成率總和
挑戰項目:

初級/中級/上級
備註:

初級課題為「NORMAL」難度中任選四首
中級課題為「HARD」難度中任選四首
上級課題為「EXTREME」難度中任選四首

在較大的地圖上查看香港區project diva機台地點(by jki)

想更改自己的資料可以到以下link更改
https://spreadsheets.google.com/ccc?...thkey=COC2-8QO

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-15-12 04:22 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 05:09 PM   #2
YALIU
God of Gamer
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
今次由你開wo""

而家開始清番D P

引用:
作者: 利雲天界 查看文章
SG減價了?
有得簡都唔會再去SG

D機永遠都有問題

旺角場我唔會再去
我寧願行遠D去油金打

此篇文章於 04-28-12 05:13 PM 被 YALIU 編輯。
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 05:59 PM   #3
Kagami@DIVA
Crazy Gamer
( ◕ ‿‿ ◕ )

註冊日期: Feb 2011
而我永遠再去遠d既金龍打

万年一safe,放棄perfect, 一切隨緣

1/2 safe/sad/worst/紅cool/黑fine 列表

1多重未来 2.金の聖夜霜雪に朽ちて 3.サイハテ 4. どうしてこうなった 5. イヤイヤ星人 6.初音ミクの消失

104 104 92 36 102.65846%
Kagami@DIVA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 11:15 PM   #4
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: Kagami@DIVA 查看文章
而我永遠再去遠d既金龍打
佛誕送VP?
http://www.youtube.com/watch?v=3CcIH7oxBP4
唔知呢首幾時加
似乎仲難過BRS...
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 11:52 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

應節麼

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-28-12, 11:55 PM   #6
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
應節麼
NO... 日本黃金週啊...
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-12, 12:03 AM   #7
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

指上面首心經

topic副題一開topic時已加啦

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-29-12, 01:16 AM   #8
sd03021
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
吾同樣是夜之眷屬

[日時] 12/04/29 01:04
[場所] SALEM GAME CENTRE

[曲名]
Dear

[難易度]
HARD ★5

[CLEAR RANK]
GREAT

[達成率]
91.28%

[SCORE]

COOL: 393 / 90.14%
FINE: 3 / 0.69%
SAFE: 0 / 0.0%
SAD: 0 / 0.0%
WORST/WRONG:
40 / 9.17%
COMBO: 245
CHALLENGE TIME:
同時押し/ホールド:

[モジュール]
ボーカル1:チアフルキャンディ

[スキン]
鏡音リン デザイン[GOLD]

有一次2FINE不過有一個黑WRONG

[曲名]
Dear

[難易度]
EXTREME ★7

PERFECT

[達成率]
104.67%

[SCORE]

COOL: 444 / 95.69%
FINE: 20 / 4.31%
0 / 0.0%
COMBO: 464
同時押し/ホールド:

[モジュール]

[スキン]

1SAFE新股

[曲名]
ジェミニ

[難易度]
EXTREME ★7

GREAT

[達成率]
99.74%

[SCORE]

COOL: 440 / 84.13%
FINE: 82 / 15.68%
SAFE: 1 / 0.19%
0 / 0.0%
COMBO: 301
同時押し/ホールド:

[モジュール]
ボーカル2:桜ミク

[スキン]

又係斷同一粒

[曲名]
ジェミニ

[難易度]
EXTREME ★7

GREAT

[達成率]
101.24%

[SCORE]

COOL: 469 / 89.67%
FINE: 53 / 10.13%
SAFE: 1 / 0.19%
0 / 0.0%
COMBO: 301
同時押し/ホールド:

[モジュール]
ボーカル2:巡音ルカ コンフリクト

[スキン]

RECORD果然係唔駛特登打的

100%

[曲名]
悠久-Song of Eternity-DIVAMIX-

[難易度]
HARD ★4

GREAT

[達成率]
100.0%

[SCORE]

COOL: 273 / 91.0%
FINE: 26 / 8.67%
1 / 0.33%
COMBO: 174
同時押し/ホールド:

[モジュール]

[スキン]

難度HARD全PERFECT已完成

暫時1SAFE 0SAD 0WORST/WRONG名單
已全清

此篇文章於 04-29-12 02:44 PM 被 sd03021 編輯。
sd03021 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 05:24 PM   #9
miyavi0220
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2009
BUG乎?

