Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > H-GAMEの部屋

主題工具 顯示模式
舊 12-21-09, 02:31 AM   #551
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
6一開始既暗示太明顯, 甲(シミュラクラ)的身份反而冇咩特別...
另外提及レイン果段, 個人確實覺得唔錯
到なのは時有d察覺到異樣, 之後千夏時已經笑左

設定之類就冇咩特別意見, 只係好多時暗示會太強烈, 少左衝擊性

主要係現代篇時既內心, 感情描寫好多都麻麻
特別係煽情既部份, 有感覺, 但感動唔到
係空線同記憾遡行(學園篇)既差落真係好大

anyway, 整體個故事都係好既
可能一早就有心理準備最後會係咁, 所以冇咩特別失望

另外我覺得真既ENGIND, 果種感覺反而仲好
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-09, 08:32 AM   #552
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: C@T 查看文章
嗯.... 其實己經失望得不想再討論, 但即管發洩一下個人偏見

先不說討厭平行世界設定這種個人喜好問題, 空線可以改進的地方太多

- 突如其來的身份切換 (1-5: 甲; 6:甲シミュラクラ), 如果全部線的甲其實都是シミュラクラ爆點倒還大一點
- 為Good End而復活己死的角色, 白白浪費了rain拿戰術核融合爆雷神風的Assault and Punishment及永二一夫當關的Fate Breaker, 不如留待true end才透露從AI database中clone了他們回來; 話說回來連讓他們從意識集合體中分離出來(i.e. 復活)的方法也有夠爛, 卑影以為現在是LIVE A LIVE最終章召集同伴啊?
- 學園時代劇情去得太盡導致傭兵時代兜無可兜, 1-4靠失憶勉強過關, 5其實是沒失憶情況下唯一的分歧; 6與其說是分歧, 說是解答伏筆的後日談還比較過得去 (難聽點說根本是亂來
一開始就讓女主角死掉, 不玩"殺人要砍頭!"/龍珠復活/平行世界/clone這些梗還有甚麼可以玩? XD

大概是醬子, 懶得再說下去了

話歸正題, combo方面太多武器反而讓人很頭痕
想用fx chop代替j knee反而讓地雷變得不穩定, 現在單是
shotgun > tackle > j knee > mine > m upper > extend arm> SD metal harvester
己經近2000 dmg了, 但卻想不到怎樣駁下去
難道真的要把預留給空中起手的三件給拿掉?

現在苦戰機体及武器情報中, imperial final真的有夠煩 orz
另外, 千夏及rain的舊機情報.... 你不是要我再行多次回憶吧?
6條線玩到5都差唔多知咩事,雖然故事性不太足,但部份戰鬥真係很燃。
可是最煩的都係股間COMBAT太多
空線前半斷都仲OK,後半斷到打19前真係有點a
打完19後既部份都係由佢啦,一早已感覺到有點爛尾a

話說劇情上既bug唔少,到而家我都仲有好多問題未解決。

機體情報我係完晒plugin同d end之後不出十部,都幾易搵到。
武器情報嘛...除左imperial final外乜都ニラ祭解決掉就是了(茶
imperial final逼我去同空線ニラ頭入面既神父玩遊戲
其實唔預全劇情玩VH同sur用之後,多重起手玩法也不一定需要的,只是要打情報的話拿掉吧
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-09, 11:30 AM   #553
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

主要都係時間性既野, 但現代篇冇實際時點, 完全係任佢講
其餘世界觀, 人設以及伏筆都有解釋晒

故事既BUG就真係唔太覺得有......
舊 12-21-09, 11:40 AM   #554
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
作者: Nicklaus 查看文章
主要都係時間性既野, 但現代篇冇實際時點, 完全係任佢講
其餘世界觀, 人設以及伏筆都有解釋晒

故事既BUG就真係唔太覺得有......
大路既bug當然唔覺有,其實只係雞蛋裡挑骨頭je

睇返wiki就知個小小bug
舊 12-21-09, 09:41 PM   #555
C@T
God of Gamer
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
引用:
6一開始既暗示太明顯, 甲(シミュラクラ)的身份反而冇咩特別...
另外提及レイン果段, 個人確實覺得唔錯
到なのは時有d察覺到異樣, 之後千夏時已經笑左

