Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-10-20, 05:26 AM   #1
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
大家覺得PS5/XB4th會唔會比兼容番「上幾代」既實體碟版呢??

大家覺得PS5/XB4th會唔會比兼容番「上幾代」既實體碟版呢??

暫時望番呢一代PS4同PS3架構好唔同,
PS4玩唔番PS3 Game,
所以直接出過個行到Full HD既PS4版算啦!(係外國/日本重有另一選擇:用PS Now租番呢玩!)
去到PS5,官方暫時只講左可以玩得番PS4 Game,
而PS1~PS3 Game又點呢?(重未講實體碟得唔得!)
--------------------------------------------
而無印XB1因為發售初期要綁Kinect 2代,
買得貴過PS4,但性能唔夠PS4勁,
又Cut左好多X360既優點,公關好串等大問題,
而唔買得,後來終於生性,
分別前後出左部X1S同X1X救命!
同埋願意搞番向下兼容X360同初代XB Game,
重對應可以用番X360/初代XB實體碟添!(需然X1主機需要連上網,並下載過另1個「模擬器版本」入HD先!)
但有做,總好過冇做!
去到XB4th,官方暫時講左可以玩得番初代XB~X360~XB1既Game?(但又係未講實體碟得唔得!)

所以各位點睇呢??

PS:其實以前PS2同厚機PS3都可對應「上一代」實體碟版Game!(但去到厚機PS3又因成本太貴出事,唔知今次換代,Sony既PS5接唔接到PS4既成功呢!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 01-10-20 05:29 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-20, 06:58 PM   #2
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
要兼容無話兼容到嘅
學呢度都有人講過出remaster嘅利潤始終高D

PS5我覺得兼容PS4都已經值得第一時間出機
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-20, 08:57 PM   #3
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
我覺得去sony store 俾你碎左隻碟再換條dl 版曲好似實際d
或者類似ge 碟轉softcopy 機制

我想玩ps3 d game 但我真係無位擺碟啦。。。
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-20, 02:06 AM   #4
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: izumo 查看文章
我覺得去sony store 俾你碎左隻碟再換條dl 版曲好似實際d

由手機版發出
你可以試下唔要D Game盒,
只留碟,再去D電腦雜貨舖,
買個同時入到60~80隻碟既裝碟袋就方便啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 01-11-20, 02:08 AM   #5
mrk

引用:
作者: izumo 查看文章

由手機版發出
玩碎碟,
然後換條DL Code,
都係好主意!
不過想儲實體個D人兄一定唔會Buy!

舊 01-11-20, 03:31 AM   #6
maskrider
Insane Gamer
變身!!!

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDjpfelixmcli
引用:
作者: mrk 查看文章
玩碎碟,
然後換條DL Code,
都係好主意!
不過想儲實體個D人兄一定唔會Buy!
PSP年代日本都有個Sony 嘅PSP software可以讀game碟redeem DL copy落你PSN account,不過無留意佢有冇serial no.。

所以其實唔碎碟都得,如果造碟嘅時候有serial no.就可以用來記住有冇redeem過DL copy,無得再redeem過,我會歡迎呢種redeem方法。

舊 01-14-20, 06:08 AM   #7
mrk

引用:
作者: maskrider 查看文章
PSP年代日本都有個Sony 嘅PSP software可以讀game碟redeem DL copy落你PSN account,不過無留意佢有冇serial no.。

所以其實唔碎碟都得,如果造碟嘅時候有serial no.就可以用來記住有冇redeem過DL copy,無得再redeem過,我會歡迎呢種redeem方法。
咁做係因為PSP 2代(指PSV)放棄左唔用UMD載體!

當年有聽過日本Sony有打算將PSP實體碟轉左DL Code服務,
但當年呢個服務日本個面搞唔搞得成?同埋搞左幾耐?

PS:我重記得PSV1000機發售當日,
SIE將PSP/PSV DL Game個分享次數由同時最多5部機改番做最多2個機!(後來出PSVTV由改為同時最多3部機)
然後日服PS Store有少部分PSP DL Game限時大減價!(推DL版手法!

此篇文章於 01-14-20 06:37 AM 被 mrk 編輯。
舊 01-14-20, 10:19 AM   #8
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
PS4->5 同Xbox One -> Series X都係同一個架構,兩邊仲keep光碟機,理論上直接行應該無問題; 要玩得番上幾代,Xbox個邊無問題,Sony照計都模擬得番PS3,差在背後的利益,如Game (同音樂) License (唔係隻隻360係1玩到係 License問題),又或者好似Sony 鍾意出另一個版本Cap水限制左 ...

Sent from my iPhone using Gaforum
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 03:18 PM   #9
mrk

最近MS開口有個新技術,
可令X1版新Game(e.g:2077、Halo新作)個GameSave繼承去到XB4th版上繼續玩,
睇呢MS都係想Sale玩家買DL版多(或者訂閱XB Game Pass亦可),
咁佢實體碟都可以印少D!

此篇文章於 03-05-20 03:21 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-05-20, 03:33 PM   #10
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
模擬器已解決大部份問題...
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 09:20 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
最近MS開口有個新技術,
可令X1版新Game(e.g:2077、Halo新作)個GameSave繼承去到XB4th版上繼續玩,
睇呢MS都係想Sale玩家買DL版多(或者訂閱XB Game Pass亦可),
咁佢實體碟都可以印少D!
dl版方便一億倍…

前幾日仲特價3十幾蚊買左隻titanfall 2,好抵…

舊 03-05-20, 09:46 PM   #12
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家冇說明書都冇乜意欲買實碟
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 11:22 PM   #13
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
係就正
PS1 D 碟印得好靚
唔玩攞出黎睇下只碟睇下說明書都好ENJOY
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-20, 10:17 PM   #14
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
咁做係因為PSP 2代(指PSV)放棄左唔用UMD載體!

當年有聽過日本Sony有打算將PSP實體碟轉左DL Code服務,
但當年呢個服務日本個面搞唔搞得成?同埋搞左幾耐?

PS:我重記得PSV1000機發售當日,
SIE將PSP/PSV DL Game個分享次數由同時最多5部機改番做最多2個機!(後來出PSVTV由改為同時最多3部機)
然後日服PS Store有少部分PSP DL Game限時大減價!(推DL版手法!
我諗返起PSP去PSP Go,呃左幾多人出機之後先話因爲解決唔到版權問題,做唔到實體game轉軟體個服務,而且個期大多數BGM有版權嘅game都只出實體版冇DL版。

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 07:44 AM   #15
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
見到XBOX SERIES X的圖片機身仲有入碟位,
我覺得應該可以直讀過去的12CM碟吧?

其實比較期待PS5兼容返PS3碟版遊戲,
因為市面上宜家應該都唔易搵到全新又平的PS3主機吧?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:13 AM

手機版 | APP版