Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-04-13, 02:52 PM   #926
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235

寒冰掌
又推甩兩件
推出我寒冰掌
又卸去凶險

舊 05-05-13, 02:41 AM   #927
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
友台呢個POST可以學到好多野,大家睇睇
引用:
http://forum8.hkgolden.com/view.aspx...highlight_id=0

「招攬各國優秀人才使香港變強 」呢個目標基本上無錯

錯在 :

1. 依家成堆外生90%大陸人, 根本不是"各國", 品質單一, 思想單一, 無交流進益之用

2. 很多大陸學生質素參差, 有些是用假學歷來生仔和騙入藉的, 有些是官二代, 富二代, 拉關係進來的,

3. 大陸學生獨立思考和研究方法非常有問題, 誠信也有問題, 抄襲是常見, 很多時做研究出不到目標結果就造假

4. 一般外地生在一個國家留學後會對那個國家有感情, 或多或少會回饋那個地方. 但公帑資助的陸生不會對香港感恩, 只懂予取予攜, 只當香港是一個認識外國人和移居外國的跳板

5.大陸學生很多對本地人很不友善, 只和自己的同鄉打交道,

6.有些大陸學生似是帶政治目的入學, 借住陸生人數座大, 積極搞組織, 搶資源佔位置, 很多大學的研究生會, 學生會都被他們把持, 干擾學校運作.<---已經有例子

這些問題初時影響不到社會, 大家以為沒事. 但久而久之他們越來越多人上到高位, 他們的用處就出來.
政府找大學做很多預定結果的毒報告, 去為自己的陰謀政策背書, 例如想削本地醫療開資, 想做醫療產業化, 就找大陸學者作數據做假報告, 老屈醫療資源過盛可以推行 (當年開放雙非產業就係咁來).
有誠信的本地學者一般不會接這些違背良心的工作, 但無誠信的大陸教授及其學生會狗衝.
大家要有心理準備,以本土為利益立場同佢地周旋
唔可以墜進乜野良性競爭LOGIC陷阱

引用:
其實佢地講既野錯唔哂,
香港學生的確係廢,
如果限收大陸學生,
香港既學術水平大概會如佢地所講會大跌,

因為佢地講漏左樣野,
就係其實連香港既大學都只係一般貨色,
至少唔係吸引到海外精英來港學習研究既地方,
所以先至要用香港身份證引入國內精英
製造高級學府既假象

咁做冇錯係可以提升香港眾大學既利益,
但長遠會令香港既權力落入國內精英手中,
你話香港人廢柴又好、弱者又好,
香港人都一樣要保護自己既利益
引用:
人本來就係自私。

當本地人的利益,被外人搶走之後。
就會出現,保護主義來保護自己人。

依個係,全世界都會出現的合法行為。
無需要同中國和中國人解釋。

此篇文章於 05-05-13 03:01 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-13, 07:15 AM   #928
david
The One

註冊日期: Mar 2002
香港學術水平係自被回收之後先開始直線下滑吧,我又唔覺得支那蝗O既水平會高得過香港囉。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-13, 05:32 PM   #929
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: david 查看文章
香港學術水平係自被回收之後先開始直線下滑吧,我又唔覺得支那蝗O既水平會高得過香港囉。
睇返個微博D回應真係笑死人
不過學術界染紅係不爭既事實,睇下班學聯點應對

舊 05-07-13, 08:24 PM   #930
某F
我的歌聲裡

http://thehousenews.com/politics/%E6...2%BE%E7%A5%9E/

洗腦攻擊再起

舊 05-07-13, 08:27 PM   #931
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
去得哩d活動都係"愛國"學校

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 08:29 PM   #932
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 真!DC 查看文章
去得哩d活動都係"愛國"學校
好多野,講講下就會成為事實架喇

舊 05-07-13, 08:35 PM   #933
david
The One

咁樣騎劫都得,暴君德政初體現?

不過就算唔係咁,中文中史書自被回收之後都大幅赤化,全面赤化係指日可待吧。

---
舊 05-07-13, 09:04 PM   #934
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: david 查看文章
咁樣騎劫都得,暴君德政初體現?

不過就算唔係咁,中文中史書自被回收之後都大幅赤化,全面赤化係指日可待吧。
大家努力抵抗啦....

