Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-14, 08:11 PM   #751
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 細路翔 查看文章
如果真係咁高門欖要接近超越人類咁際先做到

咁一般玩家求其買支AA12之類既連散應該都輕鬆KO桐人先係

除非你話我知桐爺一秒砍到幾百粒小鋼珠(?
小說有說同人 對多彈時其他不是完全斬掉
只是擋掉重要的地方 其他地方扣hp 死不去

睇故睇到咩都要駁
真是可憐價值觀

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 08:28 PM   #752
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
我覺得咁個制就可以RMT既概念好正

想當年某遊戲未出個陣時, 都被個個聲稱真錢拍賣場吸引到

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 09:02 PM   #753
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: pet3 查看文章
小說有說同人 對多彈時其他不是完全斬掉
只是擋掉重要的地方 其他地方扣hp 死不去

睇故睇到咩都要駁
真是可憐價值觀
依d好明顯係基本邏輯漏洞

假設劈子彈有咁高難度全世界得桐爺劈到咁多粒,然後仲無其他人走去練
咁代表就算唔打要害,隻game既設定係子彈打中其他地方都係好高damage

因為好似你地話咁,正常人根本無可能槍槍打頭打心臟

但桐爺可以其他地方中槍都唔完全阻礙佢行動繼續劈子彈,証明全隻game得佢既角色內建霸體(?
如果連咁基本既物理演算都無既話,我就真係睇唔出到底隻game擬真左係邊

再超好都合主義假設全隻game既運作都圍住佢轉,為左比佢格劍,將散彈槍係ggo既散彈數目降至三十再將damage限制做一發鋼珠得1...

https://www.youtube.com/watch?v=p4ebtj1jR7c

我都思考唔到比支咁既野掃埋黎要點樣分邊度係要害邊度唔係

雖然我覺得遲d川原就會補鑊話ggo剩係得步槍手槍狙擊槍(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 09:18 PM   #754
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:

假設劈子彈有咁高難度全世界得桐爺劈到咁多粒,然後仲無其他人走去練
咁代表就算唔打要害,隻game既設定係子彈打中其他地方都係好高damage

因為好似你地話咁,正常人根本無可能槍槍打頭打心臟

但桐爺可以其他地方中槍都唔完全阻礙佢行動繼續劈子彈,証明全隻game得佢既角色內建霸體(?
如果連咁基本既物理演算都無既話,我就真係睇唔出到底隻game擬真左係邊

再超好都合主義假設全隻game既運作都圍住佢轉,為左比佢格劍,將散彈槍係ggo既散彈數目降至三十再將damage限制做一發鋼珠得1...

https://www.youtube.com/watch?v=p4ebtj1jR7c

我都思考唔到比支咁既野掃埋黎要點樣分邊度係要害邊度唔係

其實真係好簡單, 不用太過糾結

人地桐人係超反應斬子彈, 這是人類反應, 加上對VMMORPG的熟悉度程度, 對潛入既適性既表現. 不是全依靠數字做出來既表現,

以上方面咩野課金廚, 鬼佬根本就沒有以上條件, 唔係普通人做到, 人地有天份(潛入既適性既) + 努力(SAO經驗) 共同做出來

正如唔係人人做到美斯, 做到C朗, 唔係話用錢, 用努力就可以追到.
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 09:21 PM   #755
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
咩桐人個角色唔係bug到佢自己後來都唔用咩……我當佢知道根本係外掛角色的啦……

舊 07-10-14, 09:26 PM   #756
細路翔
The One

C朗同美斯都仲係正常人類喎大佬

有無天份同中槍後完全無相對既反應有關係?

唔好話子彈,你沖涼比個勁D既花灑射都已經感覺好大既推力啦

你地係咪睇太多ACG野將天才同超人搞亂左?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 09:28 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 09:32 PM   #757
pet3
The One

單是刀劍第1篇比人斬手也不會斷手啦
另外痛不痛的問題一般都是大弱化的
否則無人會玩

それがPK制MMOの理不尽さというものなんだ!

另外他們用的人物不是人類
人類怎可能單手拿著大劍斬得咁輕鬆

你用現實人類去比較就已經錯哂啦

用現實電腦 ps4 之類的打槍遊戲黎講
最好你能跳跳跳時能射啦
你用的咪又係超人

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 07-10-14 09:40 PM 被 pet3 編輯。
舊 07-10-14, 09:43 PM   #758
tat0gd

引用:
C朗同美斯都仲係正常人類喎大佬

有無天份同中槍後完全無相對既反應有關係?

