Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-19-13, 01:33 PM   #1
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
其實D支那種既身體構造係唔係特別D架呢

踎路玩手機內地女捲車底

【太陽報專訊】【本報訊】內地女遊客踎低玩手機險命喪迪士尼。來港旅遊的順德女子,昨午隨團前往迪士尼遊玩後,她踎在路旁玩手機等候乘車離開時,被一輛旅遊巴撞倒及捲入車底,險被車輪輾過,由消防員救出她,送院治療,情況嚴重。

姓陳(三十八歲)女事主,日前與丈夫由順德來港旅遊,昨日隨本港旅行團前往迪士尼樂園遊玩後,昨午四時許,陳女與團友在迪士尼樂園幻想道旅遊巴停車場,等候乘車離開時,她蹲在一個空車位旁玩手機。期間姓黃(四十一歲)司機駕駛一架來往迪士尼及機場的穿梭旅巴駛經停車場,疑未有察覺陳女蹲在路旁,旅巴撞倒陳女,並將她捲入車底,幸黃發覺將車煞停,未致輾過陳女,途人見狀報警。消防員趕至救出陳女,她左腳及左面擦傷,由救護車送院。旅行團職員事後到醫院慰問陳女及了解情況。警方現正調查意外原因。

對腳無站立既功能,隻隻都剩係識踎

唔知會唔會又屈香港俾錢囉

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 01:37 PM   #2
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
【太陽報專訊】【記者李子輝報道】內地「人肉撞車黨」襲港!近期一班持雙程證的撞車黨疑在港九各區盤據搵食,其中九龍城有司機被指「撞倒」內地婦人後,對方迅速召來多名「同黨」向司機索償,卻拒絕送院治理,由於事出突然,司機賠錢就範。網上最近亦傳出深水埗及灣仔發生多宗疑為撞車黨所為的索償事件,有目擊「意外」的拖車師傅直指,司機因裝設汽車黑盒才嚇走騙徒。職業司機團體表示,撞車黨頻轉換地區犯案,增加警方執法難度,恐撞車黨在本港遍地開花搵食。

從事文職的彭先生早前疑成為「撞車黨」的目標。有逾十年駕駛經驗的彭憶述,今年六月,他駕車到九龍城打鼓嶺道與友人吃飯,在一間飯店外倒車泊位時,車尾位置傳來「啪」一聲,他落車查看,赫然見到一名婦人狀甚痛苦躺在地上。彭立即上前慰問,當時對方沒有表面傷痕。「很痛!很痛!」

七男同鄉撲出恐嚇

該婦人用不純正的廣東話回應他,並隨即用鄉下話致電友人,不消兩分鐘,七名同鄉男子即到場。其中一名男子同樣以半鹹淡廣東話,語帶恐嚇說:「你留低電話畀我哋,聽日如果有咩唔妥我哋就搵你!」

彭恐事後被屈錢故拒絕對方建議。「賠二百(蚊)啦!」當中另一名同鄉提議賠錢了事。因對方堅稱彭撞倒她,彭無奈答應賠錢,但要求對方簽紙同意不再追究,惟不獲接納,「唔簽啊,大家講個信字,簽就要五百(蚊)。」彭最終報警求助,警員調查期間,該婦人拒絕送院,雙方就賠償問題爭持不下。

事件擾攘句鐘,其中一名同鄉大動肝火,不時以鄉下話與同行朋友私語,該婦人亦拿出雙程證來哀求賠償,「我唔去得醫院,一去我就要三千蚊睇醫生。」彭指當時心軟,又不想拖拉太久,惟有賠償二百元予該婦人,駕車離開。

車上裝CAM嚇走騙徒

「我當時望得好清楚先泊車,冇可能撞倒人,諗番起覺得好奇怪,點解(婦人)一打電話就搵到咁多人嚟幫手,佢(婦人)完全冇緊張有冇受傷,只係緊張要攞錢。」彭事後回想事件覺得很不對辦,估計遇上撞車黨,「第一次遇到咁嘅事,真係唔知點處理,一片空白。」

「呢排深水埗都有三單(撞車黨事件)!」拖車師傅忠哥近期亦在網上發貼,指有騙徒常於深水埗人多車多地方作案,其中一宗他親眼目擊,「嗰日喺北河街街市排檔附近,突然有個三、四十歲操內地口音嘅女子話畀架車撞倒,有幾個人即刻出嚟做媒博賠錢,好在車主有裝車CAM(汽車黑盒),大叫報警,街坊仲幫手叫『搵食行遠啲』,先嚇走佢哋。」事實上,網上也流傳不少疑似撞車黨個案,今年三月,灣仔一名男子被指常以被車撞倒為名涉嫌敲詐司機。