設定之類就冇咩特別意見, 只係好多時暗示會太強烈, 少左衝擊性

主要係現代篇時既內心, 感情描寫好多都麻麻
特別係煽情既部份, 有感覺, 但感動唔到
係空線同記憾遡行(學園篇)既差落真係好大

anyway, 整體個故事都係好既
可能一早就有心理準備最後會係咁, 所以冇咩特別失望

另外我覺得真既ENGIND, 果種感覺反而仲好
排隊送死, 排隊復活
所以我只提rain跟永二, 其他人的根本沒張力可言 XD

傭兵時代的甲從沒放下過對空的思念, 所以1-5感情線的渲染力不足很正常
但反過來說卻讓幽霊ED變得有血有肉 (還是該說是最理所當然? lol

啊這個同意, 5的確是最典型的青少年熱血劇情
老套, 但至少不會犯大錯.... 嘛除了那個聒噪得想mute了她的電腦症患者之外 XDDD

引用:
作者: GGGG 查看文章
6條線玩到5都差唔多知咩事,雖然故事性不太足,但部份戰鬥真係很燃。
可是最煩的都係股間COMBAT太多
空線前半斷都仲OK,後半斷到打19前真係有點a
打完19後既部份都係由佢啦,一早已感覺到有點爛尾a

話說劇情上既bug唔少,到而家我都仲有好多問題未解決。

機體情報我係完晒plugin同d end之後不出十部,都幾易搵到。
武器情報嘛...除左imperial final外乜都ニラ祭解決掉就是了(茶
imperial final逼我去同空線ニラ頭入面既神父玩遊戲
其實唔預全劇情玩VH同sur用之後,多重起手玩法也不一定需要的,只是要打情報的話拿掉吧
其實早在宣傳Dive 2時己經很明顯, 不像dominion的巫女, 空沒生還的可能
一是像BF一樣是wired ghost, 一是並行世界, 走不掉這兩個可能性

股間COMBAT....? a
中間? 定真係股間?
last一條線多戰鬥是恆例, 雖然真的多了點
19因為之前完全沒提及所以.... 老實說根本沒last boss的氣派可言
話說回來5的bad end完全沒18+ scene我很滿意 XDDD

bug是指.... 6的gilberto記憶不一致?
我只覺得6裡的角色行為舉止都很有問題, 但反正只要靠特異點將記憶共有就兜得返
所以算了

現在正正是用VH重跑一次空線 (之前只是hard
順便補完機體武器情報
武器只差GIGA mine
機體反而.... 影狼凜跟Aegis好像除了記憶遡行外沒出現過吧?

空中起手可是男人的浪漫, 怎可以拿.... (ry

.... 其實是反正拿掉了也不知該放甚麼進去
一般來說要高dmg實戰向離不開那幾招, 但偏偏想不到如何讓顏文字跟m upper並存
本來想拿掉高heat值兼易甩combo的地雷, 改為
shotgun > tackle > fx chop > IAI....
但之後甚麼也幹不了啊
raging claw會浪費更多的heat值及修正
mine knuckle會不穩定及加大被截風險, 更要命是之後仍然要靠另一招連繫招來繼續
不留heat值給extend arm及metal harvester的話dmg上不了2000....
頭痕
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-09, 10:43 PM   #556
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
汁個度係好明顯既bug,特異點明顯的功能除了是給模仿體們資料連結外,就是超cluster既存在(但係點樣connect埋一齊又係一個謎),所以記憶個度真係
嘛,之前えっちちなつ√度甲已死既印象都叫勉強既...

話說現在沒init既情況下要上2千又唔用テンプレ既真係幾難ga,所以都係
ニラ(ry
舊 12-23-09, 01:13 AM   #557
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
汁個度係好明顯既bug,特異點明顯的功能除了是給模仿體們資料連結外,就是超cluster既存在(但係點樣connect埋一齊又係一個謎),所以記憶個度真係
嘛,之前えっちちなつ√度甲已死既印象都叫勉強既...

