Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-18-16, 11:12 AM   #2826
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
法庭公信力創新低係班黑警亂拉人
明明入唔到罪都要拉
係都要搞翻你一輪

我當認同 "唔應該衝擊法治"
唔等於要覺得 "法院要亂咁重判" 先得掛

即使觀點近似都唔代表要認同不當行為咁

真係咁難明咩
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 11:17 AM   #2827
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
拉人又唔關法庭事既
正正係“警察拉人 法庭放人”先表現到執法審判分立,法庭的把關功能仍在
係胸襲定罪果d匪夷所思判決令人對法庭不滿
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 11:18 AM   #2828
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
基本法同香港政府有關但同一般市民就無直接關係,所以唔存在遵唔遵守問題 XD

呢個只係用黎列明政府有咩權利 好似第一條,香港係中華人民共和國不可分離...呢條係同政府講之嘛
都唔用黎限制市民行動..XD

舊 08-18-16, 11:25 AM   #2829
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
拉人又唔關法庭事既
正正係“警察拉人 法庭放人”先表現到執法審判分立,法庭的把關功能仍在
係胸襲定罪果d匪夷所思判決令人對法庭不滿
由手機版發出
果單簡直係國際笑話
舊 08-18-16, 11:46 AM   #2830
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
本來打左一大段廢話,睇完覺得又係重複又重複,還是算了!我係廢物教嚟都嘥氣,唉!
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 11:48 AM   #2831
vjoose

廢話

引用:
作者: sugihara 查看文章
判錯有得救,裁判要依先例,陪審團定罪,咪就係保障囉
你服時有其他人唔服,你唔服時亦有其他人服,其實你要求嘅公平公正嘅法治係點樣?
法治唔係單單唔衝紅燈唔亂掉垃圾咁簡單喎,班官一味叫市民遵守基本法其實已經錯晒......
我想說的保障唔係講緊個 case 輸左仲有無得打,而係一個法官既權力澎漲到點既地步,足以令佢有權打正旗號按照個人喜好判案,而不受任何制約

能上訴就代表狗官受制約了嗎?判決被推翻了又如何?下一單案狗官們還是有權繼續按照自己不同喜好或需要,隨意重判輕判任何人,無論理由多偏頗,案件有多爭議性,甚至侚私枉法的嫌疑也好

看著新聞節錄各類涉及特權階級,耶L,政棍,尤其佔領案件的判詞,我覺得法庭判案隨時比捉人亂過馬路更兒嬉,仿彿現今司法制度就是鬥燒銀紙,鬥巴結權力,鬥討好棺大爺的遊戲,叫人沒本事就別亂碰,有本事就隨便玩,OK,個別案件就當沒看見算了,大是大非,影響深遠的重要案例還是這一套傲慢,偏頗,個人判斷說了算的判詞,我完全不能接受
舊 08-18-16, 12:05 PM   #2832
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
完美同絕對公正既審判係唔存在,即使真係廢除既法官同配審團,淨係AI去判都仍然係冇可能,畢竟都係由主觀既人黎寫,之前既案例亦係由主觀既人黎判。

嚴重罪行既,法官判刑好似係有最低同最高,斷唔會有謀殺成立不過判社會服務令既…
至於偏唔偏頗,除非你真係有做過RE-SEARCH,否則「偏頗」又何嘗唔係你一己既主觀見解。

此篇文章於 08-18-16 12:08 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 12:09 PM   #2833
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
完美同絕對公正既審判係唔存在,即使真係廢除既法官同配審團,淨係AI去判都仍然係冇可能,畢竟都係由主觀既人黎寫。

