Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-03-16, 12:03 AM   #651
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-16, 02:15 AM   #652
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003

野水伊織インタビュー
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 10:04 PM   #653
The One
あかん

田中コメント
引用:
舊 12-24-16, 10:16 AM   #654
The One
あかん

http://kancolle-anime.jp/movie/?mode=present#g-7
引用:

此篇文章於 12-24-16 07:28 PM 被 supermanlady 編輯。
舊 12-29-16, 09:40 AM   #655
The One
あかん

「劇場版 艦これ」は、大晦日で公開六週目を迎えます。提督の皆さん、ありがとうございました!アクリル製「吹雪」Memorial Plate Coasterを【12/31(大晦日)】より、六週目来場者特典としてご用意しました!
ネタバレ
引用:
舊 12-31-16, 03:53 PM   #656
The One
あかん

出擊日預定2017年2月!

引用:
舊 12-31-16, 10:10 PM   #657
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
想請教下喺日本睇過劇場版嘅朋友:

劇場版個劇情好唔好睇?

同電視版劇情有無關連?

同電視版比較,劇場版有冇進步過?話晒編劇仍然係表現不穩定嘅花田。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-17, 11:08 PM   #658
The One
あかん

2月11日(土)より『劇場版 艦これ』の4DX・MX4Dでの上映がスタート
http://www.kadokawa-pictures.jp/offi.../theater.shtml

香港應該係配合4dx延到2月上
舊 01-03-17, 03:50 PM   #659
gn02567897
Junior Member

註冊日期: Jan 2017
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
想請教下喺日本睇過劇場版嘅朋友:

劇場版個劇情好唔好睇?

同電視版劇情有無關連?

同電視版比較,劇場版有冇進步過?話晒編劇仍然係表現不穩定嘅花田。
劇場版個劇情有驚有喜~喜歡與否見仁見智......

同電視版劇情有很大關連~主要是填坑。

同電視版比較,劇場版有大進步:例如戰鬥畫面等等,非常精美,畫工一流。電視版畫面上的大部份缺點都有明顯改善。
gn02567897 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 07:07 PM   #660
The One
あかん

http://www.jvcmusic.co.jp/flyingdog/...on2/Z0435.html
引用:
引用:
「劇場版 艦これ」オリジナルサウンドトラック
『艦響 Vol.2』

2017.1.18 on sale

音楽:亀岡 夏海

¥3,000+税/VTCL-60443/POS:4580325 32343 6

劇場版のために作られた新曲が、30曲以上収録される豪華なサウンドトラック!
ネタバレ
引用:
引用:
舊 01-19-17, 03:36 PM   #661
The One
あかん

《劇場版 艦隊Collection》 2月23日 艦娘出擊!
引用:
舊 01-27-17, 10:40 PM   #662
事丫娃些
京アニに祈りを

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 12:48 AM   #663
The One
あかん

「Comic World香港43」將於2月5日年初九舉行,到時來臨新映影片攤位,
就可以用優惠價買電影前賣券送贈品啦!

1.《告白實行委員會:喜歡你的那一瞬間》
電影換票證1張*、日本原裝進口A4文件夾1個(自選一款)

2.《劇場版 艦隊Collection》
電影換票證1張、電影海報(A2)1張

3.《黑執事劇場版:豪華客船篇》
電影換票證1張、日本原裝進口迷你色紙1張(隨機附送一張,共四款設計)
到時還有更多精品以驚喜價發售,約定你啦~

日期︰2017年 2月 5日 (Sun)
地點︰九龍灣國際展貿中心 - 展貿廳2及3(三樓及六樓)
Neofilms新映影片攤位︰六樓 / CM22

活動詳情請參閱︰http://www.cwhk.org/
* 到戲院使用此電影換票證換票時仍可領取指定明信片,先到先得,送完即止
細則及條款︰
- 所有套裝數量有限,售完即止
- 每人每次限購同款電影前賣券最多兩套
- 只接受港幣現金付款,請自備購物袋
- 圖片只供參考
- 如有爭議,新映影片保留最終決定權
舊 02-03-17, 11:24 PM   #664
The One
あかん