話說現在沒init既情況下要上2千又唔用テンプレ既真係幾難ga,所以都係
ニラ(ry
好像是AI們經特異點連結, 然後才回遡給模仿體們?
但這樣世界6即是默認了wired ghost = シミュラクラ
不過算了.... 唉

現時combo叫勉强上到2000 (但不穩定
shotgun > tackle > chop > mine > IAI > elbow > SD harvester > extend arm >
配killing rage及bundi dagger來做3 gauge combo

話說1.05出來了, 想在灰色xmas前趕完? w
引用:
・戦歴の時間表示がおかしくなる場合がある不具合を修正
・メカのバランス調整。
・甲の技のバランス調整。
・誤字・脱字修正。
2ch提到swing wire好像有變動....
嘛, 對大部份人己經無關痛癢就是了 (煙
舊 12-23-09, 03:17 AM   #558
C@T
伊達と酔狂で・・・

3 gauge 實戰向 wall carry combo 第一試
ver 1.04

舊 12-23-09, 07:27 AM   #559
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
好像是AI們經特異點連結, 然後才回遡給模仿體們?
但這樣世界6即是默認了wired ghost = シミュラクラ
不過算了.... 唉

現時combo叫勉强上到2000 (但不穩定
shotgun > tackle > chop > mine > IAI > elbow > SD harvester > extend arm >
配killing rage及bundi dagger來做3 gauge combo

話說1.05出來了, 想在灰色xmas前趕完? w

2ch提到swing wire好像有變動....
嘛, 對大部份人己經無關痛癢就是了 (煙
模仿體個度當係透過突點將唔同世界既甲連結埋一齊,不過都係唔明點解會係o個個時間復活。

問題在空√中甲被溶個度,根據故事中資料,AI將人死前反映的影像再實體化係網絡空間中星修沒有被消滅。即應該沒有發生灰誕,這樣的話不就應該全世界都被溶了嗎?
而且空成為中尉,而又有發生rain vs 豬既事件,至少有數年時間吧?
這樣的話當時的アセンブラ又怎樣了?
再引申下去,沒有灰誕就連汁被甲救的記憶也應沒有,更何況世界6的甲沒有生存過。

當然,要完全否定以上所說的問題也不是沒有辦法-世界0-5&7以外的世界存在著。
空也說過也有其他世界在影響她們的可能性存在,唯一一個作為解釋的地方就是空她們曾見過エージェント甲。

真好像能與其他世界的自己有共通記憶,有空生存的記憶(世界0?),也有甲生存的記憶(1-5),唯獨好像沒有甲與空生存的記憶?

大路既bug大概就是這樣,要我再諗下去恐怕我會子安發狂咁a

引用:
3 gauge 實戰向 wall carry combo 第一試
ver 1.04

會不會浪費了bundi daggera
舊 12-23-09, 10:21 AM   #560
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

首先故事既野真係非常主觀
更重要今次個故事明顯有問題果幾點
根本係解到既解釋晒, 解唔到既無視晒
所以以下既都只係個人見解(?)

甲(シミュラクラ)理應一直係亞季部屋度監禁play
至於點解醒時係去左網吧, 只可以用神奇黎形容
醒時既地點同時間, 我相信呢兩樣野都係入AI數多....

空中尉同甲中尉所做既野大致上完全一樣
即係只有最後トランキライザー有分別
應該係アセンブラ流出>方舟計劃起動
所以世界0返唔到現實世界, 所有人都已經冇肉身

世界0理論上不完全, 因為只係靠記憶整合
所以有強調過甲(シミュラクラ)上左列車時訓左

空線時, 甲(シミュラクラ)醒返黎既世界, 已經係起動左方舟計劃
全部人都係ワイアード・ゴースト
由於時間過左N, 所以大部份人都自我融合(應該只係差ノイ冇融合)
網絡世界(沒誤?)出現時間性, 最合理應該都係有人居住
所以先需要時間呢一樣野

星修冇消滅是亞季係之後再制作出黎
至少空中尉佢地都要玩回味學園生活

真就係搵唔到甲同空一齊生存既世界
大慨係解釋成冇甲(シミュラクラ), 呢個世界冇幸福.....

如果用以上既方向, 所講既大路BUG大部份都解決晒

甲(シミュラクラ)尋找同伴時就應該係靠記憶以及自身既特殊存在
將已經自我融合左既同伴拖返出黎(?)
不過坦白講, 去呢段果時已經太奇幻, 我諗都係亂吹.....

故事既通病係時間性, 根本解釋唔到
讀者只可以唔考慮時間呢一點.....
舊 12-23-09, 11:25 AM   #561
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
首先故事既野真係非常主觀
更重要今次個故事明顯有問題果幾點
根本係解到既解釋晒, 解唔到既無視晒
所以以下既都只係個人見解(?)