唔好話子彈,你沖涼比個勁D既花灑射都已經感覺好大既推力啦

你地係咪睇太多ACG野將天才同超人搞亂左?
C朗美斯係用來比喻在這作品設定上, 桐人的反應是沒有什麼人做到, 正如美斯C朗既球技現實上無咩人可以做到

這作品就是有潛入既適性 , 的確係咁XDXD

記得AW中有提過唔係人人都安到brain burst嗎? 就係要judge 佢有無適性

適性唔係人控制到, 唔係努力就可以有, 這算是天份嗎? you think yourself XDXD

跟住你話超反應, 超越物理, 超越科學, 的確係咁

如果所有野都要依照依家既科學去諗, 咁SAO本應是不存在的, 大部分SF作品都要消失, 這作品是不應該存在

此篇文章於 07-10-14 09:45 PM 被 tat0gd 編輯。
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 09:54 PM   #759
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
其實當睇緊Matrix既奇洛李維斯咁咪得
定係話覺得Matrix唔合邏輯唔好睇既?
-------------------------------------------
散彈
散彈有人用阿
決賽俾死槍第一個射死既唔係用散彈咩?

-------------------------------------------
川原自己都話自己FPS唔在行
你係咁插佢都冇用架

此篇文章於 07-10-14 10:04 PM 被 nomezero 編輯。
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 09:54 PM   #760
細路翔
The One

你玩fps中槍個視界同行動都會受影響架喎w

我就係無論用rpg定fps黎代入都覺得怪

你依頭話佢地玩家角色唔係人類先能人所不能,果頭就話其他玩家係凡人唔中得槍覺唔覺自打嘴巴?

英國說大家抱團死
舊 07-10-14, 09:57 PM   #761
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
引用:

小說有提到之後有唔少人見桐子咁勁後去練,點知係唔掂下放棄
如忘記請重睇

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:04 PM   #762
pet3
The One

引用:
你玩fps中槍個視界同行動都會受影響架喎w

我就係無論用rpg定fps黎代入都覺得怪

你依頭話佢地玩家角色唔係人類先能人所不能,果頭就話其他玩家係凡人唔中得槍覺唔覺自打嘴巴?
大家都的人物都能防一下彈
但其他人沒反應斬子彈
就全排彈比人射死了啦

桐人就斬了大部分彈
所以沒被射死

有咩矛盾?

其實你無睇小說吧

FGO 目標預算
舊 07-10-14, 10:06 PM   #763
細路翔
The One

引用:
作者: Chris Redfield 查看文章
小說有提到之後有唔少人見桐子咁勁後去練,點知係唔掂下放棄
如忘記請重睇
我前面都講過後面一班人跟風去練呀

咁跟得風既話格劍應該無作者講到咁高難度架喎

唔通你睇完TAS就覺得自己可以8秒打爆惡魔城?

英國說大家抱團死
舊 07-10-14, 10:10 PM   #764
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
好簡單,因為佢地唔係主角

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:21 PM   #765
細路翔
The One

引用:
大家都的人物都能防一下彈
但其他人沒反應斬子彈
就全排彈比人射死了啦

桐人就斬了大部分彈
所以沒被射死

有咩矛盾?

其實你無睇小說吧
即係話一隻以槍為主既GAME只要唔打要害射中其他地方就完全唔阻礙行動?

因為角色都係超人,而桐爺係天才所以佢用既角色就內置霸體可以果頭比人射中隻手都照揮劍?

英國說大家抱團死
舊 07-10-14, 10:26 PM   #766
pet3
The One

引用:
即係話一隻以槍為主既GAME只要唔打要害射中其他地方就完全唔阻礙行動?

因為角色都係超人,而桐爺係天才所以佢用既角色就內置霸體可以果頭比人射中隻手都照揮劍?
其實他們人都得吧(單純指被射中未死就可以行落去,不是說斬子彈)

說穿了只是
這只是腦控第1身遊戲

沒有完全追求真實

因為完全真實遊戲只會賣不出

FGO 目標預算
舊 07-10-14, 10:46 PM   #767
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
都唔知做乜係都要將現實放入GGO做比較,
作者設定桐人係可以用劍擋子彈,全世界係得佢一個有咁快反應,
其他人點學都學唔到,咁仲有乜好講?

