Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-01-16, 04:03 PM   #2326
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
理解唔到未算囉,花咩心機解釋
鬥潑is good

反正大把材料

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 04:09 PM   #2327
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
叫你講你又講唔出, 真係唔知邊個鬥潑

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 04:15 PM   #2328
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
2012余若薇排名單第二當時都覺得好笑,玩咩?

引用:
作者: Penny仔 查看文章
我唔覺得選舉機械牢不可破, 但真係要深耕細作...以有限資源點用係課題囉
冇人覺得鍾樹根區議會會輸的, 但事實的確發生左
唔係話換人一定要換個會扔的(雖然我傾向揀會扔的)
但上場果個人真係要有視野啦
好似劉慧卿咁, 版權條例又唔拉布, 仲諗住去見示威者接受歡呼發左癲咩
連形勢判斷都有問題....好彩佢識得退落黎

況且泛民年年都係因為自己輸議席, 唔怪得人啦,
淨係睇上屆
港島公民黨夾硬食晒d 票, 新西余若薇根本唔想選都要食晒d票,
民主黨李永達2公婆互界而死
再睇今年超區6張名單, 新東鄭家富....咁點可能有進帳呀

由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 04:24 PM   #2329
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: JMi 查看文章
件事就係由樹根輸掉開始 建制已經唔會再咁唔小心
奇蹟唔係咁易有 八月喇個氣勢仲停留非建制大亂鬥 就一定無奇蹟
你可以話飯民呢d策略唔搞佢都係唔會多左議席啦
但而家咁互相批判落去 亦唔見得熱城普本土定邊個會對搶建制議席呢個大方向有幫助
甚至會唔會分散票源分到一鑊粥 輸到連否決權都無
就好似樹根落馬咁 我同你都估唔到
其實果堆非組織動員票可以爭取既, 當長毛都變左泛民既時候
其實換個角度睇光譜可能闊左
好啦, 雖然我上面批評過泛民政綱淨係講踢走689....其實又換個角度睇可能吸到票xd

同埋我唔介意互相批判既
因為批得越兇, 有時又會谷到相方支持者出黎投票..太靜投票率低反而仲驚
而且我唔想永遠落入含淚投票陷阱入面
因為區選又好, 2月補選都好...永遠都有呢個考量
所以都係罵啦,而家起碼罵走左幾個老鬼...多左新人上場(譚國橋唔算....)
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 04:35 PM   #2330
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

與其話飯民本土互相搶客益左建制, 我反而怕飯民本土各自陣營都有攬抄情況. 飯民超區出六條隊唔在講, 新東鄭家富之流無啦啦又彈出黎爭票. 本土派呢邊雖然補選一戰令人有信心各區有機最少一席, 但實情係即使計埋退選唔選冇得選, 每區最少都有兩至三隊爭, 其實攬抄味都幾濃

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 08-01-16, 05:45 PM   #2331
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: Penny仔 查看文章
其實果堆非組織動員票可以爭取既, 當長毛都變左泛民既時候
其實換個角度睇光譜可能闊左
好啦, 雖然我上面批評過泛民政綱淨係講踢走689....其實又換個角度睇可能吸到票xd

同埋我唔介意互相批判既
因為批得越兇, 有時又會谷到相方支持者出黎投票..太靜投票率低反而仲驚
而且我唔想永遠落入含淚投票陷阱入面
因為區選又好, 2月補選都好...永遠都有呢個考量
所以都係罵啦,而家起碼罵走左幾個老鬼...多左新人上場(譚國橋唔算....)
假設新東 梁天崎無得選

得番以下選擇

社會人渣 <-左膠唔投
熱狗 <- 挑 口頭武勇
建制派<- 決戰689
泛民<- 無得選..我唯有咁樣投囉

舊 08-01-16, 06:11 PM   #2332
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

中出羊子收倒選舉提名無效通知

舊 08-01-16, 07:26 PM   #2333
朝霧 海斗
Crazy Gamer

呢篇報道真係岩哂某d人睇

舊 08-01-16, 07:29 PM   #2334
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
鄭入閘,我等睇討論

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 07:36 PM   #2335
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
梁天琦都應該會比吮管會reject

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 07:36 PM   #2336
T.K.
很黃很暴力

討論退唔退選撐陳浩天?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-01-16, 07:55 PM   #2337
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

熱普城全線入閘, 而家仲等緊梁天琦

真係折墮, 而前係驚選唔選倒, 而家係驚入唔入閘

舊 08-01-16, 08:01 PM   #2338
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: YHW 查看文章
熱普城全線入閘, 而家仲等緊梁天琦

