Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-29-16, 11:22 AM   #501
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: sunnylau 查看文章
選舉最難的地方就是投了一個夠票的候選人..
次次喊哂口話"選情危急"
最後埋單計數多出幾千甚至上萬的票
令一個有心人失去出線機會

不是九西選民
看完4場選舉論壇
感覺游蕙禎論述表現偏弱
(失禮一點講,同新東那位新丁容XX差唔多..很多野答唔清楚.只能不停叫口號)
同其他幾區青政候選人比表現最弱
係人氣夠高

如果要同劉小麗二人選一個
一定會選後者
左膠同青政

舊 08-29-16, 11:31 AM   #502
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
https://www.facebook.com/SYUSUEB/posts/1097531836968866

樹仁學生會狂插本民前和青政

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 11:52 AM   #503
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: mikemike 查看文章
https://www.facebook.com/SYUSUEB/posts/1097531836968866

剛剛看完
只能說
梁天琦沒有政治智慧
其實幫四眼撐一下場
對青政選情影響不大
一來還人情 (唔理真心或假意)
二來可以打消網上的陰謀論(越遲行動,負面影響越大)

結果被人日日拿來造文章
最後雙輸

政治從來都是黑暗的..
建制如是
泛民如是
本土亦如是
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 11:57 AM   #504
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
梁天琦做咩都唔會有用
選舉得番一星期
呢班友一定瘋狂攻擊光譜接近既候選人
至於吳生,上次篇龜公文已經笑死人,呢篇差在無講教主係佢心中紅太陽,無視安定
由手機版發出

此篇文章於 08-29-16 11:59 AM 被 MS331 編輯。
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 01:34 PM   #505
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
一樣?
機場三跑一樣嗎?
老強對沖一樣嗎?
侍產假一樣嗎?

仲有留意番,保皇好多建題話就話企係市民果邊,實際到投票時係另一回事

一句講晒,投廢票實際效用等同投俾保皇

當然任何人有權投廢票白票
但要記得,當年民主黨企硬唔加入臨立會,搞到無左人幫手把關,建制就係果個時候通過《立法會條例》,先令功能組別起家
唔理大家接唔接受,功能組別都係存在,利用佢政府將好多明明過半數支持嘅議案否決
我都接受唔到呢個非民主組別,但更接受唔到班保皇係議會內予取予攜(仲要扮晒野幫市民)
即使最後功能組別都係保皇大多數,多一個議席都仍然有其力量所在

而且,如果有痴線佬無啦啦埋黎斬你,你會一d都唔反抗受死嗎?
其實用單一議題反對我冇用
有議題踩中我地雷就已經可以唔使我再支持佢
講幾多都冇用

而且你後半part同"雖然佢好廢,又唔知會唔會背叛我,但都有好過冇啊"的言論
其實就是泛民最常被人插的言論

引用:
作者: mikemike 查看文章

自己神化完人就話人做得唔及自己期望乙

舊 08-29-16, 02:32 PM   #506
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
Source : 陳雲海facebook

[2016年8月29日] (由於太長,分三段出)
昨天預告爆大鑊,其實並非我常態,事關深深認識我的人也知道,
若果有些事情完全無第二個選擇出路,是不會公開討論;
正如「東江水」及「大亞灣」個案,我已不公開談論。
其實香港選舉事務我亦不應談,
因為無第二出路,但這幾個月架構急劇腐化,
就決定把所知的告訴大家,起碼不要令香港選舉死得不明不白!

話說在四年前立法會選舉,有傳媒人告訴我在正式選舉日之前夕,於深圳私人飯局中,

竟然見翌日才可以出現之「投票紙」,
竟在某些堂口人仕手中,著其下屬幫手「處理」!
我聽到後感到不可思議,有這個可能嗎?!我一向信奉香港選舉架構,若果正常來講,

政府印好的選票會被儲存在「政府物流處」,
選舉當日由部門運到各票站;到底在哪環節可以「落手」呢?!
於是我私自和選舉事務處一直就在查,起初是官方回應,沒有突破,
直至選處有人私底下告訴我(此職員已不在該部門),才知道該次立會選舉,
有選票在選舉日一星期前被送到某些選舉主任自己的家,當日由自己家帶到票站!一星

