Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-19-09, 02:56 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
100% relative transmission rate of visible light under 1 atmosphere & 1% water vapor

賤K:「醫生, 醫生, 我想買 filter.」
醫生:「K生, 又買 filter? 今次想要什麼? CZ? Schneider? B+W?」
賤K:「Er… 我想買 Hoya, Kenko 那種高透光度的高級 filter!」
醫生:「那種當然高級… 不過, 要用頂級機才襯得起耶! 而你嘛, 又不是用頂級機, 好浪費耶...」
賤K:「是嗎? 是這樣的嗎?」
醫生:「這樣吧, 還是用 B+W 那種又賤… 不, 比較正常的 filter 比較適合你吧.」
賤K:「醫生, 那個又貴又頹的說...」
醫生:「沒有這樣的事! 你要透光度高吧? B+W 其實有改造版, 透光度超高, 絕對 100%, 沒有失真!」
賤K:「有這樣好康的東西嗎? 我都不知道啊… 不過, 恐怕不可能便宜吧! 醫生, 我沒有錢啊...」
醫生:「不會不會. 其實改造版把結構上一些影響失真的部件棄掉了, 效果比你口中的高級 filter 還要捧, 價錢比你口中的高級 filter 還要便宜!」
賤K:「真的嗎? 是真的嗎?」
醫生:「沒騙你啊, 醫生專業如我, 絕對擔保 100% 透光度!」
賤K:「醫生你是救世主啊, 大大的感激你啊!」

100% 透光度
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-09, 04:50 PM   #2
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
係喎! 真係裝左好似無裝咁! 好神奇!

舊 07-19-09, 05:07 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

>>其實改造版把結構上一些影響失真的部件棄掉了

係唔係將中間塊鏡拎走了?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-09, 05:27 PM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
真係有錢.....我真係得個睇字, 望塵莫及

題外話, 點解你張簽名相會拎住部2系入門機的XD

舊 07-19-09, 06:11 PM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
100%浮誇度
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-09, 06:28 PM   #6
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ビスケット 查看文章
100%浮誇度
真正務實中帶點浮誇

舊 07-19-09, 07:39 PM   #7
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
用了一定會清晰好多

舊 07-19-09, 09:32 PM   #8
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
勁...
花了點時間去領悟...

舊 07-19-09, 11:18 PM   #9
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
77mm先係王道

72mm的東西掉左佢啦

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-09, 01:07 AM   #10
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
點解唔要鏡片...???

舊 07-20-09, 09:47 PM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
77mm先係王道

72mm的東西掉左佢啦
我又不是油王, 四百大元(美金)的 filter 話買就買!

引用:
作者: M-eye 查看文章
點解唔要鏡片...???
你, 唔係呀? 你玩野, 一定係玩野! 唔要鏡片冇失真嘛!

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
真係有錢.....我真係得個睇字, 望塵莫及

題外話, 點解你張簽名相會拎住部2系入門機的XD
請不要說奇怪的事情, 版友們會誤會的.

我沒有錢啦, 一直都是用低賤的 1 系, 老是給人嘲笑, 被人看不起,
難得老天給我機會, 所以 +1 變 2 系, 扮浮誇自娛一下囉,
唉, 不知道什麼時候才可以再加多幾個 1 變成頂級機啦…
舊 07-21-09, 10:00 PM   #12
nestal
Senior Gamer

100%透光度? 係唔係真呀?
空氣都唔係100%透光啦,尤其係香港咁差嘅空氣質素
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 10:06 PM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: nestal 查看文章
100%透光度? 係唔係真呀?
空氣都唔係100%透光啦,尤其係香港咁差嘅空氣質素
佢果件野冇鏡片的, 仲唔係100%透光度?

舊 07-21-09, 10:08 PM   #14
nestal

冇鏡片即係中間係空氣,但空氣都唔係100%透光
舊 07-21-09, 10:09 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: nestal 查看文章
冇鏡片即係中間係空氣,但空氣都唔係100%透光
ok... you win....
首領你快點改番個topic名啦

舊 07-21-09, 10:28 PM   #16
nestal

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
ok... you win....
首領你快點改番個topic名啦
唔好咁講
我見首領玩野玩得咁開心未同佢玩吓囉
舊 07-21-09, 11:12 PM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Nestal 你大我嗎?! 好, 我改!

油王你不要寵他, 他會 "hill" 的~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Olympics suck up China's already scarce water O No ~清談館~ 2 07-26-08 07:08 PM

現在的時間是 04:24 AM

手機版 | APP版