Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-10-06, 12:16 AM   #1
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
買MON前一問 , 15" MON 係咪就0黎沒落啦 ?

本來諗著買 EIZO , 但 EIZO 已經唔出 15"
想問下除左 EIZO 之外 , 仲有邊隻 MON 係靚 ?
我又搵過 SONY , SHARP 等等 , 唔係無 15" 就係新款最細係 17"
好多牌子都唔出 15" , 請問一下 15" 1024X768 為標準0既時代係咪快完結啦 ?
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-06, 12:29 AM   #2
naytk
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDfatyan
3DS Friend Code4511 0437 1153
PSN  IDyanchimkay
XBox Live Gamertagktyan
引用:
作者: zzz
好多牌子都唔出 15" , 請問一下 15" 1024X768 為標準0既時代係咪快完結啦 ?
唔係就快完結,係已經完結左…
而家d人出mon多數都係19" 1440x900。
naytk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-06, 12:12 AM   #3
zzz

咁唔知除左EIZO之外 , 仲有咩牌子比較好 , 又有出 15 吋呢?

仲有見到好多 MON 個 DVI 都係 DVI-D , 不過我張顯示咭係 DVI-I , 唔知用唔用到 ?
舊 05-11-06, 01:03 AM   #4
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
完全諗唔倒點解要買15" lcd......

舊 05-11-06, 01:12 AM   #5
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Norm
但係我識咁多朋友 都仲係用緊15咋啵
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-06, 01:16 AM   #6
zzz

引用:
我自己本身買 15" 0既原因係因為貪佢 4:3 同埋有 1024X768
舊 05-11-06, 04:44 AM   #7
Norm
=_="""""

引用:
作者: zzz
我自己本身買 15" 0既原因係因為貪佢 4:3 同埋有 1024X768
17"不是4:3嗎? 1280x1024不會俾1024x768差吧

舊 05-11-06, 04:57 AM   #8
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
作者: naytk
唔係就快完結,係已經完結左…
而家d人出mon多數都係19" 1440x900。
17"都仲有好多市場~

舊 05-11-06, 09:42 AM   #9
Sab
Crazy Gamer

註冊日期: May 2002
引用:
17"不是4:3嗎? 1280x1024不會俾1024x768差吧
1280 x 1024 是 5:4. 如果以前crt用到上 1280 又想岩 4:3 比例就要用 1280 x 960.
Sab 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-06, 10:03 AM   #10
zzz

引用:

唔俾佢差 , 但我好多遊戲都係 1024 , 例如超魔法大戰 , 又好多台灣 RPG 都係 1024 ....
如果話 3D , 1024 畫面都己經唔錯 , 如果要再上 1280 , 怕顯示卡唔夠力 .
偏偏 LCD 0既缺點就係顯示低過佢解像度0既畫面會唔靚
舊 05-12-06, 09:58 AM   #11
zzz

我已經放棄 15" , 因為實在太少選擇 .
橫掂同 17" 解像度一樣 , 咁我倒不如買 19"
唔知 EIZO 邊間賣得抵呢 ? 因為我買0野好少格價 , 網上搵到價就直接買 .
舊 05-12-06, 12:52 PM   #12

Game Master
なんですて

註冊日期: Nov 2002
我用17寸1280X960。1280x1024唔知點解好橫,頂唔順

不過用lcd千其唔好用咁高...我見過fd用15寸1280x1024眼到眼大大

其實我覺得LCD唔好,同樣出LCD既價格可以買到好強既厚mon
而且LCD好似成日震mon又反光--厚mon使用者

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-06, 03:46 PM   #13
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
搭單一問
近排想轉LCD mon

睇中了viewsonic的VA1912W
我想問用寬屏打full screen game有冇乜影響?
(如畫面拉長了等,還是隻隻game情況不同的?)
thx
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-06, 03:49 PM   #14

Game Master
なんですて

引用:
作者: Kaede楓
搭單一問
近排想轉LCD mon

睇中了viewsonic的VA1912W
我想問用寬屏打full screen game有冇乜影響?
(如畫面拉長了等,還是隻隻game情況不同的?)
thx
通常d Game
1.full size會改做640X480或者自己set
2.又或者視窗就會根番你本身個設定值幾大就幾大

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
舊 05-12-06, 04:01 PM   #15
Kaede楓

引用:
作者: 
通常d Game
1.full size會改做640X480或者自己set
2.又或者視窗就會根番你本身個設定值幾大就幾大
唔明
有d又話會拉長變形
有d又話會兩邊留黑,出番4:3咁...........
舊 05-12-06, 04:29 PM   #16

Game Master
なんですて

引用:
唔明
有d又話會拉長變形
有d又話會兩邊留黑,出番4:3咁...........
其實所有野都係可以自己set....
唔關個mon事
我講果d只係隻Game本身預設比你的

舊 05-12-06, 04:46 PM   #17
Kaede楓

哦~

但full screen是800x600的game硬要開full screen來玩會變成點
(開視窗模式沒問題我知....)
(個堆日文H game都是4:3....)
舊 05-12-06, 04:55 PM   #18

Game Master
なんですて

引用:
哦~

但full screen是800x600的game硬要開full screen來玩會變成點
(開視窗模式沒問題我知....)
(個堆日文H game都是4:3....)
強行變成800X600進入full size
如果係裡面hend左機既話就
再開window會變左800X600,桌面既野重新排過

舊 05-12-06, 05:07 PM   #19
Kaede楓

我汗

都係睇定d先出手
謝解答
舊 05-12-06, 07:48 PM   #20
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
如果你要買19吋又唔趕住用就不如等部S1961, 我都係等緊依部
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-06, 11:20 PM   #21
xdcck

註冊日期: Jan 2005
o岩o岩今日買左個 17 吋...
有 d 唔慣

舊 05-13-06, 12:16 AM   #22
Kaede楓

想要19" wide screen
睇中了viewsonic同proview

那部好d......(proview那個有div + 2個vga input,幾吸引)
還是有其它更好的選擇?(budget是around 2k,應該別無它選了?唔想用topcon)

thx~
舊 05-13-06, 12:56 PM   #23
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
其實我都想買一個 CRT mon。( SONY、EIZO )
不知大家哪裡還有較多的選擇。謝謝。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-06, 06:41 PM   #24
Norm
=_="""""

引用:
作者: 八仙果
其實我都想買一個 CRT mon。( SONY、EIZO )
不知大家哪裡還有較多的選擇。謝謝。
sony, eizo已經不再生產CRT MON吧....

舊 05-16-06, 01:58 AM   #25
zzz

有個問題 , 請問有邊隻 LCD 0既 INPUT 比較多 ?
暫時淨係見到飛利浦有隻 LCD 多左 AV S端子 色差 .
其他牌子一般都只係得 D-Sub 同 DVI , 如果知道邊隻 INPUT 多可否告知一下 ?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mon問題求助 Kewellma 手機資訊/電腦軟硬討論 4 05-03-06 12:18 AM
點樣用mon 玩PS2? pwacock 電視遊戲討論版 5 03-22-06 09:43 AM
lcd mon都是這樣的嗎? 尼路 手機資訊/電腦軟硬討論 5 01-30-06 06:32 PM
[MON]選mon,寬頻的問題... 光熱斗 手機資訊/電腦軟硬討論 1 06-16-04 11:33 PM
LCD MON: 而家有D好質數o既LCD MON未呀?? neo2046 手機資訊/電腦軟硬討論 27 08-18-03 04:32 AM

現在的時間是 02:26 AM

手機版 | APP版