Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-17-16, 11:42 AM   #2751
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔洗同佢認真 wor

佔領時期佢講講下訓街會突然話星馬華人做生意好叻

又話中國網路算幾自由,玩到 xbox live 俾人問到啞

係咪要考古先

其他位我無力無時間玩你,不過e+得閒
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 11:44 AM   #2752
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
又係美國做既好事嘛,大家知架嘞…

不過其實以為自己信既係真理,其他人係被洗腦係人之常情。
可能真相意外地土共係一個好和藹可親既政權都唔定,亦可能勇武派、港獨派提倡既先係出路,
不過人生在世就係主觀架啦,SALE唔到自己果套俾人就只有怪自己功夫唔到家…
何況都係果句啦,家陣點睇係土共將會贏晒,無須為被洗腦既反對勢力之流既小插曲動氣吖。

此篇文章於 11-17-16 11:51 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 11:45 AM   #2753
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我无畀人洗脑架,日本人南京大屠杀可耻,中国人权是最好的,中国网络是最自由的,中国产品是最安全的
作为中国人我真的是他奶奶的光荣啊

舊 11-17-16, 11:47 AM   #2754
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
美國英國都冇錢奶晒共理q香港死了
我不知幾想有外國勢力干涉香港
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 11:51 AM   #2755
^^波子^^
Junior Member

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDbrian_sunghk
引用:
作者: liar 查看文章
都知你班人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾年'香港人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
今次釋法算甚麼,日後重要為極端民族主義付出更大代價。
大陸有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,話沒有強國香港完蛋了,原來係香港人器量問題?真係失望透頂!
咁香港人上次鬧完,政府有冇修例唔比大陸人入境?
^^波子^^ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 12:01 PM   #2756
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢又會話自己被人罵到狗淋頭,人身攻擊,狙擊,好慘
由手機版發出
舊 11-17-16, 12:11 PM   #2757
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
都知你班人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾年'香港人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
大陸有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,話沒有強國香港完蛋了,原來係香港人器量問題?真係失望透頂!
http://9post.jp/38829

唔該等bbc摺台嗰日你再同我講

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 12:16 PM   #2758
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
都知你班中國人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾十年'中國人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
香港有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,實情係沒有香港強國完蛋了,唔通係中國人器量問題?真係失望透頂!
明晒,謝分享,請廣傳
由手機版發出
舊 11-17-16, 02:21 PM   #2759
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: sugihara 查看文章
http://9post.jp/38829

唔該等bbc摺台嗰日你再同我講
點解大陸比咁既反應,英女皇比咁既反應.
將當事者以至外間因素一齊去思考問題啦?

當然更唔關事既係,你要話民主國家既人都係英女皇水平,真係god save your queen.

其實好簡單,唔好莫視香港實際存在既種族主義,哩班人係玩緊分類"香港人",辱罵大陸人的.然後香港面對緊既係中共,一個無民主成份既獨裁政權,哩個國家過億國民有強烈民族認同感.
唔係中共無民主,好小器咁可笑概觀念就一筆帶過咁大單.

舊 11-17-16, 02:27 PM   #2760
liar
Game Master

XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實真係得淡笑.
好似忽然唔記得左哩度已經潛移默化左好耐,有其他觀點概人神早潛水.我都係多條魚架啦.

舊 11-17-16, 02:44 PM   #2761
真!DC
Banned User
奉行我道

所以中共唔鬧得?
有咩不滿味跟番香港制度去處理
而不是中共說了算

其實唔止係哩度,網上世界普通都有圍爐現象
大家都覺得自己係大多數
由手機版發出
舊 11-17-16, 03:11 PM   #2762
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:

…(下略)
對這兩個標點符號,在這裡的用法存疑。
是無心之下對調了?
還是另有深意?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 03:12 PM   #2763
神人ではない!新人だ

佢好似想講玩民族主義,香港人唔會夠玩咗幾十年之餘人又多既大陸鬥。
不過好遺憾呢個已經係冇可避免,只可以講為勢所迫,5年前有人講港獨/自決/勇武,根本唔會有人SHOW佢。

舊 11-17-16, 03:32 PM   #2764
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:

當然更唔關事既係,你要話民主國家既人都係英女皇水平,真係god save your queen.