期內能做的事大家不難想像,但職員無法掌握當次有多少
選舉主任涉及其中或涉及多少選票。當時,我告訴了身邊幾位傳媒老友,
大家認為一來難追蹤,二來講都無人會信政府內有人幫手做票!
但四年後今天大家要相信就比較容易了!(上)

part2頗長,比D耐性)
另一個事件,話說8年前選舉後,我多翻聯絡選舉處同事,要他們馬上
把手頭上幾宗種票個案交予執法機構;當時當局向我說無迫切性,指提告無時限。但我說

選舉條例有時限,叫他們詢問清楚律政署,
他們親口答已詢問律政署,並無時限!
結果三個月後他們來電表示原來真係有提告期,已經過了告不上,
並稱「不明白」律政署為何講錯?!
我火滾到馬上同佢地開會,席間問犯錯理由,選處職員包括阿頭支吾以對,
好似暗示律政署內有人刻意誤導佢哋!我叫佢地交個名出嚟,佢哋又交唔到。
於是到之後果次選舉,我直接同核對選民資料嘅同事聯絡,
對方表示好唔明白,點解自己處方忽然會減咗人手,
根本無可能喺時間同人手上完全核對資料!之後我就同佢講,
其他放棄核查,焦點核對單單公屋有一戶七姓嘅數目俾我。
過咗一星期,願意配合的同事話比我聽係竟然超過兩萬宗!!!
於是我直接找 election team阿頭沈生,要求佢唔告曬都起碼告一部份!
點知當局「大」我,話「我地唔告㗎喇,你告啦!」我話「好呀!」即刻聯絡廉政公署

有關人仕,亦約定第二天下午,
我親自上到廉政公署總部落案調查及要求起訴兩萬宗公屋種票,
三位高級調查人員及高層在場,幫我落曬口供,我亦都同時
約埋選舉事務處幾個election team同事 包括阿頭沈生亦要來到廉記總部,
我落完口供之後,廉署人員馬上幫他們落口供,
並要求他們提供所需資料進行起訴!那陣子我還對ICAC還有一點希望,
本以為這樣做起碼可以作出警示!過了大概兩個月I記執行調查組同事親自致電我,
表示一個非常之不可思議的情況,相關同事表示,
由於I記多次就算幾堅持要求當局交出名單資料,
政制及內地事務局 一直堅持拒絕交出任何種票名單資料,令到廉政公署無法執法,相關

同事向我表達極度失望!
我跟此君說,我才極度失望,若果政制及內地事務局連廉政公署嘅指令都可以唔遵守 ,
咁仲有邊個可以管到佢哋呀?!
對方都冇聲出。乜我哋香港政府原來可以黑暗到咁咩!(中)

part3:由於一直同選舉事務處不同人仕有大量接觸,而查種票及虛假內容上交流多年,

也不是完全沒有提告過,小貓三四隻而已,有些甚至
上到庭告唔入。後來,我發現一個超微細節,上庭前,
選舉事務處能夠提供被告者在選舉日有無投票之資料。
我越睇越奇怪,投票站對完身份證劃線那本大Log book,
若97年前以我理解,投票結束後會綁成一圈,運往相關部門進行鎖毁,
那麼現在呢?!於是我調查期間,選舉處有職員向我透露一個實況!
(此職員已不在該部門)原來,選舉處若打算提告某人(其實好少做),
會把該選民名字交往政制及內地事務局某人,三日後便會相關資料回到選舉處!
這選舉私隱為何可以如此取得呢?!我被告知,
原來是這樣:話說而家投票日一完,大家只會關注選票,
一大卷一大卷Log book會被送往政制及內地事務局內,
由一個小組輸入所有資料,完成程序後入銷毀所有Log book!
吓!而就算選舉處人員,也不知道小組是什麼人,又或如何運作!
我的疑問來了:到底這小組隸屬於那一個管理層?他們的編制是什麼?
是公務員?是外判?合約如何定?輸入資料在哪一個電腦系統?
電腦系統的權限限制多少人可以閱讀?儲存多久才會銷毀?
有誰監察者小組的行動?又或如何監察者小組的輸入可能出錯?
等等等……原來係冇任何人知道的!都幾恐怖!
甚至我懷疑有幾多人知道這個小組存在!
縰使資料不能透露投票者投給誰,但會確定某些人有進行了投票!

