Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-28-12, 04:36 PM   #26
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sunnypigdog 查看文章
咁我都認, 我唔玩BIO, 唔玩WINNING, 唔玩芒亨, 佢地做別冊我次次都硬食,
但就好似上面版友所講, 呢D我係傳統家用&手提GAEM, 我唔玩可以係我問題,
D3 同GZ又差得遠左少少。所以我一直都係指責佢出別冊攻略加價, 但唔出多一個無別冊原價俾我買。

至於入面長期KEEP專欄方面, 係咪真係咁快無貨賣?
MH專頁都KEEP好耐~~

諗落, 而家本GZ,
MH, 電腦GAME, 街霸VS鐵拳,
上面呢D都同我無關, 加埋D3真係差唔多五,六份一唔洗睇
五窮六絕七跳樓,專欄要逼就根本冇野可睇,佢地做亦都無可厚非。

持續性方面,佢地有幾多料吖,唔好唔記得佢地唔係淨係做D3。
在下信佢地可以KEEP得好耐,不過要長期大做就應該幾困難。
遲D可能講埋電話GAME你仲會再少野睇D

基本上基於LIGHT USER MARKETING,傳統既人一定會覺得越來越少野睇。
不過商業上的確係正確既,事關香港冇幾多人係傳統派,而比較老資格既傳統派又覺得佢未夠班,
一邊客多易做,一邊客少難做,你會想做邊條路線?

此篇文章於 05-28-12 04:48 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-12, 06:23 PM   #27
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SKIP
呢個TOPIC少有既人話
畀個

舊 05-28-12, 07:15 PM   #28
神人ではない!新人だ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
呢個TOPIC少有既人話
畀個
基本上在下係勸緊佢唔好嘥錢買
要資訊,GAF同巴哈等九成九比佢快。
要磨時間,家陣有手提機啦。
基本上於傳統人黎呢D書應該係冇SELLING POINT至係,而實際市場環境亦唔見得佢地可以有任何改進既餘地,
極力建議大家買之前問下自己點解要買。

此篇文章於 05-28-12 07:19 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-12, 10:09 PM   #29
sunnypigdog
Ultimate Gamer
滅絕小五郎

註冊日期: Sep 2003
引用:
基本上於傳統人黎呢D書應該係冇SELLING POINT至係,而實際市場環境亦唔見得佢地可以有任何改進既餘地,
我答到GA, 我買GZ為左七姐個兩頁。
另一方面, 一個星期十幾蚊, 當係支持一下香港地道的遊戲誌都無不可, 要我揀我唔係GZ就係WEEKLY, 但轉過買WEEKLY兩三個星期, D野唔對自己胃口, GZ係比較上接受的~~
只係間中不滿佢特別版的安排之類。

舊 06-01-12, 08:08 AM   #30
rmn1208
Junior Member

註冊日期: Oct 2003
我買GZ係為咗睇七姐

睇到今期七姐講SEGA以前對遊戲嘅熱情同而家比
真係對SEGA好失望

由mega drive開始接觸SEGA
rmn1208 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-12, 03:02 PM   #31
sampanone
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2010
當年買Game Players都是主要為了睇”互動遊戲誌”隻VCD,到依家仲有keep全大部份VCD。

此外,七姐是否當年”互動遊戲誌”那生鬼的旁白姐姐?

引用:
作者: rmn1208 查看文章
我買GZ係為咗睇七姐

真係對SEGA好失望

引用:
作者: sunnypigdog 查看文章
我答到GA, 我買GZ為左七姐個兩頁。
另一方面, 一個星期十幾蚊, 當係支持一下香港地道的遊戲誌都無不可, 要我揀我唔係GZ就係WEEKLY, 但轉過買WEEKLY兩三個星期, D野唔對自己胃口, GZ係比較上接受的~~
只係間中不滿佢特別版的安排之類。
sampanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-12, 03:39 PM   #32
rmn1208
Junior Member

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: sampanone 查看文章
當年買Game Players都是主要為了睇”互動遊戲誌”隻VCD,到依家仲有keep全大部份VCD。

應該唔係喇
rmn1208 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-12, 03:51 PM   #33
神人ではない!新人だ

引用:
作者: sampanone 查看文章

佢地講果位應該係前Game Watch台柱編輯-葛葉Seven。

舊 06-01-12, 04:42 PM   #34
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
霧遙好有做偽娘既潛力