其實好簡單,唔好莫視香港實際存在既種族主義,哩班人係玩緊分類"香港人",辱罵大陸人的.然後香港面對緊既係中共,一個無民主成份既獨裁政權,哩個國家過億國民有強烈民族認同感.
唔係中共無民主,好小器咁可笑概觀念就一筆帶過咁大單.
唔係所有國家都有英國人水平,但係呢一代香港人本身就接近英國水平

你識講香港同大陸指標唔同,咁點解要喺香港用大陸指標先
大陸人喺度周街痾,我都可以睇成社會習慣改唔嚟唔怪佢,而家佢叫你隨便痾你就即時除褲?

舊 11-17-16, 03:37 PM   #2765
真!DC
Banned User
奉行我道

本來你唔攪香港,香港人,包括年輕人大都理得你中唔中國香唔香港
就係近年中共係咁攪香港先慢慢出現左“聽話冇用,要爭取自主”思想
明明你好好地一個兩制,
大陸利用香港r錢,外國利用香港做buffer區r大陸錢,香港人照舊生活,大家都好;中共係要攪事
由手機版發出
舊 11-17-16, 03:54 PM   #2766
liar
Game Master

引用:
唔係所有國家都有英國人水平,但係呢一代香港人本身就接近英國水平

你識講香港同大陸指標唔同,咁點解要喺香港用大陸指標先
大陸人喺度周街痾,我都可以睇成社會習慣改唔嚟唔怪佢,而家佢叫你隨便痾你就即時除褲?
都唔知你係咪講笑,第一次聽英國係一個比人侮辱都無所謂概國家.
英女皇輕易比人搬上台,係事關英國人對英女皇對國家代表性存有疑問.唔係英國人比人辱罵國家民族唔還手/口係常態,指標.
講真我唔知點係英國人水平,香港人點樣接近英國水平.我個人就接受唔到比人以侮辱性質叫"港狗",真係"斯文人"先至唔郁手郁腳.就算梁松恆佢自己比人叫"支那仔"都一樣氣粗粗架.

英皇室唔比反應,就真係人地有人地考量.

PS.好奇一問,借問聲你係講緊邊一代香港人既水平接近英國人?

此篇文章於 11-17-16 04:09 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 04:27 PM   #2767
神人ではない!新人だ

睇咩狀況啦,唔通有件小強人對在下講「港狗」,在下就掟佢出馬路咩…

舊 11-17-16, 04:31 PM   #2768
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

又玩臭蟲論
由手機版發出
舊 11-17-16, 04:35 PM   #2769
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
都唔知你係咪講笑,第一次聽英國係一個比人侮辱都無所謂概國家.
英女皇輕易比人搬上台,係事關英國人對英女皇對國家代表性存有疑問.唔係英國人比人辱罵國家民族唔還手/口係常態,指標.
講真我唔知點係英國人水平,香港人點樣接近英國水平.我個人就接受唔到比人以侮辱性質叫"港狗",真係"斯文人"先至唔郁手郁腳.就算梁松恆佢自己比人叫"支那仔"都一樣氣粗粗架.

英皇室唔比反應,就真係人地有人地考量.

PS.好奇一問,借問聲你係講緊邊一代香港人既水平接近英國人?
唔係咩有無所謂而係少少嘢根本個個一笑置之
就算真係唔中意俾人鬧,你會走去報警拉人?

極端啲例子哨牙蘇鬧艾夫拿黑鬼,講真唔知佢有心定係南美習慣,但重罰都係停賽唔係解約再告上法庭呀?

民族主義根本唔係咁,你未聽過東京人鬧大阪狗?
god save the queen成首歌寸緊英國,係英國呀

另外你試下走去愛爾蘭問佢地係唔係英國人吖?搵個加泰人問佢係唔係西班牙人,搵個魁北克嘅問佢係唔係加拿大人吖?你一嘢拉整個國家落水有咩意思

但sex pistol班人有無移民美國?日本人有幾多會走去拎外國護照?
一句支那仲要用聯想力先諗到日本侵華,佢唔借啲宜煲大嘅w_c?
到真正大是大非時凝聚到成個族群,先叫真正民族主義,香港人又真係呢幾年先識得做喎

重點係,呢啲嘢喺中國見唔到

水平接近英國人無話邊一代,薯片咪近囉但689就唔會話佢近,思想接近英國嘅人多的是呀

舊 11-17-16, 04:51 PM   #2770
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

開緊車,返去先 re
由手機版發出
舊 11-17-16, 04:58 PM   #2771
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實如果執得咁正,鬧人係紅衛兵已經死得,批鬥老豆老師同中國文化,仲要殺中國人無數,侮辱性不比日軍侵華低

舊 11-17-16, 05:08 PM   #2772
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
你要鬧唔係唔得 不過唔好係宣誓果時鬧丫~俾到位人入就講到自己無責任咁
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 05:31 PM   #2773
liar
Game Master

引用:
唔係咩有無所謂而係少少嘢根本個個一笑置之
就算真係唔中意俾人鬧,你會走去報警拉人?