以上3part所有事情沒有第二出路,我一個人的力量改變不了什麼!
其實我不應該講! 但是這三個月見證著選舉事務處以及廉政公署急速腐敗,
那麼我也把實情告訴有興趣知道的香港人吧。過去十幾年單打獨鬥,
我已經去到筋疲力盡!

我始終一個人對一個國家機器,以卵擊石!
其實我原本只係以為可以慢慢將每一個架構完善,
可惜,我都係一個天真嘅理想主義者罷了!
(下)完
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:22 PM   #507
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
到鄭錦滿狂噬本民前、青政
等睇還手:0)

大局為重(笑)
說好的各自修行?

沒有黃毓民!我們甚麼都不是
流石北大畢業

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 08-29-16 03:33 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:28 PM   #508
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章
Source : 陳雲海facebook

[2016年8月29日] (由於太長,分三段出)
昨天預告爆大鑊,其實並非我常態,事關深深認識我的人也知道,
若果有些事情完全無第二個選擇出路,是不會公開討論;
正如「東江水」及「大亞灣」個案,我已不公開談論。
其實香港選舉事務我亦不應談,
因為無第二出路,但這幾個月架構急劇腐化,
就決定把所知的告訴大家,起碼不要令香港選舉死得不明不白!

話說在四年前立法會選舉,有傳媒人告訴我在正式選舉日之前夕,於深圳私人飯局中,

竟然見翌日才可以出現之「投票紙」,
竟在某些堂口人仕手中,著其下屬幫手「處理」!
我聽到後感到不可思議,有這個可能嗎?!我一向信奉香港選舉架構,若果正常來講,

政府印好的選票會被儲存在「政府物流處」,
選舉當日由部門運到各票站;到底在哪環節可以「落手」呢?!
於是我私自和選舉事務處一直就在查,起初是官方回應,沒有突破,
直至選處有人私底下告訴我(此職員已不在該部門),才知道該次立會選舉,
有選票在選舉日一星期前被送到某些選舉主任自己的家,當日由自己家帶到票站!一星

期內能做的事大家不難想像,但職員無法掌握當次有多少
選舉主任涉及其中或涉及多少選票。當時,我告訴了身邊幾位傳媒老友,
大家認為一來難追蹤,二來講都無人會信政府內有人幫手做票!
但四年後今天大家要相信就比較容易了!(上)

part2頗長,比D耐性)
另一個事件,話說8年前選舉後,我多翻聯絡選舉處同事,要他們馬上
把手頭上幾宗種票個案交予執法機構;當時當局向我說無迫切性,指提告無時限。但我說

選舉條例有時限,叫他們詢問清楚律政署,
他們親口答已詢問律政署,並無時限!
結果三個月後他們來電表示原來真係有提告期,已經過了告不上,
並稱「不明白」律政署為何講錯?!
我火滾到馬上同佢地開會,席間問犯錯理由,選處職員包括阿頭支吾以對,
好似暗示律政署內有人刻意誤導佢哋!我叫佢地交個名出嚟,佢哋又交唔到。
於是到之後果次選舉,我直接同核對選民資料嘅同事聯絡,
對方表示好唔明白,點解自己處方忽然會減咗人手,
根本無可能喺時間同人手上完全核對資料!之後我就同佢講,
其他放棄核查,焦點核對單單公屋有一戶七姓嘅數目俾我。
過咗一星期,願意配合的同事話比我聽係竟然超過兩萬宗!!!
於是我直接找 election team阿頭沈生,要求佢唔告曬都起碼告一部份!
點知當局「大」我,話「我地唔告㗎喇,你告啦!」我話「好呀!」即刻聯絡廉政公署