吼準司機怕煩心態

的士小巴權益關注組大聯盟主席黎銘洪表示關注事件,並指「屈錢」事件時有發生,指騙徒覷準司機怕麻煩心態,特別是職業司機,「有啲(搵食車)車主訂明,租車司機遇到交通意外要claim(索償)車保,要畀一萬蚊出嚟,司機寧願畀幾百蚊當跌咗。」黎稱,即使司機報警處理,騙徒亦可以「一場誤會」作藉口,黎擔心騙徒轉換地區犯案,增加警方破案難度。黎指,除汽車黑盒外,司機只有小心駕駛,與其他司機互通消息,以防遇上撞車黨。

汽車交通運輸業總工會第二副主席陳兆華透露,早前曾與政府部門談及撞車黨問題,得知騙徒多為內地個人遊或本港癮君子。

就九龍城疑有撞車黨出沒,警方發言人稱,九龍城打鼓嶺道曾發生一宗交通事故,一名女途人聲稱被撞,但並無受傷,警員到場調查,該女子拒絕接受治療,她與該司機表示不追究及無需警方跟進事件。發言人指警方沒相關撞車黨統計數字。

..
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 01:38 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實我覺得踎攰過企
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 01:41 PM   #4
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
其實用一件會出人命嘅意外嚟嘲笑別人,會唔會唔係咁好?
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 01:44 PM   #5
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: 仁飛 查看文章
其實用一件會出人命嘅意外嚟嘲笑別人,會唔會唔係咁好?
NONONO~係嘲笑佢成個種族既核突行為差D整死佢自己

舊 08-19-13, 01:47 PM   #6
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
NONONO~係嘲笑佢成個種族既核突行為差D整死佢自己
我覺得呢種只係文化差別啫,就算唔鐘意,都唔應該係人地出左事個陣踩多腳
咁樣有少少失德
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 01:49 PM   #7
怪盜小G
しゃろとも

引用:
我覺得呢種只係文化差別啫,就算唔鐘意,都唔應該係人地出左事個陣踩多腳
咁樣有少少失德
莫講話我無留俾支那種既品德~我內心高興到唔記得召喚小鳳姐

D支那種平時係香港通街踎已經篤眼篤鼻~最好真係車死佢地~

舊 08-19-13, 02:04 PM   #8
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
【太陽報專訊】

..
呢D騙案咁濕碎,邊駛搵警察呀
重案組捉人講粗口好忙架,你地咪浪費寶貴既警力

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 02:17 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
最慘係害到個旅巴司機係唔係都硬食被告不小心駕駛...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 02:24 PM   #10
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
這是人類站立在大地之上太久,係時候進化到另一境界了!!!!!!!!

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 02:30 PM   #11
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
香港真係變咗...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 02:43 PM   #12
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
咩意外,根本一點都不意外
踎O係路邊係佢自己攞黎,唔止應該嘲笑,係應該恥笑同鄙視

舊 08-19-13, 02:51 PM   #13
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
聽講話呢個踎既動作最原先係 d 農民踎起 d 耕田工具上面,通街踎其實係以農立國既體現
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 02:52 PM   #14
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
她蹲在一個空車位旁玩手機。<====
踎都踎埋一邊啦.....
真係可以用抵死黎形容

舊 08-19-13, 02:54 PM   #15
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
莫講話我無留俾支那種既品德~我內心高興到唔記得召喚小鳳姐

D支那種平時係香港通街踎已經篤眼篤鼻~最好真係車死佢地~

做人做到咁
是不是有點過份?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 03:21 PM   #16
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
聽講話呢個踎既動作最原先係 d 農民踎起 d 耕田工具上面,通街踎其實係以農立國既體現
由手機版發出
還有吐痰,以前一吐就係農地,鬼叫而家d 石屎路唔吸水
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 03:23 PM   #17
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: J+1 查看文章
還有吐痰,以前一吐就係農地,鬼叫而家d 石屎路唔吸水
由手機版發出
唔係吐落D菜度賣俾人咩?

舊 08-19-13, 03:26 PM   #18
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino

即系
你有幾何見蝗虫對腳系直既?

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 03:26 PM   #19
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
我有客問過佢地點解要痞
佢地話地下涼d

舊 08-19-13, 03:36 PM   #20
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
咁樣有少少失德
踎街很高尚不失德, 聲講人不會明

不過城牆被奇行種打破,不斷湧入嚟, 大吃大渴完,好難捉拿研究佢地

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 08-19-13 03:52 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 03:39 PM   #21
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
前果排返大陸
塔車見親個個出來扯煙都係踎
而且有成條路唔踎係要踎係路邊

舊 08-19-13, 07:59 PM   #22
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
由手機版發出
又好像說, 係因為以前個個「單吊西」(即得一套西裝), 為免弄污所以用踎而非坐
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 08:00 PM   #23
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
其實呢。。。自己係香港見過唔少外國人踎係到。
其實根本文化差異,同埋外國月亮特別圓者
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 08:41 PM   #24
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Sar8 查看文章
前果排返大陸
塔車見親個個出來扯煙都係踎
而且有成條路唔踎係要踎係路邊