甲(シミュラクラ)理應一直係亞季部屋度監禁play
至於點解醒時係去左網吧, 只可以用神奇黎形容
醒時既地點同時間, 我相信呢兩樣野都係入AI數多....

空中尉同甲中尉所做既野大致上完全一樣
即係只有最後トランキライザー有分別
應該係アセンブラ流出>方舟計劃起動
所以世界0返唔到現實世界, 所有人都已經冇肉身

世界0理論上不完全, 因為只係靠記憶整合
所以有強調過甲(シミュラクラ)上左列車時訓左

空線時, 甲(シミュラクラ)醒返黎既世界, 已經係起動左方舟計劃
全部人都係ワイアード・ゴースト
由於時間過左N, 所以大部份人都自我融合(應該只係差ノイ冇融合)
網絡世界(沒誤?)出現時間性, 最合理應該都係有人居住
所以先需要時間呢一樣野

星修冇消滅是亞季係之後再制作出黎
至少空中尉佢地都要玩回味學園生活

真就係搵唔到甲同空一齊生存既世界
大慨係解釋成冇甲(シミュラクラ), 呢個世界冇幸福.....

如果用以上既方向, 所講既大路BUG大部份都解決晒

甲(シミュラクラ)尋找同伴時就應該係靠記憶以及自身既特殊存在
將已經自我融合左既同伴拖返出黎(?)
不過坦白講, 去呢段果時已經太奇幻, 我諗都係亂吹.....

故事既通病係時間性, 根本解釋唔到
讀者只可以唔考慮時間呢一點.....
我講漏左d野-世界0到底發生左一次定兩次アセンブラ流出事件?(無玩隻game幾日唔多記得d細路部份)
如果係兩次既,咁即係第一次係灰誕?咁汁記憶個度真係只有以突點去解釋
但如果第一次係灰誕既,根據世界1-5既資料,雙聯衛星加農砲對地發射消滅成功,之後AI老母以防止被污染為由自滅;但世界0既AI老母好似無自滅woa

如果只係發生左一次既,佢地唔係o係wired ghost狀態下成為中尉同少尉吧a
如果唔係既咁個次既アセンブラ又點解決?

嘛,記憶個度突然諗起姊√度聖良講過佢既薯片定期收到sms,唔排除係同AI有關,但都仲係解釋唔到點解連汁都會有異世界記憶wo,えっちちなつ就話做過connecter跳過入L.C.L. je
舊 12-23-09, 01:05 PM   #562
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

引用:
我講漏左d野-世界0到底發生左一次定兩次アセンブラ流出事件?(無玩隻game幾日唔多記得d細路部份)
如果係兩次既,咁即係第一次係灰誕?咁汁記憶個度真係只有以突點去解釋
但如果第一次係灰誕既,根據世界1-5既資料,雙聯衛星加農砲對地發射消滅成功,之後AI老母以防止被污染為由自滅;但世界0既AI老母好似無自滅woa

如果只係發生左一次既,佢地唔係o係wired ghost狀態下成為中尉同少尉吧a
如果唔係既咁個次既アセンブラ又點解決?

嘛,記憶個度突然諗起姊√度聖良講過佢既薯片定期收到sms,唔排除係同AI有關,但都仲係解釋唔到點解連汁都會有異世界記憶wo,えっちちなつ就話做過connecter跳過入L.C.L. je
關係世界0既部份, 根本好多野都係蒙混過關, 玩家自行補完理想故事"""

應該都係兩次, 第一次係灰色のクリスマス(換左人)
第二次係空中尉輸左(!?), 人類owata

灰色のクリスマス既情況應該冇任何改變
マザー都係自滅左, 我記得係甲(シミュラクラ)再見返マザー都係エス度見到(果個應該算係イヴ?)
而另外果一個以マザー外觀類似上位存在既AI應該冇關係

係世界0現實果一方. 空中尉只不過係取代左甲既位置
只係最後打トランキライザー時, 應該算係輸左俾ノインツェーン(?)
跟住空就局住同條變態玩遊戲(世界1-5)

關於眾人既記憶, 如果好似上述咁解釋既話
成班人都經歷晒整件事件, 留意返甲(シミュラクラ)既視點
其實真係靠自己只係搵到レイン (因為世界1-5有經歷過
之後既事都係靠相似記憶再加上女角的記憶先搵到下一個人