真係折墮, 而前係驚選唔選倒, 而家係驚入唔入閘
入到 應該會多左d 同情票
支持新世代既人入去立法會
咪再玩老害政治

舊 08-01-16, 08:05 PM   #2339
T.K.
很黃很暴力

陳雲應該做到立法會主席

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-01-16, 08:21 PM   #2340
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: YHW 查看文章
中出羊子收倒選舉提名無效通知
http://file.sora.vjmedia.com.hk/elec...A%E5%AD%90.pdf

http://file.sora.vjmedia.com.hk/elec...6%E7%94%B1.pdf

順手呢邊轉帖埋選舉處出個文件
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 08:25 PM   #2341
朝霧 海斗
Crazy Gamer

一個無人選既人妖都要驚

689狗急跳牆表演比北京睇其實佢應該都幾大獲

舊 08-01-16, 08:27 PM   #2342
朝霧 海斗
Crazy Gamer

大家記得好好相勸一下身邊既人好好利用佢手上果票

舊 08-01-16, 08:44 PM   #2343
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
其實個邏輯都幾神奇:

支持勇武=>唔走去打黑警?口頭勇武呀?鍵盤戰士!

同樣邏輯支持民主反對689=>理應香港有一半人71上街遊行。依大大理論是否香港其實得10萬既人都無支持民主同689?
都唔知循環左幾多次

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 08:45 PM   #2344
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
點解我會覺得係中出羊子終於做左個成功既坦 吸晒仇恨值:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 08:57 PM   #2345
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
陳浩天呢幾日既表現好有大將之風,晌我內心評價已幾乎等同天埼

佢被第一個打壓但沒有怨半句,仲反過來叫支持者唔好灰心
話好樂見而家大眾媒體日日間接宣傳港獨,而且會繼續有行動
基本上呢d 野都比佢計過晒

從佢口中係唔會講d 咩咩「最黑暗一天,已經盡左力」呢d 下台階說話
反而佢係俾信心你唔好灰機,件事唔會就咁算

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 09:03 PM   #2346
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
一個無人選既人妖都要驚

689狗急跳牆表演比北京睇其實佢應該都幾大獲
我諗唔係驚佢,而係趁呢個方便嘅機會定一個baseline。
佢地唔敢亂打大粒佬;但係中出羊子、陳浩天呢啲就好打好多。
而家打左就有先例,以後有類似情況就可以援引佢地做例子,打稻草人式攻擊對方。

舊 08-01-16, 09:06 PM   #2347
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
我知叫人一時之間放棄自己信左咁多年既野係好困難
大家互潑污水都唔太會動搖到對方

我覺得鄭立大寫呢篇係幾好
佢詳細分析返建制,泛民同本土呢三個勢力既分別
大家可以睇睇,了解返自己支持緊既係乜野理念
http://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=1270

引用:
鄭立專欄:為何香港會出現第三勢力

我還記得, 我在雨傘革命之前,有一次去台北,和當地的傳媒界朋友見面,當時我被問及一個問題,就是,台灣的政壇會出現能成為關鍵少數的第三勢力嗎? 泛綠和泛藍以外的? 我當時想了一下,我的答案是不會。我不是說台灣沒有不是藍綠的政黨,我是說他們的影響力很難成為關鍵少數。

但是在雨傘革命後的香港,卻出現了明顯的第三勢力,也就是今天所謂的泛本土派,從梁天琦在新東補選中取得6萬6000票來說,他的支持率應該是在10%~15% 左右,以一個新勢力來說,這是非常觸目的比例。

香港的第三勢力,並不是從任何政黨某個體系或派別,分裂出來的。相對而言,他是大量理念,想法,構成都不同的迷你組織,以一個很鬆散的形式結合在同一個稱號下。但他們之間通常沒有從屬性,理念也有很大的分別,甚至是敵對的,但他們普遍都願意被稱為泛本土派,而支持者不少都是願意支持這個光譜下大部份的組織。

到底是甚麼導致了台灣的第三勢力壯大不起來,但香港卻這麼快就能夠去到十分之一以上?到底這個第三勢力的空間,是怎樣形成的?其實這是香港和台灣政治環境的重要分別。

香港情況帶來另一種詭異

我常聽到一種說法,說,台灣左派不成氣候,藍綠兩大黨,都是經濟上的右派政黨,有不少台灣朋友,很失望藍綠背後都是財團,藍綠的分別主要是統獨而不是左右。我們就先當這個說法是事實,但對香港人而言,這方面的同質性, 倒不見得是壞事。因為香港長年的情況,也帶來另一種詭異。

香港長期以來,政治上是二元對立的「建制派」對「泛民主派」。建制派基本上就是親共或者親政府的聯合,他們自然地也配合官方,走向加強政府權力,收緊包括言論內的各種自由,在經濟政策上也是完全偏向財團。

而泛民主派則是完全的對立面,他們表現出來的是反對政府,爭取民主普選, 保障言論自由,在經濟上則是左派,反對財團,普遍支持例如最低工資,降低新移民的救濟金資格,支持全民退休保障。

台灣讀者看到這裡可能會奇怪,香港有明顯的左派和右派,不像台灣人似乎怎樣選都是財團,香港人還不滿意嗎?