Magnet跟SA Route打
△○ hold -> □ hold > 到x hold果時中招
佢後面個○食我一下wrong, 搞到個hold冇曬

唔通我要早落避左個○佢?!  とーか個4連速い 係咪咁既意思

此篇文章於 04-30-12 05:28 PM 被 miyavi0220 編輯。
miyavi0220 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 05:48 PM   #10
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
唔明,圈拍圈當wrong?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 06:34 PM   #11
miyavi0220

引用:
作者: J+1 查看文章
唔明,圈拍圈當wrong?
由手機版發出
唔拍個圈, 只係打圈之前個X 就可以4 hold
我落完x, 佢就圈係冇錯wrong左 (因為唔拍), 但係就斷左HOLD
冇記錯個wrong唔係紅wrong (miss), 而係灰wrong

如果佢呢度會食既一係我就早D落個x

此篇文章於 04-30-12 06:40 PM 被 miyavi0220 編輯。
舊 04-30-12, 07:28 PM   #12
利雲天界
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2009
引用:
作者: shion_rei 查看文章
有得簡都唔會再去SG

D機永遠都有問題

旺角場我唔會再去
我寧願行遠D去油金打
右機無咩大問題, 係左機粒三角姐

舊 04-30-12, 08:32 PM   #13
farley

引用:
作者: miyavi0220 查看文章
唔拍個圈, 只係打圈之前個X 就可以4 hold
我落完x, 佢就圈係冇錯wrong左 (因為唔拍), 但係就斷左HOLD
冇記錯個wrong唔係紅wrong (miss), 而係灰wrong

如果佢呢度會食既一係我就早D落個x
連計慣計熟呢d數既我,都完全get唔到你講緊乜

SDVX:
Player Name: 506F、成績表
farley 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 09:33 PM   #14
miyavi0220

引用:
作者: farley 查看文章
連計慣計熟呢d數既我,都完全get唔到你講緊乜
真係咁難明咩
從頭畫埋腸出黎

1. 已經hold住 3個鍵
2. 我要入第4個駁落去, 果個係X
3. 而緊接著X既就係1個O, 呢個係要MISS既 (因為我要駁hold 4個丫嘛) (而X 同 O 都係8分音, 即係簡單黎講就係chi埋啦?)
4. 入完X畫面出左HOLD 4鍵
5. 之後O要MISS丫嘛 (即係紫WRONG啦), 係咪? 咁梗係唔Q理佢就佢過啦?
6. 結果呢個唔理佢既O比左個另一個WRONG我 (唔係紫既wrong, 即係呢個O我唔係miss), 同時個Hold 4鍵既分冇左
舊 04-30-12, 09:38 PM   #15
sd03021
Crazy Gamer

引用:
真係咁難明咩
從頭畫埋腸出黎

1. 已經hold住 3個鍵
2. 我要入第4個駁落去, 果個係X
3. 而緊接著X既就係1個O, 呢個係要MISS既 (因為我要駁hold 4個丫嘛) (而X 同 O 都係8分音, 即係簡單黎講就係chi埋啦?)
4. 入完X畫面出左HOLD 4鍵
5. 之後O要MISS丫嘛 (即係紫WRONG啦), 係咪? 咁梗係唔Q理佢就佢過啦?
6. 結果呢個唔理佢既O比左個另一個WRONG我 (唔係紫既wrong, 即係呢個O我唔係miss), 同時個Hold 4鍵既分冇左
△○ hold -> □ hold > 2WRONG > x HOLD > ○ WORST左佢唔要

已全清
舊 04-30-12, 09:40 PM   #16
miyavi0220

引用:
作者: sd03021 查看文章
△○ hold -> □ hold > 2WRONG > x HOLD > ○ WORST左佢唔要
Exactly
但x HOLD (Cool) 完個○食左我個Hold
我試左2部機都係咁
聽朝試下早d落個x 睇下
舊 05-01-12, 12:08 AM   #17
sd03021
Crazy Gamer

引用:
Exactly
但x HOLD (Cool) 完個○食左我個Hold
我試左2部機都係咁
聽朝試下早d落個x 睇下
你HOLD埋個x應該無哂制可以按..
唔放手就應該唔會甩HOLD
除非個○制有問題..