至於究竟果班女角係記返起唔同世界既記憶 定還是 單純係甲既回想
我只好認為係甲(シミュラクラ)既回憶黎
不過佢點解釋都得, シミュラクラ, AI, 突異點, 呢三個真係萬能解答

將甲(シミュラクラ)既視點放係空中尉輸左之後既世界再過N(時間)就應該係最貼近

其實仲有好多既問題, 但我個人認為呢個諗法(?)係最接近
如果唔係咁樣去諗, 世界0既失控情況只會更加嚴重

至少係世界0時亞季自稱方舟計劃冇實行, 只好認為係佢既視點睇唔到聖良出手
如果唔係世界0就完全係奇跡超展行(雖然根本已經係AI, 突異點既無雙

最後強調返一點, 我認為今次真係冇一個正確既答案
根本就冇解, 以上都係純料個人既見解
舊 12-23-09, 11:50 PM   #563
Oscarzero
Game Master
VT魔人

註冊日期: Jun 2004
XBox Live GamertagOscar Zero
同意樓上, 尤其係唔同世界既人有時候會Share記憶, 咁令到d人既對白更加難明...

我"get"到既Version係

故事開始果個世界係世界0, 遮係甲死左, 空變左中尉既世界
跟住就打生打死, 第二次灰色のクリスマス發生,
大家齊齊做Wired Ghost>19計畫成功>除左空同ノイ大家一齊融合左
之後空就開始同AI一齊"觀測"其他平行世界 (世界1同2)
呢個時候空搵到/觀測既世界分歧點就係被LCLed果個係空唔係甲
19發現左, 亂入挑機 (世界3至5)

設定一: 果d真係平行世界而唔係空幻想既世界, 雖然我唔知點解空有能力去搵出黎
設定二: AI有Gateway(特異點)去超越時空 (呢個真係屈機, 不如直接話係外星Technology啦...)
設定三: シミュラクラ基本上就係Wired Ghost, 除左需要同真人有Linkage之外...

之後"搵"到世界5之後, 唔同世界既AI共同得出一個結論---19係敵人
大家(以イヴ為首)決定要去世界0 ko 19

而空所觀測出來既眾多世界既甲所有既記憶etc
經AI同特異點既幫助之下終於Call得醒世界0既甲シミュラクラ
之後甲シミュラクラ就周圍call番醒其他人 (遮係話Wired Ghost只要有人喚醒番自我既話基本上係無限復活...)
最後終於搞掂19

而空線既Ending係
1. 經過咁多事件之後, 世界7既分歧終於出現, 第一次都無發生, 空同甲係正常世界Happy End
(留意, 空之前話過搵唔到任何空同甲都生存既世界, 咁既話世界7既存在係After世界0既事件之後先誕生)
遮係話世界0既空"Chock"爆機之後終於成功"Chock"到一個出黎

2. 世界0既空就同"復活"左既甲做阿當夏娃 (睇下你接唔接受シミュラクラ=靈魂複製品呢個講法)

但呢兩個結局亦都證明左
1. 唔同世界既時間流絕對有偏差...否則真唔可能收到果下Message...
2. 就算無特異點, 其實都可以收到其他世界既Message, 雖然唔知道係唔係某些人限定...

結論: 好屈機既設定, 但"理論上"阿空都幾慘, 最後有個算ok既ending, 我收貨架喇, 雖然我非常同意可以好好多.

此篇文章於 12-23-09 11:53 PM 被 Oscarzero 編輯。
Oscarzero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-09, 12:20 AM   #564
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
模仿體個度當係透過突點將唔同世界既甲連結埋一齊,不過都係唔明點解會係o個個時間復活。

問題在空√中甲被溶個度,根據故事中資料,AI將人死前反映的影像再實體化係網絡空間中星修沒有被消滅。即應該沒有發生灰誕,這樣的話不就應該全世界都被溶了嗎?
而且空成為中尉,而又有發生rain vs 豬既事件,至少有數年時間吧?
這樣的話當時的アセンブラ又怎樣了?
再引申下去,沒有灰誕就連汁被甲救的記憶也應沒有,更何況世界6的甲沒有生存過。

當然,要完全否定以上所說的問題也不是沒有辦法-世界0-5&7以外的世界存在著。
空也說過也有其他世界在影響她們的可能性存在,唯一一個作為解釋的地方就是空她們曾見過エージェント甲。

真好像能與其他世界的自己有共通記憶,有空生存的記憶(世界0?),也有甲生存的記憶(1-5),唯獨好像沒有甲與空生存的記憶?

