Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-14-14, 02:58 PM   #851
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: harakuma 查看文章
其實, GGO咪就係VRMMO, 點解要分類成RPG, FPS,

好似莎木叫FREE就叫FREE

而且, 最大分別係, 我哋常識中的RPG, FPS係用手制/KB玩

GGO係未來式的產物(非常識), 用個頭盔加靈魂玩
game type 同control 兩碼子既事吧...
佢用腦VR控制唔代表無game type分吧???

正如遊戲王佢做到D怪識飛出來打到真人嘔血,佢個低都係一隻卡game....
唔會變左其他.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 03:01 PM   #852
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: ouki 查看文章
GGO講真個人而言不叫好睇.....ALO也是....

不過有好多人理解錯左.....

GGO不是FPS....GGO係用槍GE RPG

桐人係ALO完時已開始同直葉練劍.....加上KEEP住復康....而且遊戲廢人對遊戲廢人....可以有幾大差距.....睇下UW遊戲廢人對軍人XD....
其實我想話意識入去打機同身體復建幾耐無關係囉

引用:
作者: Van仔 查看文章
有時都好佩服D日本仔

又要想做到懶係 Pro 但當中少少細節用「遊戲設定」咁帶過都可以豪比你

結果去到D想合理既位又唔合理,你係想點姐 (好似係被人射斷左腳個度如果有阻力應該,狙擊槍會令人下墮 而且被枝MINI咁射法應該會成個人向下仆架? www

之前睇第一季又話 死槍好睇,依家真係笑左囉

如果故仔係賣點, 製作用成集時間去FF 依o個戰鬥其實係咪想表個作者
其實小說裡頭好多問題都有解釋,例如今集真三奶斷脚後都有話佢下墮時不穩定,只係真三奶拼命描先打中-----當然,你可以真接話贏運,甚至主角威能

另基本上我覺得無人會否定A-1好多位表達得唔好,特別係第一期之後,所以只望無睇小說嘅唔好咩野都瀨落小說同作者度囉

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 07-14-14 03:13 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 05:31 PM   #853
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
『リアリティだよ!リアリティこそが作品に生命を吹き込むエネルギーであり、リアリティこそがエンターテイメントなのさ』

by 岸邊露伴(?

你地個一套即係可以比喻為:

畫本格拳擊漫畫因為作者唔清楚比賽細節個主角就可以使出盧山昇龍霸,然後全世界都唔入得佢,因為佢係作者w

我一路唔回應你地單單打打既原因係簽名檔就寫得好清楚(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 07:13 PM   #854
casio

引用:
作者: 細路翔 查看文章
『リアリティだよ!リアリティこそが作品に生命を吹き込むエネルギーであり、リアリティこそがエンターテイメントなのさ』

by 岸邊露伴(?

畫本格拳擊漫畫因為作者唔清楚比賽細節個主角就可以使出盧山昇龍霸,然後全世界都唔入得佢,因為佢係作者w

我個人唔反對作者寫得唔好可以插作者,最少我自己都插魔劣
而且我都同意加速同刀劍之中有唔少bug
但你嘅問題係人哋同你解釋完你會選擇性無視囉
GGO 幾時講過佢追求真實感?
好似彈道預測就講明係俾敏高嘅玩廿二世紀殺人網絡式避子彈
既然我可以玩避,我做咩仲要冒死砍子彈?傻的嗎?
呢d本身幽靈子彈篇一開始就有講
唔該唔好成日眾人皆醉我獨醒

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 07:48 PM   #855
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 細路翔 查看文章

by 岸邊露伴(?

我突然想起足少……
個人覺得趣味性大於bug時,其實好多時bug可以無視,只有無乜趣味性時bug先特別礙眼。
當然趣味性同嚴謹並重就最好啦

舊 07-14-14, 08:54 PM   #856
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
無無聊聊踏入戰圈
現實來說昇龍霸只是上勾拳,因此只要拳手身體沒有傷患隱疾,理論上都出到這種攻擊吧,招式名畀你地開心下O者,當然說誇張到而將人物打飛,而實際上的確是可以打飛對手,只不過離地幾MM至CM左右的程度,如果說要飛上天再插落地的話,咁樣先叫昇龍霸,在現實裡使得出來的便不是人了,既然非人又要用人的理論去諗,咁就有問題。

對事情認真不是錯,但如果無法分清邊尐嘢要認真邊尐嘢看下便算,做人便十分辛苦,當然每個人對要認真的事會有不同看法啦。

再以故事為例,桐人本身打機勁,但不代表這樣可以會有多女仔鐘意佢,可是故事中就有不少女性朋友。以現實在遊戲中經歷患難的玩家間是可以有友情甚麼是愛情發生,這方面現實中找認識不少朋友,所以像發生SAO的情況會交到明日奈這個女友都不算問題,但其他呢又如何?單從這方面已經有BUG囉,也是最接近現實的情況,為何不想這點反而去追求故事中遊戲的問題所在,實在難以明白。