開始賣飛(2d版)

引用:
報告提督!MCL德福戲院戲票優先發售中!
購票:
http://www3.mclcinema.com/MovieSet.a...0431&visLang=1

-STAR CINEMA (將軍澳站)
-德福戲院
舊 02-06-17, 06:58 PM   #665
The One
あかん

引用:
井口インタビュー

引用:

此篇文章於 02-07-17 02:02 AM 被 supermanlady 編輯。
舊 02-08-17, 07:05 PM   #666
The One
あかん

http://kancolle-anime.jp/
今週末、2/11(土)より「劇場版 艦これ」4DX・MX4Dの上映を記念して配布開始される[来場者特典]と、
2/12(日)に開催される大坪由佳さんと中島愛さんによる[舞台挨拶付上映]の詳細が発表されました!
引用:
舊 02-24-17, 06:20 PM   #667
The One
あかん

突發!《劇場版 艦隊Collection》4DX版登陸香港!提督們現在可搶票!
《劇場版 艦隊Collection》絕贊公開中!
http://www3.mclcinema.com/MovieSet.a...0431&visLang=1
http://www.cinemacity.com.hk/tc/movie/details/v142
舊 02-25-17, 10:09 PM   #668
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
今日睇咗

劇本算係比電視版有進步,不過我好似睇唔明佢最後係發生緊咩事。

劇情

「深海戰艦 = 被擊沉艦娘」呢個梗好多同人故事都用緊,所以官方動畫起用唔出奇。

亦因為呢個梗,如月先有機會再登場,不過係以深海戰艦嘅身份。

加賀話如果要令深海化嘅艦娘回復原狀嘅話,就必須喺戰鬥中將變成深海戰艦嘅佢哋再擊沉。但冇具體講明擊沉之後係點變返艦娘,或者點樣被同伴搵返。

吹雪進入鐵底海峽嗰幕唔係好睇得明。即吹雪以前同加賀一樣亦曾經被擊沉過?定係講緊吹雪嘅「前世」?(即史實嘅太平洋戰爭嘅吹雪-史實佢亦係喺真正嘅鐵底海峽度沉沒)

被擊沉後一分為二,然後光明版嚟到鎮守府,黑暗版就變成深海戰艦留低喺鐵底海峽,但之後冇解釋點解吹雪可以再同佢「合體」,同埋點解「合體」後附近嘅深海戰艦,包括如月,會全部消失。

亦冇解釋當初點解海峽附近一帶嘅海會變紅,同埋點解會突然吸引班深海戰艦嚟到鐵底海峽。係咪因為吹雪接近,同深海版產生共鳴啲海先變紅?

深海戰艦如月消失後,「轉世」回復艦娘身份,呢吓都預咗,但都起碼俾多啲筆墨。

角色方面
主角群大致冇乜變化,當中加賀x瑞鶴就特別多閃光。呢兩位快啲結婚啦。

劇場版多咗幾個艦娘睇(鳥海,加古,青葉,鈴谷,熊野,天津風,時津風),但亦因為咁,電視版嘅配角角色戲份亦少咗(川內,大井,北上,翔鶴,第六驅逐艦等蘿莉)

(花田你條雜碎,有乜理由可以大幅減少電漿雷漿響漿戲份架?!得返曉漿咁少出場時間唔夠喉喎。

不過始終都仍然冇機會見到近排人氣高嘅艦娘(鹿島,浜風,時雨,朝潮,曙,潮),如果出電視版二期或新劇場版,希望可以追加佢哋。

此篇文章於 02-25-17 10:13 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-17, 07:48 PM   #669
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
今日睇咗4DX版,海戰時勁正!感覺好像置身於海上。
不過尐海風吹過來有點凍(唔知關唔關天氣冷事?);出水的次數都好密吓,被顏射到塊面濕哂!

同樓上一樣有對吹雪有關的疑問?

溫馨提示:完場字幕後仲有嘢睇!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-17, 08:22 PM   #670
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
今日睇咗4DX版,海戰時勁正!感覺好像置身於海上。
不過尐海風吹過來有點凍(唔知關唔關天氣冷事?);出水的次數都好密吓,被顏射到塊面濕哂!

