Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-26-07, 12:05 AM   #1
浮雲下的星星
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
我呢個朋友,如果咁樣會點???

我有個朋友,上年大學畢業,到8月左右開始做保險(唔知因為興趣定搵唔到,佢讀金融major的) 做到今年2月無做(因為搵唔夠單,佢好似搵到不超過5張單)............

之後,開始日日 炒股,高風險的,期指,期貨(佢已有五年炒股經驗,學生時輸過2次身家)

佢而家炒股個個月搵一萬左右.........
所以我想問..........如果佢之後有一日炒唔掂股........ 佢要搵野做..............

你地覺得他搵野做困難嗎????

佢話如果有一日搵野做,佢比佢d交易紀錄比老闆睇,證明呢段時間佢做過乜,佢話老闆反而好欣賞佢,係唔係真係咁架?????

佢話自己搵工完全無問題 你地又點睇

佢好有信心覺得自己完全無問題,我想知大家睇法,只係想知only,謝
浮雲下的星星 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:08 AM   #2
怪人怪人
God of Gamer
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
有信心加真係肯去做肯去捱的話實冇問題wor,o係香港地實餓唔死,

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:14 AM   #3
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
炒股都係月入得一萬咁少!?

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:27 AM   #4
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
我係老細既話我會質疑佢既工作能力,讀完大學都唔腳踏實地做野,日日掛住炒,睇佢d statement又點呀,老細又唔係搵經紀炒野...年青人真空一段時間冇做野,人地會諗係佢懶,咁懶點敢請佢返工?

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:27 AM   #5
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
做保險肯搵單..一個月唔止一萬啦...
佢唔係淨係做warm call 掛...幾個月得幾張單...
最top個D新人..2個月搵到廿幾張單喎....
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:30 AM   #6
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
唔炒股o個陣去炒粉麵飯?

佢話自己搵工完全無問題

我話我下期買六合彩中頭獎添

舊 07-26-07, 12:37 AM   #7
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
唔掂wo
趁後生搵多d工作經驗啦...(有用個d)

舊 07-26-07, 12:39 AM   #8
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

以我所知香港最叻投資o既係任志剛……你朋友第日目標係咪想做佢份工?

做到又唔拘呀~~人工仲高過曾特首

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:40 AM   #9
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
我想問樓主, 別人的事, 係理來幹麼? 緊張自己仲好啦~
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
做保險肯搵單..一個月唔止一萬啦...
佢唔係淨係做warm call 掛...幾個月得幾張單...
最top個D新人..2個月搵到廿幾張單喎....
top果d家下一張單幾十萬架啦~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:42 AM   #10
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: KIM 查看文章
妖...人地有本錢同背景
點同...

而家樓下做起個d點同以前

ps:
佢搵到工啦...希望醒定小小...聽佢講面試個陣表現唔係咁好

舊 07-26-07, 12:44 AM   #11
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
我支持你個fd,陰d陰d咁玩咪當賺份糧囉,好過出去做咁q辛苦,發達o既往往就係呢d冒險家
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:45 AM   #12
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: JoeII 查看文章
我支持你個fd,陰d陰d咁玩咪當賺份糧囉,好過出去做咁q辛苦,發達o既往往就係呢d冒險家
同期輸到要跳樓o既都係呢班冒險家

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:51 AM   #13
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 某F 查看文章
妖...人地有本錢同背景
點同...

而家樓下做起個d點同以前

ps:
佢搵到工啦...希望醒定小小...聽佢講面試個陣表現唔係咁好
你係樓主?
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 12:56 AM   #14
浮雲下的星星
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
佢係我朋友,我比左意見佢,佢唔理我 叫佢腳踏實地搵工

想知大家意見

講真,我對金融唔熟
浮雲下的星星 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 01:00 AM   #15
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: 浮雲下的星星 查看文章
佢係我朋友,我比左意見佢,佢唔理我 叫佢腳踏實地搵工

想知大家意見

講真,我對金融唔熟
佢唔理你未算囉
要講都講左

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 01:02 AM   #16
二伍

註冊日期: Sep 2002
學生時輸過身家都唔識驚,仲救佢做乜
無謂阻佢發達
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 01:08 AM   #17
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Kain 查看文章
你係樓主?
差唔多10年朋友...咁

舊 07-26-07, 01:24 AM   #18
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: JoeII 查看文章
博得到咪冒險家囉,博唔到就輸身家......

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 01:26 AM   #19
雷火武
ワールド・エンド

引用:
我講新人..新入行的.
top新人=表現最好的新人
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 04:50 AM   #20
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
作者: 浮雲下的星星 查看文章
我有個朋友,上年大學畢業,到8月左右開始做保險(唔知因為興趣定搵唔到,佢讀金融major的) 做到今年2月無做(因為搵唔夠單,佢好似搵到不超過5張單)............

之後,開始日日 炒股,高風險的,期指,期貨(佢已有五年炒股經驗,學生時輸過2次身家)

佢而家炒股個個月搵一萬左右.........
所以我想問..........如果佢之後有一日炒唔掂股........ 佢要搵野做..............

你地覺得他搵野做困難嗎????

佢話如果有一日搵野做,佢比佢d交易紀錄比老闆睇,證明呢段時間佢做過乜,佢話老闆反而好欣賞佢,係唔係真係咁架?????

佢話自己搵工完全無問題 你地又點睇

佢好有信心覺得自己完全無問題,我想知大家睇法,只係想知only,謝
這應該是真的,不過應該要好勁的往蹟
事關我果度有個客,都因為咁而被招聘(佢學歷應該都幾好),人工over20k,不過人家可以用半年賺over200%,你有冇咁勁先?
(不過最後佢冇做,因為佢玩到上左腦,加上佢自己本身有d$)

舊 07-26-07, 10:00 AM   #21
小光
でっかいお世話です。

PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
講真...而家個市
係人炒股都賺架啦

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 10:11 AM   #22
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 小光 查看文章
講真...而家個市
係人炒股都賺架啦
咪係, 個市咁旺先賺得果1萬蚊, 仲要買高風險股, 佢d投資眼光都唔方好得去邊

不過花無百日紅, 個市唔會旺足幾年, 睇個勢已經係尾升啦
大耐冇返工, 會同個市場脫節, 老闆見到好多時都唔請.....
樓主都係祝佢好運算

舊 07-26-07, 11:00 AM   #23
斷空我
Crazy Gamer

睇下佢搵咩工啦~
搵d金融投資, 人地或者會睇佢份交易記錄~ 不過我認為人地會concern佢有無專業資格多d~
如果係搵其他行業既工, 我勸佢就唔好攞出黎啦~ 咪即係講俾人聽佢份人鍾意投機多d~
鍾意投機既人, 多數老細都會認為佢做唔長~
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 11:02 AM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
搵工可以吹既姐!!!

做地盤都可以話「之前幫李生(李家誠)一兩個地盤」

舊 07-26-07, 11:04 AM   #25
斷空我
Crazy Gamer