Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-03-13, 06:49 PM   #351
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
唔捐錢會萬人圍插?
下?
你認真?

咁以後見到賣旗大家自己小心

算啦, 我停啦

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 06:59 PM   #352
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
0岩0岩地震果陣先出現過,你淨係睇呢度同高登?定係插親都當左5毛?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 07:16 PM   #353
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
都係果句
道德=社會大多數人定下的標準
法律=道德的最低底線

違反了道德,就要嗎力排眾議,要麼就做好被肛的心理準備

當然,所謂的道德/規範不代表一定是正確
50年前,GAY是不道德;
古時,女性有婚外情要被浸豬籠、死老豆要守孝三年

簡單點來說,就是大多數人的恐怖。

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 12:43 PM   #354
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
直接咁講.可以讓就一定讓
但當有唔關事既第3者係度嘈就一定唔會讓.

所以,我覺得相中人無錯. 影相掉人上網既人非常缺德.
由手機版發出
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 06:24 PM   #355
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 事丫娃些 查看文章
『你有權選擇讓座,但冇權要求別人讓座。』

我都見識過D所謂「正義之士」粗聲粗氣兇人讓座,態度橫蠻囂張。該對男女可能唔係唔想讓座,係唔想被人強迫去讓座…
同感,我唔卑視唔讓座的人。因為唔知那個人上車之前做過乜,可能人地做了好多小時體力勞動的工作,身體真係好倦好需要坐。
我反而覺得嗰位先我感覺良好的「正義之士」,單係見人地年青就覺得人地一定要讓座,將自己的價值觀強加於人,呢種人正正就係社會戾氣的根源。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 11:09 PM   #356
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 十一月 查看文章
同感,我唔卑視唔讓座的人。因為唔知那個人上車之前做過乜,可能人地做了好多小時體力勞動的工作,身體真係好倦好需要坐。
我反而覺得嗰位先我感覺良好的「正義之士」,單係見人地年青就覺得人地一定要讓座,將自己的價值觀強加於人,呢種人正正就係社會戾氣的根源。
你咁講
就係因為各人有各人自由同一定要case by case講,所以見到呢D事都唔出聲唔理就係最好O既方法

假設你見到呢個情況你心入面就係諗(點知人地係咪返完工好累一定要坐)
結果,你就唔出聲有得件事咁過左去

說到尾就係個社會開始冷漠

到左一個極端,就會出現:
車撞到人碌多兩下(點知佢係咪詐死呃$)
車撞倒人其他人唔敢去救(點知佢會唔會屈係你撞??)
大家又係心裡面有括號入面O既想法,結果就會唔出聲有得件事咁過左去

成日SET D BIOS去合理化自己論點
你今日可以UP得出O個個玩手機玩得自得其樂O既人「好累」「佢都有需要」
咁他日都可以UP得出O個個俾車撞去O係地下典下典下O既人「想屈錢」「未死得」

二十年前,老師教見到有需要O既人要讓坐
二十年後,當年受呢套教育O既人已經識講「我條氣係唔順O既,佢冇左隻腳我都係唔讓架喇」

我真係好想睇到幾多年後,香港有人O係街邊俾車撞到之後冇人救

就算講買旗
我賣過旗
見過都有一頭金毛MK仔會主動行過黎買
有老豆老母帶住小朋友O既見到我地渾路走
個人教養O既野冇樣睇

此篇文章於 06-04-13 11:17 PM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 11:57 PM   #357
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 忍者 查看文章
你咁講
就係因為各人有各人自由同一定要case by case講,所以見到呢D事都唔出聲唔理就係最好O既方法

假設你見到呢個情況你心入面就係諗(點知人地係咪返完工好累一定要坐)
結果,你就唔出聲有得件事咁過左去

說到尾就係個社會開始冷漠

到左一個極端,就會出現:
車撞到人碌多兩下(點知佢係咪詐死呃$)
車撞倒人其他人唔敢去救(點知佢會唔會屈係你撞??)
大家又係心裡面有括號入面O既想法,結果就會唔出聲有得件事咁過左去

成日SET D BIOS去合理化自己論點
你今日可以UP得出O個個玩手機玩得自得其樂O既人「好累」「佢都有需要」
咁他日都可以UP得出O個個俾車撞去O係地下典下典下O既人「想屈錢」「未死得」