嚴重罪行既,法官判刑好似係有最低同最高,斷唔會有謀殺成立不過社會服務令既…
至於偏唔偏頗,除非你真係有做過RE-SEARCH,否則「偏頗」又何嘗唔係你一己既主觀見解。
2002年2月首被告施君龍被判謀殺及縱火罪名成立,判處終身監禁,另外6人彭漢坤、傅模、林興鑾、楊義坪、楊義炎及周洪川,則因誤殺及縱火罪判監12至13年。7人其後上訴,當中施君龍對謀殺罪判決的上訴得直,被上訴庭改判誤殺罪,監禁14年。7人仍然不服判決,再上訴至香港終審法院,由於原審法官錯誤引導陪審團,7名被告獲撤銷所有控罪,發還高等法院重審。2005年6月16日,施君龍等人在高等法院承認基於嚴重疏忽誤殺梁錦光和林小星,各人因在重審中認罪,可獲得三分一的減刑,施被判入獄8年,其餘6名被告判囚7年4個月;至於縱火罪則不予起訴。

突然諗起呢單案

舊 08-18-16, 12:10 PM   #2834
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
完美同絕對公正既審判係唔存在,即使真係廢除既法官同配審團,淨係AI去判都仍然係冇可能,畢竟都係由主觀既人黎寫,之前既案例亦係由主觀既人黎判。

嚴重罪行既,法官判刑好似係有最低同最高,斷唔會有謀殺成立不過判社會服務令既…
唔啱FEEL=偏頗OK

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 12:36 PM   #2835
神人ではない!新人だ

引用:
作者: david 查看文章
唔啱FEEL=偏頗OK
在下咁睇,佢講既在下唔係理解唔到,亦的確覺得越來越危險,畢竟ICAC喺土共領導下已經東廠化緊。
依家可能仲可以用廉潔操守保得住,過多一兩屆,分分鐘連做律師都要先投共,真正唔係幾對路…
問題係我地有冇本事去創出新方案去改革並實行…呢個在下真係異常悲觀

此篇文章於 08-18-16 12:38 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 01:06 PM   #2836
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
只係比個方向大家,了解一個同討論憲法可以,但討論永不永續基本法根本浪費時間

引用:
作者:chenglap

香港是個經濟城市, 北京是為予經濟利益而取得這個重要經濟城市, 所以北京需要香港的錢, 總不能派人來搶掠, 北京官僚自己個人的收入來源, 就是用權力尋租(例如利益輸送, 貪污)去賺錢, 故此他們也用自己在中國的生財方式, 去香港生財. 就是(以最低的成本)掌握權力, 然後尋求利益輸送, 貪污的機會, 透過香港政府以稅收賣地等方式去取得最多的錢, 然後再利用權力尋租, 參與利益分配去把錢據為己有.

所以想他們容許香港民主化是多餘的, 因為民主化後不可能容許他們以這麼低成本取得香港的錢. 所以想要防止地產霸權也是多餘的,
因為他們希望有的是一種不需要太多技術知識就能輕易大量生財給自己和港府的方式, 你總不能叫一群一輩子當官的人, 去學習怎樣弄電腦遊戲去賺錢.

他們懂的唯一生財方式就是貪污, 利益輸送, 跟自己的親戚勾結, 沒有了. 他們不懂其他方式, 一輩子都沒學過, 也沒有人教他們. 他們要保證他們唯一的一技之長能變成錢: 利用權力去乞.

你向他們乞求也沒用, 因為他們也是乞丐. 不過是有權力的那種. 你問他們拿權力, 對他們來說就是乞兒兜裡拿飯食.
最起碼要增加中共管治成本

舊 08-18-16, 01:18 PM   #2837
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
高登潮文,振你精神
http://forum8.hkgolden.com/view.aspx...essage=6505558

我朋友借左50億比條友,條友19年未還過錢!!
講明每年還1億, 19年來1蚊冇還過!

點知...最近個債仔搵個中間人同我朋友講...佢好唔掂,想借多500億比佢開飯,還錢合約會『永續』,每期還1億,直到永遠!
咁...我朋友應唔應該再借?
? ??? ?_?

正皮= 有著數!梗係借!永續喎!發達啦今次...
負皮= 唔借! 前數未清,後數免問.