大路既bug大概就是這樣,要我再諗下去恐怕我會子安發狂咁a

會不會浪費了bundi daggera
為何模仿體甲會蘇醒本身己經是條無解題
從己有資料中最合理的解釋是從特異點回遡的記憶多得足夠令模仿體甲模擬到甲的人格 (<-- 模仿體甲向空辯稱自己就是甲的理由)
-- 但卑影又曾經提過AI的思考方式與人不同, 所以mother才會說不是單方面的教學而是互相學習.... 嗯 a

>AI將人死前反映的影像再實體化係網絡空間中
我的認識是利用常時connect的second們的記憶重現, 所以灰誕發生跟星修&清城市再現在方舟沒有衝突, 正如1-5灰誕發生了 Arval City 中仍然有星修及如月寮一樣
結論就是0中除了空跟甲互換之外重大事件一概沒變化 (大概....
第一次assembler洩漏 --> 衛星鎮壓 --> 灰誕
第二次則是停不下來 --> 人類滅亡 --> 方舟起動
-- 但更重要的問題是神父理應不存在於世界0才是, 因為空說過Kuu是她的agent, 而神父則是19的.... 沒有教團搞事單靠Tranquilizer跟Baldr System connect就搞到咁大鑊 a

記憶回遡方面其實犯了最基本的法則錯誤, 不說真這個規格外.... 記憶回遡大致上是這樣的:
空 <--> AI <--> Kuu
i.e.
本人 <--> AI <--> 模仿體
加上特異點
本人(1-5) <--> AI(1-5) <--> 特異點 <--> AI(0) <--> 模仿體(0)
是不可能本人傳給本人的啊
所以除了真所有0的角色應該只有發生在0的記憶
.... 說穿了不承認wired ghost = 模仿體的話解釋不了汁的bug a
再不然只有兜汁0是模仿體 a
えっちちなつ說她只是夢見過所以不追究了 lol

>唯獨好像沒有甲與空生存的記憶?
是沒有沒錯, 因為子安暴走+甲/空二人其一為了rain轉學的事去跟勳談判
所以灰誕中"兩個只能活一個" XD
也因如此最後打敗19後創造出來的7才難能可貴....
-- 不過這個true end是甚麼回事!? 卑影你這個感動破壞機器 a

>會不會浪費了bundi daggera
此話何解? a
舊 12-24-09, 12:27 AM   #565
C@T
伊達と酔狂で・・・

http://www.web-giga.com/baldrsky/Christmas_is_dead.html
XDDD

此篇文章於 12-24-09 12:36 AM 被 C@T 編輯。
舊 12-24-09, 01:55 AM   #566
C@T
伊達と酔狂で・・・

拘泥3 gauge combo果然無謂

2 gauge

3 gauge

p.s. 實戰中最容易出現的miss情況....

還算容易補鑊

不過依舊對如何加IAI進去毫無頭緒 orz
舊 12-24-09, 08:53 AM   #567
GGGG
Game Master
我是玻璃心

>C@T
dragger個度係見你上次幅圖得5百幾dam先話浪費je,而家你既新圖有9百幾都算正常。

其實好多所謂既bug真係靠玩家自行腦補都解決到,但始終覺得好浪費左佢d設定咁je。

世界0既情況係點都會有神父=先生出現,只要baldr team(誤)仲存在就一定係度,只有世界7才有可能在第一次灰誕前被抑制/消滅。

有樣唔明白既係模仿體甲剛醒來時睇個幅圖係仲有mother存在,到底係咩一回事?
仲有kuu既實體點解會係o係崩壞後先出現、仲有同模仿體甲既聯係?

唔得,呢一切我都腦補唔到
舊 12-24-09, 11:13 AM   #568
C@T
伊達と酔狂で・・・

要腦補己經係bug啦
一係等卑影下年本BS小說囉 XD

第一次dagger前用了一行heat出e.finger所以....
沒關係了, 反正又改了用另一套combo w
舊 01-13-10, 09:13 PM   #569
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
隻 Core defender 完全唔掂 , 人走哂樣不特至, 仲要純射射射射射射冇連技加上故事短(可以半個鐘打爆) 。

聽人講話有Drive 3 係咪架 ?