二十年前,老師教見到有需要O既人要讓坐
二十年後,當年受呢套教育O既人已經識講「我條氣係唔順O既,佢冇左隻腳我都係唔讓架喇」

我真係好想睇到幾多年後,香港有人O係街邊俾車撞到之後冇人救

就算講買旗
我賣過旗
見過都有一頭金毛MK仔會主動行過黎買
有老豆老母帶住小朋友O既見到我地渾路走
個人教養O既野冇樣睇
重覆、重覆又重覆講多次

首先,為什麼要"假設"年輕人的理由 (其實也要考慮其他人),看一次以下影片

今日,就是有一堆人,持住自已做好事比人多一步,然後用片面的獨斷去審判人,再進一步用各種不同等級的手段去處罰人。
而這些人,覺得自已判斷一定正確,而且覺得自己保衛、教育緊人,自已是正義之仕。

但實際,你個人判斷人時的原素?
啊,對方年輕,整個topic見到
對方長得像MK,外表判別
對方在用電話,一定精神

總之,有殺錯,無放過,無例外 (但我見過很多例外)

今日,你覺得一定要處罰眼前年輕人,去給座位老人。
是因為你考慮事情時,眼裡世界只看見兩個人,和一個座位。
你覺得個年輕人不讓,個老人一定無位,甚至一定會出現傷害,然後把傷害的責任放在年輕人身上。

但實際,你忘記了整個車廂裡面,有超多座位,很多的人
你只要幫忙問多兩個人,你就很大機會會找到座位,幫到老人。
而你想教育人,你就以身作則,展示比其他人看讓座後,讓座的人被讚賞、老人有位,大家都開心。

就算你找不到座位,你還有各種方法去幫人,
你可以幫忙羅住重物、扶住老人。

不是說完全不讓你去責罵,但你必需要考慮情況。
如果今日部車裡面只有1個位,2個人,而有一個人沒位座真的會受不了,勱完無用的話,你或者可以考慮用強硬一點手段。

還有再次強調很多次

叫你考慮手段,並不代大家在反道德
你要追求更高道德層次,是完全無問題、正確的。

但問題是你能對其他人做些甚麼,而手段不會越過你應能做的權力,而冒犯到其他人。

還有,就算真的有人多少做些不好的事,但不代表你完全不需要包容別人的錯處,
難道有人做更過份的事,比如在車裡面大叫、訓地,你就可以動手?

此篇文章於 06-05-13 12:00 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 12:32 AM   #358
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 飛燕 查看文章
重覆、重覆又重覆講多次

首先,為什麼要"假設"年輕人的理由 (其實也要考慮其他人),看一次以下影片

今日,就是有一堆人,持住自已做好事比人多一步,然後用片面的獨斷去審判人,再進一步用各種不同等級的手段去處罰人。
而這些人,覺得自已判斷一定正確,而且覺得自己保衛、教育緊人,自已是正義之仕。

但實際,你個人判斷人時的原素?
啊,對方年輕,整個topic見到
對方長得像MK,外表判別
對方在用電話,一定精神

總之,有殺錯,無放過,無例外 (但我見過很多例外)

今日,你覺得一定要處罰眼前年輕人,去給座位老人。
是因為你考慮事情時,眼裡世界只看見兩個人,和一個座位。
你覺得個年輕人不讓,個老人一定無位,甚至一定會出現傷害,然後把傷害的責任放在年輕人身上。

但實際,你忘記了整個車廂裡面,有超多座位,很多的人
你只要幫忙問多兩個人,你就很大機會會找到座位,幫到老人。
而你想教育人,你就以身作則,展示比其他人看讓座後,讓座的人被讚賞、老人有位,大家都開心。

就算你找不到座位,你還有各種方法去幫人,
你可以幫忙羅住重物、扶住老人。

不是說完全不讓你去責罵,但你必需要考慮情況。
如果今日部車裡面只有1個位,2個人,而有一個人沒位座真的會受不了,勱完無用的話,你或者可以考慮用強硬一點手段。

還有再次強調很多次

叫你考慮手段,並不代大家在反道德
你要追求更高道德層次,是完全無問題、正確的。

但問題是你能對其他人做些甚麼,而手段不會越過你應能做的權力,而冒犯到其他人。

還有,就算真的有人多少做些不好的事,但不代表你完全不需要包容別人的錯處,
難道有人做更過份的事,比如在車裡面大叫、訓地,你就可以動手?
所以就係話宜家呢個TOPIC分左幾派
1.要讓,後生仔抵死,所以要大吵大鬧一番
2.雖然我知我要讓,不過我冇讓,然之後出現1 O既人,俾人咁鬧法我又落唔到台,我條氣唔順話知佢冇腳我都唔讓,再者我唔讓又唔係犯法你咬我食
3.讓係應該但唔係必然,就算唔讓都好,都唔需要咁俾人咁鬧法,其實有更多更好方法去幫助件事

當然,個個都有3個諗法係最好
但係,大家所最討厭O既強國人,不就是2 O既極致嗎?
我知O個D人唔係真心反道德,但係宜家就係因為「落唔到台」,所以就連道德都要反呀嘛

結果而言,佢O既做法就係「因為我落唔到台即使反道德我都要做落去」

定係我理解有錯誤??