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 01:25 PM   #2838
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
我都明佢想講乜
但真係skip得太多嘢...
犯人嘅人格,平時為人,認罪態度,求情信等等都要列入考慮,唔係完全主觀判案
再者定罪嘅根本唔係法官而係7個普通人
法官容錯率又低,上面單case一個出錯就連謀殺都打甩,呢啲律師針得好緊要

版友v有呢種感覺,都係因為普通法比較彈性同睇道德觀念
詳細我唔係法律jj唔熟,但google下都學到唔少嘢
反而話有錢佬玩晒呢句錯唔晒,有權有勢無罪推定幾難入...
但對做生意方便好多囉,香港經濟一大賣點嚟

版友v應該想奉行大陸法,只睇法律條文一就一二就二,但中國同香港人寫啲條文咁唔嚴謹,班官淨係基本法都可以亂搬亂up,點屈都得好大鑊

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 01:35 PM   #2839
T.K.
很黃很暴力

熱普城以前日日標榜武力抗共係唯一出路,而家轉哂變修憲永續玩行政手段。仲要著埋西裝扮紳士 想消費抗爭意識!

其實熱普城,勁多廢話只係想靜靜雞避過武力抗爭呢樣野,想市民無左回事,唔會再對佢地有呢方面其望,所以先搞咁多偽議題出黎同人討論甚至等你去追求。

永瀆同獨 各有各做/兩樣一齊做係廢話,只係想水人唔阻你發達。雨革夠話兩樣一齊做,結果人性軟弱點 ,大部份人只會選擇舒服果樣去勁坐,拖抗爭者後腳。
永續基本法同建設民主中國其實一樣
熱普城=華叔

唔work就係唔work, 唔係拎到套垃圾理論出黎就叫有計,你地話用香港經濟要脅大陸唔搞香港,咁如果我話你知十年後大陸可以控制到香港7,8成大公司你又點睇呢?我唔係嚇你,共產黨要進佔香港經濟有幾難?香港得幾大家族,李嘉誠都唔玩走人,其餘果d搵埋依次高樓價浪都搵夠可以收工,其餘中小型公司晨早已經投晒共,請問你拎乜同人deal?

搵個傻佬扮高人,打一埋勁up理論俾班人圍爐打飛機,唔肯正視赤化速度,根本想做司徒華,消費抗爭意識,最反感成班熱普城打手洗版,經過今次 最壞打算 熱普城已投共

我是中國人 支持永續基本法 慢慢談判or傾到2047
每日咁多新移民,香港人好快清洗完畢
諗起就開心 可以自認中國人 今次外國勢力介入真係無藉口
時間換空間 多謝所有願意慢慢談判既人

by勇武本土派
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

有好牌你上都唔上,垃圾、廢青

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-18-16, 02:00 PM   #2840
朝霧 海斗
Crazy Gamer

陰公,班律師都要放低一蚊跟傻佬機

記住啊

如果熱狗係政治寄生虫垃圾,班跟機轉風向既泛民都咪以為可以獨善其身 
佢地都係一班垃圾。

此篇文章於 08-18-16 02:12 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 02:33 PM   #2841
T.K.
很黃很暴力

身為中國人,要保著64呢點燭光
不是中國人!
隔離國家死人關我咩事?
我是海陸豐、公平人

咁樣轉風向呀?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-18-16, 02:51 PM   #2842
david
The One

向黎智英大宅掟玻璃樽 商人稱醉酒犯案罰款5,000元兼賠償

引用:

報稱商人的中年男子於6月18日凌晨,在壹傳媒創辦人黎智英寓所大閘外,向閘門掟載有液體的玻璃樽,商人被控刑事毀壞罪,他今於裁判法院認罪,被判罰款5,000元,並須賠償黎智英3,500元。
被告林達禮(44歲),案情指他當天凌晨,與另外兩人乘私家車到黎智英位於何文田嘉道理道的寓所外,與不諳中文的保安員交談後離去。數分鐘後私家車折返,被告下車將4個載有液體的玻璃樽掟向大閘,使大閘膠板有8厘米裂痕,過程由閉路電視拍下。被告警誡下承認犯案,稱當時飲醉。政府化驗玻璃樽內的液體後,證實無腐蝕性。

辯方求情指被告在本港出生,是油米行、中式食肆及娛樂製作公司董事。他當晚飲醉才愚蠢犯事,清醒過來後看到新聞報道後,已即時向警方自首,稱樽內液體是啤酒。
唔判入冊可恥?