極端啲例子哨牙蘇鬧艾夫拿黑鬼,講真唔知佢有心定係南美習慣,但重罰都係停賽唔係解約再告上法庭呀?

民族主義根本唔係咁,你未聽過東京人鬧大阪狗?
god save the queen成首歌寸緊英國,係英國呀

另外你試下走去愛爾蘭問佢地係唔係英國人吖?搵個加泰人問佢係唔係西班牙人,搵個魁北克嘅問佢係唔係加拿大人吖?你一嘢拉整個國家落水有咩意思

但sex pistol班人有無移民美國?日本人有幾多會走去拎外國護照?
一句支那仲要用聯想力先諗到日本侵華,佢唔借啲宜煲大嘅w_c?
到真正大是大非時凝聚到成個族群,先叫真正民族主義,香港人又真係呢幾年先識得做喎

重點係,呢啲嘢喺中國見唔到

水平接近英國人無話邊一代,薯片咪近囉但689就唔會話佢近,思想接近英國嘅人多的是呀
正常我唔會打人,未必報警,但我會撐.
比人罵港狗笑笑就算?咁無骨氣都講得出,你係咪比人用枝槍頂著?

唔好激動著.
你去愛爾蘭話人地係英國人真係聽比人打,雖然已經脫左英聯邦成半百年,統一問題都唔係咁講得笑.

實際上你完全明咩叫民族主義,咩叫侮辱啦.不過你係點講都唔可以明點解唔對得華人鬧支那咋嘛.
點解大陸政府唔可以笑笑就算.今次都唔係第一次係政治人物、媒體上有人侮罵支那啦,乜"香港人"之前唔係覺得中共會繼續笑笑就算架咩?

者係我話今次唔夠大單,香港繼續唔反思,反射式反共反華,一個側身就口號咁叫民主、自由(近年確係無乜人提平等架),思想固化,好使好用.今次搞單釋法,下期重有得玩.

我其實幾覺而家已經無咩空間比我發言,網上一係藍一係黃,真係洗腦.

此篇文章於 11-17-16 05:39 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 06:07 PM   #2774
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

>>比人罵港狗笑笑就算?咁無骨氣都講得出,你係咪比人用枝槍頂著?
薯片俾人掉蛋笑住話食蛋,算唔算無骨氣?
中美日官方咀砲日日都有,句句都係正式發言,唔知點解係中國句句上心俾人叫玻璃心囉...

>>點解大陸政府唔可以笑笑就算.今次都唔係第一次係政治人物、媒體上有人侮罵支那啦,乜"香港人"之前唔係覺得中共會繼續笑笑就算架咩?

之前建制都話學生係紅衛兵,馬議員又FXXXXXX CHINESE,都係無人理喎
因為今次係個局囉,你唔會反對某啲人部署好耐,借呢個機會做低非建制撈油水掛?
平時你話我係中國人,其實我唔係點抗拒,但而家問我係唔係中國人目的係抽水,叫佢食屎啦

舊 11-17-16, 06:14 PM   #2775
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
其實呢中國人根本就係最無民族性既
打機改日文名最多係咩人?大陸人
最需要搶iphone既係咩人?大陸人
連奶粉都要買外國貨既係咩人?大陸人
翻譯日本漫畫既?大陸人
翻譯輕小說既?大陸人

今次單野明顯個target錯哂
支那只不過係辱罵個班經歷過侵華時期既老不死
土共點會覺得俾人落面丫
多謝你送個大義名份俾佢啦真係

真係加料又唔係直接對土共
個最終有咩成效呢

不過事實真係在座應該無咩幾多會直接俾土共迫害
日常搭車買野對班蝗蟲既生理上厭惡就有(起碼我係,搭車特別嘈路又成班人塞住)
遊梁做法咪就係完全係好直接咁基於切身損害宣示不滿囉
但唔好預會得到認同囉
人係自私架喇
就算做左人地想做既野或做開既野
都唔一定會撐
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:55 PM

手機版 | APP版