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-12, 08:49 PM   #35
RPG之鬼

引用:
很認真咁講,FORUM的資訊係快,但雜亂,比我就去4GAMER之類度睇,靚靚仔仔,但前提係要識日文,唔識又好似我咁冇乜時間去FORUM睇,或者唔係太想又繼續對住個MON(手機都一樣)的來說,印刷品還有存在價值。
有冇市場價值好睇投資果個點睇,你地成日話某GAME XXXX(唔係指某本書呀,唔好對號入座,純粹拿例子,四個X只係對返個GAME有四個字,人有很多種,某D人成日自稱有自我妄想同被害症,尤其是要人撞車去死果D)唔得,但人地都連老豆棺材本都蝕埋,仍然都要做,原因很簡單,因為呢個鍾意做出版,有咁既想法唔出奇。

>>市場環境
呢樣嘢好睇做係點做,香港N年前GAMER PLAYERS已經有網。依家除咗果間外,間間都有WEB SITE,但總係做唔到好似人地咁勁,原因十分簡單,不用多說喇。

>>SELLING POINT
呢方面做咗10幾年都要期期爆機攻略。
講真每本專題都有人材,而且從古至今都有,但又是老問題,再者人無千日好,花無百日紅,咁O岩果段時間做得好,但你冇買就睇唔到,係買時又咁O岩冇嘢好出/寫,結果連讀者都覺得冇SELLING POINT。講真好似GAF裡面,就唔見得有邊幾多肯花時間出黎打幾千萬幾字去分析(有理冇理都好)既嘢,始終係呢D冇$收既地方,講得幾好都冇用。大陸/台灣就唔同喇。

>>要磨時間,家陣有手提機啦。
講起呢樣嘢,乜冇人覺得係病態嗎?我頂多係睇小說同做TEST練習,但真係見唔少人開到鬼殺咁嘈係度打機

----------------------------------------
很耐冇講同留意呢邊嘢,總是力不從心
有留意的那幾位,畀D資料激發一起思考吧

此篇文章於 06-01-12 08:52 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-12, 12:54 AM   #36
神人ではない!新人だ

引用:
很耐冇講同留意呢邊嘢,總是力不從心
有留意的那幾位,畀D資料激發一起思考吧
時代係會不斷變,6~7年在下都仲見到有拎本漫畫上車,依家一二個平板。印刷品的確唔會滅絕,不過…

市場方面,當6本書爭同一個市場就一定唔會書帶領潮流而係潮流帶領書,就算米奇JJ等願意做,好可能都已不復當年勇。

由在下既角度去睇,依家編輯既所謂市場分析/舊事回顧,真係冇咩睇既價值。一黎佢知在下一樣知,二黎千多字既內容可能主旨只係得幾十字,因此在下從來都唔覺得吸引。
當然,實際上冇專欄咩都冇都好,有介紹同攻略已經夠做大眾市場。

開聲打機方面,在下就真係超同感,有時將耳機開到最大聲都唔夠佢既時候,在下都係好想唔用耳機同佢鬥大聲,不過由於車內必然有其他人在場,始終冇實行過…

舊 07-16-12, 03:18 PM   #37
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

尋日有意無意咁同某編輯FB吹左陣水,原來佢地D訓覺時間真係好堅下

歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502

此篇文章於 07-16-12 03:47 PM 被 mario0606 編輯。
舊 07-16-12, 11:03 PM   #38
RPG之鬼

引用:
作者: mario0606 查看文章
尋日有意無意咁同某編輯FB吹左陣水,原來佢地D訓覺時間真係好堅下
點解下?
7、8點(AM)訓?通幾日訓?將公司變成停屍間?
好平常架喎

舊 07-16-12, 11:05 PM   #39
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
點解下?
7、8點(AM)訓?通幾日訓?將公司變成停屍間?
好平常架喎
咁我未見識過呀嘛

歡迎曼聯迷進入討論

舊 07-16-12, 11:34 PM   #40
RPG之鬼

引用:
作者: mario0606 查看文章
咁我未見識過呀嘛
停屍間先恐怖,恐怖在唔係編輯身上,係D綿胎係唔會洗……再加上好多人會係編輯部食煙食飯……
我就見過有隻死甲由係水機出水口死咗係度,然後有個女編輯……
所以為免睇見D唔應該睇到既嘢,所以果陣時我就鍊成同一時間做幾樣嘢,例如一邊打攻略同時起攻略同時CAP圖同時上網搵NEWS、睇新作等等,因為PS2還是有點讀碟時間,果丁點時間就是做其他嘢的最好機會,呢樣多工SKILL去到依家份工都用得著,所以只要對果種工作熟手時,相比之下時間是比其他人用得短咗。

