Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 7 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 27  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
野良猫 03:13 PM 05-02-15
作者: HAKAIDER:
光油完全乾透就得, 你估做相機鏡片要天然陳化咩
即係乾透後就可以直接上粗>細目>仕上?
HAKAIDER 03:39 PM 05-02-15
作者: 野良猫:
即係乾透後就可以直接上粗>細目>仕上?
2000 幼沙 > 磨光膏

砌車就最後上泡光蠟
野良猫 03:40 PM 05-02-15
作者: HAKAIDER:
2000 幼沙 > 磨光膏

砌車就最後上泡光蠟
原來仲要幼沙,有排磨了

THX~
anyone 06:30 PM 05-02-15
要磨平d光油先架

當年失敗作

野良猫 07:12 PM 05-02-15
瘋狂打磨中
不過可能四層光油都唔夠,2000水磨磨到邊位甩咗色
我當舊化算
試做咗件2000水磨>打磨膏,效果的確唔錯但照燈時仍未做到高清反光效果
不過個人收貨了,總好過成個面都粒粒

作者: anyone:
要磨平d光油先架

當年失敗作
之前試整就係冇磨平直接上打磨膏,結果出嚟反光依然好矇
野良猫 04:22 PM 05-03-15

完成了
シェンムー 04:57 PM 05-03-15
個fd第一次用噴筆完成的MG NU VER.KA
好正

Fungfelix 11:04 AM 05-05-15
想問下邊度會有神之手把剪買? 同雙星金剪差幾多到?
野良猫 07:03 PM 05-05-15
作者: Fungfelix:
想問下邊度會有神之手把剪買? 同雙星金剪差幾多到?
香港唔多見,我都係淘番嚟
xeno 02:05 AM 05-06-15

用緊GUNDAM COLOR D 色...唔知點解好易整花....
用雙星個時都唔覺...到底係咩問題?
野良猫 09:33 AM 05-06-15
油太厚吧
之前未熟開油比例,噴完攤咗兩日,一組裝就刮甩

依家習慣唔同油開油比例都唔同,目測濃度夠就去,暫未有出事
野良猫 01:29 PM 05-08-15
終於買到gaia隻魔幻紅、藍
xeno 11:04 PM 05-09-15
我呢D懶人係用噴罐, 之前噴過好幾隻都冇事
係佢第一次係咁
kyo353 09:57 PM 05-11-15
好多年冇噴野...呢隻用黎練返手
想問下師兄D關節位點處理?
活動時好易甩油...

圖片太大唔識用代碼縮細...
野良猫 08:19 AM 05-12-15
噴薄啲?
amaderasu 11:47 PM 05-13-15
噴薄啲?
磨薄D再噴
野良猫 12:43 PM 05-25-15

又拋光失敗

斬掉重練試打釘
HAKAIDER 05:05 PM 05-31-15
今日先有時間干返條線...............

豪傑公子 03:39 PM 06-18-15
新手求教,如果想隻模型d邊位sharp d,
係咪一定要用打磨器磨? 應該係打圈磨定順一個方向磨?
遇到有曲面應該點處理, 同埋磨嗰時其他位駛唔駛痴膠紙?
磨完之後通常係咪都要刻返線? 求各位高手解答~~
HAKAIDER 06:47 PM 06-19-15
作者: 豪傑公子:
新手求教,如果想隻模型d邊位sharp d,
係咪一定要用打磨器磨? 應該係打圈磨定順一個方向磨?
遇到有曲面應該點處理, 同埋磨嗰時其他位駛唔駛痴膠紙?
磨完之後通常係咪都要刻返線? 求各位高手解答~~
一把直鋤/ 一把半圓鋤/ 一張貼係5mm 膠棒上的沙紙..............以上
野良猫 07:15 PM 07-06-15

本體完成,跟手要整武器背包俾佢哋

今次拋光終於成功(雖然唔夠鏡面),但都有兩個位磨穿咗
amaderasu 12:36 AM 07-09-15

第一次砌艦, 冇YOUTUBE真係死緊
野良猫 06:53 AM 07-09-15
我就係睇完片先放棄砌艦
amaderasu 08:32 AM 07-09-15
我就係睇完片先放棄砌艦
其實唔難,又唔洗分色, 又唔理洗關節, 噴油都係用左三隻色就完事, 成個過程輕鬆過砌gundam類好多
不過Detailing真係令人卻步
anyone 10:13 AM 07-09-15
試下1/700丫

艦next 開模好左可以試下
雖然得大和
第一 ... 7 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 27  ... 最後

返回主題版面