---
舊 08-18-16, 02:54 PM   #2843
david
The One

羅范「講錯」香港人後改口中國人:討論前要閂咗港獨個門

引用:

港府不斷出招封殺港獨,前教育署署長、行政會議成員羅范椒芬今日出席活動後表示,港獨在憲制及法律上均不可行,指基本法第一條已好清楚講明香港是中國不可分離的一部分,永遠都不能成為一個獨立政治實體,「老老實實,我作為一個香港人……er……作為一個中國人,我認為如果你講返當年不平等條約……能夠回歸中國應該係好歡慰」。
被問到是否不可在校園討論港獨,她稱「要先將(港獨)個門閂咗先」,不能在校園鼓吹港獨,老師亦要以基本法教導一國兩制的好處。

她表示,一國兩制是史無前例的制度,會出現各種問題,大家要突顯其優點,減低有關衝擊,要共同努力去令香港年青人看到前景,又認為需要與年青人坐下,面對面討論此問題。

被問到有學生稱因特首梁振英打壓港大《學苑》及香港民族論等相關書籍才引起宣揚港獨想法,羅范拒評梁振英是否有責任,只稱「我唔想講個別事件、個別的人」,指覺得很多時由社交媒體或傳媒看到的東西,「其實只睇到表徵,睇唔到到徵結」,指不少主張港獨青年,其實如主張英國脫歐的人般,只是情緒反彈或對一些現象感不滿,未經過深思熟慮,可能他們「唔知點先叫港獨」,強調需向他們解說如港獨會有何後果。
身體老實系列

---
舊 08-18-16, 03:29 PM   #2844
vjoose

與其話我想行大陸法,不如話我只係反對所謂屍法獨垃而已,法制轉變太大效果難以預料,誰敢讓香港冒上如此風險?

我相信大家都明白,無制約的權力,是必然會出現腐化,無論是大陸,香港,還是世界各地都係一樣,但點解我地可以接受一個不容質疑的司法獨立王國,對行政立法卻必需事事質疑,要求必需有充份民意授權不可?

三權分立聽起來很平等,不過事實上有些權力卻比其他權力「更平等」,而且平等得腐臭了,你還是堅持自己聞不到嗎?
由手機版發出
舊 08-18-16, 03:43 PM   #2845
傑斯特
Game Master

司法獨立係最後防線
如果搞到好似ICAC咁就死
政府想郁你就郁你
無得還拖

呢個情況再加埋cy呢d痴線既
真係有機會暴動同重現六四架
起碼我覺得689有埋呢個權佢真係會殺示威者

世界就係唔平等,但起碼留到個底線

P.S.無司法獨立其實已經等同/仲衰過大陸個法律
大陸自稱司法獨立架~不過黨主導

此篇文章於 08-18-16 03:53 PM 被 傑斯特 編輯。
舊 08-18-16, 04:01 PM   #2846
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁普通法係司法權做中心丫嘛......

況且理想梗係三權分立,香港人唔係過份吹捧司法,而係三權得返司法未死晒咋

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 04:15 PM   #2847
神人ではない!新人だ

平衡一早腐臭晒啦,仲三權分立,行政主導司法配合呀…

舊 08-18-16, 04:26 PM   #2848
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁有陪審團制度去增加公正性
判刑又有條例規範
點都有d野要人去判斷
法例冇可能寫晒所有情況
由手機版發出

此篇文章於 08-18-16 05:42 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 05:13 PM   #2849
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
其實好簡單問一下

>無制約的權力

你想司法制度靠什麼去制約?

舊 08-18-16, 05:29 PM   #2850
傑斯特
Game Master