政治意識套餐綁定了個人自由

但是你要考慮一件事,如果你因為親資本主義和財團,反對最低工資,而選擇「右派」的建制派,很可能會導致通過國家安全法,而導致言論自由失去。而且建制派會通過大量花很多錢的基建,這種政府花大錢的凱因斯經濟,對於一個經濟右派來說,很可能會覺得,這根本就是對經濟的病態干涉。 我親財團,希望頒佈有利資本家的政策,但不見得我希望香港更為赤化。

換句話說,支持建制派並不是單純右傾那麼簡單,這個套餐被綁定了個人自由被威脅,權力被縱容,以及大規模建基。

同樣地,如果我支持泛民主派呢?我支持民主,支持自由。但是我變成同時要支持最低工資,支持綜援的資格變低,支持全民退休保障這些左派政策。這裡又是另一個套餐,我支持民主自由,不等於我一定是支持最低工資的左翼吧?

但香港就是這麼奇怪,你支持民主自由,你變相就支持了左翼政策。你支持財團和有利工商的政策,你卻間接斷送你的民主自由。一面是醜婦,另一面是一條美人魚,你選擇醜婦臉不好看,不過至少是人類可以結婚生子。另一邊的雖然長得很漂亮卻只能產卵,這就是香港一直以來的情況。

對於左翼知識份子來說,泛民主派很適合。對於裙帶資產家來說,建制派也很理想。但是,如果你是一個追求自由民主,卻同時支持有利資本家政策的人來說, 那就很尷尬了,我要支持建制還是支持泛民?你支持哪一方,都會丟掉你重要的核心價值。特別是當泛民追求新移民與本地人待遇均等,這件事更觸及了很多人的逆鱗。

泛本土派追求的是香港本地利益

這正是第三勢力,也就是目前被稱為泛本土派的基礎所在。他們同時滿意了香港本地人,對於工商利益的容忍和需要,以及對於自由民主被剝奪的恐懼。說穿了, 香港很多人都是右翼,但右翼不等於認同服從中國的專制統治,以及歡迎大量人口流動,這使他們無法支持同樣是「右翼」的建制派,也無法支持同樣是「自由」的泛民主派, 而他們急需要一些自己在議會的代表。因為他們覺得香港的左翼, 幫助的根本不包括自己。

稱為本土派的原因也因此透露出來,是因為在他們眼中,不論建制派還是泛民主派的理念,都是將別的利益凌駕於香港本地之上。本土派從建制與泛民中,取用他們需要的部份,拼合起來,例如他們既支持人權自由,也同意要控制新移民救濟。

台灣憂慮的是藍綠兩黨太像,而香港則是兩邊的相差太極端。台灣的雙方,像是因為存在得久,多少也會學懂現實與妥協,這使第三勢力的發展空間不大。即使大家期許也壯大不起來。而香港的情況,則發現兩個對立思想的極端,都是一條死路,在爭生路的過程中,把第三勢力培養出來而已。

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 09:14 PM   #2348
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
天埼入唔倒閘既話
真係唔知投邊個lu

利申:唔信犯民 更頂唔順熱狗
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 09:32 PM   #2349
朝霧 海斗
Crazy Gamer

含淚投票囉(總之一定要表態,今年實在太重要了)
我唔支持呢個時候玩焦土,兩邊唔投投建制。

舊 08-01-16, 10:07 PM   #2350
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
[689mode]

我好驚你地班泛民本土選唔到呀
咪幫你地篩走D人避免分票
果D乜鬼中出羊.陳浩天一睇就知得個幾千票啦
仲順便幫你地宣傳呀
仲唔快D多謝我

[/689mode]

其實我覺得比佢地自由發展個後果就係齊齊攬炒
依家集中票源仲易選到
都唔係邊個師爺諗埋依D低招

梁天琦到底係過左海就係神仙
定係入到去真係宣揚講獨
然後比人告再係法庭磨番幾年就真係遲D先知
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 05:41 PM

手機版 | APP版