引用:
SKIP
關於資料方面,很多時看別人的東西是比自己回想起自己所知的有趣與開心,第一會覺得原來仲有人知/仲記得呢D事情;第二真正有趣的事情回味幾多次也是有趣,不論是看自己的還是看別人的,例如依家每當翻當年寫的XENOSAGA EPI的攻略都覺得自己痴咗線上咗身,因為依家與過去的自己都是不同做事和想法等,可說是另一個人,因此從別人手中看同一件事情,仍然是可以找到有趣,但問題是現在的人能否從這些中找到他們所認為有趣的事情,這點對現在的某些人來說是很困難,此終時代不同,即使是有過去經驗的,經過日月也會改變。
另外依家很多事情變很沒趣的是好多人都說去GOOGLE找(首先不要對號入座,當然你喜歡你的事。其實不此這裡,很多地方也是,只是與其他地方相比,香港的人(←留意是"香港的人")實在不太喜歡討論),的確只要KEYWORD好係較容易搵到,但某些事情並不是GOOGLE大晒。再者GOOGLE有資料都是有人問和回先會有,哪為何別的地方的人,就算題目多麼離奇古怪有問題,但仍然有一群人去回覆討論?如果一開口便GOOGLE前GOOGLE後,那就會失去了討論區的應有意義。因為"討論區"的重點是"討論",但一開口就問候發問者有冇去GOOGLE找資料,而不是討論或針對發問者的提問你出回覆,你們不覺得很有問題嗎?
因此在某些場合裡,你們會覺大陸、台灣的討壇很有趣,又或者某些人會很痴線很PRO等等、等等,這些就香港的人來看可能是浪費時間,公司邊有這些時間給你,但很有趣的事情,這不只是大陸,在歐美日台等都有不少這些想法與你們不同,但又很喜歡搞這些不現實的事的人存在。而正因為有這些離經叛道想法,再加些幽默、自嘲等等事情才能有創作。例如當年寫FF7 TECH DEMO出現後,就要寫相關事情。點寫?單純報導?但我就以"FF7重製有甚麼的回報"來作中心去想就不同了;又或者是某代惡魔城新作,我將作為邪派的伯爵寫成因為要養飽製作團,因此未叉足100年電就要再出征,所以一次比一次弱最後被消滅。這些語調或想法未必人人也認同,但如果有看過梁啟超的《敬業與樂業》,應該都知道工作最低限度自己都要覺得有趣吧(我就比較現實少許,或者高人工都可以)。可惜現在又有多少人看過這篇文章。又或者說,這與現實不符,所以現在的就是這樣。也因為如此,所以香港遊戲雜誌變成這樣。

所以南極有北極熊係有問題,但反過來說幾有趣丫,冇乜問題。

記得當公司上下都抄網DL圖攻略時,而我和四哥還在邊睇網攻略邊打去完成一期XX爆機攻略時(有睇開日本攻略網都知,首週遊戲攻略其實好慢,大GAME都係咁,只有GAL GAME就好快,台灣同大陸都係好慢,以一期XX爆機來說)。現在想起來,去到那個階段其實應該一早轉行就好了。

此篇文章於 07-16-12 11:56 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 01:18 AM   #41
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
作者: rmn1208 查看文章
我買GZ係為咗睇七姐

真係對SEGA好失望

失望,當然啦
不過經濟不好自己又投資失利

SEGA唔轉唔得

舊 07-17-12, 11:59 AM   #42
神人ではない!新人だ

引用:
恕刪
唔好係唔係都打一堆字好唔好?工作需要既時候在下唔介意打幾頁聖經,不過除此之外在下係有文字恐懼症架

一件事情可以有好多角度去寫,不過依家有幾多編輯做得到?
事實上,在下係好認同「敬業樂業」,因此在下從來都唔認為低人工可以係出低水準既藉口,嫌錢少既可以唔做,要做就至少要似D樣。
當然,實際依家佢地寫成點,在下真係唔知,一黎唔會買,唔講起亦唔會問朋友借黎睇…

舊 07-17-12, 12:00 PM   #43
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
搵唔同角度去講一件事0者
其實game書仲有大把野可以玩
不過d老細唔肯放水,編輯又唔會出去浸下,睇果班又唔受新事物
結果咪10年都做緊同一d野

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 12:11 PM   #44
神人ではない!新人だ

引用:
作者: sugihara 查看文章
搵唔同角度去講一件事0者
其實game書仲有大把野可以玩
不過d老細唔肯放水,編輯又唔會出去浸下,睇果班又唔受新事物
結果咪10年都做緊同一d野
兩睇啦,用唔同角度去講一件事,老闆多數唔會過問既,除非對象有香港分公司…
大郁就好難嘞,香港太多GAME書太少人,做老闆好難唔市井。

舊 07-17-12, 12:12 PM   #45
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
引用:
google
個人覺得先搵過再問係討論區禮儀黎
答你個位答得你幾多次?
game的話, 香港係有人講, 但少人研究, 就算有都無人整理
所以叫人google/查wiki都好正常遮
反正寫晒出來唔駛我再打

d 新game出個陣人多就多野講
講講下就會發現好多人都只係問faq
答多幾次都悶啦

game的話相信faq以外還有好多野可以討論吧
電腦既野就....