舊 06-05-13, 12:54 AM   #359
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 忍者 查看文章
所以就係話宜家呢個TOPIC分左幾派
1.要讓,後生仔抵死,所以要大吵大鬧一番
2.雖然我知我要讓,不過我冇讓,然之後出現1 O既人,俾人咁鬧法我又落唔到台,我條氣唔順話知佢冇腳我都唔讓,再者我唔讓又唔係犯法你咬我食
3.讓係應該但唔係必然,就算唔讓都好,都唔需要咁俾人咁鬧法,其實有更多更好方法去幫助件事

當然,個個都有3個諗法係最好
但係,大家所最討厭O既強國人,不就是2 O既極致嗎?
我知O個D人唔係真心反道德,但係宜家就係因為「落唔到台」,所以就連道德都要反呀嘛

結果而言,佢O既做法就係「因為我落唔到台即使反道德我都要做落去」

定係我理解有錯誤??
個層次其實難做
有時教仔鬧佢快見效?還是讚佢快見效?一樣
不過既然大家都喜歡追求更高層次的做人品格,這也一樣可以試下追求 (嘛,好理想,我都不保証)
鬧人都會有新問題,結果都是要自己思考,因為很複雜

上面我段文不小心寫了"你"
其實沒有指定對像,看成"有些人"

就算有些人無賴,是某些等級的事情上,能做的手段都是要考慮
即是某些人周街大便,其實都唔代表其他人用的Force一定正確 (正如人地打你,你打返轉頭,但你都知打人其實唔岩)

不過在這以後層次討論是有排講,我完成了上面的論點整理就算 (因感覺好像有誤解)
有些事自己靜靜思考反而比較好。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 01:09 AM   #360
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

淨係呢頁已經有成個反道德post,使唔使揭返去前幾頁同你逐個quote呀?

講包容又係咪要包容下事主,只係開口鬧下人就變左正義判官呢?
有d野講可以好好聽,但一做出黎就會變左第二樣野呢

舊 06-05-13, 02:01 AM   #361
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
你地真係樂此不疲

舊 06-05-13, 12:12 PM   #362
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

可能我湊開仔0既關係啦,真係feel到問題嚴重性,如果個個都好似呢度d討論咁,下一代就好大鑊

回返上面,唔使用二分唔二分黎突顯自己諗得多
因為你係多角度思考之前已經fail左咋

有自由唔讓座,但見d人唔讓都係扮訓,扮打機,扮睇唔到,而唔係望住d阿伯大肚婆話:「唔讓係我自由」,係因為佢地有d唔好意思,怕俾人白目
有d人就算o兩日t好眼訓,見到阿伯都頂硬上讓出黎,或者真係讓唔到,都覺得過意唔去
呢d叫做公德心

講捐錢,唔買旗0既人會運路走,快步走,最多擰擰頭就急急腳走,唔係同賣旗果個講:「我有權唔買」
反對盲捐1億,大多數回覆第一句係"我唔係話唔捐,係話唔應該捐俾中共",戴晒頭盔
呢d叫做道德
最起碼有呢個意識,之後再諗多d先有用

淨係講多角度思考?唔好只睇表面?由人地角度諗?
講就可以好好聽0既
講起好笑,尋日fb有條友貼左d疑似學生殺解放軍,柴玲講大話0既新聞之類,然後同我講唔可以只聽學生同外國記者片面之詞,要多角度理性分析64,你地真係要教我點覆佢好

最後唔該正面答下呢樣野
"唔讓座係有違公德,不過又唔使鬧佢咁過份"
"唔讓座係佢自由,鬧佢即係道德判官"
係邊樣?

