Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-15-17, 12:19 PM   #4551
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: harakuma 查看文章
我曾經都思考過同樣問題, 而結論係,

紅白機/超任/MD/N64就可以半永久, 因為機/帶都唔易壞, 插電就玩到

GC~WII, 一般機會半永久, 因為光碟頭關係, 有機會部機放十幾廿年後玩唔到(睇彩數)

NS/PS3/PS4/近代手提機, 難長續, , 廿年後攞部機出嚟有機會玩唔到, 原因係電池問題, 而唔易買返電去玩.
只要部機唔壞咪最多插住手製玩羅
都冇問題既
天野 目前離線  
舊 03-15-17, 12:19 PM   #4552
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: Eking 查看文章
因為部主機通風口係上面.....所以正常佢已經係散緊熱
老任: 其實我們建議玩家在玩TV MODE的時侯, 買一把等離子風扇, 直吹住她散熱.....

舊 03-15-17, 12:31 PM   #4553
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
但入左dock , 接觸空氣的範圍少了,效率會減底
加上黑色表面物料,易吸熱但唔散熱

之前睇拆解片,除左底版個dock還有咁多空間
應該在機背位加吧風扇抽熱才對
KUTAR# 目前離線  
舊 03-15-17, 12:39 PM   #4554
Eking

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
但入左dock , 接觸空氣的範圍少了,效率會減底
加上黑色表面物料,易吸熱但唔散熱

之前睇拆解片,除左底版個dock還有咁多空間
應該在機背位加吧風扇抽熱才對
其實重點係部主機發熱唔係個DOCK發熱, 正常只會係發熱部件做散熱工作, 唔會因為個DOCK擋住而係個DOCK度做散熱

舊 03-15-17, 12:51 PM   #4555
KUTAR#

PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
我指個dock可以加風扇幫手散熱
Notebook 都會加 cooking pad 在底啦,一樣道理
佢表面溫度低左,都有助佢中心溫度降低

跟本就是 NS 硬件設計不周
KUTAR# 目前離線  
舊 03-15-17, 12:55 PM   #4556
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
我指個dock可以加風扇幫手散熱
Notebook 都會加 cooking pad 在底啦,一樣道理
佢表面溫度低左,都有助佢中心溫度降低

跟本就是 NS 硬件設計不周
我覺得佢會出改良dock 多過出改良機now
Hello MiMi 目前離線  
舊 03-15-17, 01:00 PM   #4557
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: シェンムー 查看文章
琴日女朋友玩隻demo俄羅斯都玩左3個鐘唔肯放手,睇黎要買多部機
慘在佢唔肯同我雙打(秒左佢幾鋪
好後悔叫佢試玩

Sent from my iPhone using Gaforum
有時候真係要適當的放水...
DS時代俄羅斯方塊, PKM, MK等成日炒我女朋友
到呢家咁多年佢都唔肯再同我玩...
lineage19 目前離線  
舊 03-15-17, 01:03 PM   #4558
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 天野 查看文章
只要部機唔壞咪最多插住手製玩羅
都冇問題既
Ps3/Ps4仲勉強得, 用USB插手制,

但WIIU/NS已經做唔到, 尤其WIIU, 個PAD一唔用得, 成部機玩完
harakuma 目前離線  
舊 03-15-17, 01:07 PM   #4559
CCemi

註冊日期: Dec 2003
說起方塊遊戲
我另一半由我最初教他玩PUYO...玩到現在跟我平手
俄羅斯方塊還要我輸較多

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線  
舊 03-15-17, 01:15 PM   #4560
alien1020hk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2017
引用:
作者: CCemi 查看文章
說起方塊遊戲
我另一半由我最初教他玩PUYO...玩到現在跟我平手
俄羅斯方塊還要我輸較多
以前買遊戲多數揀自己鐘意玩 EG. ARKHAM系列
現在多數揀番雙方都岩玩既game
(pikmin, mario kart)

玩遊戲機..一班人玩真係好玩過自己一個人玩
所以我好鐘意任天堂既遊戲
alien1020hk 目前離線  
舊 03-15-17, 01:18 PM   #4561
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: lineage19 查看文章
有時候真係要適當的放水...
DS時代俄羅斯方塊, PKM, MK等成日炒我女朋友
到呢家咁多年佢都唔肯再同我玩...
俾佢發現放水有時會有反效果……
根本要一開始收起實力hea住先,之後再跟佢情況慢慢提升
同事就係咁對付佢女友

一嚟就秒人,想感受下隻game好玩之處都唔得啦
野良猫 目前離線  
舊 03-15-17, 01:25 PM   #4562
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
日、美ESHOP係咪唔可以用同一個NINTENDO ACCOUNT登入?

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 03-15-17, 01:28 PM   #4563
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 阿聰 查看文章
日、美ESHOP係咪唔可以用同一個NINTENDO ACCOUNT登入?
唔得
一個a/c只能跟一個區
轉區係可以,但如果有儲coin就會無晒
之前買過嘅DL game記錄都會受影響?(呢個唔太記得)

舊 03-15-17, 01:28 PM   #4564
JanSeiji

註冊日期: Aug 2005
引用:
好似得, 但要次次轉,
不如分2個
BTW我係日美港3刀流~~
JanSeiji 目前離線  
舊 03-15-17, 01:37 PM   #4565
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
唔得
一個a/c只能跟一個區
轉區係可以,但如果有儲coin就會無晒
之前買過嘅DL game記錄都會受影響?(呢個唔太記得)
引用:
作者: JanSeiji 查看文章
好似得, 但要次次轉,
不如分2個
BTW我係日美港3刀流~~
剛才轉咗老美同英文都唔得,夜D可能去美任度申請一個A/C。

阿聰 目前離線  
舊 03-15-17, 01:40 PM   #4566
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: DMRevolution 查看文章
岩岩睇到......