故事設定就係咁,
就算你講到有幾十人對住佢用機關槍掃射,
桐人都可以每劍用0.00000000001秒就揮出,全部擋晒,
現實世界無人有可能有呢個速度同埋反射神經,總之桐人就有啦~

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:47 PM   #768
細路翔
The One

引用:
其實他們人都得吧(單純指被射中未死就可以行落去,不是說斬子彈)

說穿了只是
這只是腦控第1身遊戲

沒有完全追求真實

所以我先好奇

就算劈唔到子彈以你地上面講既條件應該都好多近戰廚先係架喎

近戰雙槍之類什麼的(?

英國說大家抱團死
舊 07-10-14, 10:59 PM   #769
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 07-10-14, 11:08 PM   #770
pet3
The One

引用:
所以我先好奇

就算劈唔到子彈以你地上面講既條件應該都好多近戰廚先係架喎

近戰雙槍之類什麼的(?
不要選擇性無視好嗎
無得擋的情況下

你點衝上去

你懂跑
敵人不懂狂射嗎?

沒超反應+斬彈 你行到幾秒?

上邊的條件只是非要害不會即死(hp扣到0照死)
射中不會影響行動能力
以上這2個條件 就是現代射擊遊戲都是這樣

你玩cod 你去只用刀光明正大去衝去斬看看

MGO 雷電 :桐人你和我是好朋友呢0.0/

FGO 目標預算

此篇文章於 07-11-14 01:04 AM 被 pet3 編輯。
舊 07-10-14, 11:50 PM   #771
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
各位算把啦
當某位講出桐子係uw拿基友當e鑵,但完全唔知GGO大賽第一屆冠軍的確係用刀仔清場嘅時候就已經證明佢只係無睇小說只睇捏他然後又扮睇過小說,之後得閒無事揾嘢插嘅廚
所以無謂哂氣了

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 11:53 PM   #772
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: casio 查看文章
各位算把啦
當某位講出桐子係uw拿基友當e鑵,但完全唔知GGO大賽第一屆冠軍的確係用刀仔清場嘅時候就已經證明佢只係無睇小說只睇捏他然後又扮睇過小說,之後得閒無事揾嘢插嘅廚
所以無謂哂氣了
講故唔好駁故
搞咁多好容易冇癮
當然駁故駁得好又係另一回事啦
同桐子一樣,你做到就得喇

引用:

說穿了只是
這只是腦控第1身遊戲

沒有完全追求真實

以現實來說完全真實遊戲的確是賣不出,做過遊戲的一定會知
所以呢

此篇文章於 07-10-14 11:56 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 12:08 AM   #773
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
講故唔好駁故
搞咁多好容易冇癮
當然駁故駁得好又係另一回事啦
同桐子一樣,你做到就得喇

以現實來說完全真實遊戲的確是賣不出,做過遊戲的一定會知
所以呢
嘛,我好懷疑一個無認真睇嘅人會唔會在乎睇嘅時候有無癮

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 01:35 AM   #774
tongmak

我已經食緊花生

引用:
SKIP
睇到尼度大家仲覺得佢睇過小說

這曷吊魚廚吧
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 03:21 AM   #775
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
如果真係咁高門欖要接近超越人類咁際先做到

咁一般玩家求其買支AA12之類既連散應該都輕鬆KO桐人先係

除非你話我知桐爺一秒砍到幾百粒小鋼珠(?
純綷亂估 :
AA12 有效射程有幾多?一般步槍射程有幾多?
40 VS 100+

莫講話面對狙擊步槍(一般 700+,如果用到如 M82A1/Cheytac M200 去到 2000+),一般阿豬阿狗拎枝 M4 都夠收你皮 N 咁多次,仲要 M4 平一大截,彈量又多一大截,邊個玩家會投放資源去買枝又貴又阻位,遠距離又打唔中而且一開槍就全世界都知你響邊既槍黎用?

當然,如果你既目標係單純打桐人一個,其實咁講我覺得都得架。不過比我會覺得買多幾個 claymore 有效 d 囉。

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 12:00 PM

手機版 | APP版