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 12:18 PM   #46
jasmin
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2004
我係屈你讀者,又唔介意睇下啲回顧性文章,偶然都幾回味

-------------係喎十幾廿年前真係咁幸福/悽涼
jasmin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 12:29 PM   #47
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

>>事實上,在下係好認同「敬業樂業」,因此在下從來都唔認為低人工可以係出低水準既藉口,嫌錢少既可以唔做,要做就至少要似D樣。

應該係能力問題啦
呢個價,有幾多係傳理/中文出身,上面又無編輯校對幫手頂住
唔係做果個無heart,係因為成team加埋得咁多貨...

引用:
兩睇啦,用唔同角度去講一件事,老闆多數唔會過問既,除非對象有香港分公司…
大郁就好難嘞,香港太多GAME書太少人,做老闆好難唔市井。
因為諗多左d角度,做法就有唔同,可能要r多d budget都唔得,咪做唔到新野...
例如要跑勻全港機舖做專題,起碼要claim一千幾百車錢啦
香港多game書唔係問題,本本一個模先係問題......
好似報紙,睇生果/太公/日月係可以expect睇到唔同0既野
雜誌,一樣講食0既u/忽/假期又係完全唔同style
牛奶/星期一/面又係
但game書呢?無.....
而家市場係唔求又唔供,loop死左...

舊 07-17-12, 01:00 PM   #48
神人ではない!新人だ

引用:
>>事實上,在下係好認同「敬業樂業」,因此在下從來都唔認為低人工可以係出低水準既藉口,嫌錢少既可以唔做,要做就至少要似D樣。

應該係能力問題啦
呢個價,有幾多係傳理/中文出身,上面又無編輯校對幫手頂住
唔係做果個無heart,係因為成team加埋得咁多貨...

因為諗多左d角度,做法就有唔同,可能要r多d budget都唔得,咪做唔到新野...
例如要跑勻全港機舖做專題,起碼要claim一千幾百車錢啦
香港多game書唔係問題,本本一個模先係問題......
好似報紙,睇生果/太公/日月係可以expect睇到唔同0既野
雜誌,一樣講食0既u/忽/假期又係完全唔同style
牛奶/星期一/面又係
但game書呢?無.....
而家市場係唔求又唔供,loop死左...
其實係咪文科出身,在下覺得除咗錯別字同文章通順外,根本唔會有太大分別。
有幾多人睇GAME書係欣賞編輯文筆優雅?

市場限制就自然會伸延成BUDGET限制,報紙雜誌有廣告,GAME書就真係難D。
當大家都集中喺LIGHT USER上面,分別就只會越黎越小…

舊 07-17-12, 02:51 PM   #49
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
其實係咪文科出身,在下覺得除咗錯別字同文章通順外,根本唔會有太大分別。
有幾多人睇GAME書係欣賞編輯文筆優雅?

市場限制就自然會伸延成BUDGET限制,報紙雜誌有廣告,GAME書就真係難D。
當大家都集中喺LIGHT USER上面,分別就只會越黎越小…
其實唔止文筆0既,仲有編排同present都可以整得好好睇
之前我試過跟一個超勁0既編輯同超廢0既編輯,出黎0既成品係兩個次元.......

game書真係之前做爛左,今時今日香港多game廠同相關公司,r廣告應該係易過以前好多架
所以話而家供同求都無晒要求,loop死左...

舊 07-17-12, 03:57 PM   #50
神人ではない!新人だ

引用:
其實唔止文筆0既,仲有編排同present都可以整得好好睇
之前我試過跟一個超勁0既編輯同超廢0既編輯,出黎0既成品係兩個次元.......

game書真係之前做爛左,今時今日香港多game廠同相關公司,r廣告應該係易過以前好多架
所以話而家供同求都無晒要求,loop死左...
編排同PRESENT其實學歷冇必然既關係,當然冇學歷都好,有能力既人一樣係貴

只能夠講好多野已經隨住時代變遷,你任職時代既環境同在下任職時代既環境應該好唔同
因為LIGHT USER要既野其實好簡單,佢地對於觀點角度同來龍去脈都唔有要求,最重要既只係「今期最潮流勁作」。
作為PLANNER,與其加入一堆主要客路冇興趣既野,不如加多另一堆唔鹹唔淡既新資料。
漸漸咪變成依家咁囉…

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 01:54 PM

手機版 | APP版