Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-12-07, 10:03 AM   #1
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
Net-MD/MD/MP3 播放器討論區 (04)

無人開就等我開啦.............

麻煩管理員將其置頂..............

上回最後一頁

此篇文章於 12-20-07 08:24 AM 被 KTN 編輯。
HAKAIDER 目前離線  
舊 10-15-07, 02:07 AM   #2
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
大家覺得邊隻好??
sony nw-e016f
還是 ipod nano??
暫時個人 ipod nano > sony
事關nano 有得睇video, 支援多d 格式同喜歡個外形
但據聞ipod 音效1般

定還是差唔多價錢差唔多spec 會有更好選擇??
usayarE 目前離線  
舊 10-15-07, 07:40 PM   #3
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: onon 查看文章
大家覺得邊隻好??
sony nw-e016f
還是 ipod nano??
暫時個人 ipod nano > sony
事關nano 有得睇video, 支援多d 格式同喜歡個外形
但據聞ipod 音效1般

定還是差唔多價錢差唔多spec 會有更好選擇??

Sony NWZ-S618F
.............不需用SS過歌

音量和播片質素也比Ipod nano 好

不過...............轉片就一定Ipod nano 方便,因為有大量非官方software 支援

此篇文章於 10-15-07 08:02 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 10-15-07, 08:46 PM   #4
usayarE

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

Sony NWZ-S618F
.............不需用SS過歌

音量和播片質素也比Ipod nano 好

不過...............轉片就一定Ipod nano 方便,因為有大量非官方software 支援
剛睇過d 資料, NWZ-S618F網上風評不錯, 好似幾吸引
但係...支援咁少格式, 連wav 都播唔到...

唔知其他牌子會有咩選擇呢??
舊 10-16-07, 07:19 AM   #5
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
剛睇過d 資料, NWZ-S618F網上風評不錯, 好似幾吸引

線性 PCM 格式(linepcm,Lpcm)= WAV
舊 10-16-07, 07:40 AM   #6
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
用完iPod mini 後完全唔建議用iPod 聽歌.... /\
入歌要iTunes, 聽既效果又唔係真係話太好.... (相比之下同PSP感覺差唔多)

而家尋覓緊第二部隨身聽

一小英口 目前離線  
舊 10-16-07, 08:19 AM   #7
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 一小英口 查看文章
用完iPod mini 後完全唔建議用iPod 聽歌.... /\
入歌要iTunes, 聽既效果又唔係真係話太好.... (相比之下同PSP感覺差唔多)

而家尋覓緊第二部隨身聽
我反而係因為iTunes方便而唔想再用其他software喎
大家有幾多GB歌?Drag-and-Drop咪好麻煩

Metal Gear NT 目前離線  
舊 10-16-07, 10:27 AM   #8
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
我反而係因為iTunes方便而唔想再用其他software喎
都係果句............"一站式管理" 和 "自行選擇管理方式" 各有好處

不過個人感覺SonicStage 比 iTunes 易上手好多

我個PC白痴的老爸第一次用SS就可以自行將CD > WAV

返而用 iTunes 就............

再者iTunes 係不可以將CD 目録内的歌曲作個分編輯歌名和相關資料但SS 可以
舊 10-16-07, 10:42 AM   #9
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
再者iTunes 係不可以將CD 目録内的歌曲作個分編輯歌名和相關資料但SS 可以
個別歌曲改資料?你指Song name, artist, genre等?可以o架喎

不過不論邊款都好
應該都冇一款衰過以前Creative套software
我o個陣有部1.5GB MuVo2真係用到想...佢依家有冇改進?

Metal Gear NT 目前離線  
舊 10-16-07, 11:04 AM   #10
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
個別歌曲改資料?你指Song name, artist, genre等?可以o架喎
我係指全首歌的資料,包括歌名,歌手,曽經收録於那一張専輯的紀録

引用:
不過不論邊款都好
應該都冇一款衰過以前Creative套software
我o個陣有部1.5GB MuVo2真係用到想...佢依家有冇改進?
你指 MP-Manager ?

我用返XP Media player 好過,返正支援到
舊 10-16-07, 11:18 AM   #11
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
我係指全首歌的資料,包括歌名,歌手,曽經收録於那一張専輯的紀録

同search有什麼分別?

舊 10-16-07, 11:55 AM   #12
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
引用:

S618F 播到wav的, 我用緊.