有關人仕,亦約定第二天下午,
我親自上到廉政公署總部落案調查及要求起訴兩萬宗公屋種票,
三位高級調查人員及高層在場,幫我落曬口供,我亦都同時
約埋選舉事務處幾個election team同事 包括阿頭沈生亦要來到廉記總部,
我落完口供之後,廉署人員馬上幫他們落口供,
並要求他們提供所需資料進行起訴!那陣子我還對ICAC還有一點希望,
本以為這樣做起碼可以作出警示!過了大概兩個月I記執行調查組同事親自致電我,
表示一個非常之不可思議的情況,相關同事表示,
由於I記多次就算幾堅持要求當局交出名單資料,
政制及內地事務局 一直堅持拒絕交出任何種票名單資料,令到廉政公署無法執法,相關

同事向我表達極度失望!
我跟此君說,我才極度失望,若果政制及內地事務局連廉政公署嘅指令都可以唔遵守 ,
咁仲有邊個可以管到佢哋呀?!
對方都冇聲出。乜我哋香港政府原來可以黑暗到咁咩!(中)

part3:由於一直同選舉事務處不同人仕有大量接觸,而查種票及虛假內容上交流多年,

也不是完全沒有提告過,小貓三四隻而已,有些甚至
上到庭告唔入。後來,我發現一個超微細節,上庭前,
選舉事務處能夠提供被告者在選舉日有無投票之資料。
我越睇越奇怪,投票站對完身份證劃線那本大Log book,
若97年前以我理解,投票結束後會綁成一圈,運往相關部門進行鎖毁,
那麼現在呢?!於是我調查期間,選舉處有職員向我透露一個實況!
(此職員已不在該部門)原來,選舉處若打算提告某人(其實好少做),
會把該選民名字交往政制及內地事務局某人,三日後便會相關資料回到選舉處!
這選舉私隱為何可以如此取得呢?!我被告知,
原來是這樣:話說而家投票日一完,大家只會關注選票,
一大卷一大卷Log book會被送往政制及內地事務局內,
由一個小組輸入所有資料,完成程序後入銷毀所有Log book!
吓!而就算選舉處人員,也不知道小組是什麼人,又或如何運作!
我的疑問來了:到底這小組隸屬於那一個管理層?他們的編制是什麼?
是公務員?是外判?合約如何定?輸入資料在哪一個電腦系統?
電腦系統的權限限制多少人可以閱讀?儲存多久才會銷毀?
有誰監察者小組的行動?又或如何監察者小組的輸入可能出錯?
等等等……原來係冇任何人知道的!都幾恐怖!
甚至我懷疑有幾多人知道這個小組存在!
縰使資料不能透露投票者投給誰,但會確定某些人有進行了投票!

以上3part所有事情沒有第二出路,我一個人的力量改變不了什麼!
其實我不應該講! 但是這三個月見證著選舉事務處以及廉政公署急速腐敗,
那麼我也把實情告訴有興趣知道的香港人吧。過去十幾年單打獨鬥,
我已經去到筋疲力盡!

我始終一個人對一個國家機器,以卵擊石!
其實我原本只係以為可以慢慢將每一個架構完善,
可惜,我都係一個天真嘅理想主義者罷了!
(下)完
今屆就萛超區冇人投得落, 一係就投廢票, 一係就直頭唔領票, 千祈唔好投白票. 白票真係難保有人會做手腳

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:33 PM   #509
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
攻擊同立場同既人做乜勁
仲要唔係攻擊人地政見做話人幫邊個唔幫邊個
我係選民唔會覺得拉倒票只會對你印象變差
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:36 PM   #510
T.K.
很黃很暴力

若我們槍口一致,請大家針對政府
早兩日發up瘋?