舊 06-05-13, 12:25 PM   #363
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
係係係, 呢個世界非黑即白, 非友即敵
你講就係道德, 人地講就係垃圾

嘩呢啲論調咁似啲原教旨主義者嘅
我好期待你第時教左件咩野出黎bbbbb

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare

此篇文章於 06-05-13 12:28 PM 被 Einhander 編輯。
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 12:27 PM   #364
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

非黑即白同埋道德高地真係好好用架0者
64條友叫我唔好非黑即白呀,你教左我點答佢先啦

此篇文章於 06-05-13 12:29 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-05-13, 12:29 PM   #365
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>因為你係多角度思考之前已經fail左咋
做人唔多角度思考同做舊魚蛋燒賣有咩分別啫
講完, 你繼續教仔啦下

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 12:46 PM   #366
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: sugihara 查看文章

最後唔該正面答下呢樣野
"唔讓座係有違公德,不過又唔使鬧佢咁過份"
"唔讓座係佢自由,鬧佢即係道德判官"
係邊樣?
我都想知
講講下已經唔知哩個topic其實嘈緊乜a
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 12:47 PM   #367
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Einhander 查看文章
>因為你係多角度思考之前已經fail左咋
做人唔多角度思考同做舊魚蛋燒賣有咩分別啫
講完, 你繼續教仔啦下
>>最起碼有呢個意識,之後再諗多d先有用
估唔到內文都有標題黨

舊 06-05-13, 12:51 PM   #368
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我都想知
由手機版發出
咪4頁之前既野囉。咁4頁前嘈咩?咪再4頁之前既野囉…

舊 06-05-13, 12:55 PM   #369
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我都想知
由手機版發出
我都唔知丫
忽然又話有自由權利,唔可以干預
忽然又話唔係唔鬧得,要多角度思考,但思考完都係唔鬧得
忽然又話道德係大多數人0既恐怖,無道德先係路

我就由頭到尾都係講緊無公德點講第一印象都唔係好事,背後有重大原因都最多咪打返個和,咁就已經係道德塔利班,耶青憤青判官
即係點

舊 06-05-13, 12:57 PM   #370
真!DC
Banned User
奉行我道

人多一人一句
有時唔係某人講ge野可能都入左佢數
嘈咁耐可能係大家都誤解對方
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 01:59 PM   #371
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
如果系唔讓座有錯, 讓左冇錯
咁點睇隨地掉垃圾?

唔好話你冇做, 你日日都左左好多頭髮頭皮手皮腳皮死皮
除非你周身冇毛, 但總有死皮
除非你周身冇皮, 但你總有口水眼屎

唔好話咁小事, 以你既基準就系得0岩同錯
即系有跌過上以既野落地都叫隨地掉垃圾啦

0拿, 系你set到個道德標準咁高架咋

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 02:06 PM   #372
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 魔璃 查看文章
如果系唔讓座有錯, 讓左冇錯
咁點睇隨地掉垃圾?

唔好話你冇做, 你日日都左左好多頭髮頭皮手皮腳皮死皮
除非你周身冇毛, 但總有死皮
除非你周身冇皮, 但你總有口水眼屎

唔好話咁小事, 以你既基準就系得0岩同錯
即系有跌過上以既野落地都叫隨地掉垃圾啦

0拿, 系你set到個道德標準咁高架咋
你甩頭皮俾隔離個人見到,你會同佢講"sorry唔好意思"定係"我甩頭皮係咁架啦"?
訓覺訓到流口水坐隔離位果個即時彈開,係咪佢無包容你?

呢d野唔係我set,而係個個人0既反應已經答左

舊 06-05-13, 02:12 PM   #373
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

咁你都講唔倒重點系咁跌過系咪等於有冇錯先
又要整多個標準系要睇埋三者既批評, 咁真系冇得好講喎

定其實你真系冇毛冇皮冇口水冇眼屎呢?

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-05-13, 02:24 PM   #374
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 魔璃 查看文章
咁你都講唔倒重點系咁跌過系咪等於有冇錯先
又要整多個標準系要睇埋三者既批評, 咁真系冇得好講喎

定其實你真系冇毛冇皮冇口水冇眼屎呢?
第一印象>錯,上面講0既自己反應,第三者反應就係話你知有負面情緒,唔會係好野,你唔覺得唔好意思唔會講sorry,人地唔反感唔會彈開
控制唔到>有理由,所以解釋返其實無錯,但最多只係拔走條刺,唔會變成彈開果個錯晒架喎
專登吐口水/撥頭皮>錯到離晒譜

舊 06-05-13, 02:34 PM   #375
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

控制唔到同讓唔到座性質上都系一樣, 不過別人睇你都只系冇讓座 = 睇你到跌頭髮頭皮一樣

冇做 = 有錯系你地要求既高道德黎, 唔系咩?

\ /
/ \
\(^ω^)/

論壇跳轉

現在的時間是 04:39 PM

手機版 | APP版