SonicStage仲有一個好處, 就係CD->mp3前, 佢會幫你搵返個album photo, 之後drag到SS o個度, 咁隻歌轉左mp3會自動跟埋張相, 入返落部s618F度就可睇到張相, 個人覺得幾方便. 可能有其他software都最到, 不過我唔識.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品

此篇文章於 10-16-07 12:04 PM 被 Villasaki 編輯。
Villasaki 目前離線  
舊 10-16-07, 12:20 PM   #13
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 怪人 查看文章
同search有什麼分別?
iTunes 只可以search "全張CD"的資料

SonicStage 可以search 一張CD中其中一首歌曲的資料和曽經收録於那一張専輯的紀録
舊 10-16-07, 12:49 PM   #14
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
iTunes 只可以search "全張CD"的資料

SonicStage 可以search 一張CD中其中一首歌曲的資料和曽經收録於那一張専輯的紀録
即是internet search?
都唔錯
不過無unicode真是煩死

舊 10-16-07, 01:05 PM   #15
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 怪人 查看文章
即是internet search?
都唔錯

-skip-
係.............由其對我這類HiMD 用家特別重要

經cdplayer 録到HiMD & upload至PC,再將個別歌曲編輯成"雜錦牒" 時這功能特別重要
舊 10-16-07, 01:36 PM   #16
一小英口

引用:
因為用開foobar2000 聽歌覺得多個iTunes 好累贅....\
(同埋我成日重裝windows, d歌又要再搞過, 煩a)

iPod 時代得4gb歌常聽 而家得番三隻MD出街聽

(話說我部MD機連歌名顯示都冇\

一小英口 目前離線  
舊 10-16-07, 05:06 PM   #17
一小英口

諗緊換earphone好定換音源好...

聽女聲好似有D 「聲沙」咁...

此篇文章於 10-16-07 05:30 PM 被 一小英口 編輯。
一小英口 目前離線  
舊 10-17-07, 08:24 AM   #18
HAKAIDER
neet 人生~~~

這部A808..........................好犯規啊!!!!~~~~

http://www.watch.impress.co.jp/av/do...71015/sony.htm

舊 10-17-07, 09:33 AM   #19
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
引用:
這部A808..........................好犯規啊!!!!~~~~

http://www.watch.impress.co.jp/av/do...71015/sony.htm

好鬼正ar,好想要
唔知香港買唔買到呢
點先買到,又要幾錢呢??????
thesame 目前離線  
舊 10-17-07, 10:39 AM   #20
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: thesame 查看文章
好鬼正ar,好想要
唔知香港買唔買到呢
點先買到,又要幾錢呢??????
Canvas @ Sony 限定...............check 過官網可以日本國内網上訂購

你去買賣區問下有代訂/購日本商品的相關人任好了

不過各限定100台.............應該好快瞬殺的了

此篇文章於 10-17-07 11:17 AM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 10-17-07, 10:57 AM   #21
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
咁真係凶多吉少
今日都十七號,佢十五號開始....
唉,我今日都5~6點先得閒...omg
thesame 目前離線  
舊 10-18-07, 12:39 AM   #22
usayarE

引用:
線性 PCM 格式(linepcm,Lpcm)= WAV
原來如此

順便問下
其實用擷cd 用邊個格式最好? 我個人prefer 質 > 大小
宜家用開wav, 會唔會有得同樣質素, 但係file size 細d?

如無意外聽日應該去買NWZ-S618F了
舊 10-18-07, 07:31 AM   #23
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
原來如此

順便問下
其實用擷cd 用邊個格式最好? 我個人prefer 質 > 大小
Foobar 2000.............仲有另一個好似叫EVC 的也不錯

當然..............自己部PC 的"質素"才是重點

引用:
宜家用開wav, 會唔會有得同樣質素, 但係file size 細d?

NWZ-S618F.........不支援Flac,ape,Atrac Lossless格式之類的播放............所以不用考慮了
舊 10-18-07, 07:39 AM   #24
一小英口

引用:
原來如此

順便問下

FLAC吧

引用:
NWZ-S618F.........不支援Flac,ape,Atrac Lossless格式之類的播放............所以不用考慮了
而家MP3機有支援FLAC

一小英口 目前離線  
舊 10-18-07, 07:49 AM   #25
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 一小英口 查看文章
而家MP3機有支援FLAC
緊係有啦~~~PMP,MP3 都有
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Ghost PictuRE Collections mailzbl4ck ~清談館~ 2 03-16-08 07:19 PM
[轉貼]外星人在月球上的基地 nelson888 02專區 14 01-12-08 03:41 PM
雙星體育新聞(永久集中區)30-5-02 龍寶寶 體育版 0 05-17-02 10:57 AM

現在的時間是 08:53 AM

手機版 | APP版