海外ユーザー「ニンテンドースイッチで遊んでたら爆熱でSDカードが溶けたんだけど…」

各位...唔好買貴的卡住.....
https://tr.twipple.jp/p/c3/8b1f20.html

https://twitter.com/Sosowski/status/841320347282599936
卡既問題
唔好咁信d斷章取義既網站
反而係唔好買平卡
由手機版發出

此篇文章於 03-15-17 01:43 PM 被 issac92354 編輯。
issac92354 目前離線  
舊 03-15-17, 01:55 PM   #4567
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
我傾向實體game
始終可以儲存,十幾廿年後要反都反得返

但DL game就無法寫包單永久保存
同我睇法一樣。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 03-15-17, 02:09 PM   #4568
fortel
Game Master

引用:
果果位玩耐一陣D風扇聲好得人驚
fortel 目前離線  
舊 03-15-17, 02:11 PM   #4569
mouseccy
Game Master
老鼠仔

註冊日期: May 2010
PSN  IDMOUSECCY
引用:
剛才轉咗老美同英文都唔得,夜D可能去美任度申請一個A/C。
ESHOP係要ACC 轉地區先得
NS系統轉係冇用
mouseccy 目前離線  
舊 03-15-17, 02:16 PM   #4570
阿聰

引用:
作者: mouseccy 查看文章
ESHOP係要ACC 轉地區先得
NS系統轉係冇用
可唔可以暫時轉ACC做老美,買完FAST RMX再轉回日本?

阿聰 目前離線  
舊 03-15-17, 02:27 PM   #4571
AhTin

註冊日期: Sep 2012
引用:
可唔可以暫時轉ACC做老美,買完FAST RMX再轉回日本?
日服美服 跟account地區,唔係跟機地區
外國有人話轉完地區要清空Balance,但我無親身試過答唔實
AhTin 目前離線  
舊 03-15-17, 02:29 PM   #4572
阿聰

引用:
作者: AhTin 查看文章
日服美服 跟account地區,唔係跟機地區
外國有人話轉完地區要清空Balance,但我無親身試過答唔實
睇嚟今晚申請多一個a/c好了

Sent from my iPhone using Gaforum

阿聰 目前離線  
舊 03-15-17, 02:35 PM   #4573
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: harakuma 查看文章
我曾經都思考過同樣問題, 而結論係,

紅白機/超任/MD/N64就可以半永久, 因為機/帶都唔易壞, 插電就玩到

GC~WII, 一般機會半永久, 因為光碟頭關係, 有機會部機放十幾廿年後玩唔到(睇彩數)

NS/PS3/PS4/近代手提機, 難長續, , 廿年後攞部機出嚟有機會玩唔到, 原因係電池問題, 而唔易買返電去玩.
最大問題係PSN,如果佢第時唔support等於玩完
部機run到都無用
家陣D game唔update又係玩唔到
&我唔認為佢會support到幾十年
由手機版發出
Kain 目前離線  
舊 03-15-17, 02:51 PM   #4574
jimmysinn91
Junior Member

註冊日期: Mar 2014
Nintendo Switch IDSW-3994-0070-2428
PSN  IDjimmyltsinn
見有人傾轉運, 我又搭咀講下先

我一向用開另一間類似 tenso 的轉運
睇落似日本人開, web interface 全部係日文
但係 email 可以用英文
不過比較起 tenso 佢地入庫出庫比較快
睇 tracking status 變做 delivered 的當日或者第二日就會入庫
入庫當日或者第二日就出到庫
價錢上原本比 tenso 平, 而家貼近 tenso 不過都係比 tenso 平少少

不過之前寄 switch 我差唔多等左一個星期
部 switch 星期六送到
我叫佢幫我兩個 joy-con 做另一盒
佢地星期一同我做, 然後果日即刻寄
不過因為經 EMS, 應該係因為 tenso 果面搞到日本郵政 hold 起哂全部 switch
拖到星期四先離開日本
結果星期五到手
同埋佢因為冇 tenso 送 2000 JPY
所以結果俾運費俾左五舊水

平時佢地寄出的野一兩日就會收到
有興趣可以 pm 問我咩名 (定係可以直接開名? XD)

buy & ship 基本上都係預佢要一整個星期先可以上去拎
同埋冇價錢的野 (例如 d 特典) buy & ship 唔會收
所以我而家兩間都會用
jimmysinn91 目前離線  
舊 03-15-17, 03:30 PM   #4575
reallyfatboy

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDLYCKeith
XBox Live GamertagLYCKeith
有冇ching 打算係英國森林買?計埋運費都係2500,4月頭有貨....我都仲諗緊...

關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5806 03-11-24 11:04 AM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 04:47 PM

手機版 | APP版