舊 05-08-13, 05:43 PM   #935
某F
我的歌聲裡

睇港聞會爆血管
http://hk.apple.nextmedia.com/supple...30508/18252325

舊 05-08-13, 05:55 PM   #936
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
尊重,包容

而家既大陸政府有尊重同包容過異見人士嗎

真係笑爆
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-13, 06:04 PM   #937
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
將有關你既消息包到密一密
無人留意就溶佐你

仲唔係包溶
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-13, 09:12 PM   #938
ironman4
Junior Member

註冊日期: May 2013
引用:
(綜合報道)(星島日報報道)五四運動最廣為人知口號是「外爭國權,內除國賊」,而當年帶領運動的青年學生,追隨分別代表民主和科學的「德先生」及「賽先生」,然而在前日香港電台一個節目中,兩名學生出席「五四升旗禮」時,被問到何謂五四精神,竟不約而同地指五四精神是「尊重」及「包容」,與活動宣傳口號同出一轍,旋即被網民瘋傳及批評學生錯解歷史。有資深中史科教師坦言,現今學生對中史認識不深。
  香港各界青少年活動委員會在上周六,即是五四運動九十四周年當天,在金紫荊廣場舉行「五四青年節」的重點活動,「五四升旗禮暨『尊重與包容』青年分享會」,吸引約三千名學生參與,政務司司長林鄭月娥及教育局局長吳克儉等多名官員擔任主禮嘉賓。
  日前播出的港台節目《鏗鏘集》,以「愛國愛港的身影」為題,探討全國人大法律委員會主任委員喬曉陽早前要求普選特首「愛國愛港」言論。節目末段加插學生出席「五四升旗禮」片段,現場擺放大型易拉架,寫上「尊重」及「包容」的宣傳字句,節目的旁白稱,活動將當年五四運動時人民追求民主與科學的精神「輕輕帶過」,反而大力提倡「尊重」及「包容」。
  節目又訪問了兩名出席升旗禮的中小學生,何謂五四精神?她們竟不約而同指是「尊重」及「包容」,雖然其中一名學生再指五四精神亦代表學生罷課上街的愛國精神,追求國家改革,惟昨日仍被網民在社交網站截圖及瘋傳,指學生已被「洗腦」,又批評活動淡化民主與科學,「與日本教科書扭曲侵華歷史無異」﹔更有網民笑言要登尋人啟事,尋回「德先生」與「賽先生」。
  多年來任教中史科的教評會副主席何漢權表示,五四精神絕對不是「尊重」及「包容」,當年民眾是不滿中國政府未能捍主權,而走上街頭,衍生代表人民愛國家及民族,且追求科學及民主的五四運動。他坦言現今學生未必修讀中史科,對中史容易出現謬誤,「見到個(宣傳)牌就跟講」。
  五四運動是指發生於一九一九年五月四日,以青年學生為主的愛國示威遊行運動。根據教育局德育及公民教育組提供的五四運動資料,民國初期北洋軍閥勢力令中國對內混戰連年,對外則受盡列強欺侮,觸發了一些受西方思想文化啟迪的知識分子,在嚮往民主政治下,激發起民族自覺精神及愛國思想,投身於新文化運動,提倡白話文、反對舊禮教和封建迷信,又提出民主和科學的口號,因而導致了「五四」運動。

原來五四運動代表「尊重」和「包容」

那麼六四運動會否代表「愛」與「和平」?
ironman4 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-13, 11:10 PM   #939
某F
我的歌聲裡

好正啊,有薪假+固定工時仲有專車接送ETC福利
當輪班加班既香港人係狗一樣

此篇文章於 05-09-13 11:16 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-13, 11:18 PM   #940
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
香港住果班員工有冇福利?