----------------------------
之前跌左出榜 而家再次上番

其中一個FINE係中間四HOLD後的雙制

[曲名]
break;down

[難易度]
HARD ★6

GREAT

[達成率]
99.76%

[SCORE]

COOL: 440 / 94.83%
FINE: 13 / 2.8%
11 / 2.37%
COMBO: 256
同時押し/ホールド:

[モジュール]
ボーカル1:弱音ハク スイムウェア

[スキン]
Flower Garden

已全清
舊 05-01-12, 12:31 AM   #18
alvintach

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDalvintachjp
明明一句可以解釋晒呢個現像, 你要我用成分鐘去理解你講乜

"HOLD住4制, 之後粒O要WROST 點知出黑WRONG, then斷HOLD"

你係咪郁到隻手?

ChainChronicle: 海未@復帰 153,789,649
alvintach 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-12, 12:37 AM   #19
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

註冊日期: Jun 2006
XBox Live Gamertagsuzuki_botan
一句講哂 彈左制 係咁多
黒杉 アサギ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-12, 02:57 AM   #20
farley

引用:
作者: 黒杉 アサギ 查看文章
最精簡

SDVX:
舊 05-01-12, 10:47 AM   #21
miyavi0220

紙上談兵
落場試, 早Cool或更早落個X 個hold就唔會食左
舊 05-01-12, 10:49 AM   #22
YALIU
儲錢中...

引用:
作者: 黒杉 アサギ 查看文章
你說出盲點了!
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-12, 10:52 AM   #23
farley

引用:
紙上談兵
落場試, 早Cool或更早落個X 個hold就唔會食左
我打pda到而家就係無試過係d hold相關既事情上發生過呢d野
咁我點知你講緊乜

要唔紙上談兵,我都要知道你講緊乜鬼至得架

btw試左2部機都係咁,咁應該係你對手既問題

SDVX:
舊 05-01-12, 11:12 AM   #24
miyavi0220

引用:
作者: farley 查看文章
我打pda到而家就係無試過係d hold相關既事情上發生過呢d野
咁我點知你講緊乜

要唔紙上談兵,我都要知道你講緊乜鬼至得架

btw試左2部機都係咁,咁應該係你對手既問題
magnet個SA route得一句仔咁大把, 真係好難會錯
既然齋up都係冇結果, 所以咪到最後都係落場試 , 始終唔試鬼知咩, 係咪先?
或者你回我先前有冇睇過下段片再judge定係已經assume一定唔會出玩呢d情況?
至少我都睇到 sd03021 應該都有望過下
或者你又可以落場去試下最後個X遲落, 最多比返試既錢你囉, 冇問題架?
甚至玩串d既你咪錄埋段片counter-attack我既問題, 鏟到我上天花板都冇問題架? 我手殘姐
如果冇事咪我隻手有事囉, 尋晚有事今朝好返
間唔中抽筋打唔到正常丫, 冇咩問題

我知你去到既地步唔係我地就夠觸及, 都唔駛咁aggressive既, 又唔係鬧交, 討論下姐

此篇文章於 05-01-12 11:25 AM 被 miyavi0220 編輯。
舊 05-01-12, 11:32 AM   #25
miyavi0220

引用:
作者: alvintach 查看文章
明明一句可以解釋晒呢個現像, 你要我用成分鐘去理解你講乜

"HOLD住4制, 之後粒O要WROST 點知出黑WRONG, then斷HOLD"

你係咪郁到隻手?
可能平時JOT低SA譜都比較複雜費事錯, 結果條問題打出黎都變成咁

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
初音ミクProject DIVA Arcade討論區Vol.13《4/5 Rev.4》 黒杉 アサギ 街機心得交流討論區 1009 05-08-12 03:47 PM
初音ミクProject DIVA Arcade討論區Vol.10 《09/14~09/26第二回COOL率contest, DIVA.NET答問卷可獲300vp》 weinky 街機心得交流討論區 1000 09-26-11 01:51 AM
(大美督10公里賽2010)10年10月10日跑10KM IamO 體育版 250 10-10-10 02:15 PM
[XB]TECMO CLASSIC ARCADE圖片,10月27日發售,只售3800yen 神祕人1號 電視遊戲討論版 31 09-07-05 06:57 PM
預計03年9月下旬及10月之後推出廣東,國語, 日語, 動畫 OST CD,日期參考 (更新: 4/10 - 14:00分)-(有圖) JACKY Neo Music UNIVERSE 4 10-29-03 11:52 AM

現在的時間是 07:43 AM

手機版 | APP版