一個"創作"的故事中所"創作"的遊戲居然用"我們所知的現實"去進行解讀,這已經是有問題。再深入一點是,為何認定故事中的現實是與我們的現實是相同?再者現在還沒有一個頭套可以戴上之後令你只用腦波去玩咁複雜的遊戲吧 (的確有用腦波玩遊戲,但不是故事中的那種),這點已經不現實了吧

此篇文章於 07-14-14 08:58 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 10:13 PM   #857
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
唔明點解可以講咁耐

個人覺得, 動漫的魅力所在就係佢唔真實時的違和感遠比唔真實的真人電影/劇集小, 讓觀眾腦補幻想的空間很大, 係一種非常適合用來 present 完全天馬行空的故事的媒體.

要追求真實時, 我會走去戲院看西片 .....

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 10:22 PM   #858
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
重睇第5期時發現和人同公務員對話有講ALO有飛行城係THE SEED內的DATA。。。但UW講劍技系統不存在THE SEED。。。禁現時最可以講GE設定就係劍技系統係本身存在ALO的SERVER
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-14, 10:59 PM   #859
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
我以為呢套係爽片來

舊 07-14-14, 11:13 PM   #860
利家
Game Master

A1 係我妹2時已失晒信心(1係好睇,結局就請無視)
迷之聲:好過jc你仲想點

個人覺得信心保證的只有京阿尼同PA(唔計故事)

舊 07-14-14, 11:14 PM   #861
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
公式HPにて第3話「鮮血の記憶」のあらすじと先行場面カットを公開しました!!http://t.co/IErihjYbGC

舊 07-14-14, 11:37 PM   #862
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
唔好同我講學校+回憶咁就一集丫
桐子可能要第4集先出

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-14, 03:20 PM   #863
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 利家 查看文章

我覺得近年JC好過佢
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-14, 09:01 PM   #864
money
◆.西野司命.◆

舊 07-17-14, 09:11 PM   #865
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 利家 查看文章

引用:
作者: ta423 查看文章
我覺得近年JC好過佢
A-1完全係學左JC限幀同趕時間嘅衰野

不過後者仲會用心搞下青春作同電波作

呢邊嘅定位就越來越模糊

此篇文章於 07-17-14 09:14 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 11:21 PM   #866
money
◆.西野司命.◆

「ソードアート・オンラインⅡ」第1巻

2014年10月22日(水) 発売
Blu-ray完全生産限定版 ¥7,800+税 ANZX-11121~11122
DVD完全生産限定版 ¥6,800+税 ANZB-11121~11122
■収録話
 第1話「銃の世界」
 第2話「氷の狙撃手」
 第3話「鮮血の記憶」
■完全生産限定版特典
 ★キャラクター原案:abec描き下ろし収納BOX
 ★キャラクターデザイン:足立慎吾描き下ろしデジジャケット仕様
 ★特典CD(キャラクターソング収録)
 ★特製ブックレット(16P)
 ★特典映像
  ・川原礫黙認「そーどあーと・おふらいん つー」その1
  ※SDキャラ達によるキャラクターコメンタリー映像
  ・ノンクレジットオープニング
 ★オーディオコメンタリー収録
特典詳細などは続報をお待ちください!
 DVD通常版も同時発売
 ¥5,800+税 ANSB-11121

舊 07-20-14, 01:32 AM   #867
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
今集拖左好耐,下集先入GGO
桐子丫

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 02:42 AM   #868
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
桐人原來呢2年來比護士姐姐照顧周到。

繼上星期蘿莉觸手後,班薄本作者又有新題材。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 11:31 AM   #869
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
桐人原來呢2年來比護士姐姐照顧周到。

繼上星期蘿莉觸手後,班薄本作者又有新題材。
仲要相當的重口味
唔知點解桐人比人叫除衫時要擋下面做乜鬼

但個護士擺明係偏向變態類別,軍護都係咁話
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 11:38 AM   #870
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
可以想像入左game之後桐人個肉身

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 11:59 AM   #871
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
丟低大婆與一眾妾侍走去同護士姐姐玩搜身play
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 12:18 PM   #872
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 野良猫 查看文章
丟低大婆與一眾妾侍走去同護士姐姐玩搜身play
護士姐姐擺明係霸王硬上弓喇
058719057 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 01:08 PM   #873
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
仲要係SABER SAD

舊 07-20-14, 01:10 PM   #874
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
等咗成個星期.. 竟然女主角仲未出場.. 我頂..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 01:24 PM   #875
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: CSY 查看文章
等咗成個星期.. 竟然女主角仲未出場.. 我頂..

GGO阿絲娜自第一話就只有1 2個場出過。。。。GGO她只係路人甲
絕劍就到桐人做路人甲

A1真係好得意。。改來改去成日都不根本身書去加野。。加完野又要CUT返書D內容
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 05:55 PM

手機版 | APP版