舊 05-09-13, 11:20 PM   #941
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 華倫君島陽平 查看文章
香港住果班員工有冇福利?
希望有啦,不過至少要輪更

舊 05-11-13, 07:55 PM   #942
某F
我的歌聲裡

調理農務蘭花系:小爆愛港之聲1@城大真普選論壇 (2013.05.05)

http://www.youtube.com/watch?v=rbqEl84fO_U
http://www.youtube.com/watch?v=54tPuuneji8

增廣見聞:

被"調"既主角
http://www.youtube.com/watch?v=giJoVlngSN0

調理農務蘭花系 Facebook

http://www.facebook.com/pages/%E8%AA...73521152707120

有心人可以去買件tee支持下

舊 05-11-13, 08:01 PM   #943
david
The One

引用:
作者: 某F 查看文章
希望有啦,不過至少要輪更
應該可以去平機會投訴吧。

---
舊 05-11-13, 11:45 PM   #944
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
今日去先達~聽到個大陸老母講~
簡間襯色GE 套先有派頭~當堂笑左出黎~
之後問完價又覺貴~走人
呢D系咪大陸本色

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-13, 03:07 PM   #945
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
笑死了!這張郭家檔案改圖好正!

Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-13, 02:33 PM   #946
某F
我的歌聲裡

高呼「我係香港人」 喬寶寶今晨離港

「我係香港人」,「I Love Hong Kong!」憑《殘酷一叮》入娛樂圈嘅喬寶寶,啱啱喺機場打卡,是的,佢要搭飛機,去到遙遠的英國蘇格蘭定居,重新開始。此行,坐三年移民監。回來後,香港觀眾會記得你嗎?

是夜,喬寶寶用行動說明,他不會忘記香港這個神奇而又細小的地方,因為他身穿的黑衣,前面印著「I Love Hong Kong」,後面則是「我係香港人」。

有一些,擁有香港人資格(居留權),但不愛香港;有一些,很愛很愛這個地方,幾乎要在這裡落地生根了,但政府基於一些就當事人也弄不懂的制度和法理,將他拒諸門外。

盧斯達曾寫道﹕「中國國籍法依然嚴守十九世紀的種族觀念,因此喬寶寶和諸多非華裔港人,雖然植根香江百年,仍不獲入境處和中國國籍法承認。有能久居之士不得護照,而雙非僅憑父母乃『黃皮膚黑眼睛』而登堂入室、雀巢勁佔,既不公平,更有失香港務實開放之傳統。」

而喬寶寶正正是,三代扎根香港,太太也在香港定居22年,但她一直無法申請香港特區護照,只持有印度護照。可是喬嫂又得經常返英,照顧患先天性脊椎神經問題、兼有過度活躍症的幼子,於是申請加入中國國籍、希望拿得特區護照,方便免簽證出入英國,但又不獲批。喬寶寶惟有返英國坐移民監。

既是一家人的經濟支柱,又要撲水醫治兒子病。在香港,喬寶寶不愁沒登台賺外快的機會,無奈就是不能留下。忽然又令人諗起,前晚《玩嘢王》李思捷致電喬寶寶、想問寶寶借錢的對話。

舊 05-13-13, 09:21 PM   #947
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-13, 12:26 PM   #948
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
佢地都可以自己舉牌From 上海/北京/etc架喎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-13, 04:15 PM   #949
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
http://www.facebook.com/photo.php?v=595119263839081

「Catriona Ally Wong: 野蠻大陸女人推 (我) BB,打人,比警察鬧

5月11日 星期六,我同我兩歲嘅 BB 去咗銅鑼灣 IKEA 行街。明明條路無其他人,好濶落,但係都有個大陸女人急急腳咁,一野行過就推跌我阿 B。可憐我個 BB 俾佢推跌成個人扒左係地下。

本來我都唔想追究,點知呢個時候個大陸女人轉身望咗阿 B 一眼,然後就無表情咁行咗去。

我做亞媽既梗係好嬲,所以抱起阿 B 行去佢度想同佢講嘢,點知個大陸女人即刻衝埋嚟,唔理我仲抱住 BB,一手叉落我條頸度!

呢個時候我個朋友見到,即刻上前叫停,點知個大陸女人即刻發癲,仲抓傷我朋友隻手。

後來我哋報咗警,警察來到,佢仲聲大夾惡不停咁同講,係佢個國家,行街撞到人好閒,好平常喎!

我同警察講,如果佢願意道歉,我就唔追究,點知佢發癲咁不停同個警察嘈,咁我話如果要嘈,就不如去差館去法庭,唔好係度浪費啲差人同我的時間。我亦都有要求去醫院驗傷。佢見到嘈唔過啲差人同我,只好勉為其難咁樣道歉。」
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-13, 04:33 PM   #950
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
from香港就吊
講香港人又吊

但講北京,廣州就咩事都無
(jackie
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具