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-10, 11:08 PM   #570
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
作者: nakakula 查看文章
隻 Core defender 完全唔掂 , 人走哂樣不特至, 仲要純射射射射射射冇連技加上故事短(可以半個鐘打爆) 。

聽人講話有Drive 3 係咪架 ?
唔係走樣,根本係第二個畫師來ga
乜有dive 3咩
舊 01-15-10, 03:35 PM   #571
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
唔係走樣,根本係第二個畫師來ga
乜有dive 3咩
唔係政治咁係邊個 ?
我就係唔sure先問囉

舊 01-15-10, 06:08 PM   #572
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

中乃空 , 音楽ナスカ , つかさりん
官網都有寫明

上次隻ハリケーンSTG都係轉晒人
近期GIGA果堆SET既產品都係咁
舊 01-16-10, 01:49 PM   #573
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
我成日形住佢係幾年前得2人個人設

舊 01-27-10, 10:14 AM   #574
HM

註冊日期: May 2007
最近先開始玩この青空に約束を既PSP版(lag左n世)
岩岩玩完Act.1,好感人,幾鍾意呢類小品故事
會長攻略中,反差性格好正
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 10:36 AM   #575
pdshingo
Junior Member

註冊日期: Feb 2010
[QUOTE=C@T;8247526]為何模仿體甲會蘇醒本身己經是條無解題
從己有資料中最合理的解釋是從特異點回遡的記憶多得足夠令模仿體甲模擬到甲的人格 (<-- 模仿體甲向空辯稱自己就是甲的理由)
-- 但卑影又曾經提過AI的思考方式與人不同, 所以mother才會說不是單方面的教學而是互相學習.... 嗯 a

Simulacra已經不算是AI群體 而是獨立的cluster
W0 Kou會醒來是因為資料累積量沒錯,至於為何會累積則是AI為了完成目標而作的事情

>AI將人死前反映的影像再實體化係網絡空間中
我的認識是利用常時connect的second們的記憶重現, 所以灰誕發生跟星修&清城市再現在方舟沒有衝突, 正如1-5灰誕發生了 Arval City 中仍然有星修及如月寮一樣
結論就是0中除了空跟甲互換之外重大事件一概沒變化 (大概....
第一次assembler洩漏 --> 衛星鎮壓 --> 灰誕
第二次則是停不下來 --> 人類滅亡 --> 方舟起動
-- 但更重要的問題是神父理應不存在於世界0才是, 因為空說過Kuu是她的agent, 而神父則是19的.... 沒有教團搞事單靠Tranquilizer跟Baldr System connect就搞到咁大鑊 a

W0灰色大概沒特異點, 因為特異點是後來合戰產生的結果

神父雖然是19的agent但是同時也是改變連上Baldr System腦的Virus
所以直樹仍然會導致灰色

記憶回遡方面其實犯了最基本的法則錯誤, 不說真這個規格外.... 記憶回遡大致上是這樣的:
空 <--> AI <--> Kuu
i.e.
本人 <--> AI <--> 模仿體
加上特異點
本人(1-5) <--> AI(1-5) <--> 特異點 <--> AI(0) <--> 模仿體(0)
是不可能本人傳給本人的啊

why not ? 世界與世界的互相觀測是夢
AI想傳給你就收得到啊XD

所以除了真所有0的角色應該只有發生在0的記憶
.... 說穿了不承認wired ghost = 模仿體的話解釋不了汁的bug a
再不然只有兜汁0是模仿體 a
えっちちなつ說她只是夢見過所以不追究了 lol

>唯獨好像沒有甲與空生存的記憶?
是沒有沒錯, 因為子安暴走+甲/空二人其一為了rain轉學的事去跟勳談判
所以灰誕中"兩個只能活一個" XD
也因如此最後打敗19後創造出來的7才難能可貴....
-- 不過這個true end是甚麼回事!? 卑影你這個感動破壞機器 a

W7是打敗19後可觀測到的新的可能結果
但是歷史無法改變 其他世界依舊存在

W6+overflow 我倒是覺得很棒
已經看了無盡的世界做了無數兩人在一起的夢還是希望以人的身分重新開始兩人的愛戀

另外這個一樣是agent觀測結果, 換言之也可以說是永遠的戀之夢的一部分 也是被預定的結局
pdshingo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:40 PM

手機版 | APP版