抹黑別人,還不了自己清白啊~

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-29-16, 03:38 PM   #511
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
小朋友齊嗌交
唔係預料之內
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:41 PM   #512
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

不如獨立開個TOPIC專講耳語抺黑網上發炮好唔好? 大佬有啲人出親POST都係講嗰啲野, 回你又唔係唔理你又唔係. 選舉論壇一個CK已經夠煩, 我唔想上到網上論壇都係睇倒嗰類人講返嗰堆野呀老細

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 08-29-16, 03:51 PM   #513
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
你地唔係一向樂在其中架咩?
清唔晒裡面D喪屍點打出去呀

舊 08-29-16, 03:55 PM   #514
T.K.
很黃很暴力

你有你貼飛機文,我有我做潑水節
你又可唔可以歸隊返時報丫?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-29-16, 04:13 PM   #515
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我以為係太多人嫌政治黑暗
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 04:21 PM   #516
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

嫌政治黑暗, 又講唔出支持啲乜, 仲要出手潑埋一份

舊 08-29-16, 04:34 PM   #517
T.K.
很黃很暴力

我反對無底線賤人當選先,其他一切可商量
寧投建制派,不投xxx
焦土政策嘛

你焦天經地義?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-29-16, 05:20 PM   #518
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: YHW 查看文章
不如獨立開個TOPIC專講耳語抺黑網上發炮好唔好? 大佬有啲人出親POST都係講嗰啲野, 回你又唔係唔理你又唔係. 選舉論壇一個CK已經夠煩, 我唔想上到網上論壇都係睇倒嗰類人講返嗰堆野呀老細
總之就要熱狗死 其他野關我鬼事

舊 08-29-16, 05:23 PM   #519
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: YHW 查看文章
你都知仇思達乞人憎

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 05:38 PM   #520
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: sugihara 查看文章
你都知仇思達乞人憎
就係FB都睇到夠, 真係唔想連一個ACG論壇嘅一個"清談"TOPIC都係咁嘛

舊 08-29-16, 05:41 PM   #521
朝霧 海斗
Crazy Gamer

神駒佢都係開左膠火幫本土派同熱普城

有d人開完火跟住唔知想點咁

而家佢日日d live都3千幾個人睇咁..呢幾個星期最勁既KOL應該係佢..

舊 08-29-16, 05:58 PM   #522
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
神駒佢都係開左膠火幫本土派同熱普城

有d人開完火跟住唔知想點咁

而家佢日日d live都3千幾個人睇咁..呢幾個星期最勁既KOL應該係佢..
呢期最搞屎棍首選容樂其,個d咩立場新聞、852、D100、HK01個d就少睇為妙,個d媒體根本叫人含泛民主派

舊 08-29-16, 06:16 PM   #523
朝霧 海斗
Crazy Gamer

今日石硤尾選舉見面會,好高興有大班、之鋒、Lester、大嚿等朋友到場支持,當然還有一直以來努力付出的同行者。
選舉進入最後一星期大直路,我們要勇往直前,創造奇蹟。
九月四日,請支持 #九龍西12號劉小麗,為香港人尊嚴而戰!⋯⋯

票房毒藥齊來支持小麗老母!

睇下支持果班係咩垃圾 全部都係教主手下敗將 特別大班
話出黎選挑教主機 又唔選
中箭條傻仔就唔洗講
大舊呢D賣自己友拖後腿

參選人搵咩支持者某程度反映到佢咩質素

此篇文章於 08-29-16 06:19 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 06:35 PM   #524
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
今日石硤尾選舉見面會,好高興有大班、之鋒、Lester、大嚿等朋友到場支持,當然還有一直以來努力付出的同行者。
選舉進入最後一星期大直路,我們要勇往直前,創造奇蹟。
九月四日,請支持 #九龍西12號劉小麗,為香港人尊嚴而戰!⋯⋯

票房毒藥齊來支持小麗老母!

睇下支持果班係咩垃圾 全部都係教主手下敗將 特別大班
話出黎選挑教主機 又唔選
中箭條傻仔就唔洗講
大舊呢D賣自己友拖後腿

參選人搵咩支持者某程度反映到佢咩質素
所以神駒要落重藥狙擊小麗左膠

舊 08-29-16, 06:46 PM   #525
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
大佬,開左膠炮唔算開炮咩
你撐熱普城梗係啱聽,唔撐嗰啲呢?

好簡單tk日日喺度插熱狗,你哋有邊個俾佢說服到唔投熱普城改投其他?
你哋點睇tk,其實其他人咪又係咁睇熱狗,咁你覺得係拉票定倒米

Tk就應該唔係為拉票嘅,唔通落場選嗰個又唔係為拉票?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:01 PM

手機版 | APP版