同樓上一樣有對吹雪有關的疑問?

溫馨提示:完場字幕後仲有嘢睇!
我看2D果場出ED字幕已著半燈, 有唔少人起身走左
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 01:12 PM   #671
仁飛
Crazy Gamer

XBox Live GamertagAlexnt1hk
戰鬥沒動感沒特效,文戲沒邏輯沒高潮,而且成個鐘都係灰暗氣氛,根本開心唔
搞左成年都拍得出套垃圾,到底係角川覺得宅宅錢易騙,定係花田田中只拍得出狗屎?
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 10:24 PM   #672
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
其實艦娘係無限腦補作品, 根本同東方V家樣唔應該拍官方動畫,就算拍都係拍4格日常系、劇情越認真越冇好下場

抱住睇可動艦娘在大銀幕活躍入場· 我的大天使榛名得一句對白,連半個自己鏡頭都冇、4姊妹中最悲慘……
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 05:25 PM   #673
SiEG~~
Game Master
秋月控....

引用:
作者: KA版柯柏文 查看文章
其實艦娘係無限腦補作品, 根本同東方V家樣唔應該拍官方動畫,就算拍都係拍4格日常系、劇情越認真越冇好下場

抱住睇可動艦娘在大銀幕活躍入場· 我的大天使榛名得一句對白,連半個自己鏡頭都冇、4姊妹中最悲慘……
係田中既錯......

舊 02-28-17, 09:44 PM   #674
年輕所犯下的錯誤
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
好彩係睇4dx有加乘 同上表示d風吹到好凍 後尾枕因佢地成日開炮嚇親ww (老婆鈴谷都有一句對白太好了!)

成個故事........想變神作咁但又............不如好似坦克娘咁實實在在炮來炮往咁咪算囉.....而家變左撞鬼驅鬼feel
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-17, 10:04 AM   #675
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
成個故事格局係有諗法
喪屍+王道機人番套路+艦娘
乜都有d溝埋一齊
但係眼高手底,溝得怪
節奏掌握失敗,故事表達失敗,氣氛渲染失敗
觀眾群選擇都錯哂

條公式都係人妖輪迴,最終光明包容黑暗既故事
但係論嚴謹,世界觀解釋嚴重不足
去到同黑吹雪見面同化成段都不知所云咁
Get係get到但突然爆出黎咁
前面無乜鋪排又講d唔講d
作為lass boss亦都…嘴炮都唔駛已經輸左

論人物/氣氛,如月條線都係失敗
比人撈返上黎鞭屍變顏藝役
成粒便當同再會彩蛋刻意到無感覺
太多角色令戲份分太散反而預左
但作為主角既吹雪由頭到尾都無咩表現反而問題更大
帶動唔到成個故事發展

最最最大問題係,入場睇既提督都唔想睇呢類w

不過無期待就無失望,其實我係睇得幾開心XD
至少戰鬥有改善,終於知道自己d 3d模組醜樣
所有3d場面都刻意唔露面
大幅增加手畫既戰鬥畫面其實唔錯
D武裝妖精亦意外成為亮點之一

此篇文章於 03-01-17 04:41 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「艦隊これくしょん -艦これ-」 VOL.4 LTKS PC電腦遊戲討論版 1917 04-29-15 12:53 AM
「艦隊これくしょん -艦これ-」秋季活動[渾作戰]開始 VOL.3 LTKS PC電腦遊戲討論版 1104 11-24-14 08:44 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」[武蔵]建造可能 VOL.2 LTKS PC電腦遊戲討論版 1024 08-03-14 04:27 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」 艦隊-擬人化艦隻(艦娘)-育成模擬遊戲 角川遊戲 x DMM共同開發 elf bb PC電腦遊戲討論版 1046 03-11-14 10:32 PM
第六十屆澳門格蘭披治大賽(2013/11/09,11/10, 11/14-->11/17) ALEX CHOW GAF Racing Engine車迷討論區 400 11-24-13 08:44 AM

現在的時間是 06:16 PM

手機版 | APP版